El Poble


1. SETMANA DE LA JOVENTUT

2. DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

3. L'EXCURSIÓ "VINE AL GINEBRAL"

4. AGENDA NADALENCA A SANT VICENÇ

5. LA GENERALITAT DESTINARÀ 2,63 MILIONS D'EUROS A REFORÇAR EL FERM DE LA C-55 ENTRE CASTELLBELL I MANRESA


SETMANA DE LA JOVENTUT

Aspecte que oferia l'exposició ART+jove un cop inaugurada. Durant tota la setmana que va estar oberta hi van passar unes 150 persones. / JORDI LARGOEntre els dies 2 i 7 de novembre, Sant Vicenç va celebrar la seva primera Setmana de la Joventut plena d'actes adreçats a aquest sector del poble. Lluís Oliveras, regidor de Joventut va valorar positivament aquest nou acte en el calendari santvicentí i en va destacar l'exposició ART+jove, una nova experiència on s'hi podia veure una mostra d'escultura, pintura, roba, bijuteria, fotografia... duta a terme per un grup de joves santvicentins que es volen donar a conèixer. També s'ha de destacar la presència de la Secretària General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Rosàs. Un dels actes amb més afluència de públic va ser el concert a càrrec d'Obrint Pas i dels grups locals Gato Negro i Local Noise. Com ja va sent habitual en aquests actes, des de les pàgines d'El Breny farem un petit resum dels actes més rellevants d'aquesta setmana dedicada al jovent santvicentí.

DIMARTS 2 DE NOVEMBRE
Exposició ART+jove

L'exposició ART+jove va ser una experiència molt positiva per als participants a aquesta exposició on es va fer una mostra de disseny gràfic, bijuteria, escultura, dibuix i pintura, disseny en roba, gravats, fotografia,... Aquesta mostra es va inaugurar el dimarts dia 2 a les vuit del vespre i va estar oberta durant una setmana i va atreure a més de 150 curiosos per veure els dots artístics que té el jovent de Sant Vicenç.
Els participants a aquesta exposició van ser :
- ANNA BUGATELL
- MONTSE BUGATELL
- QUIM BUNDÓ
- ANNA ESTELLA
- GEMMA FARRÉS
- JORDI LARGO
- LUCIANA LOSADA
- ALBA MALO
- XÈNIA MAURIZ
- TERESA MONTSECH
- NATÀLIA SEGARRA
- JOAN TORRES
- SÍLVIA VILASECA

La secretària general de Joventut de la Generalitat, Marta Rosàs i Cortada va visitar Sant Vicenç on se li va proposar la creació d'un Consell de Joves. / JORDI LARGODIMECRES 3 DE NOVEMBRE
Visita de la Secretària General de Joventut

El dimecres a les vuit de la tarda va arribar a la nostra població la Secretària General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Rosàs i Cortada per fer una visita als equipaments que disposen els joves a Sant Vicenç.
Després de la visita, es va fer la proposta de crear un Consell de Joves a la Sala de Plens amb la Secretària General de Joventut, l'alcalde Valentí Carrera i el regidor de Joventut Lluís Oliveras.

DIJOUS 4 DE NOVEMBRE
Sorteig de la 1a. promoció de pisos de lloguer i l'Aventura de buscar pis

El dijous es va fer el sorteig de la primera promoció de pisos de lloguer per a joves a la Sala d'Actes a dos quarts d'una del migdia.
A la tarda i a la Biblioteca Popular, es va fer un taller formatiu a càrrec dels Joves de la UGT de Catalunya que portava per títol L'aventura de buscar pis. Va ser una xerrada amb una molt poca participació de públic tot i que va ser prou interessant.

El concert que es va celebrar al pavelló hi van participar els grups locals Gato Negro i Local Noise. També va comptar amb la presència d'Obrint Pas. / JORDI LARGO DIVENDRES 5 DE NOVEMBRE
Concert de Gato Negro, Local Noise i Obrint pas

A les onze de la nit, el pavelló va acollir un concert on hi van actuar els grups locals Gato Negro i Local Noise. Més enllà de la mitjanit, va tocar Obrint pas que va portar a Sant Vicenç el seu darrer disc La flama. També s'ha de dir que van tocar cançons d'altres treballs anteriors i que van fer ballar de valent a tot el públic que hi havia concentrat a la pista de ball.

DISSABTE 6 DE NOVEMBRE
Vine a descobrir el judo

A les sis de la tarda a Can Soler del dissabte dia 6 es va fer una classe magistral de judo a càrrec del mestre cinturó negre Eloi Barrachina. Més tard es va fer una exhibició a càrrec d'un grup de judoques del Bages i tot el públic que hi havia present podia provar a fer diferents claus, tècniques i jocs pròpies d'aquest esport.

DIUMENGE 7 DE NOVEMBRE
Pintada de graffitties

Durant tot el dia del migdia es va fer una pintada de graffitties al passatge dels Catalans organitzada per Activa't de Festa. Aquesta pintada, es va fer després d'un concurs.

JORDI LARGO


DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

A la plaça de l'Ajuntament es va llegir un manifest unitari en contra la violència de gènere i es va fer una encesa simbòlica d'espelmes. / JORDI LARGOEl passat dijous 25 de novembre es celebrava el Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Tot el poble de Sant Vicenç es va adherir a la campanya organitzada pel Consell Comarcal del Bages "Campanya del Llaç Blanc".

A dos quarts de set de la tarda es va fer un concentració silenciosa a la plaça de l'ajuntament on Joan Tobias va llegir un manifest unitari en contra la violència d'aquest tipus. També es va fer una encesa simbòlica d'espelmes formant la figura d'un gran llaç blanc.

A més a més, el dissabte 27 hi va haver una xerrada de Daniel Clara, autor del llibre Mujer, defiéndete a la sala d'actes de l'ajuntament.

JORDI LARGO
 


L'EXCURSIÓ "VINE AL GINEBRAL"

El diumenge 21 de novembre els integrants de la Plataforma No a l'abocador convocaven als vilatans de Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, i Rellinars a manifestar-se amb un crit al cel fort i clamorós i multitudinari diem NO A L'ABOCADOR.

La marxa era fins el mateix indret que volen omplir de deixalles, el Ginebral. Enmig d'un paisatge extraordinari, que parla per si sol, que només cal veure'l, doncs posseeix una biodiversitat meravellosa i ben propera, que posseeix alhora una història apassionant i un patrimoni extens i valuós, integrat dintre d'un corredor biològic excepcional que uneix el Parc Natural de la Serra de l'Obac i el de Montserrat, tot travessant un espai tan bonic com el meandre que fa el Llobregat a Castellbell. Bé, tot això és en perill, perquè hi ha un projecte de convertir-hi en un abocador. Ens costa fer-nos l'idea.

Encara que la manifestació no va aplegar cap multitud com era desitjable, sí que podem afirmar que el nombre de participants era molt acceptable. Eren unes 200 persones. Van entendre el que ens hi juguem i el seu suport i col·laboració varen ser molt valuoses, així com els actes i la bona organització. Al llarg del matí es va respirar un fort sentiment de lluita i d'implicació i amb un moment culminant quan en David Sanz bon coneixedor de la problemàtica, de l'entorn i de la seva història des de coll de Gipó a peu dret ens explicava els fets històrics i el valor patrimonial que l'indret significa per a tots nosaltres.

Parlant amb la gent de Rellinars, Terrassa i d'altres indrets que han vingut amb nosaltres, tots ens comentaven que la majoria de la gent que s'havia quedat a casa no tenen coneixement de la intenció de fer l'abocador tant a prop del poble ni, encara menys, de la descomunal destrossa que suposarà per aquest indret la instal·lació de l'abocador. Però el més interessant va ser la creença estesa de que ni tan sols coneixen aquest paratge. Potser llavors ho veurien molt diferent el que n'està passant i molt diferent seria la seva implicació.

Des de Sant Vicenç i molt a prop d'albirar la serra de l'Obac i especialment la part que ens toca a nosaltres hi ha unes esplèndides panoràmiques des del Puigsoler, el Ginebral i Sant Jaume. Les masies, barraques, tines, sínies que demostren que la nostra era una comarca de bons vins. Veure com els boscos són quasi recuperats dels focs del 1985 i del 1986. La majoria de les barraques estan ben conservades per visitar-hi tot tranquil i fixar-nos en la seva construcció. Les tines que estan quasi bé en molt bon estat, encara que no totes. Per altra banda hi ha cases de pagès magnífiques. És un paisatge que parla, és un paisatge ple de vida i verdor.

Gaudeix d'una biodiversitat vigorosa i es troba entre els dos Parcs , el riu i un bon nombre de rieres i pous que n'estan desapareixent. Els boscos força frondosos de pinedes i pinyoners, alzinars i roures que fins i tot aquestes últimes han guanyat terreny. El sotabosc és molt ric i hi predominen el romaní, la farigola, la brolla, l'argelaga, l'espetagall, bruc d'hivern i també el llentiscle, el càdec el garric i l'arboç. A més hi trobarem espècies de gramínies, algunes esparregueres boscanes i algunes heures, l'arítjol, i com no l'aiguamoll o roureda del Blanquer a Vallhonesta i el monumental Roure Gros del Rubió i no vull oblidar l'auró negre.

La fauna és molt important, doncs molts depredadors viuen al massís de Sant Llorenç, són famosos els rapinyaires com el xoriguer, el falcó pelegrí, el falconet, l'àliga marcenca, l'esparver, l'astor, l'aligot, l'àliga cuabarrada, l'àliga perdiguera i alguns de rars com el duc.

No volem deixar d'esmentar que cal descobrir l'història apassionant del camí ral i totes aquestes contrades; ja des de l'edat mitjana fins el segle XIX va ser la ruta de comunicació més important entre Barcelona i Manresa. Hi ha constància des de 1228. Cal destacar les històries de bandolers i traginers. Foren llocs mítics el coll de Gipó, dels Hostalets de Daví i també el que es recorda de la Guerra del Francès (1808 – 1814) que va deixar la seva petjada a Sant Jaume, doncs va ser quarter General. També aquesta contrada es van convertir en molt perillosa després de la Guerra Civil amb motiu de ser l'amagatall de famosos maquis.

El patrimoni històric i artístic d'aquest sector de la serra de l'Obac és tant impressionant com desconegut. Una llarga passejada ens durà fins a travessar el camí ral, l'hostal de Sant Jaume, els Hostalets de Daví, el pont gòtic de Castellbell, l'església romànica de Sant Pere de Vallhonesta i la capella de Sant Jaume, alguns masos medievals, cal Lledó, cal Joan de la Serra, el raval del Clot (documentat el 1212).

Són moltes coses que no poden ser ignorades i que ens empenyen a demanar a tothom que no permetin mai la instal·lació d'un abocador en aquest indret. No es tracta d'oposar-se per sentimentalitat, sinó perquè el mal que és faria és irreparable, i els guanys obtinguts minsos i de curta durada, i no pas per la butxaca del poble, comparats amb la destrossa paisatgística i patrimonial per sempre més, i el costos futurs seran per la butxaca del poble no dels que ara obtenen els guanys.

ALFONS PLANS i ÀNGEL TAMAYO
 


AGENDA NADALENCA A SANT VICENÇ

De l'1 de desembre al 6 de gener

De l'1 al 12 de desembre
Exposició de Caixa Sabadell-Biblioteca S. Vives Casajuana, al saló de sessions: "Monedes de curs legal-mostra de paper moneda".

17 de desembre
Pessebre vivent. Plaça Catalunya.
Ho organitza: Escola Mare de Déu del Roser.

18 de desembre
Concert de Nadal. A l'església, a les 8 de la tarda.
Ho organitza: Coral Al Vent.

19 de desembre
Festa del Caga Tió, a partir de les 5 de la tarda, a la plaça de l'Ajuntament.
Ho organitza: Colla de Geganters i Grallers, amb la col·laboració de l'Associació Musical Castellet, que representa el pessebre vivent; Ceps i Manduca, que fa el brou; i l'Esbart Dansaire Santvicentí, que fa una actuació.

II edició Jornada de Modelisme Ferroviari. A la seu de l'Associació Sant Vicenç de Castellet Amics del Ferrocarril (ASVICAF), de 9 del matí a 9 del vespre.
Ho organitza: ASVICAF.

27 de desembre
Hora del conte, a la Biblioteca Salvador Vives Casajuana.

27 i 28 de desembre
Parc de Nadal “Vine a Jugar i Aprèn”. Tema: reciclatge. Al pavelló municipal, de 4 a 8 de la tarda. Amb la participació del pallasso Marcel Gros. Entrada gratuïta.
Ho organitza: Regidoria de Joventut i Xamba.

31 de desembre
Festa de Cap d'Any, a patir de la 1 de la nit, amb l'Orquestra Girasol.
Ho organitza: Activa't de Festa.

1 de gener
Patge Reial. Al vestíbul de l'Ajuntament, a partir de les 6 de la tarda.
Ho organitza: Comissió Cavalcada de Reis.

Concert de Nadal, a l'església, a les 6 de la tarda.
Ho organitza: Associació Musical Castellet.

2 i 6 de gener
Representació dels Pastorets, amb una adaptació de l'obra de Folch i Torres, a càrrec de l'Associació Musical Castellet. A les 6 de la tarda, a Can Soler.

5 de gener
Desfilada dels Reis Mags d'Orient. Entrada pel pont a 2/4 de 7 de la tarda.
Ho organitza: Comissió Cavalcada de Reis.
 


LA GENERALITAT DESTINARÀ 2,63 MILIONS D'EUROS A REFORÇAR EL FERM DE LA C-55 ENTRE CASTELLBELL I MANRESA

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques portarà a terme una actuació de reforçament i millora del ferm de la carretera C-55 en el tram comprès entre el PK 15,7 i el PK 30,7 de 15 quilòmetres de longitud, que correspon al tram comprès entre els termes municipals de Castellbell i el Vilar i Manresa. El tram de carretera que travessa Sant Vicenç, per tant, se'n veurà afectat. Al mateix temps es plantejarà la redacció d'obres complementàries de drenatge longitudinal, senyalització i seguretat vial que siguin necessàries per deixar el tram en perfecte estat de conservació.

El cost de l'actuació és de 2,63 milions d'euros. Les obres s'han adjudicat recentment a l'empresa PABASA. El termini d'execució serà de 6 mesos.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet