El Poble


1. CRISI MUNICIPAL A SANT VICENÇ DE CASTELLET (PSC-UDC-PP)

2. TRANSFUGUISMES A SANT VICENÇ DE CASTELLET (ERC)

3. EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT

4. JOAN MONTSECH TORNA A L'ALCALDIA


CRISI MUNICIPAL A SANT VICENÇ DE CASTELLET

Nota de premsa enviada pels regidors del PSC, UDC i PP

La crisi que viu l'Ajuntament de Sant Vicenç des de fa mesos segueix sense resoldre's malgrat les fórmules que al llarg d'aquest temps s'han posat sobre la taula. Els regidors del Partit dels Socialistes de Catalunya, del Partit Popular de Catalunya i d'Unió Democràtica de Catalunya que formen la majoria del consistori creiem que no es possible ajornar per més temps l'establiment d'un govern estable que faci possible el normal desenvolupament de les expectatives del municipi.

La consecució d'aquesta estabilitat és una funció que recau majoritàriament sobre el precari govern actual, però això no ens eximeix a la resta de regidors i regidores d'assumir la nostra quota de responsabilitat subsidiària .

Amb aquest objectiu, i davant el fracàs d'altres propostes, la majoria municipal formada per PSC, UDC i PP creu que la millor opció és la d'un pacte d'unitat i així s'ha plantejat en diverses ocasions, però no ha sigut acceptat per ERC i dos regidors dissidents de Convergència Democràtica de Catalunya, els quals no han volgut parlar mai d'unitat i han proposat repetidament que se'ls expulsi del govern mitjançant una moció de censura.

Els regidors i regidores de la majoria (PSC, UDC i PP) estem disposats a arribar a plantejar una moció de censura, i amb aquesta disposició ja hem procedit al tràmit de l'autentificació de signatures, pas previ a la seva presentació oficial. A partir d'aquest tràmit, la moció es pot presentar en qualsevol moment i hi ha la decisió de fer-ho si no ha altra possibilitat.

No obstant, no qüestionant-se l'honestedat de cap membre de la minoria que actualment governa, i no essent el nostre objectiu l'expulsió de ningú de cap lloc fem un darrer intent per assolir un acord ampli, i per aconseguir-ho hem convocat als sis membres de la minoria governant a mantenir una reunió el proper dimecres dia 24, entenent que si no s'obté un resultat satisfactori queda la porta oberta a la resolució del conflicte mitjançant una moció de censura.

Són signants de la convocatòria els regidors següents:

Joan Montsech Partit dels Socialistes de Catalunya
Glòria Torner Partit dels Socialistes de Catalunya
Vicenç Sáez Partit dels Socialistes de Catalunya
Dolors Martínez Partit dels Socialistes de Catalunya
Josep Sanjuán Partit dels Socialistes de Catalunya
Magí Giralt Unió Democràtica de Catalunya
Josep-Manel Serrano Partit Popular de Catalunya

Sant Vicenç de Castellet a 22 de novembre de 2004


TRANSFUGUISMES A SANT VICENÇ DE CASTELLET 

La situació creada a Sant Vicenç de Castellet després de la retirada de confiança, per part de l'equip de govern, al regidor d'UDC, per totes les raons explicades en el comunicat institucional de l'ajuntament de Sant Vicenç de Castellet de data 25-10-04, ens porta al debat sobre transfuguisme. El problema rau, al nostre entendre, en l'ordenament jurídic vigent que deixa clar que el càrrec institucional és propietat de la persona, no pas del partit que representa. Comentat això, la realitat sovint és més complicada per tot un seguit variables difícils de controlar.

A Sant Vicenç, després de l'acord de govern entre ERC i la federació CiU, el regidor d'Unió, membre encara de l'equip de govern sense responsabilitats, ha votat reiteradament contra l'equip de govern del que formava part, convertint-se doncs en trànsfuga segons l'acord entre partits de l'any 1998. En aquest sentit, la federació CiU hauria d'haver intervingut de forma més decidida en tot l'afer. No ha sigut així ni de bon tros. Al contrari. La federació decideix passar a la oposició sense tenir present la opinió dels seus representants al consistori i dóna en definitiva, suport a un trànsfuga. Aquesta forma d'actuar, clarament irregular, ens fa valorar la possibilitat que el nou responsable comarcal de CDC actuï més per revenja i ressentiment, qüestions personals, que no pas per criteris polítics. L'alcaldia que va perdre el senyor Moltó a Sallent encara podria ser motiu per procurar fer perdre l'alcaldia a ERC a Sant Vicenç.

Per ERC, la política municipal hauria d'estar basada en clau local, no pas per interessos polítics o personals aliens. La variable persona acaba sent més important que la sigla que representa.

SECCIÓ LOCAL D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA
Sant Vicenç de Castellet, 11 de novembre de 2004


EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT

Hem sentit moltes vegades que allò va costar el bec i les ungles o, i més sovint diem, que va costar un ronyó. Pensem això quan certes coses acaben sent molt més costoses del que se suposava en un bon principi. Els santvicentins estem vivint una experiència molt desastrosa i a la llarga ens serà dolorosa, doncs la gestió d'una crisi dins del govern municipal no és resol demostrant personalitat pròpia, capacitat de gestió i a més a més, com a conseqüència de tot això, hem aconseguit sortir als diaris no sols amb titulars, ben poc edificants, sinó que tenim lloc especial a la secció d'acudits. No ho veiem, que som la riota per a molts!

En tot afer la principal responsabilitat recau sempre en qui ocupa el grau més alt en la cadena de decisions, com és ben sabut això és el que succeeix al capità en un vaixell i al batlle en qualsevol ajuntament. Quan la situació a més a més s'allarga massa, s'ha de tenir prou sensibilitat per comprendre que les conseqüències no seran solament per l'equip de govern sinó també per tot el poble, pel seu futur i pel seu propi respecte.

Sap greu dir-ho, però el vaixell no té prou equilibri, l'estabilitat necessària per navegar requereix esforços excessius de tota la tripulació i gran part de les energies es malgasten per aquesta falta d'estabilitat i allò que n'és el motiu o el rumb del viatge es perd de vista.

L'equip de govern és desgasta de mica en mica, ben bé cau en incoherències i no sap el que cal fer, ja que quan les circumstàncies de la política ens posen a prova amb una crisi, el que la gent valora no és tan la crisi com la forma o la capacitat d'afrontar-la i resoldre-la, com millor convingui i costi el que costi. Els dos grups polítics de l'equip de govern, ERC i CiU, perden ara el temps en penjar el ninot de trànsfuga, com si fos el Dia dels Innocents.

El que haurien de pensar és com sortir d'aquesta crisi amb prestigi i autoritat i no perdre pas el temps amb incoherències i rebequeries absurdes, el que convé és saber covar la cendra pel dia de demà.

Voldria fer un resum com a recordatori de tot el que s'ha sabut sobre aquesta enutjosa i penosa crisi. Com podeu veure n'és la continuació de l'anterior escrit publicat al darrer número d'El Breny:

3/11/2004
Entrevista a Magí Giralt, publicada a Regió7, on el regidor d'Unió Democràtica, sempre a l'ull de l'huracà, manifesta que un pacte d'unitat seria el bo i millor que pogués passar, se sent molt tranquil perquè té el suport de CiU, es considera l'únic regidor de l'Ajuntament de Sant Vicenç, d'acord amb las manifestacions fetes per CDC y Unió dies abans i difoses pels mitjans de comunicació.

6/11/2004
Els dos regidors de Convergència es reuneixen amb dirigents de CDC d'àmbit nacional i Guardiola diu que "s'està buscant una solució per reconduir la situació i tornar a posar les coses al seu lloc". És ben curiós que el senyor Guardiola no faci mai declaracions que permetin conèixer al santvicentins quina és la seva posició. Només parla amb dirigents de CDC i, com no, d'ERC.

8/11/2004
Inesperat ple extraordinari on s'aproven les ordenances fiscals per al 2005, pas previ a l'elaboració del pressupost. L'aprovació va estar possible perquè els 4 regidors d'ERC i els dos de CiU, és a dir, 6 vots, permet l'aprovació, perquè el senyor Giralt és va abstenir conjuntament amb el PSC i l'únic vot en contra va estar el del PP, però va ser significatiu que las dos esmenes presentades pel PP, no van prosperar, malgrat el suport dels socialistes, gràcies al vot de qualitat aplicable en aquests casos per l'alcalde. A més, l'ordre del dia tenia dos propostes més referides a Promucast que vàrem ser tombades pels regidors de l'oposició. També es van presentar dos esmenes per part del senyor Giralt que van ser aprovades per unanimitat. Tot i això, al final del ple es va produir una situació força tensa quan l'alcalde va impedir al senyor Montsech plantejar un debat sobre la crisi, tot dient que en un ple extraordinari no hi ha torn de precs i preguntes. Tot seguit, els regidors de l'equip de govern i una part del públic van abandonar la sala. La resta del públic va continuar a la sala per escoltar les paraules del senyor Montsech, qui va afirmar que es veien obligats a moure fixa per no ser-ne còmplices d'aquesta penosa situació.

20/11/2004
Tots els set regidors de l'oposició van presentar una moció de censura, validant les signatures, i argumentant que n'és una solució traumàtica però no hi ha més remei. Per altra banda, la presidenta del comitè executiu local de CDC a Sant Vicenç, la senyora Montserrat Valls, indica que mai s'han plantejat una moció de censura, i encara haver-ne trencat el pacte de govern, d'això feia pocs dies, diu que de moment donaran suport als seus dos regidors al govern. El senyor Guardiola, com és habitual, va fer mutis. No cal dir que l'actuació de CiU, és força complicada.

23/11/2004
Regió7 dóna la noticia de que el PSC, Unió i el PP fan un darrer intent per lligar un pacte d'unitat.
La proposta té tres punts:
1.) Respecte i plasmació dels resultats obtinguts a les urnes;
2.) Respecte i confiança a les 13 persones elegides per formar el consistori;
3.) Prioritat absoluta pels temes municipals.

26/11/2004
S'asseuen govern i oposició pel pacte d'unitat amb la amenaça de la moció de censura. Tot i que s'asseuen per primera vegada per trobar una solució a la crisi, no sembla que vagi massa bé. Ara bé, cal dir, que és força difícil trobar una solució a la primera vegada que es troben, doncs trobar solucions a la desesperada quan fan mesos que dura la crisi, té nassos, que no veuen que d'això plora la criatura! Aquest mateix dia, hi ha declaracions a l'emissora municipal de que CDC, tot dient la senyora Montserrat Valls que dóna suport als seus dos regidors que formen part de l'equip de govern i que el senyor Magí Giralt és expulsat del grup de CiU i l'han enviat al grup mixt format només per ell. És inversemblant i penós, abans es trencava el pacte de govern i ara es qualifica a Giralt de trànsfuga i per acabar d'adobar-ho és limiten a afirmar-ho sense donar raons o explicacions que permetin als oïdors entendre els arguments i veure la coherència del que és diu. Deu n'hi do!

1/12/2004
Ens assabentem que la direcció nacional d'ERC demana al PSC que retiri la moció de censura de Sant Vicenç. Se'ls convida a retirar-la immediatament, davant del fracàs de les reunions mantingudes i de la convicció de que la moció acabarà celebrant-se el proper dia 10 de desembre. El PSC diu que la moció de censura ha de resoldre la crisi "kafkiana" que viu Sant Vicenç, vista la impossibilitat d'ERC per liderar un projecte sòlid. Per altra banda, el secretari de Política Municipal, senyor Jaume Oliveras, manifesta que la moció constitueix una actuació de foment al transfuguisme i per part del PSC se li respon que un regidor expulsat d'un govern no és un trànsfuga.

Bé, no sé si aquest repertori és prou per adonar-se de tot el que passa o, millor dit, ens passa per sobre als santvicentins. Veurem el mes de desembre més espectacle? Doncs, ben segur que sí.

Quan escric aquestes línies falten encara dies per la moció de censura i no s'endevina si abans arribaran amb un pacte d'unitat o caldrà la moció de censura, però quan El Breny arribi als lectors ja coneixeran el que ha passat definitivament. Jo no sóc qui per recomanar el camí més adient, però si sóc conscient de que el diàleg és l'única arma dels demòcrates; el diàleg demostra el seny tant volgut i necessari. Els santvicentins no volem que els partidismes s'imposin davant de les necessitats del poble i no saber veure això és imperdonable. Tots veiem que els enfrontaments personals, encara emboliquen més fort la qüestió i n'estem farts de veure com predomina “la rauxa” i es practica sovint allò de "si vols mal a un gos, digues que és rabiós".

Els tossuts es creuen que porten el cap ben alt i no se n'adonen de com els veuen els altres. Coveu la cendra, tots plegats si us plau, i creieu-me, els santvicentins tenim memòria i no renunciem al futur, i quan recordem tot això ens indignarem pel temps perdut, ja del tot irrecuperable i del mal que s'ha fet. Doncs tothom és necessari però amb seny. La política és l'art de la convivència, és el perquè de tot plegat, no és l'art de la victòria dels uns sobre els altres.

CALIDOSCOPI


JOAN MONTSECH TORNA A L'ALCALDIA

NOTÍCIA D'ÚLTIMA HORA

Just en el moment de tancar edició d'aquest número d'El Breny, el 10 de desembre del 2004, la moció de censura duta a terme per PSC, PP i UDC a l'equip de govern (ERC i CiU) prosperava per set vots a favor i sis en contra, donant així l'alcaldia de Sant Vicenç de Castellet a Joan Montsech i Vilà del PSC-PSOE. En el proper número d'El Breny ampliarem més aquesta informació.

LA REDACCIÓ

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet