El Poble


1. BONA ACCEPTACIÓ DE LA SEGONA SETMANA DE LA CULTURA

2. GRAN ÈXIT DE LA SEGONA EDICIÓ DE LA FIRA DE LA PEDRA DE SANT VICENÇ DE CASTELLET

3. LAS VIDAS DE CELIA

4. MOVIMENT DEMOGRÀFIC


BONA ACCEPTACIÓ DE LA SEGONA SETMANA DE LA CULTURA

L'octubre de l'any passat es celebrava la primera Setmana de la Cultura a Sant Vicenç de Castellet. Gràcies a la bona acollida que va tenir, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament amb la col·laboració de nombroses entitats santvicentines van organitzar una segona Setmana de la Cultura farcida d'actes per a tots els gustos. Aquest any es va celebrar del 14 al 22 de maig i aquí en teniu un breu resum dels actes més destacats.

Dissabte 14 de maig

Inauguració de l'exposició "30 anys de la Coral Nou Horitzó"
Els membres de la Coral Nou Horitzó van celebrar els seus primers 30 anys de vida amb una espectacular exposició a la Sala de Plens de l'Ajuntament que es va inaugurar el dissabte dia 14 de maig a les 12 del migdia. En aquesta exposició s'hi podien veure multitud de fotografies, programes, cartells, partitures, fitxes, vestits... tots ells relacionats amb la Coral. Per celebrar aquesta festa, la Coral va oferir un petit concert a tots els assistents.

Diumenge 15 de maig

Ballada popular de Gitanes
La plaça de l'Ajuntament s'omplia amb més de 200 balladors repartits en diferents colles per ballar el tradicional Ball de Gitanes en un matí de diumenge ben asolellat.
En aquest mateix número podreu llegir un petit reportatge de la ballada d'enguany.

Dilluns 16 de maig

Passejada amb carro i degustació de Patates i bolets a la Vallhonesta
Els membres del Gremi de Carreters van portar amunt i avall un bon nombre de nens i nenes que es van reunir a la plaça de l'ajuntament aquell dilluns, que era festa, a portar-los a passejar amb un carro tirat per un cavall. Al mateix temps, els components de l'Agrupació Ceps i Manduca oferien a tots els assistents una petita degustació del plat típic santvicentí Patates i bolets a la Vallhonesta.

Conte africà per la pau i danses africanes
El parc de Sant Joan de Dalt es va omplir de nens i nenes que van voler escoltar un conte africà que tenia el tema de la Pau com a fil conductor. Un cop acabat aquest conte, tots els participants van poder ballar danses tradicionals africanes gràcies a les indicacions que feia la monitora.

Dimarts 17 de maig

Taller de teixir a mà i d'artesania en fang
El porxo de Can Soler es va omplir de nens i de no tan nens per realitzar diferents tallers organitzats per les puntaires del poble i l'Agrupació Artística. S'hi van poder realitzar tallers de teixir a mà utilitzant diferents punts, com ara el punt de creu i el punt exprés. També s'hi van poder realitzar diferents figures fetes amb fang.

Dimecres 18 de maig

Tertúlia amb Jaume Cabré
Dins del cicle "Sis autors expliquen un llibre", la Biblioteca conjuntament amb la col·laboració d'El Breny va organitzar una tertúlia amb l'escriptor Jaume Cabré on va explicar el perquè de la seva obra La teranyina.

Dijous 19 de maig

Degustació de plats típics andalusos
La Casa d'Andalusia va organitzar a la Sala de Can Soler una magnífica degustació de tots els seus plats més representatius passant per les migues fins arribar a un refrescant gaspatxo. Al mateix temps, s'hi podia veure una demostració dels seus balls més populars, les sevillanes.

Taller de risoteràpia
El mateix dijous al vespre i en una sala del pavelló municipal es va realitzar un taller de risoteràpia on tots els participants van poder riure de valent gràcies als diferents jocs, activitats i tallers que s'hi realitzaven.

Divendres 20 de maig

Presentació del programa "Voluntaris per la llengua"
El divendres, dia del mercat, al matí la popular mascota de la campanya "Dóna corda al català", la Queta es va passejar per totes les parades del mercat fins arribar a la plaça de l'Onze de Setembre presentant el programa "Voluntaris per la llengua" organitzat per la Biblioteca Municipal amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

Cant coral de sardanes
El mateix divendres a la nit, l'església parroquial s'omplia per escoltar els membres de la Coral Al Vent en el magnífic concert de cant coral dedicat a les sardanes i en especial a Valentí Santacreu.

Balls mallorquins amb Quart creixent
Després del cant coral, la plaça porxada de Can Soler acollia música i balls tradicionals a càrrec del grup de ses illes Quart creixent. Al mateix temps, els membres de l'Esbart Dansaire animaven a ballar aquests balls tan típics a tot el públic assistent.

Dissabte 21 de maig

Tast de cultures
El dissabte al matí a les escoles velles, es van aplegar un bon nombre de nens i nenes per veure les activitats que cada cap de setmana fan la Coral, els Geganters i l'Esbart Dansaire. Al mateix temps, els membres de l'Agrupació Sardanista van oferir a tots els nens un retallable d'una cobla i d'una sardana per fer-lo allà mateix que havien de pintar, retallar i enganxar.

Proclamació de la Pubilla i l'Hereu Comarcal i les "Espurnes malparides"
La Comissió d'Hereus i Pubilles de Sant Vicenç va organitzar la Proclamació de l'Hereu i la Pubilla de la comarca del Bages, que enguany li tocava al nostre poble celebrar-se. Marc Trulls, de Sant Vicenç, va ser proclamat Hereu Comarcal en un acte replet de tradicions. Podeu veure, el petit reportatge que hem fet d'aquest acte en aquest mateix número. Finalitzat l'acte de les pubilles, els Geganters van presentar l'espectacle de llum, foc i so "Espurnes malparides". Després de tot això, es va fer un sopar de germanor amb tots els Hereus, Pubilles, Dames i Fadrins de la comarca juntament amb els seus acompanyants i les entitats santvicentines que van participar en tot l'acte de proclamació.

Diumenge 22 de maig

Romeria a Castellet
Els membres de la Casa d'Andalusia van organitzar per al diumenge al matí una romeria fins a Castellet. Un cop al pla dels dipòsits es van degustar plats típics andalusos i també es va fer una representació dels balls andalusos a càrrec dels quadres de ball de l'entitat.

Projecció "Imatges del ferrocarril"
Per acabar aquesta segona Setmana de la Cultura, l'Associació Sant Vicenç de Castellet Amics del Ferrocarril (ASVICAF) va preparar una projecció de diapositives al teatre de la Societat Coral l'Estrella de diferents trens i màquines que passaven pel terme municipal santvicentí i rodalies.

REPORTATGE : JORDI LARGO
FOTOS : JORDI LARGO


GRAN ÈXIT DE LA SEGONA EDICIÓ DE LA FIRA DE LA PEDRA DE SANT VICENÇ DE CASTELLET 

FOTO: JORDI LARGOPer segon any consecutiu, l'ajuntament de Sant Vicenç de Castellet va organitzar la IIa. Fira de la Pedra de Sant Vicenç de Castellet. Durant el cap de setmana del dia 11 i 12 de juny, una trentena de parades de diferents empreses relacionades amb l'extracció, el tractament i la comercialització de la pedra així com empreses de maquinària per aquest tipus d'indústria es van aplegar a la plaça Clavé on van rebre un bon nombre de professionals i públic en general durant aquests dos dies de fira. Al mateix temps, es podien veure artesans de la pedra que a base de picar feien autèntiques meravelles en pedra.

FOTO: JORDI LARGODos dies abans de la fira, s'havien fet algunes taules relacionades amb la pedra com a tema principal que van aplegar alguns professionals del sector. L'objectiu de la fira és el de promoure i desenvolupar el sector de la pedra gràcies a un eix que dinamitzi l'activitat comercial i turística de Sant Vicenç i de tot el conjunt del Bages Sud a partir d'una línia de promoció.

Aprofitant la fira, el diumenge van sortir els comerços al carrer i es va fer una fira d'artesans que transcorria pels carrers Gran, Prim i Mestre Aubert. Al llarg de tot el matí i bona part de la tarda, un bon nombre de santvicentins i forans van sortir al carrer a tafanejar una mica per les fires que s'hi feien aprofitant el bon dia que feia.

JORDI LARGO


LAS VIDAS DE CELIA

Una pel·lícula rodada al nostre poble

La productora Oberon Cinematográfica liderada pel director Antonio Chavarrías, rodarà els propers mesos de juliol i agost, la seva propera pel·lícula. Una part d'aquesta es rodarà a Sant Vicenç de Castellet durant la seva Festa Major, els dies 9, 10 i 11 de juliol. Els actors que hi participen són entre d'altres Luis Tosar, Najwa Nimri i Daniel Jiménez Cacho. La pel·lícula tracta del misteriós assassinat d'una adolescent, i de com s'esbrina el seu resultat. És un thriller psicològic de caire coral, en la que tots els personatges resulten ser els protagonistes. A la pel·lícula assassinen a una adolescent durant la Festa Major d'un poble, mentre una dona d'uns 35 anys intenta suïcidar-se però no ho pot fer per un estrany motiu. Aquesta dona resulta ser la germana gran d'una de les millors amigues de l'assassinada, que aquella mateixa nit desapareix. L'inspector de policia encarregat de solucionar el cas, busca les pistes per trobar a l'assassí, entre aquests dos personatges, i l'acaben portant a la parella de Melany (la noia assassinada), però aviat s'adona que la pista és falsa i que el culpable està molt més a prop del que es pensava.

Per tal de donar el màxim de realisme, el director ha optat per a buscar els seus personatges i figuració, d'entre els habitants de les localitzacions reals. Aquesta és la raó per la qual es va celebrar un càsting el passat dia 17 de juny a la Sala de Can Soler per buscar a gent de totes les edats per fer de figurants on es van aplegar més de 175 santvicentins.

Hem de dir que El Breny va col·laborar en el càsting i en altres temes d'interès per a la productora aportant informació i abundant material fotogràfic.
 


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

Defuncions Maig 2005

03/05/2005
Dolors San Soldevila, 69 anys

10/05/2005
Luisa Tomasa Rius, 92 anys

14/05/2005
Dolores Paez Lert, 99 anys

23/05/2005
Jaume Ribalta Plana, 53 anys

24/05/2005
Antoni Solà Pascual, 81 anys

25/05/2005
Carme Carné Bellmunt, 71 anys

27/05/2005
Maria Teresa Auden Gil, 88 anys

28/05/2005
Josep Flaqué Espinal, 88 anys

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet