El Poble


1. L'AJUNTAMENT EN CRISI

2. FESTA A CASTELLET

3. MOVIMENT DEMOGRÀFIC


L'AJUNTAMENT EN CRISI

Opinions per a tots els gustos

ERC parla amb tots els grups polítics de Sant Vicenç de Castellet

Esquerra Republicana de Catalunya, després de quedar en minoria al govern de Sant Vicenç, va iniciar i està mantenint converses amb tots els grups polítics presents al consistori del poble. Aquestes converses s'han fet també des de l'equip de govern (ERC + CDC) amb tots els grups polítics. Esquerra, després de la pèrdua de confiança amb el regidor d'Unió, vam mantenir en primer lloc, converses amb Unió Democràtica, per trobar una sortida a la situació. Després vam emplaçar als socialistes a assumir responsabilitats de govern o bé dur a terme una oposició constructiva en els grans temes municipals, cosa que van rebutjar cercant només l'interès polític partidista.

El pas següent, fou parlar amb el regidor del PP per saber la seva postura en relació a la situació creada, i també perquè es plantegessin la possibilitat d'entrar al govern o bé des de fora del mateix, donar suport als grans temes municipals, sempre i quan els objectius programàtics fossin coincidents.

Tots aquests passos els hem fet des d'ERC, pel benefici de la ciutadania de Sant Vicenç i cercant una estabilitat en el govern municipal, que ens garanteixi poder treballar pel poble. El govern de Sant Vicenç no podia permetre ser governat per la oposició, la qual, encapçalada pels socialistes, no volia tampoc presentar una moció de censura. És a dir, ni governar, ni ajudar a governar, ni deixar governar. Només posar entrebancs, pals a les rodes, a la possibilitat de tirar endavant qualsevol projecte. Per això, l'esforç d'ERC ha sigut, és, i serà, aconseguir un govern estable per Sant Vicenç. En aquest sentit, el possible fruit de les converses amb el PP i el seu regidor al consistori, el senyor Serrano, poden ser i de fet són, la gran esperança de cara a aconseguir un govern de majoria absoluta o de majoria relativa amb el suport extern que permeti tirar endavant. La qualitat personal i la bona predisposició al diàleg, així com la postura constructiva demostrada fins ara per l'esmentat regidor, i la postura oberta i dialogant que hem trobat en la direcció comarcal del PP, no ens han fet dubtar gens a l'hora d'oferir un treball polític conjunt, entre l'equip de govern i el PP.

Esperem poder informar aviat, d'un acord de govern estable per Sant Vicenç de Castellet.


ERC – BAGES
13 d'octubre del 2004

Declaració de CiU rebuda el dia 28 d'octubre

En relació a les darreres declaracions efectuades per dirigents d'ERC i aparegudes en diferents mitjans de comunicació comarcal sobre les activitats i gestions públiques realitzades pel senyor Magí Giralt, regidor de CiU, durant el període que ha format part de l'equip de govern de la present legislatura, la federació Convergència i Unió fa pública la següent declaració:

- Es consideren absolutament fora de lloc, sense fonament i mal intencionades les acusacions personals fetes al Sr. Magí Giralt.

- Es considera que l'objectiu d'aquestes declaracions ha estat, exclusivament, la busca del desprestigi i descrèdit personal d'una persona així com del seu entorn i això és absolutament inacceptable i intolerable.

- Es considera que, en cap cas, el Sr. Magí Giralt hagi actuat en benefici propi o per interessos personals, al contrari, sempre s'ha actuat en benefici del poble de Sant Vicenç de Castellet.

- Es considera que, tant per la gravetat de les acusacions així com l'efecte personal que hagin pogut ocasionar, són motiu suficient com per plantejar l'inici de la via legal i, d'aquesta manera, s'assumeixin degudament les responsabilitats pertinents.

- Convergència i Unió reafirma el suport i el recolzament absolut al Sr. Magí Giralt.

Ajuntament de Sant Vicenç: S'ha acabat la crisi?

La situació a l'Ajuntament de Sant Vicenç ha generat reaccions diverses, des del desànim fins una bona dosis de vergonya aliena pels espectacles que s'han donat. El pacte signat entre ERC i CiU no ha funcionat mai. Per evitar el trencament es va recórrer a incrementar el sou del cap de llista de CiU fins gairebé equiparar-lo a l'alcalde. Però ni amb diners s'ha pogut aturar un procés de descomposició que ha desembocat en una crisi grotesca . En el moment d'escriure aquesta nota hi ha un regidor que ha sigut cessat, el govern ha perdut la majoria; es governa amb quatre regidors republicans i dues persones expulsades de CiU (trànsfugues?); el cap de llista de Convergència manifesta ser simpatitzant d'Esquerra Republicana; s'ha sotmès cruelment la persona d'en Magí Giralt a una imperdonable campanya de descrèdit i acorralament; s'ha demostrat una capacitat per difamar i insultar molt superior a l'habilitat per crear línies de diàleg; etc.

Ningú no ha explicat les raons de tot plegat. Només se'n coneixen acusacions sense fonament i insinuacions a mig dir, i els darrers aconteixements no han fet més que augmentar les incongruències i el descrèdit de l'ajuntament santvicentí. Després que ERC i els expulsats de CiU en una roda de premsa desqualifiquessin implacablement una vegada més en Magí com a polític i com a persona, i després que CiU hagi amenaçat amb portar als quatre republicans i als dos presumptes trànsfugues als tribunals, CiU ordena Magí Giralt a anar al Ple i a votar favorablement allò que se li indica.

Un altre dia parlarem d'allò que s'ha aprovat, però avui ens volem centrar en la crisi, perquè “la crisi de Sant Vicenç” és un tema recurrent i sembla que no sapiguem viure sense ella. Les dues passades legislatures deuen ser els únics 8 anys en què hi ha hagut estabilitat municipal en els 25 anys que portem d'ajuntaments democràtics. La resta, ha estat gairebé una crisi permanent i aquesta afecció a la disputa i a la crisi és una de les causes (no la única) de l'endarreriment que va patir el nostre municipi. Ara que en els darrers anys s'ha recuperat el temps perdut i es pot encarar el futur amb optimisme, ja hi tornem a ser, torna a aparèixer “la crisi”.

El PSC va donar tot el mes d'agost perquè ERC i CiU busquessin una fórmula per garantir l'estabilitat, però no se'n van sortir. La possibilitat d'una moció de censura ha estat proposada per molts sectors i demanada per ERC però el PSC, com a llista més votada, ha volgut en tot moment trobar fórmules menys traumàtiques.

És per això que hem proposat la formació d'un govern d'unitat, que incorpori tothom i ningú se senti exclòs ni menystingut. Una oferta que el PSC ha formulat amb generositat, sense exigir res. La proposta no l'han acceptat ni ERC ni els dos trànsfugues de Convergència, però si que ho han fet el regidor de Unió Democràtica i el PP de Catalunya.

En els moments d'escriure aquesta nota (31 d'octubre), la situació sembla haver trobat una sortida. És molt pintoresca, però vegem-la:
1. el dilluns els quatre republicans i els dos convergents qualifiquen Giralt d'inepte i poc transparent.
2. El dimarts Convergència expulsa els seus dos regidors.
3. El dimecres Giralt és obligat a anar a votar “determinat” punt de l'ordre del dia per recolzar aquells que l'han desacreditat.

Benvinguda sigui aquesta fórmula si serveix per solucionar el conflicte entre republicans i convergents, i no serà pas el PSC qui ho rebutgi. Però com que no volem ser irònics, hem de confessar que dubtem que estiguem al final de la crisi.

GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA
SANT VICENÇ DE CASTELLET

Antecedents a la crisi política

25 de maig del 2003
El PSC és la llista més votada en les eleccions, però passa de 8 a 5 regidors. ERC en suma4; CiU, 3; i el PP, 1.

14 de juny del 2003
En el ple de constitució de l'Ajuntament es confirma el pacte entre els nacionalistes. El PSC, que proposava un acord a tres bandes, es queda a l'oposició.

28 de juliol del 2004
Ple en què es dóna compte de la retirada de les responsabilitats de govern al regidor Magí Giralt, d'Unió. El pacte entre ERC i CiU queda en minoria.

6 de setembre del 2004
El PSC, passat el marge de temps que havia donat, proposa solucionar la crisi amb un pacte d'unitat. ERC i CiU no hi donen suport.

20 de setembre del 2004
El govern d'ERC i CiU dóna explicacions públicament, però no s'avança en la resolució de la crisi.

28 de setembre del 2004
ERC demana al PSC que entri al govern per formar una majoria estable, però els socialistes ho rebutgen.

I la crisi continua...

Els esdeveniments es succeeixen sense endevinar-se el proper capítol i amb tota perplexitat hem de parlar més aviat d'espectacle que de gestió política. Sembla, sincerament, un espectacle no massa edificant. L'escenari i els protagonistes d'aquesta història, que potser ja dura massa temps, són l'ajuntament i els regidors que formen el govern municipal. Els santvicentins veiem, dia si i dia no, com a simples espectadors que les notícies als mitjans de comunicació comarcals s'omplen darrerament d'informacions i acudits que no deixen en bon lloc l'Ajuntament ni, per tant, als seus habitants, per la senzilla raó de que l'ajuntament és la nostra representació. No resulta gens agradable escriure sobre aquest tema, però ja un cop vam llegir a El Breny sobre la resignació i els seus límits. Hom pensa que potser s'està ultrapassant aquest límits, doncs no guardem el decòrum, l'elevació en les maneres, el capteniment i la dignitats apropiades a la responsabilitats contraigudes. Tot s'allarga massa, les desqualificacions ocupen massa lloc, les intervencions dels responsables de les federacions comarcals del partits polítics no són massa afalagadores, doncs parlen de males praxis polítiques; els uns insulten als altres, i els altres repliquen; els pactes s'han trencat segons diuen els mitjans de comunicació, però una declaració solemne del nostre primer tinent d'alcalde diu que no li consta cap documentació i, per tant, el pacte prossegueix; el nostre alcalde qualifica al regidor destituït, Magí Giralt, d'incoherent, poc transparent i d'incomplir el pacte de govern, però un cop aconseguida l'aprovació en el ple del dia 27 d'octubre, el propi alcalde manifesta que el destituït Giralt no mereix més que un elogi i un agraïment. Renoi!

Cal fer un resum com a recordatori dels darrers esdeveniments:

29 de setembre del 2004
Ple on l'oposició bloqueja els acords degut al front comú entre el PSC, el PP i Unió. Queda palesa la crisi i no es veu la sortida.

4 d'octubre del 2004
Comunicat d'ERC on acusa al PSC de "posar pals a les rodes" a l'acció de govern i retraient a Unió que permetin que s'hi incorporin persones que no defensen els interessos generals sinó el propis.

14 d'octubre del 2004
Proposta al PP per part d'ERC per formar un govern estable o bé donar suport des de fora als grans temes municipals.

15 d'octubre del 2004
El PSC qualifica de curiosa i divertida la proposta d'ERC al PP i alhora diuen que si s'equivoca el diagnosi , llavors no s'encerta la teràpia. Tanmateix apunta el singular silenci de CiU.

16 d'octubre del 2004
El PP de Sant Vicenç es divideix entre donar suport a ERC o bé donar-li l'esquena, això suposa que la decisió passa a dependre de la secció comarcal del partit.

19 d'octubre del 2004
La direcció de CDC de Catalunya i els seus regidors de Sant Vicenç també es divideix, doncs la direcció creu que s'ha de restablir l'honorabilitat del regidor d'Unió i, en canvi, els regidors diuen que s'ha de fer costat als seus companys d'ERC. El mateix dia ens assabentem de que un membre de la comarcal d'ERC demana la "jubilació política" de Joan Montsech i des de la secció comarcal del PSC contesten que no insulti ni desacreditin el seu cap de llista.

22 d'octubre del 2004
L'assemblea de CDC decideix trencar al pacte de govern, per cert, no hi van acudir els regidors santvicentins. El nostre alcalde confessa que ha rebut la noticia amb estupor i no vol fer més declaracions. Unió, per mitjà de Josep Mª Clotet, comunica que està estudiant portar a judici les difamacions fetes a Magí Giralt i que tenen la garantia que el seu regidor no plegarà fins a final de legislatura i no formarà part del govern d'ERC i recalca que Sant Vicenç no és mereix un govern que només és capaç de destruir allò que toca, que té una manca d'humilitat manifesta i que demostra una incapacitat evident per gestionar qualsevol administració.
El mateix dia es comunica que el PP rebutja entrar al govern i creu que la sortida de la crisi rau en un pacte d'unitat.

25 d'octubre del 2004
Es convoca una roda de premsa en la qual el nostre alcalde i el primer tinent d'alcalde manifesten que las raons de la destitució de Magí Giralt, desconegudes el mes de juliol pels santvicentins i no difoses per prudència, són, entre d'altres, l'incoherència, poca transparència, i arbitrarietats comeses a la seva gestió provocadores de tensió i falta de confiança. Per altra banda, Antoni Guardiola, declara que el pacte de govern continua vigent, malgrat el que diuen els mitjans de comunicació, doncs no té cap document oficial que ho digui. Joan Montsech declara, aquella mateixa nit, que estava desconcertat i opinava que si hi ha gestió irregular, doncs la culpa és de tot l'equip i si hi ha actuacions delictives , es porten al jutjat i va recomanar als regidors Guardiola i Casals que s'ho pensessin molt abans de convertir-se en trànsfugues. Torna a rebutjar la moció de censura perquè cadascú ha d'entendre que ha de fer concessions.

26 d'octubre del 2004
Marc Gés, president de ERC del Bages, contesta des de Regió7 l'escrit de Joan Montsech del 21 d'octubre, la qual cosa fa palès, encara més, el distanciament entre els dos partits.

27 d'octubre del 2004
Es celebra el ple previst, amb les absències del PSC i el PP, però sí va anar-hi el regidor Magí Giralt, que el dia abans havia signat una petició conjunta amb el PSC i el PP per suspendre el ple o si més no per retirar determinats punts de l'ordre del dia. Malgrat tot, la sessió plenària tira endavant.

29 d'octubre del 2004
La premsa recull la sensació de pressions sobre Magí Giralt, el qual ell les nega. L'alcalde diu que reconeix la coherència i sentit de la responsabilitat de Magí Giralt. També ens arriba la notícia de que CiU crida a capítol als seus regidors i que aclareixin la seva posició.

30 d'octubre del 2004
Ens arriba la notícia de que ERC de Sant Vicenç veu una porta oberta per recuperar la confiança de Magí Giralt i lamenten que es puguin haver sentit ferits el regidor d'Unió i la seva família.

Ens preguntem que ens portarà el mes de novembre, pel proper número d'El Breny.

Aquest relat o resum no pretén altra cosa que reflectir la perplexitat dels santvicentins com a espectadors, però cal no oblidar que som quelcom més que uns espectadors i preguem perquè aquest ajuntament se n'adoni que són aquests "espectadors" qui tenen tot el dret a jutjar i a conèixer el que s'ha de jutjar. És ben curiós que no parlem mai de raons polítiques o ideològiques, allò que diferencien legítimament els partits polítics; més aviat parlem d'altres coses.

Des d'El Breny creiem que no es pot desacreditar la política, ja que és l'eina imprescindible pels que creuen en la democràcia, doncs és necessària, i demanem a tots els regidors serenor i diàleg, doncs la política és quelcom més que un espectacle.

CALIDOSCOPI

EL POBLE, LA PRINCIPAL PREOCUPACIÓ DE L'EQUIP DE GOVERN

L'equip de govern de Sant Vicenç de Castellet reitera la vigència del pacte entre ERC i CiU i assegura que continuarà buscant acords puntuals amb els diferents grups representats a l'Ajuntament “per tirar endavant els temes principals que afecten Sant Vicenç i els seus ciutadans”, segons explica l'alcalde, Valentí Carrera, ja que altres pactes que s'han proposat han fracassat.

L'equip de govern posa com a exemple el darrer ple, en què, amb les absències sorprenents del PP i PSC, es van aprovar amb el vot de Magí Giralt temes tan importants per a la localitat com el projecte de desenvolupament del sector industrial del Pla del Riu i de les Vives. Aquest projecte, que té com a promotor principal Projectes Territorials del Bages (PTB), està relacionat amb la millora de l'accés a la població des de l'eix del Llobregat, que consisteix en el desdoblament de la C-55, des de la sortida de l'autopista i fins a la Farinera, i amb la construcció de la rotonda de distribució del cap del pont actual.

AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ DE CASTELLET
Dilluns 8 de novembre del 2004"El corral del seny" per Manel Fontdevila.
Acudit publicat al Regió 7 el passat dia 15 d'octubre

"El corral del seny" per Manel Fontdevila.
Un altre acudit publicat al Regió 7. Aquest és del dia 28 del mateix mes.


FESTA A CASTELLET 

Celebració del tradicional aplec

Molts pelegrins van oferir un ram de flors i un ciri a la Verge de Castellet el dia de l'aplec. / JORDI LARGOTot i l'amenaça de pluja, el diumenge 12 de setembre un centenar de pelegrins s'agrupaven a la porta de l'església parroquial per començar la romeria fins a Castellet. Eren les nou del matí tocades que començava la marxa encapçalada per la Colla de Geganters i els Barons de Castellet juntament amb la imatge de la Verge de Castellet carregada per quatre voluntaris. Després d'una bona passejada, va ser l'hora d'agafar forces amb la coca i la xocolata que obsequiaven els Geganters al polígon del Pla de les Vives. Llavors, només tocava fer un petit esforç més per arribar a l'ermita de Castellet on a les onze del matí es celebrava la tradicional missa al pla dels dipòsits degut a la manca d'espai que ofereix l'ermita.

Al llarg del matí van arribar més de tres-centes persones que no es volien perdre aquesta tradició tan santvicentina. Un cop acabada la missa, es van repartir els tradicionals rams d'herbes aromàtiques i després l'Esbart Dansaire Santvicentí va oferir una mostra del Ball de Gitanes a tots els assistents. Després de l'Esbart, l'Agrupació Sardanista va organitzar una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Vila d'Olesa i a la mitja part els Barons de Castellet van ballar el Vals dels Barons.  Finalment, tothom qui volgués es va poder quedar a dinar gràcies al foc que havien preparat els membres dels Geganters.

JORDI LARGO


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

DEFUNCIONS SETEMBRE 2004

10/09/2004
Àngel Pascual Rodríguez, 70 anys

11/09/2004
Ignacia de Castro García, 86 anys

15/09/2004
José Antonio de Antonio Albacete, 31 anys

20/09/2004
Jaume Pladellorens Rosinés, 71 anys

24/09/2004
José-Alberto Morales Cabrera, 37 anys

29/09/2004
Josep Flotats Cadevall, 89 anys

DEFUNCIONS OCTUBRE 2004

02/10/2004
Pere Hernández Traveria, 68 anys

05/10/2004
Antonio Estrada Checa, 68 anys

17/10/2004
Maria Flores Flores, 82 anys

19/10/2004
Jaime Pujol Rovira, 82 anys
Maria Pérez Valero, 80 anys

31/10/2004
Emilio Ferràndiz Lerin, 84 anys

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet