Col·laboracions


NINGÚ NO VOL SABER SI HI HAURÀ UN ABOCADOR AL GINEBRAL?

Després de tota una sèrie d'actes organitzats per la Plataforma No a l'Abocador, que van tenir el recolzament dels governs municipals de Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, i Rellinars, per sensibilitzar i conscienciar als ciutadans d'aquestes poblacions de tot el que suposaria la instal·lació a la zona del Ginebral d'un abocador, sembla que hem entrat en un cert ensopiment general i ningú no diu res al respecte.

Vol dir això que aquesta possibilitat s'ha allunyat? Ben al contrari. Las gestions a nivell institucional i empresarial per a dur a terme la ubicació de l'abocador no s'han detingut en cap moment i, de mica en mica, apareix alguna notícia. N'és evident que no perden el temps.

Què han estimat convenient comunicar als mitjans de comunicació? Doncs, al principi, per apaivagar els ànims, parlaven d'un grup de poblacions candidates a rebre el premi, segons un estudi del Consell Comarcal del Vallès, de la instal·lació d'un abocador, millor dit plantes de tractament de residus. Més endavant, es comenta que determinats municipis han fet els deures i han triat, és a dir, s'han compromès, dintre del projecte de la Conselleria de Medi Ambient, a posar en funcionament tres de les quatre plantes de tractament de residus. Quina és la que, de moment, resta pendent? Doncs, la més controvertida i perillosa, el dipòsit de residus inerts, que substituirà la de Coll Cardús (Vacarisses). I vés per on, el Ginebral és un ferm candidat per la instal·lació d'aquest tipus d'abocador.

Francament, el poble de Sant Vicenç no pot creuar-se de braços i restà indiferent, com qui no li va la cosa i encara menys el nostre govern municipal. Cal recordar que la zona del Ginebral pertany al municipi de Rellinars, però també cal recordar que les característiques orogràfiques del Ginebral suposen que si es produeixen conseqüències de tipus contaminant, llavors Sant Vicenç quedaria molt afectat, més que el propi municipi de Rellinars. Fa un temps, es va fer un estudi al respecte, però ningú no diu res sobre el seu contingut. Penso que si el territori del Bages Sud és ferm candidat a la degradació ambiental que suposa l'abocador, Sant Vicenç té quelcom que dir.

Per tant, aquesta absència d'informació, conjuntament amb els comentaris sobre si el Sr. Montsech arribés a l'alcaldia, ben segur que es faria l'abocador, no és gens convenient per a ningú. Per cert, aquesta mena de comentaris, sense argumentar-ho i atribuint-li una exclusivitat i responsabilitat en la decisió, són penosos; n'estic tant convençut que hi ha molts noms i cognoms "realment" implicats en la decisió i ningú d'aquests propagadors de comentaris els esmenten. De totes maneres, sí, crec que la gent de Sant Vicenç n'ha de saber el que està passant, per la senzilla raó de que té tot el dret a rebre informació per part dels seus representants municipals. No s'entén aquest mutisme, doncs hi ha molta gent sensibilitzada pels problemes del medi ambient. O pot ser només esperem a conèixer la decisió? Déu n'hi do!

Ara que se'n parla molt del Protocol de Kioto i a més es difonen els comentaris dels científics pel sud d'Europa, i com no a Catalunya, amb perspectives reals, no hipotètiques, d'augment de les temperatures, pujada del nivell del mar, desaparició dels deltes de l'Ebre i el Llobregat i n'expliquen els perills i amenaces que això suposa per la vida en general de tots nosaltres, hi ha molts polítics que practiquen la doble moral de donar suport a plataformes i moviments ecologistes i per altra banda no posar dificultats als projectes que són clarament degradadors i contaminants. Massa connivència i “realisme” només és propi d'una visió a curt termini, empobridora i irresponsable. Per cert, ara ens hem assabentat de la nova derrota jurídica del Consell Comarcal del Berguedà per l'afer de l'abocador i sobre això només vull dir una cosa. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els recorda l'obligació de deixar l'abocador igual que estava abans de fer-hi el dipòsit de residus. I quina és la resposta del Consell Comarcal? Doncs bé, que és impossible físicament i jurídicament deixar els terrenys de l'abocador igual que estaven abans de fer-l'hi. Ho vèieu, no diuen el mateix quan ens ho proposen, oi?

Torno a la zona del Ginebral, per cert, convé una visita aquest territori i apreciareu la seva bellesa i, al mateix temps, us adonareu que no hi ha gaire diferències amb el territori fronterer del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Una delimitació artificial i un destí prou diferent. El que és inadmissible que un conseller de Medi Ambient, prou conegut per les seves inquietuds ecologistes, pugui obrir la porta a la instal·lació d'un abocador o dipòsit de residus inerts a tocar del Parc Natural. Tant forta és la pressió? Ben segur que sí, la prova és que no sabem mai quin és el rostre, quins són els noms i cognoms que ho promouen, només sabem els noms dels polítics que ho autoritzen.

Un territori tan degradat com el Bages Sud requereix una visió a més llarg termini, sostenible i demana que s'aturi aquesta degradació galopant. El destí raonable i natural d'aquesta zona és l'ampliació del propi Parc i, com no, potenciar el corredor fins al Parc de Montserrat. Aixó tan senzill de dir, n'és la millor inversió i el millor projecte pel Bages Sud a mig i llarg termini.

ÀNGEL TAMAYO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet