Entitats


1. PER NADAL TORNEN ELS PASTORETS

2. PRESENTACIÓ DEL CD DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA

3. SOLIDARITAT AMB LES VÍCTIMES DEL TSUNAMI

4. EL PESSEBRE DEL PUIGSOLER


PER NADAL TORNEN ELS PASTORETS 

L'Associació Musical Castellet fa un repàs històric dels tradicionals Pastorets a Sant Vicenç

Foto: Jordi LargoTot i que aquest any fins l'últim moment no es va decidir si es farien o no, l'Associació Musical Castellet va demostrar un cop més que pot fer uns autèntics Pastorets sense els mitjans suficients per fer una obra d'aquesta envergadura durant tres dies de representacions.

Aquest any, els membres de l'Associació Musical Castellet van voler fer un recull històric i un homenatge a tots els santvicentins i santvicentines que d'una manera o altra han participat al llarg de tots aquests anys als tradicionals Pastorets de Sant Vicenç. Per aquesta raó, es va muntar una exposició que es va poder visitar durant els dies que es feia l'actuació on s'hi podien veure vestits antics de pastors, dimonis i àngels. També es podien veure multitud de cartells anunciant "Els Pastorets" des d'aproximadament mitjans del segle XX fins a l'actualitat, al igual que una gran quantitat de retalls de diaris locals i comarcals com per exemple el diari Castellet, El Breny, Regió7... on s'anunciaven les representacions de "Los Pastorcillos" (Diari Castellet - Desembre 1947) i Els Pastorets. També s'hi va mostrar una àmplia exposició fotogràfica de tots els grups que han fet "Els Pastorets" a Sant Vicenç durant tants anys com ara el grup Citesplai, el grup Xiroi i l'Associació Musical Castellet. S'ha de destacar una partitura original del secretari Pere Canal que va posar la música a una d'aquestes representacions.

Foto: Jordi LargoLes representacions que va portar a terme l'associació van ser els dies 2 i 6 de gener a les sis de la tarda i el dia 7 a dos quarts de deu de la nit. S'ha de dir que molt abans s'havien d'haver estudiat tots els guions i posar a punt una sala deficient com és Can Soler per tal de que s'assemblés el més possible a un teatre de veritat.

Com ja va sent habitual, Els Pastorets de Sant Vicenç solen seguir un fil argumental tot i que també segueixen el guió original de J. M. Folch i Torres. Enguany, el Lluquet i el Rovelló s'endinsaven dins la tradicional història però havien de buscar el personatge d'en "Wally".

Un element destacat de l'edició d'enguany ha estat la música, ja que després de quatre anys es va tornar a sentir en directe en algunes escenes. Una de les anècdotes de la representació, és que després de molts anys sense haver-hi es va utilitzar la tradicional "trampilla" per tal de poder portar el Lluquet i el Rovelló de cap a l'infern. Al llarg de totes les representacions, gairebé 400 persones es van congregar a Can Soler per veure el treball que van fer monitors, alumnes, pares i voluntaris en un acte tan nadalenc com són "Els Pastorets" de Sant Vicenç que ja porten més de 70 anys d'història al seu darrere.

ASSOCIACIÓ MUSICAL CASTELLET


PRESENTACIÓ DEL CD DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA 

El dissabte dia 11 de desembre va ésser una nit molt especial per l'Agrupació Sardanista, perquè veiem realitzat un somni. Feia temps que els membres de l'Agrupació Sardanista ens voltava pel cap la idea de que havíem de donar a conèixer el patrimoni de sardanes santvicentines que tenim.

No podíem permetre que les partitures s'anessin envellint i engroguint en un calaix i per tant calia trobar el suport necessari per què aquest projecte es fes realitat i el CD de Sardanes Santvicentines el podessin tocar i escoltar, i el que vulgui també comprar-lo.

Va ser la Cobla Jovenívola de Sabadell sota la direcció del senyor Joan Lluís Moraleda, l'encarregada d'enregistrar el CD i d'interpretar les sardanes santvicentines a l'Església Parroquial en un concert extraordinari molt aplaudit pel nombrós públic assistent.

En aquest CD hi podrem trobar les sardanes següents:

- Carme formosa F. Juanola
- La petita del Bar Serra M. Bardina
- En Xavier i la Montserrat F. Juanola
- Sóc la Laura F. Juanola
- Sant Vicenç de Castellet F. Juanola
- Sant Vicenç, finestral de Montserrat J. Cristau
- En Fèlix J. Cristau
- Festa a Castellet J. Làzaro
- A l'amic Valentí Santacreu J. Cristau
- Tot dansant n'hem fet 50 T. Gil Membrado
- Santvicentina F. Canal
- La sardana del mil·lenari X. Mestres


SOLIDARITAT AMB LES VÍCTIMES DEL TSUNAMI 

Encara hi som a temps. La recuperació serà llarga

Després de la gran tragèdia provocada pel tsunami a l'Oceà Índic el passat 26 de desembre amb més de 250.000 víctimes mortals són moltes les entitats, associacions públiques i privades, institucions, particulars,... que fan una crida a la solidaritat per tal d'intentar tornar a la normalitat a tots els països afectats.

Es poden fer els donatius als següents números de compte corrent:

CREU ROJA

- La Caixa Pensions 2100-0600-85-0201960066
- Caixa de Penedès 2081-0300-93-3300004041

INTERMON-OXFAM

- Banesto 0030-2438-32-0000613271
- La Caixa 2100-0765-81-0200111128

AJUNTAMENTS CATALANS

- Caixa de Manresa 2041-0021-51-0040037306
- Caixa de Penedès 2081-0497-11-3110000036
- La Caixa 2100-0361-53-0200123339

PARRÒQUIA DE SANT VICENÇ


ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA FA UNA CRIDA A LA SOLIDARITAT SANTVICENTINA

Esquerra Republicana de Sant Vicenç de Castellet ha promogut una crida solidaria, a Institucions, Associacions, Entitats i a tota la societat civil local, pels afectats pel sisme submarí a l'Índic. La conseqüent catàstrofe generada, ens imposa a sensibilitzar i mobilitzar a tota la ciutadania, per tal d'aconseguir, amb urgència, el màxim de recaptació als números de compte corrent que figuren en les circulars distribuïdes i que s'han detallat anteriorment. Tots els damnificats d'aquest sisme necessiten aigua, menjar i allotjament; si l'ajuda no arriba a temps, els afectats poden patir deshidratació, malalties i epidèmies derivades de la manca d'aigua potable.

SECCIÓ LOCAL D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA
Sant Vicenç de Castellet, desembre del 2004

AJUDA ALS AFECTATS DEL DESASTRE DEL TSUNAMI. Col·laboració de la Penya Blaugrana de Sant Vicenç

El passat diumenge dia 9 de gener al local de la Penya Blaugrana es celebraren unes jugades de "Quinto" a benefici dels afectats al tsunami. Es recolliren entre les jugades i alguns donatius un total de 615 euros que s'entregaran a l'ONG Vicenç Ferrer. Es recordà a tots els socis i simpatitzants que encara s'està a temps per fer el seu donatiu al local de la Penya o trucant al telèfon 93.833.30.83.


EL PESSEBRE DEL PUIGSOLER 

Si cada any pujar al Puigsoler per aquestes dates tan assenyalades, representa tant per la gent del Centre Excursionista, i els qui agrada la muntanya i la natura, enguany ha estat molt especial i singular.

En primer lloc, hem celebrat el 1r Memorial Ramon Giralt i Calsina dins el 50è aniversari del Centre, per recordar al malaurat, estimat i recordat amic Ramon, estrenant un nou pessebre metàl·lic, que substituirà l'antic de fusta, que altiu i valent feia un grapat d'anys, que suportava la solitud i el mal temps dalt el cim; això si, visitat tot sovint pels bons excursionistes.

Així mateix s'han posat noves figures del Naixement, un nou llibre de visites i una nova senyera. Aquest any gairebé s'ha quedat petit el cim de Puigsoler doncs n'érem prop d'un centenar de persones.

Si tot això passava el diumenge 19 de desembre del 2004, cal dir que el dissabte a les 8 de la nit ja començava l'operació “pessebre nou”; doncs, calia transportar un peu també metàl·lic, força pesant, i el corriol fins dalt el Puigsoler és estret, embrossat i amb una forta pujada final, estreta i feta malbé per les motos. Tot això dificultava el seu transport i ha calgut la col·laboració del jovent de la secció d'escalada, forts i ferms per arribar al cim.

Tot just a les 8 del diumenge començava la peregrinació des del local social del Centre Excursionista cap el Puigsoler i com que n'érem una bona colla i amb edats tan diferents només arribar a les Roques Altes la corrua s'havia anat allargant molt i quan els primers ja érem, dalt el cim, treballant, altres tot xino-xano començaven la primera pujada; però quan s'acabat la feina d'instalar-ho i s'ha deixat tot preparat, llavors tothom era a dalt el popular cim.

Poc després, s'ha fet un moment de silenci, perquè el president del Centre Excursionista, Jaume Masats, llegint un emotiu manifest que entre altres coses comparava el significat del pessebre en la personalitat d'en Ramon Giralt, tot dient que el pessebre concentra en unes figures de fang el que realment és la vida, independentment de les creences religioses que hom pugui tenir. La humilitat, l'amor a la família i la voluntat de compartir amb els altres eren algunes de les virtuts que en Ramon predicava i practicava, i tenia quelcom més importat, tenia fe i confiança en la gent.

En Jaume continuava dient: "Avui celebrem aquest primer memorial pujant al Puigsoler, cim humil i a l'abast de molts. Com ell feia les coses, senzilles i fàcils; per tal que el seu record ens esperonin any rere any a continuar aquest acte tant nostre". No voldria oblidar-me, deia en Jaume, de recordar molt especialment a tots els que ens han precedit i que honorem, recordem i continuarem tenint-los presents en el nostre pessebre:


Pere Grau Carbonell
Pepeta Riera Marsal
Abel Silvestre Basomba
Ramon Pintó Ribalta
Màxim Martin Galve
Emili Vila Debant
Martí Santaeulàlia Massó
Francesc Torrents Camps
Josep Marimón Costa
Caridad Galve Alqueza
Gregori Belmonte Pérez
Juan Núñez de Arenas Antolín
Josep Bru Cabanes
Vicenç Cusó Casals
Jaume Codina Ramon
Mercè Núñez de Arenas Antolín
Albert López Tissié
Antoni López Tissié
Francesc Atienza Romanós
Antoni Núñez de Arenas Antolín
Josep Vilaseca Ballver
Josep M. Villalba Escay
Nicolàs Matias Martin
Antoni Solà Sendon
Rosa Vall Castelló
Ramon Giralt i Calsina


Jo sé que aquesta remembrança pot semblar trista, continuava dient en Jaume, però us demano que ho celebrem amb alegria, perquè en Ramon i tots els amics de la llista segur que estaran contents de veure que som molts els que continuem amb la tradició, que renovem la nostra fe en la natura, en la pau i en l'amor i en la terra que estimem representada per la senyera.

I finalment, desitgem-nos mútuament: Per Nadal, felicitat; per l'Any Nou, prosperitat, i per sempre la nostra amistat.

El dia acompanyava força i a la gent li costava abandonar el cim per retornar al refugi de Cal Campaner, on ja tenien preparats l'esmorzar de muntanya, regat amb un bon vi, acompanyant d'un bon cafè per tothom que n'ha volgut.

ALFONS PLANS i ÀNGEL TAMAYO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet