:: Associació per la defensa del Meandre, el Ginebral i Vallhonesta ::

PLATAFORMA CÍVICA NO A L'ABOCADOR I SÍ AL CORREDOR NATURAL DEL MEANDRE (CORREDOR BIOLÒGIC SANT LLORENÇ DEL MUNT - MONTSERRAT)
:: Sant Vicenç de Castellet - Rellinars - Castellbell i el Vilar - :: contacta amb la plataforma ::

:: inici ::

[::..arxiu..::]
:: manifest de la plataforma
:: agenda d'actes
:: corredor Sant Llorenç - Montserrat
:: connectivitat biològica
:: per un nou model de gestió de residus (Adenc)
:: Vallhonesta, història i patrimoni
:: Vallhonesta, cultura i tradició
:: la vall del Soler, harmonia i paisatge
:: Humor [El Breny]
[::..recomanem..::]
:: Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
:: Ajuntament de Castellbell i el Vilar
:: Ajuntament de Rellinars
:: El medi natural del Bages
:: Espais d'interès natural del Bages
:: El medi natural del Vallès
:: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
:: Parc Natural de Montserrat

:: Projecte Anella Verda

[::.. debat..::]

:: Fòrum Sant Vicenç Convidem tothom a dir la seva sobre el possible abocador del Ginebral - Vallhonesta

[::.. treballs..::]

:: "No a l'abocador" per M. Clemente, M. Gallego i L. Rodríguez

[::.. informació..::]


VALLHONESTA, CULTURA I TRADICIÓ

LLEGENDES I TRADICIONS

L'aplec de Vallhonesta-Festa del Panellet és l'esdeveniment popular més tradicional i concorregut de Vallhonesta. Hi participen diverses entitats del poble i l'afluència de gent transforma totalment l'ambient de la vall. L'origen de la festa es remunta a l'edat mitjana, tot i que la primera constatació escrita data de 1692, moment en què el bisbe de Vic va ordenar  que la celebració, que fins aleshores es feia a la capella de Sant Jaume, es traslladés a l'església de Sant Pere. La tradició es va mantenir viva fins al 1932. Després d'un parèntesi, es va recuperar l'any 1955. Els sentit original de la celebració, la missa i el repartiment d'una almoina de pa cuit, es manté actualment fidel a la tradició, complementat amb ballades de sardanes, concerts i altres activitats de caire festiu.

El grup teatral Cul-i-seu representant una escena ambientada a l'antic hostal de Sant Jaume de Vallhonesta, amb motiu del mil·lenari de Sant VicençEl conreu de la vinya, l'activitat econòmica més important de Vallhonesta fins a mitjan segle XIX, va inspirar l’Esbart Dansaire Santvicentí en la creació de l’espectacle "El brogit de la verema" amb motiu de la commemoració del mil·lenari de Sant Vicenç l'any 2002. També amb motiu de la commemoració del mil·lenari es van escriure i compondre dues cançons inspirades en fets històrics i tradicionals de Vallhonesta: "La cançó del bandoler" i "Terra de vinyes", recollides en un CD juntament amb tota la música de l'espectacle. El grup teatral Cul-i-seu va crear per a l’ocasió un quadre escènic inspirat en l’activitat de l’hostal de Sant Jaume de Vallhonesta i també es va crear la Fil·loxera, una figura de bestiari que simbolitza un dels episodis històrics més rellevants de Vallhonesta. Aquest important patrimoni tradicional es complementa amb un ampli patrimoni llegendari que s'ha transmès fins a l'actualitat, i que va quedar recollit recentment en el llibre Històries i llegendes de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Senyals, llops, serps, bandolers, tresors, maquis... són algunes de les temàtiques que prenen com a escenari masos i paratges de Vallhonesta.

Calendari festiu

Els gegants Malparit i Figaflor a Vallhonesta amb motiu de la tradicional Festa del Panellet- Aplec de Vallhonesta-Festa del Panellet (1 de maig)

- Concert a l’ermita de Sant Pere de Vallhonesta “Viu el parc” (coincidint amb l’Aplec de Vallhonesta)

- Portada del pessebre al Puigsoler (Nadal)

- Marxa popular del Centre Excursionista (gener, coincidint amb la Festa Major d’Hivern)

- Marxa nocturna del Centre Excursionista (juliol, coincidint amb la Festa Major d’Estiu)

- Diada del Soci del Centre Excursionista, a Sant Pere de Vallhonesta (setembre)

- Festa de l’Arbre a Vallhonesta (gener)

- Trobada de persones de cognom Vallhonesta. Organitzat per primera vegada el 2002 en el marc de la Festa del Panellet

GASTRONOMIA

- La marcada personalitat de Vallhonesta es reflecteix també en la seva particular gastronomia. Es tracta d’una cuina contundent i aromàtica, basada en productes de la zona com el conill, els cargols i els bolets. Si hi afegim Boades, la riquesa culinària d’aquesta petita àrea s’incrementa notablement. A finals del segle XIX el cèlebre cuiner manresà Ignasi Domènech va visitar la zona i va recollir directament de les mestresses de casa aquestes receptes:

- Cargols a la Vallhonesta
- Patates i bolets a la Vallhonesta
- Conill guisat a l’estil de Boades
- Cargols a l’estil de Boades
- Lluç a l’estil de la torre del Breny

Ignasi Domènech va recollir a La Teca receptes típiques de VallhonestaIgnasi Domènech va descriure Vallhonesta com "un pintoresc poble enclavat entremig de Manresa i les muntanyes de Montserrat, ric per la quantitat i qualitat d’herbes aromàtiques de molta vàlua per a la cuina i per als fabricants de licors". De Boades va dir que “és un poblet de Catalunya, on s’hi crien exquisits cargols, i on el romaní és abundant per alimentar-se”. També "el pintoresc poblet de Boades està situat al raval de Castellgalí, prop de Sant Vicenç de Castellet, i gaudeix de gran bellesa panoràmica i esplèndides muntanyes, en les quals hi abunden les herbes aromàtiques, que serveixen per condimentar els guisats i que s’usen també per a la fabricació de licors".

D'altra banda algunes mestresses de casa de Sant Vicenç han transmès fins a l’actualitat una recepta de conill i unes postres típiques en època de verema a Vallhonesta: el conill a la míquili-mòquili, que s’elaborava als masos i es portava a la vinya en època de verema (seguint el record de les persones que encara l’elaboren a Sant Vicenç, aquest plat provindria de la zona del Montsec), i l'arrop de verema, que acompanyava el conill com a menja típica de verema. En l'actualitat el conreu vinícola és estrictament testimonial i està destinat poc més que al consum propi dels elaboradors.

A la zona també s’elaboren formatges i productes lactis ecològics amb llet de cabra (Artelac). Tenen molta anomenada a Sant Vicenç i rodalies la mel de Vallhonesta i els préssecs de Boades. La mola de Sant Vicenç i les pedres i lloses, de més recent creació, són un complement perfecte en l’art culinari santvicentí.

EXCURSIONISME

El portal de Barcelona de l'hostal de Sant Jaume de Vallhonesta, on conflueixen el GR-4 i el camí ralLa tradició excursionista de Vallhonesta és antiga. El Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet (fundat l'any 1954) hi ha estat estretament vinculat des dels seus inicis. També les associacions excursionistes del Vallès freqüenten habitualment la zona.

El sender de gran recorregut GR-4, que uneix Montserrat amb Puigcerdà a través del monestir de Sant Benet de Bages travessa Vallhonesta passant pel coll de Can Noguera, Sant Pere, les cases de Vallhonesta i Sant Jaume. També el camí ral de Barcelona a Manresa hi té un recorregut molt extens. El tram que travessa el terme de Sant Vicenç, des de la Morella fins a Sant Jaume de Vallhonesta, està inclòs en els límits actuals del parc natural, i és especialment freqüentat per excursionistes procedents del Vallès. Gairebé tot el recorregut discorre per carenes, des d’on s’obtenen esplèndides panoràmiques sobre la riera de Matarrodona i els cims més importants del parc natural, així com de Montserrat i la vall del Llobregat.

També és destable la ruta Boades-Vallhonesta. El traçat complet del torrent del Rubió connecta dues zones d’alt valor històric i artístic. Des de la capçalera (450 m), prop de la Serra fins a la seva confluència amb el Llobregat prop de la torre del Breny (175 m). Igualment el camí de les Barraques d’en Serracanta, testimoni del passat vitivinícola del poble i que permet descobrir vestigis d’arquitectura popular: marges, tines...

:: inici ::