El Poble


1. PER L'ABRIL, ACTES MIL

2. ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA

3. HOMENATGE AL DOCTOR JAUME HERNÁNDEZ

4. EL PERQUÈ DE LA RECOLLIDA DE LA BROSSA ORGÀNICA

5. LA GENERALITAT DESDOBLARÀ LA CARRETERA I ES DECANTA PEL "PONT NORD"


PER L'ABRIL, ACTES MIL

Durant aquest mes d'abril, s'han de destacar multitud d'actes diferents que han organitzat diverses entitats santvicentines i que han acollit públic de totes les edats. Podem destacar la Diada de l'Art, la Fira d'Abril, la Festa del Soci de l'Agrupació Sardanista, el Cross a Vallhonesta, l'Hora del Conte, la Trobada de plaques de cava, el teatre a l'Estrella... entre molts altres. A continuació, fem un petit resum d'algun dels actes més destacats. En altres seccions d'aquest mateix número podreu veure algun d'aquests actes amb més profunditat.


Festa del Soci de l'Agrupació Sardanista

El diumenge 17 d'abril, l'Agrupació Sardanista organitzava la seva festa anual dedicada al soci. Enguany es va celebrar a la plaça de l'Ajuntament pels volts de dos quarts de set de la tarda i va comptar amb la presència de la Cobla Lluïsos de Taradell.

Les sardanes que vam poder ballar van ser "Cent anys de sardanes", "En Fèlix", "Palamós, ciutat pubilla", "La meva saltirona", "Capital del cava" i "Maria de les trenes".Fira d'Abril de Casa d'Andalusia

El mateix diumenge 17 i a les cinc de la tarda, la Sala Polivalent de Can Soler s'omplia per celebrar la Fira d'Abril organitzada per la Casa d'Andalusia de Sant Vicenç. S'ha de destacar l'actuació dels quadres de ball santvicentins "Abanico de colores", "Zambra", "Pasión flamenco", "Estefania y Xenia".

També es va comptar amb l'actuació de Toni Granada, Zaira, Celeste, la Casa d'Andalusia de Manresa, el ballet Montse de Luna,... entre molts altres. Aquesta celebració va acabar a altes hores de la nit.Teatre La primera vegada

El 17 d'abril el teatre de la Societat Coral l'Estrella acollia l'obra de teatre La primera vegada interpretada pel col·lectiu de Castellbell i el Vilar i dirigida per Pere Antón Lapeña.

Una obra bastant enrevessada però alhora còmica per les situacions que s'hi mostraven.

 Final territorial de Judo

La diada de Sant Jordi, el pavelló esportiu acollia la final territorial de judo dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya.

Judoques de menys de 16 anys vinguts de tot Catalunya van celebrar aquesta final en un pavelló ple de curiosos per veure aquesta final.

 Trobada d'intercanvi de plaques de cava

El diumenge 24 d'abril, l'Associació Cultural Ceps i Manduca organitzava per tercer any consecutiu la Trobada d'Intercanvi de Plaques de Cava on més de mig miler de persones es van aplegar al porxo de Can Soler per triar, remenar, buscar i canviar les seves plaques de cava.

Enguany, l'entitat va presentar una placa de l'associació i una altra de Sant Pere de Vallhonesta. Al llarg de tot el matí es van anar rifant lots de cava entre tots els assistents.


REPORTATGE: JORDI LARGO
FOTOS: JORDI LARGO


ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA 

PROGRAMA DE PARELLES LINGÜÍSTIQUES A SANT VICENÇ

Des de la Regiduria de Cultura de l'Ajuntament, la Biblioteca S. Vives el Consorci d'Iniciatives Bages Sud, el Departament d'Educació, i amb la col·laboració de les escoles de Sant Vicenç i el Consorci de Normalització Lingüística Montserrat s'ha volgut posar en marxa una iniciativa que ja funciona amb èxit a diferents poblacions del nostre país. Aquesta experiència pretén afavorir l'acollida de totes les persones d'altres comunitats i països que estan arribant a Sant Vicenç.

Què són les parelles lingüístiques?

Són parelles entre nouvinguts i autòctons per tal de millorar el nivell de llengua catalana dels primers.
• Cada parella rebrà el suport de les entitats organitzadores
• Les parelles s'organitzaran de manera independent, però s'hauran de trobar un mínim de deu sessions.
• El compromís és totalment voluntari i gratuït

Quins són els objectius del programa de les parelles lingüístiques?

• Incentivar el coneixement del poble, dels espais col.lectius i els seus habitants als nouvinguts.
• Integrar el col.lectiu de nouvinguts i, alhora, aprendre de les cultures i experiències que ells aporten al nostre poble.
• Augmentar el coneixement de la llengua catalana de les persones nouvingudes.

Si estàs interessat en formar d'aquesta experiència, com a voluntari o com a aprenent, vine a la biblioteca i te n'informarem!

ANY DEL LLIBRE I LA LECTURA

Amb motiu de l'Any del llibre i la Lectura 2005 ,convidem sis escriptors en llengua catalana perquè ens parlin sobre les lectures que ens recomanen i que més els han influït. Aquest cicle de xerrades s'afegeix a totes les activitats que enguany els ajuntaments, en aquest cas, el de Sant Vicenç i la Diputació de Barcelona han programat per difondre l'interès pels llibres i la lectura. Sota el títol "6 autors expliquen un llibre", a les 8 del vespre a la biblioteca , i amb la col·laboració del Breny, comptarem amb :

MARIA BARBAL
Dilluns, 2 de maig
EMILI TEIXIDOR
Divendres, 10 de juny
MATTHEW TREE
Dilluns, 19 de setembre
JAUME CABRÉ
Dilluns, 3 d'octubre
VICENÇ VILLATORO
Dijous, 10 de novembre
ADA CASTELLS
Dijous, 17 de novembre
 


HOMENATGE AL DOCTOR JAUME HERNÁNDEZ

Foto: Jordi LargoEl passat 15 d'abril, la secció local del Partit Popular de Sant Vicenç juntament amb diversos amics i simpatitzants van retre un emotiu sopar i homenatge al doctor Jaume Hernández Vidal.

Després de tants anys de professió, Jaume Hernández ha decidit jubilar-se i aquest va ser el motiu d'aquest acte que va comptar amb la presència del regidor a Sant Vicenç Josep M. Serrano, la diputada al Parlament Dolors Montserrat juntament amb diferents regidors populars de la comarca i un bon nombre d'amics. 


EL PERQUÈ DE LA RECOLLIDA DE LA BROSSA ORGÀNICA

Després que el grup municipal d'ERC presentés dues vegades la moció per adscriure al Consorci per la Gestió dels Residus el servei de recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals, amb el rebuig de l'actual equip de govern, sense cap explicació convincent ni cap justificació, l'actual regidor de medi ambient, porta la mateixa proposta a ple i finalment és aprovada amb els vots, evidentment, d'ERC.

Els darrers mesos que ERC va ser al govern, des de la regidoria de medi ambient es van impulsar els treballs per a la implantació de la recollida de la brossa orgànica, amb l'adhesió a la gestió del Consorci, i en aquest mateix sentit es va continuar treballant des de l'oposició. Afortunadament, malgrat la reticència del regidor actual per donar el vist-i-plau a quelcom que no havia proposat ell, finalment s'ha acabat aprovant.
I és que es tracta d'un assumpte més important del que a priori es pot pensar. La brossa orgànica representa el 38% del volum total d'escombraries que una llar genera diàriament. Havent separat ja, mitjançant la recollida selectiva, el vidre, envasos i paper i cartró, que representen el 7%, 15% i 21%, respectivament, ens queda la matèria orgànica per tractar separadament i evitar que passi a formar part de la brossa de rebuig amb destí a incineradores o abocadors. Des de l'1 de gener del 2004 és d'aplicació el cànon de 10€/tn de residus municipals que entren a l'abocador, implantat per la Generalitat de Catalunya, amb l'objectiu de fomentar la minimització i valorització dels residus, taxa que repercuteix en última instància a la butxaca dels ciutadans.

Però més enllà de l'aspecte monetari, hi ha el risc que representa pel medi ambient i la salut de les persones haver de disposar de dipòsits controlats (abocadors) per anar amagant les escombraries amb un horitzó indefinit que obliguen a buscar noves valls per encabir-los, tal com, dissortadament, hem pogut conèixer mesos endarrera de ben a prop, amb possibles ubicacions a la zona de Vallhonesta. A partir de la implantació de la recollida de la matèria orgànica, aquell 38% de la nostra brossa ja no omplirà més abocadors, ni anirà a cremar a cap incineradora. El destí serà una planta de compostatge, mitjançant la qual la matèria orgànica serà estabilitzada i transformada en adob per aplicació agrícola i de jardineria.

Només ens queda, com a ciutadans, ser conscients del perquè d'aquest canvi i del seu objectiu, i esmerçar-nos en la bona pràctica domèstica per assolir els objectius més ambiciosos de reciclatge. La nostra butxaca, el medi ambient i la nostra salut en sortiran beneficiats.

ÀREA MEDI AMBIENT
GRUP MUNICIPAL ERC

 


LA GENERALITAT DESDOBLARÀ LA CARRETERA I ES DECANTA PEL "PONT NORD"

El secretari per la Mobilitat, Manel Nadal, i el director general de Carreteres, Jordi Follia, s'han reunit amb els alcaldes de Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet i el Pont de Vilomara per explicar-los l'estudi informatiu del desdoblament de la C-55 i els estudis previs per fer un nou pont sobre el riu Llobregat entre Castellgalí i Sant Vicenç.

Actualment estan en fase de redacció l'estudi informatiu i l'estudi d'Impacte Ambiental del desdoblament de l'eix del Llobregat entre Castellbell i Manresa. La longitud total del tram és de 15,1 quilòmetres. La carretera prevista és una autovia, és a dir una via preferent desdoblada i suposarà una inversió d'uns 90 MEUR.

Un cop enllestits els estudis, que estan en redacció, s'iniciarà el procés d'informació publica perquè totes les institucions, entitats i persones interessades puguin formular les al·legacions que considerin adients.

Pel que fa al nou pont sobre el Llobregat, la Generalitat s'ha decantat per l'opció defensada per l'anterior Ajuntament de Sant Vicenç (ERC-CiU), proposada conjuntament amb els ajuntaments de Castellgalí (PSC) i del Pont de Vilomara (PSC). L'opció sud, defensada per l'actual Ajuntament de Sant Vicenç (PSC-PP-UDC), no ha rebut el suport ni de la Generalitat ni dels ajuntaments veïns. Actualment està en fase avançada de redacció l'estudi previ de la construcció d'aquest nou pont, que enllaçarà la C-55 amb la BV-1229 evitant el pas pel mig del nucli urbà de Sant Vicenç.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet