:: Associació per la defensa del Meandre, el Ginebral i Vallhonesta ::

PLATAFORMA CÍVICA NO A L'ABOCADOR I SÍ AL CORREDOR NATURAL DEL MEANDRE (CORREDOR BIOLÒGIC SANT LLORENÇ DEL MUNT - MONTSERRAT)
:: Sant Vicenç de Castellet - Rellinars - Castellbell i el Vilar - :: contacta amb la plataforma ::

:: inici ::

[::..arxiu..::]
:: manifest de la plataforma
:: agenda d'actes
:: corredor Sant Llorenç - Montserrat
:: connectivitat biològica
:: per un nou model de gestió de residus (Adenc)
:: Vallhonesta, història i patrimoni
:: Vallhonesta, cultura i tradició
:: La vall del Soler, harmonia i paisatge
:: Humor [El Breny]
[::..recomanem..::]
:: Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
:: Ajuntament de Castellbell i el Vilar
:: Ajuntament de Rellinars
:: El medi natural del Bages
:: Espais d'interès natural del Bages
:: El medi natural del Vallès
:: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
:: Parc Natural de Montserrat

:: Projecte Anella Verda

[::.. debat..::]

:: Fòrum Sant Vicenç Convidem tothom a dir la seva sobre el possible abocador del Ginebral - Vallhonesta

[::.. treballs..::]

:: "No a l'abocador" per M. Clemente, M. Gallego i L. Rodríguez

[::.. informació..::]


PREMSA

Sant Vicenç, Castellbell i Rellinars demanen que els descartin per a l’abocador [Regió7, 2 de març del 2005]
David Bricollé | Manresa

Els ajuntaments de Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar (Bages) i Rellinars (Vallès Occidental) han fet un nou pas conjunt per intentar evitar que una àrea situada a cavall d’aquests tres municipis (el sector del Ginebral i Vallhonesta) sigui el lloc escollit per construir-hi el nou abocador de deixalles de la comarca vallesana, que hauria de substituir l’actual dipòsit –situat a Vacarisses-, que és a prop d’esgotar-se. Des del moment que es va plantejar la necessitat de fer un nou abocador, l’opció de Rellinars va aparèixer en les travesses de les possibles opcions, sobretot després de ser recollit –entre altres alternatives- en un estudi elaborat per la consultoria Institut Cerdà per encàrrec del Consell del Vallès Occidental.

Ara, els ajuntaments dels tres municipis que es podrien veure afectats si prosperés l’opció que se situaria a les portes del Bages sud, han decidit moure fitxa i han fet arribar a la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat –que, tot i que no hi tindrà l’última paraula, sí que té un pes específic important en la decisió que s’hagi de prendre- un document signat pels tres alcaldes en què demanen que el departament “desestimi la possibilitat d’ubicar una d’aquestes plantes de tractament de residus en el terme municipal de Rellinars”.

La petició exposa prèviament un seguit de criteris bàsics que, a parer dels tres consistoris firmants, s’haurien de tenir presents a l’hora de determinar l’emplaçament del nou abocador: l’existència de bones comunicacions, la idoneïtat geològica dels terrenys, la compatibilitat amb la protecció d’espais d’interès natural i que hi hagi un acord previ amb les administracions locals afectades. El document presenta un ampli argumentari amb què es vol posar de manifest que l’àrea de Rellinars susceptible d’acollir l’abocador no compliria aquests requisits i que, per tant, no és adequada perquè s’hi instal•li un dipòsit de residus. Es fa especial incidència en el fet que el sector que es veuria afectat forma part d’un connector biològic entre els parcs naturals de Sant Llorenç del Munt (l’àrea en qüestió és a les portes d’aquest espai protegit) i de Montserrat, que té el seu eix en el meandre del Llobregat. Es posa de manifest que és una zona “d’alt valor ecològic” i que la ubicació d’un abocador causaria “un impacte irreversible en el patrimoni històric i natural”.

Entre altres arguments, també es recorda que els tres ajuntaments han promogut la creació d’un consorci per a la promoció turística de la serra de l’Obac, que estaria absolutament contraposat a la instal•lació d’un abocador, i que des dels municipis ja s’ha expressat el rebuig a aquesta instal•lació des dels consistoris i des de la ciutadania a través de la plataforma que es va començar a formar ara fa un any.

Hermetisme absolut sobre la ubicació

L’emplaçament del nou abocador del Vallès Occidental continua sent a hores d’ara una gran incògnita i, segons les darreres informacions, totes les opcions que s’han anat posant damunt la taula –inclosa la de l’àrea del Ginebral i Vallhonesta- continuarien obertes. Tant des del Consell del Vallès Occidental com des de la Generalitat s’assegura de totes les maneres possibles que no hi ha cap decisió presa, i tot apunta que la propera reunió del Consell d’Alcaldes serà clau per desvetllar la incògnita. Segons va informar el Diari de Terrassa, tot i que des del Consell Comarcal no s’ha confirmat oficialment, en aquesta trobada dels màxims representants de tots els municipis del Vallès Occidental (que probablement es convocarà al llarg dels propers 15 dies) és previst que es decideixi l’emplaçament entre les diferents opcions plantejades.

:: inici ::