Editorial


MAJORIA ABSOLUTA I ESTABILITAT

Els resultats de les eleccions municipals del passat 13 de juny han dibuixat a Sant Vicenç un panorama polític inèdit des que es va constituir el primer consistori democràtic ara fa vint anys.

Mai cap partit havia aconseguit obtenir a Sant Vicenç la majoria absoluta en unes eleccions municipals i qui ha trencat amb la tendència ha estat el Partit dels Socialistes de Catalunya, que amb 1.757 vots ha sumat un total de 8 regidors, un més dels que necessitava per poder governar en solitari. Els 856 vots que va rebre Esquerra Republicana de Catalunya si bé li han servit a aquesta formació per passar de 2 a 3 regidors i per situar-se com a segona força política a l'Ajuntament, no han estat suficients, en canvi, per mantenir les dues carteres que han ocupat en la darrera legislatura. D'altra banda, la greu crisi que ha afectat a Convergència i Unió durant els mesos previs als comicis, ha passat factura a la coalició nacionalista, que amb 616 vots ha perdut un dels 3 regidors que tenia. Finalment, els 164 vots que ha obtingut el Partit Popular no han estat prou perquè aquest partit pogués mantenir el seu únic representant a l'Ajuntament.

Amb aquests resultats, doncs, són diversos els interrogants que es plantegen de cara als propers quatre anys.

D'una banda, caldrà veure si és cert que un govern amb majoria absoluta és un govern eficaç. Que serà un govern estable queda clar, que estabilitat sigui sinònim d'eficàcia ja és més difícil de d'afirmar. Estabilitat implica manca de conflictes, però també absència de debats entre les diferents veus polítiques. Estabilitat implica rapidesa en l'acció de govern, però també precipitació en les decisions. Estabilitat implica tenir molts clars uns objectius i unes prioritats, però també poder ignorar, si es vol, les idees dels altres grups. L'estabilitat pot, en definitiva, il·lusionar a un partit i als qui el van votar, però també pot desesperar a la resta de partits i a la resta de votants, en aquest cas la meitat dels qui va passar per les urnes el 13 de juny.

D'altra banda, caldrà veure si ERC i CiU seran capaços d'articular una oposició constructiva i, sobretot, informativa. Només així podran conèixer els habitants de Sant Vicenç altres punts de vista sobre l'acció de govern. Al final de la legislatura sempre es té referència del que s'ha fet, però no sempre del que no s'ha fet o del que s'ha fet malament. És aquí on l'oposició hi tindrà alguna cosa a dir i és precisament això el que esperen d'aquests dos partits els ciutadans que els van votar.

Però segurament cal no alarmar-se i confiar en les persones que portaran les regnes del poble durant la propera legislatura. Segurament sabran estar en el seu lloc i tindran sempre present que la meitat dels ciutadans de Sant Vicenç que van votar el 13 de juny ho van fer a altres opcions polítiques. El que passa és que l'eròtica del poder exerceix una atracció tan poderosa que costa molt de creure que un govern amb majoria absoluta no es deixarà portar pel seu extraordinari poder de seducció. El Partit dels Socialistes de Catalunya té en aquests moments a Sant Vicenç la capacitat i l'oportunitat de demostrar-nos que, malgrat tot, aquesta temptació es pot vèncer. Esperem que ho aprofiti.

 

Número actual | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet