El Poble


1. FESTA MAJOR D’HIVERN I EL CARNESTOLTES

2. LA CONSTRUCCIÓ PREN FORÇA A SANT VICENÇ

3. UN BON ENSURT A LA CARRETERA

4. MOVIMENT DEMOGRÀFIC


FESTA MAJOR D’HIVERN I EL CARNESTOLTES

Un munt d’activitats per a tothom

Entre els dies 15, 16, 20, 21, 22 i 23 de gener es va celebrar la Festa Major d’Hivern de Sant Vicenç i dues setmanes més tard, el Carnestoltes. Va ser un bullici de gent celebrant aquests actes, que un cop més van ser organitzats per l’associació Activa’t de Festa. Els organitzadors agraeixen la col·laboració del públic santvicentí però també voldrien que la gent s’impliqués més en tots els actes. Com és habitual El Breny fa un petit reportatge de tots els actes més destacats.

Festa Major d’Hivern

- Concert Coral i Missa en Honor a Sant Antoni
Tot i que no entrava de ple a la Festa Major d’Hivern, el Gremi de Carreters i Cansaladers va organitzar un concert coral a l’església parroquial per al dissabte 15 de gener a un quart de set de la tarda. Aquest concert va anar a càrrec la Coral Mare de Déu del Portal de Prats del Rei i va anar seguida de la Missa de Sant Antoni amb el tradicional repartiment i benedicció dels panets de Sant Antoni.

- Pujada a Montserrat
Com a motiu de la Festa Major d’Hivern, el Gimnàs Marca va organitzar una pujada a Montserrat des del mateix poble. Van ser unes trenta-cinc persones aproximadament les que es van reunir per fer aquesta sortida. Tothom va respondre molt bé fent que la sortida fos amena i divertida.

També cal dir que es va pujar a molt bon ritme tardant només tres hores i mitja. El Gimnàs Marca agraeix la col·laboració del Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet que van ser els guies de la sortida.

- Projecció del DVD 10x20 Virtualitats
El dijous 20 de gener, el Col·lectiu Artístic "Quaderns de Taller" va congregar a la Biblioteca els seus amics i col·laboradors per tal de projectar el DVD "10x20 Virtualitat". A continuació, reproduïm la petita història i la valoració que ens ha fet arribar aquest col·lectiu.

"Quaderns de taller" a Sant Vicenç

El nom genèric de Quaderns de Taller (Q.T.) aplega dues accepcions diferents però complementàries. Per una banda, és una publicació de periodicitat indefinida que reuneix obra artística de diferents branques: arquitectura, plàstica (pintura, dibuix, gravat, fotografia...), música i literatura. Com es deia el seu primer manifest "...l’experiència d’aplegar obres de distintes arts, d’autors, edats i procedències diverses, és molt enriquidora per a tots aquells que creuen en l’art com a realitat viva, amb múltiples cordes d’una única vibració...".

L’altre concepte que s’acull també sota la sigla Q.T. és precisament el col"lectiu artístic de persones que el formen, i que donen vida, no solament a la publicació, sinó a la promoció de diverses activitats en el món específic de l’art, i en el més genèric de la cultura.

El primer Quadern publicat, fou l’abril del 1983. Fins enguany, han vist la llum 10 Quaderns, essent el darrer, el d’octubre de 2004.

El format dels nou primers era convencional. S’intentava un bon nivell de reproducció de les imatges, i la música, a més de la partitura corresponent, s’acompanyava del suport audible (casset o CD). El darrer Q.T. titulat "10 x 20 virtualitats", l’hem publicat en format DVD, i el nom recull precisament aquesta condició de virtual, i a la vegada fa referència als deu publicats durant els més de vint anys de vida del col·lectiu.

A banda de la publicació, que és una de les transcripcions materials de l’existència del grup, el debat artístic i la posada en comú dels seus components és una forma d’enriquiment basada en condició multidisciplinar de l’aplec, i permet treballar ajuntant dues o més manifestacions artístiques que confegeixen una obra final.

Des de la seva constitució, fa ja més de vint anys, cada mes hi ha una trobada informal dels components de Quaderns, en un àpat, i per tant a l’entorn d’una taula, la responsabilitat i hospitalitat de la qual, és rotativa i compartida.

D’aquestes reunions i de les que es fan per a portar a terme activitats pròpies del grup, (exposicions, col·laboracions artístiques, articles, l’espai Quadern Obert de la revista El Pou de la Gallina...) en surten sovint parers i posicionaments davant de determinats fets artístics, socials o polítics, convertint així al col·lectiu en un grup d’opinió, sense cap vinculació política ni dependència ideològica, donada la pluralitat de pensament de les persones que el formen.

El passat 20 de gener es va presentar el Quadern 10 a la biblioteca pública de Sant Vicenç, projectant-se el DVD i fent cessió dels Quaderns editats fins ara a la biblioteca. Va ser aquesta la segona activitat que Quaderns de Taller fa al poble, ja que vuit anys enrere vàrem muntar una exposició d’obra plàstica, a la sala d’actes de l’Ajuntament.

La majoria de components de Quaderns són del Bages i és l’artista santvicentina Antolina Vilaseca, membre del col·lectiu des de fa molts anys, la que ens va facilitar aquesta col·laboració amb Sant Vicenç de Castellet, de la qual Q.T. n’agraeix sincerament l’esforç i resultats.

JOAN SEGON i COMELLAS
Fotògraf
Membre del Col·lectiu "Quaderns de Taller"

- Teatre al carrer
El divendres 21 al mercat es va crear un bon rebombori ja que un grup de teatre al carrer que representaven que feien de "Brigada municipal" posava potes enlaire totes les parades, totes les botigues i a tota la població en general.

Va ser una experiència molt positiva on va tenir una molt bona acollida. Hem de recordar que en aquesta vida no es pot perdre el sentit de l’humor.- Monòlegs
El mateix divendres a la nit, la Sala de Can Soler es va omplir per tal d’escoltar els cardonins El Cansancio on van tornar a presentar al nostre poble el seu monòleg "La apoteosis necia". Va ser un gran espectacle on les rialles no van parar en tot el que va durar l’espectacle. Menys encertat, però va ser l’actuació dels Williams, que no va despertar gaire interés i el públic va anar abandonat la sala a mesura que anava passant la nit.

- Missa de Sant Vicenç
El dissabte de Sant Vicenç, 22 de gener, es va fer la tradició Missa Solemne en Honor al nostre patró i que va ser presidida per Monsenyor Jaume Camprodón i Rovira, Bisbe emèrit de Girona i Mn. Josep Padrós i Clarís, ex-vicari de la nostra població. A la missa també hi van participar l’Hereu i la Pubilla d’enguany acompanyats per alguns membres de l’actual equip de govern.

- Pregó institucional
Un cop acabada la missa, a dos quarts d’una del migdia, la Sala de Sessions de l’Ajuntament es va omplir per escoltar el pregó institucional que aquest any va anar a càrrec del nostre amic Ramon López de Màntaras i Badia, Professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques i Director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial. Si voleu llegir el pregó que va pronunciar podeu consultar la secció de "Tribuna" d’aquest mateix número.

- Contes estrambòtics
A dos quarts de sis de la tarda i a la mateixa Sala de Sessions, Clara Gavaldà va explicar tot un seguit de contes per als més petits on va endinsar als més menuts de la família en móns imaginaris plens de dracs, prínceps i princeses.

- Festa Andalusa
La Casa d’Andalusia va celebrar la seva pròpia festa invitant a la Sala de Can Soler, Alejandro Conde i Lourdes Portales. La sala polivalent es va fer petita i tot que va començar a les vuit del vespre va durar fins vora les dues de la matinada.

- The Boom amb The Chappertons
El dissabte a la nit va ser una autèntica nit de teatre on tota la platea i gairebé tot el primer pis del teatre de la Societat Coral l’Estrella es va omplir per veure l’espectacle The Boom a càrrec de la companyia catalana The Chappertons. Un espectacle que ha donat i que encara dóna la volta al món amb només tres protagonistes que fan les mil i una amb tota una sèrie de pneumàtics. Des d’una carrera de motos, fins una màquina escurabutxaques, una balladora de flamenc o una selva amb una granota gegant. Va ser un espectacle amb molta bona participació i que feia temps que a Sant Vicenç no se’n veia on van disfrutar els grans i els petits.

- Espectacle d’animació
El matí de diumenge, la Sala de Can Soler va ser l’escenari per acollir l’espectacle d’animació infantil a càrrec d’Àngel Daban que va fer ballar, cantar i jugar a tots els nens que hi van participar.

- Sardanes
Tot i que normalment les sardanes es feien el dia de Sant Vicenç, aquest any es van fer el diumenge de Festa Major a Can Soler a càrrec de la Cobla La Principal del Llobregat amb la col·laboració de l’Agrupació Sardanista de Sant Vicenç.

- Ball de Festa Major
Una Festa Major no podia acabar sense el ball i el diumenge a dos quarts de set de la tarda, el grup Son Latino van ser els encarregats de fer ballar a tots els assistents a Can Soler amb temes per als joves i per als no tan joves.

 

 

 

Carnestoltes

- La rua per Sant Vicenç
El 5 de febrer es celebrava el Carnestoltes amb una bona multitud de santvicentins al carrer per veure la rua amb totes les disfresses, carrosses i comparses participants. Els carrers es van omplir de confeti de colors, gresca i disbauxa fins al vespre. El recorregut va ser el mateix de l’any passat, sortint des de la plaça Catalunya fins arribar a la plaça Clavé.

En aquesta última plaça, els Mazatecos, un grup de percussió molt aclamat l’any passat, van fer una demostració i un petit concert que va engrescar a tots els santvicentins. Llavors, la Reina del Carnestoltes va llegir el pregó que reproduïm unes línies més a baix, es va fer l’entrega de premis i es va repartir coca i xocolata per a tothom.

Pregó de Carnestoltes 2005

Ha passat el temps
i nosaltres ja ni ens coneixem
ja que els "pixapins" van pujant
i Sant Vicenç es fa més gran.

L'hivern ha arribat
i amb ell, el Carnaval.
Tots ben disfressats
i a seguir la festa com cal.

Un rebombori va sonar
i a la premsa va arribar.
La Casa de la Vila, problemes va tenir,
uns van entrar i d'altres en van sortir.

Vallhonesta, aquí al costat,
quina por tenim
per posar un abocador
que farà molta pudor.

Ha arribat el moment,
sóc la Reina del Carnaval.
Farem gresca i xerinola
per petits i grans.

Els joves d'avui dia
s'estan transformant.
Alguns surten de l'armari
i d'altres s'ho estan pensant.

Aquest poble celebrem,
els 30 anys de la Coral i El Breny.
Molts jocs i moltes cançons
o les notícies de la premsa local.

Visca el Carnestoltes.
Visca Sant Vicenç.

- Enterrament de la sardina
Tot i que en un principi no es celebraria, el Dimecres de Cendra, es va fer l’enterrament de la sardina, que aquest any va ser organitzat per la Colla de Geganters amb la col·laboració d’Activa’t de Festa. La comitiva fúnebre va sortir a dos quarts de nou del vespre des de la Plaça de l’Ajuntament i va arribar al pati de les Escoles Velles. Allà es va cremar el Rei Carnestoltes i es va repartir coca per tothom.

REPORTATGE: JORDI LARGO
FOTOS: JORDI LARGO


LA CONSTRUCCIÓ PREN FORÇA A SANT VICENÇ 

Durant aquests últims anys hem notat a Sant Vicenç un gran augment de construccions noves a tot el poble. Segons dades oficials del Col·legi d’Aparelladors, aquest augment és similar al de totes les comarques centrals: Bages, Berguedà, Anoia i Osona. L’augment del nombre d’habitatges de l’any 2004 va ser d’un 20%, que segons el mateix col·legi, continua la mateixa tendència que l’any 2003 on l’augment va ser d’un 36%. L’augment de la construcció en aquestes comarques es deu en gran part a que a la ciutat de Barcelona els habitatges iniciats van disminuir un 6%. També cal dir que hi ha una forta demanda de la gent de ciutat cap a les comarques interiors.

Entre els anys 2000 – 2004 hem de destacar els 717 habitatges nous que s’han construït a Sant Vicenç. Dels 33 municipis de la comarca del Bages, Sant Vicenç ocupa la tercera posició pel que fa a la construcció nova d’habitatges durant aquest període de quatre anys.

JORDI LARGO


UN BON ENSURT A LA CARRETERA

El dijous 3 de febrer es va produir un accident entre dos autocars escolars a l’Eix del Llobregat on hi viatjaven nens i nenes de l’Escola Pública Sant Vicenç. Els autocars que ja tornaven cap a Sant Vicenç i que venien plens amb nens i nenes d’entre 10 i 12 anys, van topar a la carretera C-55 cap a dos quarts de cinc de la tarda a l’alçada d’Olesa de Montserrat quan un d’ells va frenar per deixar pas a una furgoneta i el que el seguia darrere seu no va estar a temps de frenar i va topar amb l’autocar de davant i amb un camió que anava en sentit Barcelona.

El balanç d’aquest accident va ser tres ferits lleus i un altre de més greu, que es va trencar les dues cames, i que va haver de ser traslladat en helicòpter fins a l’hospital de Sant Pau de Barcelona. A causa d’aquest accident es va tallar la circulació de l’Eix durant una bona estona i es van haver de desplaçar vuit dotacions de bombers.

JORDI LARGO
 


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

Gener 2005

DEFUNCIONS

Dia 05/01/2005
Lucía Peña Caballero, 90 anys

Dia 06/01/2005
Francesca Vilaseca Ballvé, 93 anys

Dia 07/01/2005
Francesca Cadevall Piñot, 92 anys

Dia 08/01/2005
Obdúlia López Luque, 96 anys
José Rebollo Serafin, 85 anys

Dia 09/01/2005
César Quílez Alquézar, 78 anys

Dia 15/01/2005
Gumersindo Giralt Franch, 87 anys

Dia 20/01/2005
Magí Penas Angrill, 80 anys

Dia 31/01/2005
Gregoria Legua Blasco, 99 anys

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet