Entitats


1. CENTRE EXCURSIONISTA, 50 ANYS

2. L'ESCOLA SANT VICENÇ CELEBRA LA CASTANYADA

3. ACTIVITATS DE LA PENYA BLAUGRANA

4. CONCERT DE SANTA CECÍLIA

5. L'ESTATUT SENCER, CAP RETALLADA A MADRID

6. ELS LECTORS D'EL BRENY, EN CONTRA DE L'ABOCADOR


CENTRE EXCURSIONISTA, 50 ANYS

Plantada del teix a la plaça de l'Onze de Setembre just al costat de la fontEl diumenge dia 6 de novembre, la gent del nostre Centre Excursionista celebraven els últims actes del 50è. aniversari amb un dia esplendorós de sol radiant. A les 11 del matí, la santa missa corresponent honorava als morts del mes, recordava l'efemèride del Centre i a tots aquells que el varen fundar, que el feien gran i important, ara gaudeixen d'un merescut repòs després d'un camí tan llarg, en el cim més alt del turó. A continuació, amb pas ferm i reposat, gaudint d'un esplendorós sol i la companyia dels amics que ens acompanyaven tot xino-xano arribàvem a la plaça de l'Onze de Setembre on començaven a arribar els que volien recolzar a la gent del Centre a la plantada de l'arbre. L'arbre va ser un teix perquè creixi fort i ferm i faci més bonic el jardí que envolta la font monumental de l'emblemàtica plaça. Després d'un petit discurs de benvinguda i havent repartit l'obsequi com a record del cinquantenari a les entitats que es van dignar a acompanyar-nos en una data tan assenyalada, es plantava el bonic i emblemàtic teix. Una bonica placa esculpida dóna fe de l'acte.

Tot seguit, la comitiva emprenia el camí cap a la sala polivalent de Can Soler. Només entrar-hi, una espectacular exposició de fotografia, de materials antics i diversos d'escalada, d'esquí, acampada, motxilles i diferents materials es podien comparar els més antics amb els més moderns. Hi havia també uns esquís de fusta amb una mena de "trampa" per "caçar-te" i fixar-te els peus damunt dels esquís i un de moderns que semblaven el TGV per anar a 200 quilòmetres per hora. També hi havia programes d'alguns dels centenars d'actes, tant esportius com culturals i de lleure que des del Centre s'han organitzat durant aquests 50 anys. Fotografies de tots els temps, temes de diferents contrades i llocs, i persones i personatges que costa de recordar i fins i tot imaginar.

Quan tothom ja estava ben "empapat" de cultura, esport i ecologia es donava la benvinguda al senyor Niubó, Secretari d'Esport de la Generalitat de Catalunya, acompanyat de les autoritats locals i es començava el dinar de germanor amenitzat amb grans i espectaculars diapositives de temes de muntanya i excursionisme. A l'hora de les postres i el cafè, el president del nostre Centre Excursionista, el senyor Jaume Masats feia una petita dissertació de la història d'aquests 50 anys de vida del nostre Centre i, tot i que va ser una mica llarg, doncs era molt difícil concentrar tants fets i tants personatges) tothom posava la màxima atenció en no fer soroll per sentir el missatge dens i profund d'un discurs tan variat i ben preparat pel senyor president, que fou molt calorosament aplaudit. El senyor Niubó va ressaltar la gran tasca i importància dels centres excursionistes per al nostre país, tant a nivell cultural com esportiu i va encoratjar a la gent del Centre a continuar amb aquesta lloada tasca i sobretot la recalcava més d'una vegada. Que la gent camini, camini segons l'edat i les possibilitats, deia. El senyor batlle, Joan Montsech també agraïa la gran tasca de Centre envers el poble, per la seva col·laboració en diferents activitats i actes del poble.

En acabar els parlaments començava un espectacular audiovisual preparat per l'amic Josep Maria Maties i ajudat a la part tècnica per Maties Solé (júnior) que va sorprendre gratament a tots, tan pels espectaculars i brillants paisatges i records com la música tant adient. Els forts aplaudiments dels comensals posats dempeus corroboraven que l'èxit de l'audiovisual ja que semblava professional, però s'hi veia i es notava tot l'afecte i estimació que en Josep Maria havia posat. Per acabar-ho d'arrodonir, es presentava el llibre 50 anys d'esport, cultura i natura del Centre Excursionista amb el disseny gràfic de Marga Serra i de la documentació de Ricard Gomis que va tenir una gran feinada a firmar-los i dedicar-los ja que tots els llibres que es van posar a la venda durant el dinar, el Ricard els va haver de firmar tots. Un bon dinar de germanor per una bona tasca i un bon 50è. aniversari.

ALFONS


L'ESCOLA SANT VICENÇ CELEBRA LA CASTANYADA 

El Castanyot és el moment més esperat de la festaCom cada any, la tradicional festa de tardor es va tornar a organitzar a l'Escola Sant Vicenç amb diversió i animació assegurades. La Castanyada, que es va celebrar el divendres 28 d'octubre, va començar amb el Ball de la Castanya, organitzat pels professors i en el qual els alumnes van poder demostrar les seves extraordinàries dots dansaires.

Durant tota la festa les castanyeres es van encarregar de repartir castanyes i most per a tothom. Però un dels actes més esperats per grans i petits va ser, com sempre, el Castanyot, una batalla campal al mig del pati de l'escola en què les diferents classes es llencen sense pietat grapats de farina. També aquest any els pares i els mestres es van enfrontar –amistosament!– a la part final de la festa.

L'AMPA es va encarregar de preparar la festa i animar les castanyeres perquè tothom pogués gaudir d'una jornada ben especial.

DAVID


ACTIVITATS DE LA PENYA BLAUGRANA

En Josep Gomàriz, la Rosa i la Nati. Els tres invitats i el cap pelat de la dreta: el santvicentí Juanjo BrauEl divendres 30 de setembre, la Penya Blaugrana inaugurava les millores del local II o dels fumadors, i aprofitava la presència de la periodista i locutora Pilar Goñi, per fer-nos un Pregó de Festes 2005 la mar de simpàtic i directe. Jo volia transcriure gairebé tot el pregó que ens va fer la Pilar, doncs em va semblar molt clar i català, però l'espai mana i serà una mica més curt. La Pilar Goñi ens explicava que no era futbolera i només sentia alguna simpatia per al nostre Barça i poca cosa més. La Pilar, des de l'any 2002 és del Consell Executiu de la Cadena SER i un cop al mes ha d'anar a Madrid capital. El primer dinar que va compartir amb els nous companys de feina de la capital, sense anar-li ni venir-li, a compte de la conversa ja van començar a buscar-li les pessigolles ficant-se amb el Barça com a tema "més important". La Pilar, de primer, no entenia el perquè de tota aquella martingala dels nois de Madrid, però de mica en mica va copsar la mala intenció de fer-li constantment la punyeta amb el tema del Barça.

Cansada de les "galanteries" dels nous companys de Madrid, va arribar a la conclusió de que per resoldre aquell tema, que era el de caixa o faixa es va buscar un antídot contra la "madriditis" que patia. Aleshores, va conèixer a en Josep Gomàriz, el president de la nostra Penya, i la va convidar a veure en directe un partit del Barça al Camp Nou. Aquell dia van guanyar de golejada i ja li picar el cuquet del Barça. La Pilar, des d'aleshores, es va tornar una barcelonista de les bones, tant que des de la passada temporada, baixa amb l'autocar de la Penya a veure tots els partits que el Barça juga a casa. Per descomptat, està informada futbolísticament d'allò més i porta el tema del Barça amb tots els ets i uts. Està molt ben preparada amb tots els temes futbolístics i els seus amics de Madrid ja només li parlen del Barça quan perd, que de moment és ben poc, i ja no poden fer-li la punyeta. Està tan encantada amb la nostra Penya que de seguida se'n va fer sòcia i va valorar molt positivament totes les activitats futbolístiques i socials. Va ser en un d'aquests viatges, quan la Penya va anar a Anglaterra, que la Pilar ens va explicar un conte en el que els follets dolents van ser alguns directius del Barça, que en lloc de solucionar els problemes d'entrades que alguns tenien, es van fer les orelles sordes, però per sort el va solucionar el follet bo, l'amic Joan Claveria, que gràcies a ell, el nebot de la Pilar i algun altre més van poder veure el Barça en directe en una partit de la Champions League a l'estranger. Va ser la narració d'una famosa i simpàtica sòcia de la nostra Penya que enguany ens ha fet un pregó diferent, simpàtic i amb un conte inclòs i preparada per anar a la capital madrilenya ben preparada.

Dinar d'aniversari

Com cada any, la Penya Blaugrana ha celebrat el multitudinari dinar d'aniversari amb gran animació i germanor de totes les penyes i comensals que varen viure una gran diada del barcelonisme. També es va aprofitar per felicitat a les quatre Pilars que també gaudien del dinar. Una sorpresa ens esperava enguany, molt ben guardada fins a l'últim instant. Més d'un quedava bocabadat, quan ens van presentar al bell mig de totes les taules la Copa de la Lliga guanyada pel Barça aquesta temporada 2004-2005. Evidentment, va ser la vedette més fotografiada de tot el dinar i, renoi, quin rebombori va aixecar. Però no només la copa va crear un fort impacte, doncs en els parlaments del president de la Penya, déu n'hi do com va parlar de clar i català. En Josep, sempre comença els seus parlament donant la benvinguda primer als invitats i comensals, felicitat a qui fa any o celebra el seu sant, agraeix la col·laboració i la gran tasca de la seva junta i fa el reconeixement públic a tot aquell que ha ajudat amb la Penya o ha col·laborat. Però, acte seguit treu la caixa dels trons i davant dels representants de la Junta del Barça, els "canta les quaranta" si fa falta. També accepta de bon grat les matisacions que aquests en fan i sempre treuen ferro a les queixes que el president els fa, però en prenen bona nota. Un bon ball va posar punt i final al dinar de la Copa de la Lliga.

ALFONS
 


CONCERT DE SANTA CECÍLIA

FOTO: JORDI LARGOEl dissabte 26 de novembre, l'església parroquial es va omplir per escoltar el Concert de Santa Cecília que va anar a càrrec de la Societat Coral l'Estrella, el grup vocal Eumèlia, la Coral Al Vent i un grup de l'Escola de Música.

Aquest any, es va notar l'absència destacada de la Coral Nou Horitzó que no va poder participar en aquest acte.

Al llarg de tot el vespre es van poder escoltar cançons tradicionals catalanes i d'altres països amb una notable interpretació per part de totes les entitats participants.

 


L'ESTATUT SENCER, CAP RETALLADA A MADRID

FOTO: JORDI LARGOEl passat dimecres dia 30 de novembre a partir de les 21h. del vespre, una interessant xerrada a càrrec del Vicesecretari General d'ERC, Manel Balcells va omplir la Sala de Plens de l'Ajuntament. L'acte va ser presentat pel president de la secció local d'ERC, Jordi Subirana.

En aquesta xerrada es va comentar el perquè d'un nou estatut per Catalunya i quines raons hi ha per tal que sigui aprovat a les Corts de Madrid.

Es van tractar diferents temes com per exemple la balança fiscal catalana, el perquè d'una nació catalana, entre molts altres. Va ser només una hora de conversa però va resoldre molts dubtes a tots els assistents on, un cop finalitzada la xerrada podien fer les preguntes que els hi vinguessin al cap.
 


ELS LECTORS D'EL BRENY, EN CONTRA DE L'ABOCADOR

Ara que es considera tancada -almenys temporalment- la polèmica sobre la instal·lació d'un abocador al Ginebral, El Breny dóna també per tancada l'enquesta de la seva edició digital. El resultat és prou contundent: més d'un 85% dels lectors rebutgen aquesta instal·lació, mentre que només un 12% s'hi mostra favorable. Tan sols un 2,5% se sent indiferent davant de la disjuntiva.

Què opines de la instal·lació d'un abocador al Ginebral?

Totalment positiu                              14   5,93%
Positiu, tot i que té alguns inconvenients     14   5,93%
Tant me fa, no m'afecta                        06   2,54%
Absolutament negatiu, és un atemptat ecològic 202  85,60%
Total de vots emesos                          236    100%

NOVA ENQUESTA

Coincidint amb la polèmica sobre l'estat de les Escoles Velles, proposem als nostres lectors que opinin sobre què caldria fer amb aquest històric edifici, inaugurat l'any 1927 com a Escoles Nacionals Graduades i que actualment s'utilitza per donar cabuda a algunes entitats del poble. Us convidem a participar-hi entrant a www.elbreny.com.

Què cal fer amb les Escoles Velles?

- Enderrocar-les i oblidar-se'n
- Rehabilitar-les per a ús de les entitats
- Rehabilitar-les per a un altre ús municipal
- Vendre-ho tot a una immobiliària

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet