:: Associació per la defensa del Meandre, el Ginebral i Vallhonesta ::

PLATAFORMA CÍVICA NO A L'ABOCADOR I SÍ AL CORREDOR NATURAL DEL MEANDRE (CORREDOR BIOLÒGIC SANT LLORENÇ DEL MUNT - MONTSERRAT)
:: Sant Vicenç de Castellet - Rellinars - Castellbell i el Vilar - :: contacta amb la plataforma ::

:: inici ::

[::..arxiu..::]
:: manifest de la plataforma
:: agenda d'actes
:: corredor Sant Llorenç - Montserrat
:: connectivitat biològica
:: per un nou model de gestió de residus (Adenc)
:: Vallhonesta, història i patrimoni
:: Vallhonesta, cultura i tradició
:: la vall del Soler, harmonia i paisatge
:: Humor [El Breny]
[::..recomanem..::]
:: Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
:: Ajuntament de Castellbell i el Vilar
:: Ajuntament de Rellinars
:: El medi natural del Bages
:: Espais d'interès natural del Bages
:: El medi natural del Vallès
:: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
:: Parc Natural de Montserrat

:: Projecte Anella Verda

[::.. debat..::]

:: Fòrum Sant Vicenç Convidem tothom a dir la seva sobre el possible abocador del Ginebral - Vallhonesta

[::.. treballs..::]

:: "No a l'abocador" per M. Clemente, M. Gallego i L. Rodríguez

[::.. informació..::]


CRONOLOGIA DE LA LLUITA

> [24 d’abril del 2004]

MANIFESTACIÓ A SANT VICENÇ DE CASTELLET

Més de 300 persones es van manifestar el 24 d'abril a Sant Vicenç de Castellet per expressar el rebuig a la possible instal·lació d’un abocador al Ginebral o a Vallhonesta i per mostrar el suport a l'ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

La manifestació estava convocada per la plataforma cívica No a l’abocador i sí al corredor natural del meandre. El punt de trobada va ser davant de l’Ajuntament de Sant Vicenç.

L'equip de govern de Sant Vicenç, format per ERC i CiU, segons va aprovar en junta de govern, rebutja la possible instal·lació de l'abocador i mostra el seu suport a les accions organitzades per la plataforma, i per tant es va adherir a aquesta concentració, així com al seu manifest, aprovat el passat 4 d'abril en aquesta localitat.

L'actor santvicentí Joan Maria Segura va fer la lectura del manifest en contra de l'abocador. l'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Sant Vicenç, Valentí Carrera, de l'alcalde de Rellinars, Àngel Puig, i del regidor .... de Castellbell i el Vilar. Nombrosos representants polítics d'altres ajuntaments (Manresa, Santpedor...) es van sumar a la protesta.

Els ajuntaments afectats per l'abocador de Rellinars consensuaran com protegir la zona [Vilaweb El Punt, 25-04-04]

Unes 300 persones participen en la segona concentració de rebuig ara a Sant Vicenç de Castellet

La segona concentració de la Plataforma Cívica No a l'Abocador, contrària a la instal·lació que es vol fer a la zona del Vallès Occidental del Ginebral, a Rellinars, va aplegar un altre cop unes 300 persones, en aquest cas a la població bagenca de Sant Vicenç de Castellet. Era la segona acció reivindicativa després de la concentració que van fer la setmana passada a Rellinars i que va servir per arrencar el compromís dels tres ajuntaments afectats per la construcció de l'abocador -Rellinars, Sant Vicenç i Castellbell i el Vilar- de trobar una fórmula consensuada per protegir la zona entre Sant Llorenç i Montserrat.

25/04/2004 P. BRUNET / J. ALEMANY Sant Vicenç de Castellet

Els responsables de la plataforma buscaven, precisament, arrencar un compromís de fer pinya per intentar preservar la zona del Ginebral, a Rellinars (Vallès Occidental), i de la serra de Vallhonesta (Bages), dels tres ajuntaments afectats, per la possible ubicació d'aquest equipament. Un estudi encarregat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental situa com a zona possible per fer-hi l'equipament de residus inerts aquest indret, tot i que també proposa tres zones més: a Coll Cardús de Vacarisses -on hi ha l'abocador actual, amb poc més d'un any de vida-, entre Sant Llorenç Savall i Gallifa, i entre Rubí, Ullastrell i Castellbisbal.

El cert és que fins ara els ajuntaments afectats han fet propostes diferents per preservar aquest espai natural. Des de Rellinars, l'equip de govern només diu «no» a l'abocador, i no està d'acord en l'ampliació que es proposa des de Sant Vicenç de Castellet del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, mentre que des de Castellbell i el Vilar es creu que s'ha de preservar el corredor verd entre Montserrat i Sant Llorenç. Per això, una de les integrants de la plataforma, Montserrat Ambrós, es mostrava esperançada amb el compromís que havien adquirit els tres alcaldes per tractar la problemàtica conjuntament amb la plataforma, perquè «no n'hi ha prou de dir 'no', perquè no ens salva de res, sinó que volem saber què pensen fer per protegir aquests terrenys de manera definitiva». Amb la cançó de fons Això es pot salvar, del grup de rock Sau, la plaça de l'Ajuntament va ser l'escenari d'una protesta de prop de quinze minuts, i després de la lectura de diversos manifestos.

Exigències a la Generalitat

25/04/2004

Independentment que els tres municipis afectats busquin una solució política per preservar els terrenys perquè finalment no s'hi instal·li l'abocador, una de les responsables de la Plataforma Cívica No a l'Abocador, Montserrat Ambrós, considera que també s'ha d'«exigir a la Generalitat que compleixi un dels punts de l'acord tripartit en què es diu que es protegirà tots els corredors naturals entre els parcs naturals». En aquest sentit, Ambrós explica que l'indret del Ginebral i la serralada de Vallhonesta, ja en terme del Bages, configuern un corredor verd enntre Montserrat i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac que s'hauria de protegir.

Tot i que des de la plataforma es considera que la societat civil ja «ha fet el que havia de fer i ja s'ha mobilitzat» i, per tant, ara és l'hora que «actuin els polítics», això tampoc vol dir que deixin de fer accions reivindicatives. De moment, ja han aconseguit unes 2.500 firmes contra l'abocador i pel pròxim 1 de maig, coincidint amb la festa del Panellet de Vallhonesta, s'estan preparant diverses activitats contra l'abocador.

:: inici ::