30è aniversari d'El Breny


1. DESPRÉS DE 30 ANYS (Jordi Viladoms)

2. UNA MODESTA GRAN TASCA (Josep Rovira Tenas)

3. LA IMPORTÀNCIA DE LA PREMSA LOCAL (Maurici Bellmunt)

4. L'ANIVERSARI D'EL BRENY (Valentí Carrera)

5. EL BRENY COMPLEIX TRENTA ANYS (PSC Sant Vicenç de Castellet)

6. ERC DE SANT VICENÇ DE CASTELLET FELICITA EL BRENY (ERC Sant Vicenç de Castellet)


DESPRÉS DE 30 ANYS

El primer que se m'acut després de 30 anys d'El Breny és: com us ho heu fet? Bé, ja sé que el mèrit no ha estat sempre d'un mateix grup de gent. Lògicament, el planter s'ha anat renovant. Però el fet de sortir al carrer durant tant de temps, sense interrupció, vol dir que sempre hi ha hagut persones amb iniciativa i empenta que s'han anat passant el relleu. En trenta anys, l'entorn ha canviat: el poble, el país, la gent, els mitjans. No hi ha dubte que El Breny n'ha estat un testimoni i un reflex. Per això, és una eina útil. És com aquelles fotos, que guanyen interès amb els anys ("mira quins pantalons que duia", "mira quin pentinat", "estava més prim", etc.). El Breny és el mitjà on queda impresa una gran part de la nostra realitat. S'hi recullen els fets, les anècdotes, les polèmiques, les persones... I com les fotos, també guanya interès amb el temps. Però també té un interès més immediat. Jo mateix, que des de fa uns quants anys visc fora, i que passo molts períodes sense venir gaire (per tot allò de la feina, les presses, etc.), hi trobo moltes coses interessants: notícies, cartes, escrits de tota mena, etc. I quedo molt gratament sorprès de llegir-hi coses molt ben escrites (ara mateix recordo uns reportatges recents sobre Sant Jaume i voltants, entre d'altres).

De la meva col·laboració en El Breny us en puc explicar poques coses. Vaig fer-hi escrits i dibuixos amb més o menys continuïtat durant alguns anys. Però el balanç és positiu: molta il·lusió, algun desengany, algunes coses fetes més amb el cor que amb el cap, alguna "pífia"... Tant sols voldria aprofitar per recordar que la meva àvia, la Conxita Batalla, hi va fer uns quants escrits bastant ben fets. També recordo els bons moments i els dies i dies que em passava a casa d'en Jacob Monsech, on omplíem papers i més papers amb dibuixos (alguns van sortir publicats). I també vull citar en Jesús i en David Bricollé, amb els que vam fer forces coses; recordo que en Jesús va arribar a entrevistar en Pedrolo. També vam entrevistar en Cesc, en Manel Camp... I no puc deixar de felicitar a la M. Carme Grauvilardell, que ha estat al peu del canó sempre, sense interrupció. Sóc conscient que em deixo molta gent. El que si que us puc assegurar és que El Breny va significar per mi un espai per desenvolupar les meves aficions i el més important: un mitjà per fer bons amics! Enhorabona!!

JORDI VILADOMS


UNA MODESTA GRAN TASCA 

Devia ser per allà el 1965 que, el qui havia de ser el President de la Generalitat, Jordi Pujol i la seva esposa Marta, van venir, per dues vegades a Sant Vicenç. Per dues vegades dinaren a la rectoria i per dues vegades jo els vaig acompanyar, després de dinar, a Manresa, a la residència dels capellans. El motiu de les dues visites - dèria, per no dir obsessió, de Jordi Pujol - era treballar i fer treballar per a la integració dels no catalans a Catalunya.

Ja fa quaranta anys que sóc fora de Sant Vicenç, però, com que amb més o menys intensitat, sempre hi he estat en contacte, he pogut conèixer el canvi que ha seguit en tots els ordres. Que el canvi, a Sant Vicenç, era molt notable, m'arribà amb el primer número d'El Breny, per bé que, abans, al poble ja hi havia hagut un altre portaveu. "El Breny" va ser, doncs, per a mi, la prova més palesa d'aquest canvi. Se'm va acudir que, si El Breny hagués estat possible en temps de les visites de Jordi Pujol, hauria experimentat una gran alegria. El Breny està fent i està aconseguint la integració de tots els santvicentins... i molt més. A tot Catalunya hi ha una bullidera d'iniciatives filles d'una creativitat com no hi havia hagut mai, mèrit de les noves generacions que han pujat disposant de mitjans materials i culturals que els de la vella, no coneguérem. Jo voldria felicitar un per un els redactors d'El Breny. Quedo astorat del nombre de tecles que toquen. Admiro la seva competència, la seva diligència i el seu altruisme, ja que treballen sense cobrar, empesos per les ganes de fer, de servir i de dotar Sant Vicenç d'un portaveu que moltes poblacions més importats deuen envejar.

Com tota la premsa comarcal i local, El Breny ha contribuït poderosament a la integració de què parlàvem. Són majoria els qui no llegeixen cap "diari" de la capital i, per contra, esperen amb fruïció l'aparició del periòdic local que els parla d'allò que més directament els afecta. Potser els nois i noies que fan El Breny no han pensat mai amb la transcendència del què estan fent. No cal. Fan poble i, per tant, fan país. A mi, com a català (i com a cristià) em plau (com hauria plagut a Jordi Pujol) trobar més d'un Gutiérrez o Pérez entre els redactors i col·laboradors. Però, com he dit, fa molt més: fins i tot m'atreveixo a dir que El Breny, quan toca la tecla del govern del municipi, fa una discreta feina pacificadora, com d'un "home de seny" gràcies al qual sempre s'evita que "la sang no arribi al riu". El fet de trobar-se tots en El Breny, els recorda que, al capdavall tots han jugat en l'equip local i que, sense cap mena de dubte, el què volen per damunt de totes les diferències, és el bé del poble.

I, ara, que se'm permeti un toc d'atenció. Els catalans tenim fama d'envejosos i de desagraïts. Sant Vicenç és una excepció. Els noms dels carrers ho demostren. Jo ho sé per experiència. Ara m'adreço als lectors. Els demano que facin honor a aquesta típica qualitat santvicentina que, per tant, no menystinguin el treball dels qui fan El Breny; que tinguin present sobretot aquella persona a la qual El Breny deu l'existència i la seva continuïtat: la incansable Maria Carme Grauvilardell. Trenta anys de servei al poble. Endavant, fins a trenta anys més! Amb una "col·lectiva" i cordial abraçada de Mossèn Josep.

JOSEP ROVIRA TENAS


LA IMPORTÀNCIA DE LA PREMSA LOCAL

Fer permanent la nostra història, apropar-nos tots plegats, compartir informació, deixar una porta oberta a les solucions dels problemes, a les opinions i divergències que pertanyen a una comunitat - quasi familiar -, poden ser unes de les grans comeses de la premsa local. Fa més de trenta anys que a Sant Vicenç de Castellet - el meu poble de naixement - ens comunicàvem a les cantonades dels carrers principals, generalment allà on hi havia un bar. Temps en que la guàrdia civil prohibia les reunions de més de tres persones en qualsevol lloc. Era il·legal reunir-se quatre individus, a tots els catalans se'ns considerava subversius, perillosos i pecaminosos. Per aquesta època ara fa trenta anys, va néixer El Breny amb l'objectiu del que he dit en principi, però en aquells temps revisat i controlat en el seu contingut per l'ajuntament en aquells moments franquista, com tots els ajuntaments del país.

Va néixer El Breny i tothom se'n va alegrar, encara que la informació donada passava irremissiblement per la censura de l'alcalde de torn, i poca cosa interessant podíem dir els que col·laboràvem en la publicació. Per la meva part feia acudits amb molta cura de no donar masses indicis del meu pensament esquerrà en contra del govern i l'ajuntament, però anàvem fent i atacant "a tranques i barranques" i aconseguíem que sortís El Breny després d'alguna retallada per part de l'alcalde. Han passat 30 any, i jo em guanyo la vida dibuixant, pintant i escrivint a Andorra, sóc un redactor de l'empresa Premsa Andorrana, SA. on fem el Diari d'Andorra i entre altres publicacions un setmanari informatiu i comercial anomenat 7 Dies de 30.000 exemplars de tirada, i a més, la ràdio on faig a diari les notícies del país cantades amb clau d'humor amb la guitarra, amb el pseudònim de "El trobador de les Valls".

Fa pocs dies em va trucar la Maria Carme, la presidenta d'El Breny, la qual feia potser 20 anys que no ens veiem ni parlàvem, per dir-me que pel mes de novembre es celebra el 30è aniversari d'El Breny, i si volia col·laborar amb algun dibuixet, i tant que si! - li vaig dir molt content. Amb aquest escrit m'agradaria dignificar la gran força i utilitat de la premsa local. Fins i tot afirmo que per un periodista o comunicador és més difícil parlar de casa que dels americans i els àrabs, o de qualsevol altra cosa llunyana d'àmbit mundial. De segur que els que avui feu El Breny, sabeu que és molt delicat parlar dels vostres veïns, dels vostres carrers, de les institucions, de l'economia, la política, l'ajuntament, les obres...

El Breny es fa des del poble, i això requereix molt de tacte per donar una informació verídica, i sobretot interessant que no impliqui la intimitat sagrada de cadascú. Pels comunicadors i informadors locals és més important el que passa a casa, que el que passa a trenta mil quilòmetres de distància, que per aquestes qüestions ja tenim els grans informatius de ràdio, televisió i premsa. La premsa local serveix, a banda d'informar, per donar sortida a qualsevol missatge de les persones que ho necessitin, també és una finestra oberta per cridar l'atenció on tot un poble sense matisos hi pot participar. Des d'Andorra sé del meu poble per el que m'explica la meva família, la meva mare, el meu germà, la meva filla petita, i veig que esteu moguts per la gran força creadora que fa que balleu políticament d'un cantó a l'altre de l'esquerra amb magnífics amics meus d'alcaldes. Per concloure, afegeixo que visqui on visqui, jo soc santvicentí. Una abraçada.

MAURICI BELLMUNT
 


L'ANIVERSARI D'EL BRENY

Com d'altres santvicentins l'aniversari d'El Breny, té coincidències personals i familiars. Fa 30 anys naixia la meva filla Anna i jo encetava el meu tercer projecte professional. La primera de les coincidències fou fruit d'una voluntat compartida i la segona per un noble afany de millora personal. Semblantment, el nostre periòdic veia la llum perquè d'entre altres raons, hi va haver la ferma voluntat d'unes persones per tirar-lo endavant tot millorant la qualitat de vida de la comunitat, no pas d'un reducte elitista ni res semblant, a partir d'aleshores, Sant Vicenç de Castellet ha tingut una eina comunicativa i d'informació de primer ordre. Des de l'any 1974 ençà, el Col·lectiu ha patit tota mena de mancances i entrebancs, però amb l'ajuda de tots, ha seguit el seu periple fins avui i ha consolidat el projecte.

Per qualsevol entitat, club o associació, arribar a fer 30 anys no és poca cosa. Comporta ja un bagatge d'idees plasmades, de feina feta - i ben feta -, d'il·lusions compartides i per sobre de tot, de servei a la comunitat. També, i des de fa 5 anys podem consultar El Breny per internet, aquesta opció encara és minoritària, però les noves tecnologies han d'anar guanyant terreny a la nostra societat i ajudar-nos a ser més còmplices en projectes nascuts des de les bases populars.

M'agrada molt poc de personalitzar quan es tracta de projectes col·lectius, però en aquest cas i per la importància de l'efemèride, deixeu-me fer referència a dues persones que feren realitat el somni de tot el grup: Mn. Salvador Bardulet - ja traspassat - i la M. Carme Grauvilardell. A tots aquells que heu seguit les petjades inicials de la M. Carme i en Salvador, moltes gràcies per la vostra feina i FELIÇ ANIVERSARI!!!

VALENTÍ CARRERA I VILA
 


EL BRENY COMPLEIX TRENTA ANYS

EL Breny compleix trenta anys i això és un fet remarcable. En primer lloc perquè la continuïtat de qualsevol activitat és sempre motiu de satisfacció; res poc aguantar-se tant temps si al darrera no hi ha una voluntat i un treball constants.

En segon lloc, és un fet remarcable aquest 30è aniversari perquè l'activitat que desenvolupa El Breny requereix una regularitat especial. El Breny no surt un cop a l'any o de tant en tant. El Breny surt cada mes, i respondre satisfactòriament al comprimís adquirit amb els subscriptors i tots els lectors en general, no es podria fer sense un ferm sentit de la responsabilitat.

Tant per aquest concepte de responsabilitat com per la tasca informativa desenvolupada al llarg d'aquests anys, el Partit dels Socialistes de Catalunya felicita a tots els components de la redacció i a totes les persones que d'alguna o altra manera han contribuït en tot aquest temps a fer d'El Breny una de les revistes més veteranes del territori.

Per moltes anys i a complir-ne trenta més. Felicitats!

PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA
SANT VICENÇ DE CASTELLET

 


ERC DE SANT VICENÇ DE CASTELLET FELICITA EL BRENY

"Sembla que va ser ahir", "com passa el temps" ; són expressions que fem servir tot sovint. El Breny ja té trenta anys de vida i han passat, molt, molt depressa. El mes de novembre de l'any 1974 va néixer quan ja bufaven vents de canvi polític i podíem gaudir de la llibertat de reunió; s'havia d'aprofitar la llibertat d'expressió.

El Breny va ser, és i serà un símbol de la nostra vila, una porta de comunicació i opinió dels santvicentins, seguint l'evolució política i social del nostre país. En aquesta trentena d'anys hem viscut el pas a la democràcia després de molts anys de dictadura i la consolidació d'aquella, Catalunya ha fet valer la seva pròpia identitat com a nació i el nostre poble és cada vegada més viu.

Quan algú celebra un aniversari s'és propens a retrocedir en el temps i fer memòria dels aconteixements viscuts. El Breny ha estat testimoni de molts d'ells; per un costat de negatius: incendis, inundacions, crisis de tipus laboral, etc., però també de molt positius: dinamització del poble, augment de les entitats, participació de la ciutadania, serveis de més qualitat, etc. La vida d'El Breny és, doncs, la vida d'un poble, de Sant Vicenç de Castellet.

Aprofitant una editorial del mateix Breny volem incidir i felicitar de manera molt especial a les persones que van engegar aquest projecte, perquè els inicis sempre són difícils, però també als que dia a dia han estat el motor de l'entitat, col·loquialment en diríem "tibar del carro". Qui s'ha implicat de manera activa en una entitat o associació del caire que sigui entendrà i valorarà aquesta felicitació perquè són tasques fosques i de molt sacrifici. Els fem saber el nostre reconeixement i admiració.

ERC de Sant Vicenç de Castellet felicita efusivament El Breny pel seu 30è aniversari i, cal dir-ho també, pels 300 números, que son 300 mesos d'història de tots els santvicentins. Tanmateix, animem als actuals responsables de l'entitat a seguir en aquest treball humil i constant perquè podem explicar el present i el futur, i així retrobar-nos en el proper aniversari.

PER MOLTS ANYS !!!


SECCIÓ LOCAL D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA
Sant Vicenç de Castellet

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet