Cartes a El Breny


1. EN JOAN MONTSECH NO SAP PERDRE (Marc Gès)

2. ÉS D'AGRAIR (Família Chertó-Arnillas)

3. ENTRE ELS METGES I ELS MALALTS (Una usuària)


EN JOAN MONTSECH NO SAP PERDRE

En l'esport i en la política, i sobretot en la vida, és tan important saber guanyar com saber perdre. Si analitzem amb objectivitat l'actuació del portaveu socialista des que va perdre les eleccions municipals, veurem que la seva línia de treball, ha sigut posar pals a les rodes al bon govern de Sant Vicenç. La rabieta ja va començar després de perdre democràticament l'alcaldia, saltant-se la mínima decència, professional i de cortesia, vers el nou alcalde de fer el "traspàs de poders" corresponent. És a dir, explicar al nou alcalde quina és la situació de l'ajuntament, quins temes hi ha pendents, què s'ha de decidir amb urgència, etc. Aquest fet, també ens indica el poc respecte que té vers la voluntat popular. Perquè és evident, que el nou alcalde no li vas robar res seu. L'Alcaldia no és propietat privada de ningú, sinó que rau a mans de la ciutadania.

Aquesta línia de treball que dèiem, destructiva, s'ha vist clarament accelerada i augmentada, després que l'equip de govern perdés la confiança en un regidor. En Joan Montsech es va dir: "Aquesta és la meva, podré tornar a ser alcalde i si no pot ser, aquesta colla els faré suar sang". Això es desprèn de la seva actuació, no ajudant a governar, no deixant governar, procurant impedir el treball municipal. D'això se'n diu oposició destructiva. És aquesta oposició que consisteix, com diu el seu nom, a destruir tot el què fa l'equip de govern. L'afectació d'aquesta oposició en la ciutadania, no l'importa gens. Per contra, la oposició constructiva, és aquella que sense renunciar a oposar-se en el que calgui, procura fer propostes per millorar els serveis a la gent. És a dir, el primer objectiu d'una oposició constructiva, és el servei als ciutadans des de la oposició. Els socialistes a Sant Vicenç, proposen un pacte d'unitat amb l'alcaldia per un socialista per sortir de la crisi. Aquesta és la manera de recuperar l'alcaldia que la voluntat popular li va prendre. Els socialistes també van proposar fer una moció de censura amb el PP, que fou rebutjada per aquests darrers, també per tenir l'alcaldia. És clar, doncs, quin és el seu objectiu.

Fent un cop d'ull a la tribuna que m'has dedicat, donant-me més protagonisme del que es mereix una persona humil com jo, es llegeix clarament, que t'has agafat el tema com una qüestió personal com segurament tot el què fas. I no va d'això. Estem fent debat polític i qui fa del debat polític una qüestió personal, l'invalida per actuar en defensa de qualsevol col·lectivitat, perquè posarà els seus interessos personals particulars per davant dels col·lectius. Em coneixes poc quan dius que he procurat ofendre, jo faig política per uns ideals de servei i dins d'aquests ideals hi ha el respecte a les persones. Jo faig plantejament polítics, no plantejaments personals. I el plantejament polític és que tothom que faci de la política una qüestió personal i que a més a més té com a objectiu destruir l'adversari, per davant dels interessos del grup que representa i dels ciutadans que ha de servir, és bo que el seu partit el jubili (políticament), que hi faci un relleu. Has manipulat clarament el terme jubilació quan saps molt bé que no em referia a la jubilació de la seguretat social. De tota manera, quan sigui, has de saber que et desitjo una bona jubilació com a tothom, siguin del partit que siguin.

La gent d'ERC de Sant Vicenç, saben que estic al seu servei pel què sigui i quan sigui, per ajudar a tirar endavant els projectes que tanta il·lusió ens fan. Farem el què podrem. I si ens toca perdre, ho farem dignament, amb el cap ben alt i com sempre, lluitarem per millorar la qualitat de vida de la gent, tant si estem al govern com si estem a la oposició.

Per cert, Joan Montsech, quan vulguis fem un cafè.

MARC GÈS
President ERC – Bages
26 d'octubre del 2004

(Carta rebuda a la nostra redacció el dia 11 de novembre del 2004)


ÉS D'AGRAIR 

Hi ha esdeveniments a la vida de tothom que són impossibles d'oblidar, com ara la pèrdua d'un ésser estimat. Potser deixa de ser tan dolorós a mida que va passant el temps, però, de moment, encara fa mal.

Sempre hi ha un "abans" i un "després", però en aquest cas, hi ha hagut també un "mentre tant", i és just aquí on hom s'adona de la gent que hi és, dels que s'hi pot comptar, dels que són amics, dels que fan costat, dels que donen forces per continuar endavant. A tota aquesta gent, que d'alguna forma ha ajudat a fer menys dura aquesta situació i dels que no cal dir noms, és a qui està dedicat aquest escrit. Perquè ho sentim així i tenim la necessitat de dir-ho. És d'agrair sentir-se emparat, sentir-se estimat, sentir-se recolzat, ÉS D'AGRAIR.

D'igual manera s'agraeixen les nombroses mostres de condol rebudes, així com la nombrosa assistència al funeral de data 21 de novembre de 2004.

FAMÍLIA CHERTÓ-ARNILLAS


ENTRE ELS METGES I ELS MALALTS

Primer de tot voldria solidaritzar-me amb l'autora de la carta publicada a El Breny número 300 titulada "El caos a l'ambulatori" perquè crec que serà entre tots que podrem ajudar a que s'arregli aquest món, vertaderament complicat, que és la sanitat pública. I una manera d'ajudar és fent públiques les seves deficiències.

Cada dia augmenta la població d'edat avançada i, el flux d'immigració, interior i exterior, és constant i, davant d'això, l'Assistència Primària no ha donat els resultats que se n'esperava. Principalment falten professionals, i els metges que hi ha, no poden dedicar el temps necessari per escoltar al malalt o per explorar-lo com caldria.

Mentrestant, els malalts acudeixen d'urgències als hospitals, amb trastorns de salut que es podrien resoldre a nivell primari, si es disposessin de més recursos personals i tècnics.

M'he assegut en un graó del pati per veure passar la gent i n'he vist a sortir del Centre d'Atenció Primària, sobretot vells, estrenyent un paper amb la mà com un nàufrag que s'arrapa a la fusta que ha trobat. Però també he vist mestresses de casa que surten dues o tres hores després d'entrar, discutint perquè no les han ateses com cal. En general, insatisfacció.

Està clar que per una millora en la qualitat i eficiència de l'atenció de la salut dels santvicentins es necessiten equips de professionals assistencials estables, o sigui que per poc que es pugui el nostre metge sigui sempre el mateix, i això li permeti fer un seguiment del nostre estat de salut, coneixent la nostra història clínica, sense haver de llegir-la cada vegada durant una bona estona, sempre per primera vegada.

Els pacients sabem o intuïm que, en tota aquesta problemàtica pesa molt el gran dèficit econòmic i que tot el personal està desbordat, però hi ha algunes solucions que no són econòmiques com escoltar, aconsellar, fer-nos sentir cuidats... això no costa diners. Penso que no es pot oblidar que entre els professionals sanitaris i els pacients, entre uns i altres, hi ha el dolor i la malaltia.

UNA USUÀRIA

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet