Editorial


LA CRISI, LA MOCIÓ I LA POLÍTICA DE LA DESQUALIFICACIÓ

El passat mes de juliol, com a conseqüència de la retirada de competències al regidor Magí Giralt (UDC), l'Ajuntament de Sant Vicenç va entrar en crisi. S'havia obert una esquerda en el pacte ERC-CiU, que, tot i els esforços per tapar-la, va acabar enfonsant un vaixell pràcticament acabat d'estrenar. L'erràtica posició de CiU al llarg de tota la crisi i els intents infructuosos d'ERC per trobar aliances alternatives van posar en evidència que el govern santvicentí feia aigües per totes bandes i posava en safata al PSC la formació d'una nova majoria.

El procés de negociacions, amb declaracions i contradeclaracions de totes les formacions polítiques implicades, i amb un intent fracassat de govern d'unitat in extremis, va acabar desembocant, com ja és sabut, en una moció de censura que posava punt final al govern ERC-CiU un any i mig després d'haver-se constituït. Aquesta moció va ser el 10 de desembre passat i la votació va donar al PSC l'alcaldia, que des d'aleshores governa conjuntament amb el regidor del PP i el regidor d'UDC que havia quedat apartat dels seus càrrecs.

Fins aquí, malgrat l'excepcionalitat de la situació, res que no encaixi en les regles bàsiques de la política. Però, si tenim en compte altres detalls, l'escenari canvia notablement. Per exemple, les formes. Des d'aquí ja vam reclamar, quan el tema encara no s'havia resolt, sentit de la responsabilitat i diàleg, i apostàvem per un govern d'unitat, una opció que es va contemplar fins al final, però que no va prosperar. El que sap greu no és la solució que ha acabat tenint la crisi, sinó el clima, l'espectacle sorprenent de desqualificacions a què hem assistit. Tan legítima és una majoria com una altra, però no ha semblat que tothom assumís amb esportivitat aquesta elemental regla democràtica. Tampoc no tothom ha tingut clar que els electors no escollim l'alcalde. Els electors votem llistes i, en funció dels resultats, es configura una determinada composició política. Els regidors escollits pacten després l'elecció de l'alcalde. Per tant, no per tenir més regidors es té cap privilegi ni s'està més legitimat que els altres per a res. Es tenen, únicament, més vots. I com que la formació de govern es fonamenta en una majoria, quan es perd la majoria es perd la capacitat de govern. Així de clar i així de cru. Si no hi ha res d'il·legítim en la formació d'una majoria que dóna l'alcaldia a un partit que no ha guanyat numèricament les eleccions, tampoc no hi ha res d'il·legítim en la presentació d'una moció de censura que traspassa el govern a una nova majoria. Si una d'aquestes coses pica –i és natural que piqui- ens gratem i punt. Si al PSC li va saber greu perdre l'alcaldia tot i haver guanyat les eleccions, que es grati. Si a ERC li sap greu haver perdut l'alcaldia després de deixar el govern en minoria, que es grati. Si a CiU li sap greu passar a l'oposició perquè CDC va per un cantó i UDC per un altre, que es grati. En democràcia tothom s'ha de gratar en un moment o altre.

El problema és quan es perden els estreps i tot plegat es transforma en un espectacle grotesc d'acusacions d'uns i altres, agreujat per les ingerències inexplicables d'alguns personatges externs. Llavors la política municipal entra en la via de la desqualificació rabiosa, que, alimentada per rancúnies i orgulls partidistes, i atiada pels missatges enverinats que arriben des de l'exterior, acaba en l'esperpent més absolut. Els ciutadans, tot això, ens ho mirem com a espectadors i de la incredulitat inicial passem malauradament a la indiferència final. És veritat que la política del propi municipi hauria de suscitar molt més interès entre els qui votem cada quatre anys, però amb serials com aquest és molt lògic que la gent acabi girant-s'hi d'esquena i preguntant-se si val la pena anar a votar. La majoria, després d'exercir el nostre dret, només esperem que, sigui quin sigui el resultat, el govern governi de manera eficaç i per a tothom. No dubtem gens ni mica que uns ho han fet i els altres ho faran. Però sentim una profunda llàstima quan veiem el poble en primera pàgina del diari, no perquè hi hagi hagut un canvi de govern, sinó perquè quan llegim la notícia només veiem contradiccions, improperis i males insinuacions. La política de la desqualificació desqualifica la política i és indecent demanar el vot per després embrutar-lo d'aquesta manera.

No seria just ficar tothom en aquest mateix sac i no esmentarem ningú per prudència. Cadascú ja sabrà si s'ha de donar per al·ludit o no. Només demanem a tothom qui –amb convicció i tota la il·lusió del món- assumeix responsabilitats polítiques que tingui sempre molt present que per als ciutadans són els nostres representants i que les seves actituds i les seves formes també ens afecten.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet