Col·laboracions


1. PARTICIPAR, DECIDIR I TRANSFORMAR (Montse Guiu i Mas)

2. LA REPÚBLICA A CANVI D'UN LOCAL (David Sanz)


PARTICIPAR, DECIDIR I TRANSFORMAR

Des de fa uns quants anys, es diu que la gent jove viu d'esquena a la política. La societat ha jutjat i sentenciat que tots i totes nosaltres ens mantenim al marge dels problemes que ens envolten i que preferim que els altres decideixin sobre el nostre futur. Molts creuen que hem perdut els valors i els ideals i que hem optat per una actitud còmoda i conformista amb la realitat que ens envolta.

Doncs bé, avui podem assegurar que aquestes afirmacions no són res més que tòpics, si més no a Sant Vicenç de Castellet.

La vida dels i de les joves ha canviat. Les formes de fer i d'entendre la política també estan canviant, bàsicament en els partits d'àmbit nacionalista. Actualment estem creant noves formes de relacionar-nos amb la política, lluny, molt lluny, dels camins tradicionals i institucionals.

Algun polític santvicentí, actualment a l'oposició municipal, s'ha adonat de la importància del capital social dels i de les joves del nostre poble i ens han fet partícips en la reflexió d'alguna de les seves propostes. Ara bé, perquè la participació dels i les joves avanci, i esdevingui més notòria i real, entenc que s'han de complir tres premisses fonamentals: El dret a exercir la plena ciutadania, el suport i el finançament dels projectes autònoms dels i de les joves en el si dels partits polítics, així com a nivell institucional, i el compromís ferm d'assegurar una quota de representació jove en tots els àmbits de presa de decisions.

I això s'aconsegueix mitjançant una voluntat política clara, orientada a fer que els joves i les joves puguem decidir, no tan sols sobre aquelles accions que ens afecten, sinó també en cadascuna de les actuacions dels partits en què militem.

Fer política és preocupar-se dels problemes i els interessos comuns, és indignar-se davant de les injustícies, és intentar transformar la realitat més propera per fer un altre món possible, més just i solidari. A molts de nosaltres ens rebel·la la realitat del món actual, ens indigna la pobresa, l'exclusió, les desigualtats, els malbarataments dels recursos naturals, el tractament dels residus, la discriminació de la dona, el racisme, la guerra, la violència, una globalització que només beneficia uns pocs privilegiats, la precarietat laboral, l'inassequible preu dels habitatges i moltes injustícies més. Alguns de nosaltres hem volgut participar en les decisions i mostrar el nostre desacord amb l'actual rumb del món, i per fer-ho hem triat la política, afiliant-nos, a un partit polític, sabent que no és l'únic instrument per transformar la nostra societat, però convençuda que és un element totalment indispensable.

Molts de nosaltres lluitem dia a dia per obtenir que les polítiques siguin més integradores, més transparents, més directes i més participatives, creant planificació en la gestió, sabent mirar al futur amb responsabilitat i no al nostre melic, fruit dels nostres propis coneixements, les nostres qualitats i dels propis drets humans; sumant i formant grups de joves nacionalistes o no nacionalistes, d'estudiants/es, treballadors/es, aturats o aturades, potenciant seccions joves en els nostres partits polítics més dinàmiques i compromeses, més plurals, més lliures i, per tant, més autònomes malgrat que a alguns aquest darrer concepte no els acabi d'agradar. Nosaltres els joves i les joves ens formem, discutim, ens associem o no ens associem i treballem senzillament per esdevenir persones lliures i viure en felicitat en el nostre entorn: la nostra família, el nostre poble i el nostre país, dins d'un espai d'interrelació planetària.

Els joves i les joves, ja no tan sols som el futur de tot allò que és universalment negatiu; avui podem afirmar que els joves i les joves som el present, i per evidenciar-ho volem participar, decidir i transformar.

MONTSE GUIU i MAS


LA REPÚBLICA A CANVI D'UN LOCAL 

La tibantor que mantenen algunes entitats del poble amb l'Ajuntament per l'afer de les Escoles Velles posa de manifest fins a quin punt és important per a una entitat disposar d'un espai adequat per portar a terme la seva activitat associativa. És cert que la vitalitat cultural d'un poble depèn en bona mesura de la fortalesa de les entitats, del seu estat d'ànim, de l'atenció que reben per part de les institucions. Per tant, un poble no pot presumir de ser culturalment actiu si les seves forces vives malviuen en locals que tan sols conviden al pessimisme i a la deixadesa. També és cert que l'activisme cultural desinteressat i participatiu, la passió per allò que és únic i propi, porta sovint els seus protagonistes a desenfrenar-se, a perdre la mesura i la perspectiva de les coses. De vegades, fins i tot, es cau en el ridícul, en la politització, en la banalització.

No sempre és així. En ocasions, la conjunció de creativitat i concòrdia produeix efectes sublims. A Sant Vicenç vam tenir un exemple paradigmàtic d'aquesta combinació màgica fa tres anys amb el muntatge Castellet, memòria mil·lenària. Malauradament, allò queda ja molt lluny.

Certament, disposar d'un bon espai contribueix poderosament a què les coses rutllin. Quan no és així passen coses tan sorprenents com les que hem viscut darrerament. De fet, sempre ha estat així. Cap a l'any 1920, salvant totes les distàncies, el Centre Republicà Radical de Sant Vicenç es va veure tan desesperat que es va plantejar abandonar el republicanisme a canvi d'un local adequat. En una carta adreçada al diputat manresà de la Lliga Regionalista Antoni Arderiu i Pascual, aquesta formació política santvicentina explicava amb preocupació que el contracte d'arrendament del seu local social havia finalitzat i que l'única oferta que tenien era la dels monàrquics. Aquests posaven a disposició dels seus adversaris un local amb totes les comoditats amb la condició, això sí, que reformulessin la seva denominació política i deixessin de ser republicans. La carta adreçada al diputat Arderiu exposava el dilema i demanava consell: "qué debemos hacer, aceptar un local con comodidades y abandonar la República o bien seguir siendo republicanos aunque tengamos que reunirnos en la calle".

DAVID SANZ

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet