Les Coses de l'Esplai


Valentí Cirera Navarro

Valentí Cirera NavarroA "Coses de l'Esplai" hi tenim a Valentí Cirera Navarro. Un manresà que actualment viu a Sant Vicenç i que està casat amb la Neus Piqué ara fa 14 anys. El Valentí té moltes coses per explicar però considera que no són interessants per als lectors i prefereix que l'entrevista estigui enfocada cap a un altre sentit, que no sigui la seva vida particular, encara que no té res per amagar. L'entrevista d'aquest número anirà dedicada a l'actual President de l'Esplai.

- Valentí, per què ets de la junta?
- Ja és la segona vegada que estic a la junta. La primera va ser ara fa sis anys. Llavors, vaig ser secretari i quan vaig plegar als tres anys de desenvolupar el meu càrrec com a tal em va semblar que no tornaria ser a dins però en aquesta vida no es pot dir d'aquesta aigua no en beuré. Degut a diferents causes que han anat passant, em vaig tornar a presentar juntament amb altres companys que pensaven igual que jo. Una vegada votats i escollits pels socis, es va formar la junta, que em va fer President.

- Quins vau ser els més votats per prendre part de l'actual junta?
- A les eleccions ens vam presentar una bona colla. Dos membres encara quedaven de l'anterior junta. Els altres cinc vam ser els més votats i al final la junta va quedar composta per Maria Carrasco, Carme Tàpia, Elvira Claret, Dolors Tenesa, Antònia Rivera, Esteve Lafont i un servidor.

- Explica'ns alguna cosa de la marxa de l'Esplai.
- De moment i primer de tot, vull donar les gràcies a tots els socis que ens acompanyen a tots els actes que portem a terme, que encara que la junta els programi a benefici de tots, sinó col·laboressin no tindrien cap efecte positiu. També els demano una mica de paciència si tenim algun error amb tot el que fem perquè ja no som joves i les idees ja no són tan clares. Quan fem un acte comporta tota una sèrie de feina i de dificultats, no ho dic com a protesta, però voldria comentar que els fem amb molta il·lusió.

- Quants socis té actualment l'Esplai?
- Ara mateix som 570 socis.

- Tots són actius? Vull dir, tots vénen a l'Esplai?
- No. Hi ha molts que fa molts anys que són socis i no venen. Alguns perquè la salut ja no els hi permet i d'altres perquè el que es fa no els interessa. Millor que poguessin venir tots però seria un problema perquè el local no disposa de les condicions per rebre tanta gent.

- Quines activitats es porten a terme durant l'any?
- Com a activitats lúdiques fem ball, els dissabtes també fem bingo, fem algunes sortides i viatges a diferents llocs, homenatgem als nostres companys que han arribat als noranta anys ja que no tots hi poden arribar, també fem algun berenar, fem campionats de petanca i billar i com a compensació els obsequiem amb un dinar a tots els participants,… ara que toquem el tema dels campionats vull donar un toc d'atenció als jugadors de petanca ja que sé que estan molestos perquè no es va fer el Torneig de la Festa Major a l'Esplai, però també haig de dir que només fan servir les pistes de petanca per aquell moment. Una vegada s'han acabat els campionats ja no es juga i es podrien aprofitar més aquestes pistes perquè no estan gens malament i es donaria fe que la petanca a l'Esplai està viva. A part d'aquestes activitats, també tenim la coral, fem classes d'informàtica tot i que no ho tenim massa ben preparat i ens falten ordinadors. Estem a l'espera que la Fundació ens subministri més aparells i tinguem més participació ja que els socis estan bastant interessats en participar-hi. També fem gimnàstica. En definitiva, fem moltes coses tot i que se'n podrien fer més però no tenim el lloc adequat per fer-les.

- Tots sabem que l'Esplai de Sant Vicenç pertany a la Fundació “La Caixa” i que aquesta dóna una subvenció anual pel seu manteniment i el seu bon funcionament. Explica'ns alguna cosa.
- Doncs sí. “La Caixa” col·labora amb tot els esplais, del qual nosaltres formem part. Haig de destacar que el passat mes d'octubre, “La Caixa” va celebrar el seu centenari i va convidar a tots els seus esplais a una festa que es va celebrar a Barcelona i que va convidar a tots els socis que feien cent anys o estaven a punt de celebrar-los. Nosaltres vam participar i de Sant Vicenç va anar-hi la senyora Rosa Aymar, la Pepeta Pere i la Carme Sánchez. Va ser una festa molt entranyable per a tots els participants.

- En cas de que no hi hagués aquesta subvenció de "La Caixa", es podria subsistir amb la quota dels socis?
- No crec que fos possible perquè es porten a terme moltes activitats. A part d'aquesta subvenció també tenim el suport de l'Ajuntament que es preocupa del manteniment de l'aigua, la llum, el gas i la neteja.

- Com a President, et pregunto si estàs satisfet amb el funcionament de l'Esplai?
- De moment estic satisfet amb la junta que tenim formada. Hi va haver un petit malentès, per dir-ho d'alguna manera, amb un membre de la junta que va dimitir. Em va saber greu però tothom té dret a plegar quan ho cregui convenient ja sigui pel motiu que sigui.

- Podríem estar parlant molta estona, però per acabar, hi ha alguna novetat de cara a l'any vinent?
- Procurarem fer tot el que sigui possible perquè tothom estigui content i es trobi bé a l'Esplai. Mirarem, si podem, posa alguna altra activitat lúdica o educativa. Ja sabem que no ho farem bé per tots, però la voluntat estarà present.

Gràcies Valentí, com a President de l'Esplai. Crec que seria convenient que un altre dia ens expliquessis alguna cosa de la teva vida a "Coses de l'Esplai". Moltes gràcies en nom d'El Breny i d'un servidor.

ESTEVE LAFONT

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet