:: Associació per la defensa del Meandre, el Ginebral i Vallhonesta ::

PLATAFORMA CÍVICA NO A L'ABOCADOR I SÍ AL CORREDOR NATURAL DEL MEANDRE (CORREDOR BIOLÒGIC SANT LLORENÇ DEL MUNT - MONTSERRAT)
:: Sant Vicenç de Castellet - Rellinars - Castellbell i el Vilar - :: contacta amb la plataforma ::
[::..arxiu..::]
:: manifest de la plataforma
:: agenda d'actes
:: corredor Sant Llorenç - Montserrat
:: connectivitat biològica
:: per un nou model de gestió de residus (Adenc)
:: Vallhonesta, història i patrimoni
:: Vallhonesta, cultura i tradició
:: la vall del Soler, harmonia i paisatge
:: Humor [El Breny]
[::..recomanem..::]
:: Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
:: Ajuntament de Castellbell i el Vilar
:: Ajuntament de Rellinars
:: El medi natural del Bages
:: Espais d'interès natural del Bages
:: El medi natural del Vallès
:: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
:: Parc Natural de Montserrat

:: Projecte Anella Verda

[::.. debat..::]

:: Fòrum Sant Vicenç Convidem tothom a dir la seva sobre el possible abocador del Ginebral - Vallhonesta

[::.. treballs..::]

:: "No a l'abocador" per M. Clemente, M. Gallego i L. Rodríguez

[::.. informació..::]


L'EFECTE D'UN ABOCADOR EN AQUEST ESPAI

La instal·lació d'un abocador en ple corredor natural causaria un greu impacte ambiental en la zona de Vallhonesta, el Ginebral i el meandre de Castellbell. Es tractaria d'un impacte múltiple:

- En el paisatge: una muntanya de residus trencaria l'harmonia paisatgística de la zona, que, malgrat els incendis dels anys 80, s'ha recuperat i ofereix un encant indiscutible.

- En la biodiversitat: una activitat constant a la zona, amb la presència de vehicles i maquinària desestabilitzaria i foragitaria les poblacions existents d'espècies faunístiques, i produiria un efecte de barrera que impediria la funció de connexió biològica. Els estudis demostren que la proximitat al Parc Natural de Sant Llorenç ha generat en aquesta àrea una biodiversitat excepcional, superior a la del propi parc natural.

- En el patrimoni: l'entorn del Ginebral, can Vinyes, la Serra, etc. no conforma en realitat un paisatge agrest i salvatge. Durant segles els habitants de la zona van modelar els pendents construint parets de pedra seca, barraques, tines... un conjunt patrimonial que miraculosament s'ha mantingut preservat des que a mitjan segle XIX la indústria santvicentina va forçar el procés d'abandonament del conreu de la vinya en aquesta zona.

- En els veïns: les cases que constitueixen el petit nucli rural de Vallhonesta es veurien greument afectades per la instal·lació d'un abocador, amb una pèrdua molt notable de qualitat de vida.

- En tots els habitants de Sant Vicenç, Rellinars i Castellbell: la salvaguarda del patrimoni històric i natural és un deure inexcusable de tots els habitants d'aquests pobles. La riquesa patrimonial que guarda aquesta àrea és extraordinària. Massa sovint resulta desconeguda o amagada, ara tenim una magnífica oportunitat per lluitar contra l'oblit descobrint els nostres tresors.

Convé, doncs, que tots plegats fem pinya per evitar la instal·lació d'aquest abocador en la zona del Ginebral.