Tribuna


PREGÓ INSTITUCIONAL A CÀRREC DE RAMON LÓPEZ DE MÀNTARAS I BADIA

Ramon López de MàntarasA causa de la bona acollida que va mostrar el pregó institucional de la passada Festa Major d'Hivern, creiem que seria bo publicar-lo de manera integra en aquesta secció. El pregó va ser pronunciat pel nostre amic Ramon López de Màntaras, Professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques i Director de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial, en una sala de sessions plena de santvicentins que van escoltar-lo atentament. El pregó, entre altres temes parla de les noves tecnologies i de la societat de la informació, on esperem que en gaudiu tant com ho vam fer nosaltres.

Benvolgudes autoritats i amics santvicentins,

Bon dia i moltes gràcies per la vostra presència. Abans de començar vull agrair a tot l'equip de govern de l'ajuntament i molt especialment a l'amic Joan Montsech la invitació per fer aquest pregó. Jo sempre m'he sentit santvicentí, estimo aquest poble (ja mil·lenari) que sempre he considerat que és el meu perquè és aquí on vaig néixer i vaig passar els anys d'infantesa i adolescència. Anys que van ser molt importants en la meva formació com a persona. Formació en la que molt hi té a veure la meva participació en activitats culturals i d'oci que ja llavors era possible fer a Sant Vicenç com per exemple l'escoltisme, les caramelles, la coral “Al vent” i també les hores d'estudi a la Biblioteca on la nostra amiga Maria Carme va ser una de les persones que em va ensenyar a estimar els llibres. També van ser anys molt feliços per a mi, en part degut a aquestes activitats però, per sobre de tot, gràcies a la sort de tenir uns pares magnífics. Per això és realment un gran honor i motiu de satisfacció constatar que, malgrat que fa molt temps que no visc a Sant Vicenç, el meu poble també es recorda de mi.

Ja que he començat parlant del passat, permeteu-me continuar dient que els nostres avis, entre 1880 i 1940, varen viure més canvis tecnològics (l'electricitat, la radio, el telèfon, el motor de cotxe, l'avió, els antibiòtics, etc.) que els que hem viscut nosaltres des de la segona meitat del segle passat fins ara. Nogensmenys, és la nostra generació, i no tant la seva, la que viu “accelerada” (menys mal que de tant en tant tenim festes com les Festes Majors per relaxar-nos una mica). Dóna la sensació que a mesura que disposem de més mitjans per assolir objectius, de més objectius manquem. Com deia la famosa pintada del maig del 68 a París: "Mai no havíem corregut tant sense saber a on anàvem". Aquesta sensació d'angoixa possiblement és deguda, almenys en part, a que vivim aclaparats per l'enorme quantitat d'informació que cada dia rebem. Degut als progressos tecnològics, les persones cada cop ocupem més llocs de treball en els que es fan menys i menys tasques mecàniques o manuals i més tasques relacionades amb la informació. És un fet científicament provat que el cervell és l'òrgan del nostre cos que més energia consumeix i en l'intent de processar tota aquesta informació el nostre cervell en consumeix molta d'energia i es cansa i es produeix l'angoixa. En el segle XVII una persona, al llarg de tota la seva vida, rebia una quantitat d'informació comparable a la que nosaltres podem rebre en un sol dia llegint el diari, mirant la televisió o navegant per Internet. L'existència d'Internet multiplica de forma extraordinària la quantitat d'informació (Compte! No de coneixements!) al nostre abast. És per això que ara tothom parla de la Societat de la Informació o Societat del Coneixement. Però què és això?

Ramon López de Màntaras pronunciant el pregó de la Festa Major d'HivernHi ha un conegut proverbi xinès que diu: “Quan el savi assenyala la lluna, l'imbècil mira el dit”. En un moment, com el que vivim, amb tanta manipulació, intolerància, pensament únic i, fins i tot, regressió democràtica, ens convé assegurar-nos de mirar la lluna i no pas el dit. Quan els (autoanomenats) gurus de la “Societat de la Informació” ens parlen de les grans avantatges que aquesta comporta, miren el dit. Molts d'aquests gurus ni tant sols saben que caram és això de la "Societat de la Informació" però parlen amb aparent autoritat d'un "sistema de comunicacions accessible, econòmic, obert i global pel que no hi ha ni fronteres polítiques ni culturals i que permet configurar a la societat com una xarxa que ofereix procediments ràpids i barats de disseminació i difusió d'informació". Una descripció llarga I il·lustrada però, de moment, molt poc realista.

En realitat el sistema de comunicacions actual ni és realment accessible, ni barat, ni, encara menys, global i, a més, té moltes fronteres polítiques i culturals! Per ara, la Societat de la Informació és un miratge i ho serà per força temps. Miren el dit perquè quan ens parlen de societat de la informació pensen en el primer món i no ens diuen que dos de cada tres dels habitants del nostre planeta no han parlat mai per telèfon i una tercera part de la humanitat no té accés a l'electricitat!

De fet fins i tot en zones ben desenvolupades com Europa occidental, menys del 15% dels ciutadans tenen Internet a casa seva. És a dir que parlen de quelcom pràcticament inexistent, i, en els llocs on comença a existir, la societat de la informació crea falses expectatives sobre tot en relació amb el que és sens dubte la clau pel desenvolupament. Parlo, naturalment, de l'educació. Ens han fet creure que l'accés a Internet és gairebé la panacea de l'ensenyament. Què volen dir? Que l'educació bàsica i secundària millorarà degut a que tots els alumnes tindran accés personal i diari a Internet? Com si l'educació no consistís més aviat a aconseguir que les persones tinguin criteri propi, és a dir a tenir la capacitat de distingir el rellevant de l'irrellevant, de triar i assimilar l'important donant-li significat. Sortosament, més d'un educador (com per exemple el meu admirat amic Josep Maria Terricabras) ja ha aixecat la veu davant del risc que sense criteri, sense capacitat per discernir, per triar (és a dir sense coneixement veritable), estem produint a les aules una nova generació d'estúpids tecnològics que s'empassen la informació sense mastegar i això els hi produeix bulímia informativa i anorèxia intel·lectual.

Això em recorda un curiós cas del què parlava en Sèneca: Un patrici romà, àvid de cultura, va obligar a cada un dels seus esclaus a aprendre's un llibre de memòria. Així aconseguí tenir una biblioteca vivent fàcilment accessible i per tant podria saber moltes coses. Fou molt astut, però s'equivocava pensant que amb aquesta estratagema s'havia tornat savi. Crec que l'accés a Internet ens està produint un miratge similar.

Malauradament, fa menys d'un mes hem tingut un exemple que, malgrat Internet i els altres sistemes de comunicació, la comunicació ràpida i global d'informació no funciona i, en aquest cas, si hagués funcionat s'haurien pogut salvar desenes de milers de vides. Em refereixo als terribles tsunamis del sud-est asiàtic. Hi ha una pregunta que molts ens hem fet: Perquè no es va advertir a la població? Sabem que el terratrèmol submarí que els va causar fou detectat immediatament per les nombroses estacions sísmiques d'arreu del món. A més, també hem sabut que des d'Austràlia es va emetre una alerta de tsunami menys de 30 minuts desprès del terratrèmol i el primer tsunami va tardar una hora per arribar a Indonèsia, dues hores més per arribar a Sri Lanka i Tailàndia i unes vuit hores per arribar a les costes africanes. Hi havia temps per alertar del perill. Què va fallar, doncs?.

En Jeremy Rifkin (president de la Fundació sobre Tendències Econòmiques) donà la resposta fa pocs dies en un article al diari El País: No disposem d'una infrastructura de comunicació que permeti alertar a milions de persones de països diferents d'un perill imminent. Els països industrialitzats i les multinacionals de la informàtica i les telecomunicacions s'han preocupat de connectar mitjançant Internet llocs allunyats del planeta per tal de facilitar l'intercanvi d'informació comercial però gairebé no s'ha esmerçat cap esforç per crear una infrastructura mundial de comunicacions per alertar de catàstrofes naturals. Disposem de la tecnologia per instal·lar sofisticats censors en llocs potencialment perillosos com volcans, fons marins, etc. Però, com he dit abans, la immensa majoria de les persones no estan connectades a Internet i un de cada tres dels habitants del nostre planeta ni tant sols tenen accés a l'electricitat".

Per tant no només Internet sinó ni la xarxa telefònica ni la radio ni la televisió ens serveixen per prevenir dels perills precisament a aquells que més perillen!

Responsables de les Nacions Unides, a la conferència sobre reducció de desastres de Kobe, estan dient que crearan un sistema d'alerta precoç per futurs desastres naturals però no parlen de com aconseguir l'electrificació global. Un objectiu que diverses agències internacionals pel desenvolupament han plantejat que cal assolir per l'any 2050. Hi ha càlculs que parlen que assolir aquest objectiu requereix passar dels aproximadament tres milions de megawatts de consum elèctric actual a més de 12 milions, és a dir multiplicar almenys per quatre el consum elèctric mundial actual i, a més, per tal preservar el medi ambient, la major part d'aquesta energia hauria de ser neta.

Per tant, tal com adverteix en Jeremy Rifkin, per poder proporcionar electricitat per tal que la societat del coneixement sigui una realitat, cal un canvi complet del règim energètic mundial, és a dir una autèntica revolució energètica que es basi en energies renovables tals com les piles de combustible d'hidrogen. Hem de passar d'una economia basada en el petroli i altres combustibles sòlids, a una economia basada en l'hidrogen i en altres fons d'energia neta (biomassa, eòlica, solar, etc.). En definitiva, el gran problema per fer realitat la societat de la informació és com proporcionar energia a baix cost per tothom i la solució passa per resoldre el problema de separar eficientment l'hidrogen de l'aigua i emmagatzemar-lo convenientment pel seu ús, és a dir com produir en massa les anomenades piles de combustible. Per tant, com sempre, la solució ens l'ha de donar la ciència. Si els països desenvolupats enlloc de gastar quantitats indecents de diners en recursos armamentístics per fer guerres per aconseguir petroli (per que els que ja tenim electricitat encara en puguem consumir més) els gastessin en investigació científica, podríem resoldre el problema de la separació eficient de l'hidrogen en aproximadament una dècada. Però l'estupidesa de governants que miren el dit enlloc de la lluna ens porta a guerres com la d'Iraq.

No vull acabar un pregó de festes sense donar-vos un exemple optimista de l'ús de les tecnologies de la informació i Internet. És un exemple relacionat amb l'educació, aspecte que, tal com he dit abans, és clau pel progrés i desenvolupament del pobles. Es tracta d'un experiment d'aprenentatge col·laboratiu dut a terme al Canadà. Consistí a fer interaccionar, mitjançant una espècie de “xat” a Internet, a estudiants de secundària amb joves científics recentment doctorats. Heus ací un exemple concret d'interacció: Un estudiant va transmetre el següent missatge "He de fer un experiment de física per explicar l'efecte de la temperatura sobre la resistència elèctrica en un cable però és tard i no tinc temps de fer l'experiment abans d'anar a dormir". Al cap d'uns minuts un científic li va contestar “Potser aquesta equació matemàtica et serà útil”. Desprès d'un intercanvi de diversos missatges l'estudiant va entendre perfectament l'equació, això el va motivar a saber si els resultats trobats mitjançant l'equació eren correctes en la realitat i per comprovar-ho va fer l'experiment que inicialment deia que no tenia temps de fer. Una anècdota interessant, que no van preveure els dissenyadors d'aquest projecte, fou que cada setmana en acabar-se el capítol corresponent de la sèrie "Expedient X", estudiants i científics s'afanyaven a connectar-se a Internet per analitzar i discutir que, del què havien vist, era científicament possible. La clau de l'èxit de l'aprenentatge col·laboratiu és que els estudiants juguen un rol participatiu i no pas passiu com és el cas de l'ensenyament més tradicional. En l'aprenentatge col·laboratiu el mestre ajuda als alumnes a triar les preguntes rellevants, i els guia a l'hora de buscar les respostes. També els hi planteja dubtes provocatius i els ajuda a relacionar els nous coneixements amb el prèviament conegut. Malgrat que és un projecte fortament basat en Internet, cal dir que es motiva als alumnes a fer servir els llibres (que és on hi ha la informació que ens permet realment aprofundir l'aprenentatge) per trobar les respostes i relacionar-les amb el prèviament conegut.

De tot el que he dit, queda clar que, un cop més, la tecnologia pot ser neutral però la seva aplicació no. Amb tot això de la Societat de la Informació, un cop més alguns volen que mirem el dit. És a dir que ens han mostrat només avantatges però si mirem més enllà veurem la lluna i allà hi veurem també els problemes i veure els problemes és condició prèvia per trobar-ne les solucions! Ens correspon a nosaltres, els ciutadans informats, els que hem après a discernir, ens correspon a nosaltres fer més visible la lluna que el dit.

Gràcies,
Visca Sant Vicenç de Castellet! Bona Festa Major!

RAMON LÓPEZ DE MÁNTARAS i BADIA
Sant Vicenç de Castellet a 22 de gener del 2005

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet