Cultura


1. ANTOLINA VILASECA EXPOSA AL CENTRE D'ART CONTEMPORANI DE LA FUNDACIÓ RODRÍGUEZ-AMAT

2. PRESENTACIÓ DE L'INVENTARI DEL PATRIMONI HISTORICOCULTURAL I NATURAL DE SANT VICENÇ DE CASTELLET

3. SETMANA DE LA CULTURA


ANTOLINA VILASECA EXPOSA AL CENTRE D'ART CONTEMPORANI DE LA FUNDACIÓ RODRÍGUEZ-AMAT

La Fundació Rodríguez-Amat

Situada a les Olives (Garrigoles), poble pagès situat al bell mig de l'Empordà, la fundació té per objectiu fonamental promoure el desenvolupament de l'art contemporani mitjançant el seu Centre d'Art. El Centre i la Fundació han estat creats per en Jordi Rodríguez Amat.

Són beneficiaris de la Fundació aquelles persones, artistes o no, que d'alguna manera comparteixen les activitats que desenvolupi la Fundació, sempre en pro de l'art contemporani. La voluntat d'aquesta institució és que els seus beneficis s'estenguin a qualsevol ciutadà del món.

L'Empordà ha estat des de temps prehistòrics reducte de cultures. Terra oberta, paradisíaca, plena de tradicions on viuen i treballen homes i dones d'una forta sensibilitat. L'Empordà és, avui, per les seves característiques molt singulars, lloc de residència d'artistes, escriptors i molts i molts altres creadors. És terra que, per les seva orografia, el seu clima i molts altres factors geogràfics i humans, permet de desenvolupar la sensibilitat creativa. Això ha afavorit la creació d'una xarxa de centres i galeries d'art situades en poblets molt petits, però que per la seva situació privilegiada (sud de França, Costa Brava) formen una veritable ruta cultural que atreu els visitants, cada vegada més nombrosos, que no es conformen amb el “sol i platja” si no que s'interessen per l'activitat artística del territori.

El Centre d'Art de la Fundació està destinat a acollir artistes o bé estudiants que hagin realitzat estudis seriosos a nivell artístic. El Centre, obert a artistes de tot el món, ofereix la possibilitat de treballar i residir temporalment al Centre, alhora que d'intercanviar idees sobre art contemporani amb altres artistes residents. Tanmateix, el Centre és obert, no només a artistes plàstics, sinó a crítics, a professors i a qualsevol altres creadors que tinguin un contacte directe amb el món de l'art contemporani. També s'organitzen tres exposicions a l'any amb artistes que la Fundació selecciona segons criteris de rellevància i interès. El Centre, excepcionalment, està obert a escriptors, a poetes, a arquitectes o a qualsevol altres creadors que desitgin conviure, temporalment, amb artistes plàstics.

Antolina Vilaseca

Antolina Vilaseca és una artista d'avui, una pintora amb una llarga trajectòria artística. Una creadora amb molts recursos tècnics que sap utilitzar plenament al servei de les seves inquietuds sensitives. Una gran diversitat de tècniques, suports i tota mena de materials, producte d'una llarga experiència com a creadora, caracteritza l'obra d'aquesta artista. Tot el bagatge de coneixements tècnics i sensitius li serveixen a Antolina Vilaseca per a elevar l'art a un dels més alts nivells.

És fàcil veure en l'obra d'aquesta artista la relació entre la matèria, element tècnic necessari a la creació, i el seu resultat, és a dir, l'obra d'art. Això només és possible quan el creador, Antolina Vilaseca, sap transformar els purs i simples llenguatges plàstics: formes, colors, textures, etc. en obres capaces de transmetre vibracions, determinades o bé indeterminades, a l'espectador sensible; la transmutació de la simple matèria en espais purament sensitius.

Antolina Vilaseca treballa en sèries, sempre al voltant d'una única temàtica. En aquesta mostra l'artista presenta tres de les seves sèries de més recent creació: Evocació de Rússia, Pa d'àngel i Volem volar.

D'una manera suggestiva, Evocació de Rússia mostra les emocions viscudes per l'artista a Sibèria. Els blaus d'Evocació de Rússia estan íntimament relacionats amb el paisatge, cel i terra, i les temperatures d'aquells indrets.

Així mateix, el blau, amb totes les possibles matisacions i tonalitats, es mostra amb plenitud a Volem volar, una sèrie en la qual la pintora ha treballat al llarg de molt temps. Aquí els blaus se'ns presenten com a representació simbòlica de les actituds del seu esperit.

Pa d'àngel és una sèrie derivada de l'anterior. Es tracta d'un conjunt de peces en les quals Antolina Vilaseca conjuga constantment un quadrat i un cercle, tots dos concèntrics, simbolitzant terra i ment respectivament.

Una constant en la seva obra és la relació entre la matèria i l'esperit: el lligam entre els dos elements, cos i ment en concordança amb terra i esperit. La terra, el cel, els vegetals, els animals, entre mols altres, es transformen per l'acció de l'art i amb l'ajut dels llenguatges plàstics en manifestació de les inquietuds humanes.

El Centre d'Art Contemporani de la Fundació Rodríguez-Amat, va presentar entre el 28 d'agost i el 17 d'octubre del 2004 aquesta primera exposició a les contrades gironines d'aquesta artista contemporània amb una dilatada trajectòria en el món de la creació plàstica.

JORDI RODRÍGUEZ-AMAT


PRESENTACIÓ DE L'INVENTARI DEL PATRIMONI HISTORICOCULTURAL I NATURAL DE SANT VICENÇ DE CASTELLET 

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, amb el suport de la Diputació de Barcelona, va presentar el dia 28 d'octubre, l'Inventari de Patrimoni Històrico-Cultural i Natural de Sant Vicenç, que té com a objectiu donar a conèixer la riquesa cultural i natural del municipi i d'establir a partir d'aquestes dades mesures per a la seva protecció i difusió.

L'acte va tenir lloc a la sala d'actes del consistori santvicentí i va comptar amb la presència de Valentí Carrera, alcalde de Sant Vicenç; Maria del Agua Cortés, historiadora i realitzadora de l'inventari; Lluís Oliveras, regidor de Cultura; i Carles Vicente, cap de l'Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Sant Vicenç de Castellet té 166 elements per protegir segons l'Inventari del Patrimoni Històrico-cultural i Natural que ha elaborat la tècnica de l'Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona Maria del Agua Cortés, per encàrrec de l'Ajuntament. L'inventari ha portat a terme una detecció exhaustiva, la descripció i la valoració dels edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics i jaciments arqueològics; dels objectes singulars i col·leccions; dels fons fotogràfics, documentals i bibliogràfics; de les manifestacions festives, tècniques artesanals, costumari, tradició oral, cuina, música i dansa; i de les zones d'interès natural i espècies botàniques singulars. L'inventari, doncs, ha recollit tots els elements significatius del terme municipal santvicentí.

L'inventari ha permès redescobrir el passat relacionat amb la producció de vi de Sant Vicenç. Per exemple, destaca els elements vinculats a la vida rural, com les masies, com un dels apartats de més relleu. Juntament amb les masies, l'inventari ha recollit també tot un seguit d'elements relacionats amb la vida al món rural vinculat al cultiu i l'explotació de la vinya, com les tines a l'interior de cases del nucli urbà; i les sínies, un sistema per treure aigua de rieres amb energia animal del qual n'hi ha pocs exemples a les comarques centrals. Un segon gran bloc de l'inventari és el que integren els elements vinculats al patrimoni industrial del segle XIX, com les fàbriques, els canals per produir energia, elements de les línies ferroviàries de Renfe i Ferrocarrils Catalans i edificis modernistes i art decó, com la Torre d'en Bernat, al carrer Francesc Macià.

Pel que fa a l'estat de conservació, l'inventari assegura que el 66 % és bo, tot i que una tercera part, el 34 %, es troba en un estat dolent o regular, especialment algunes masies, Sant Jaume de Vallhonesta, elements vinculats a les línies ferroviàries i les cases modernistes del nucli urbà.

La redacció de l'inventari fa tot un seguit de propostes per avançar en la protecció dels elements catalogats, un altre dels objectius de l'inventari. Entre altres consells, planteja la necessitat de redactar un pla especial de protecció del patrimoni i un catàleg de béns del municipi, la realització del catàleg de les masies i la tramitació de sol·licituds per declarar Bé Cultural d'Interès Nacional l'ermita romànica de Sant Pere de Vallhonesta, el tram que travessa el municipi del camí ral de Manresa a Barcelona, la casa modernista de la Torre d'en Bernat i la imatge de la Mare de Déu de Castellet. En aquesta línia també proposa estudiar quins dels elements de l'inventari s'han de declarar Bé Cultural d'Interès Local. Dels 166 elements inventariats només 3 tenen una protecció legal específica: la torre de Castellet, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i el camí ramader.

L'inventari de patrimoni local pretén la detecció exhaustiva, la descripció i la valoració dels edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics i jaciments arqueològics; dels objectes singulars i col•leccions; dels fons fotogràfics, documentals i bibliogràfics; de les manifestacions festives, tècniques artesanals, costumari, tradició oral, cuina, música i dansa; i de les zones d'interès natural i espècies botàniques singulars. L'inventari, doncs, ha recollit tots els elements significatius del terme municipal santvicentí.

L'elaboració d'aquest inventari ha de constituir una eina de coneixement de la globalitat del patrimoni per facilitar la conservació de la informació i el seu accés públic; la gestió i conservació de tot el conjunt; la seva difusió als ciutadans; la presa de decisions en el planejament urbanístic municipal; l'establiment de diferents modalitats de rutes didàctiques i turístiques; la planificació de la senyalització; entre moltes més coses d'interès per a tots.


SETMANA DE LA CULTURA

Valoració positiva d'aquesta primera experiència

Entre els dies 13 i 17 d'octubre l'ajuntament de Sant Vicenç, des de la regidoria de cultura i amb la participació de un gran nombre d'entitats culturals santvicentines, es va portar a terme una setmana plena d'actes adreçats per a totes les edats que tenien el nexe comú de la cultura. Va ser una setmana plena d'activitats que, segons el consistori santvicentí, va ser un èxit i ja s'espera fer-ne futures edicions. Des de les pàgines d'El Breny destacarem els actes més importants que hi hagut al llarg de tota aquesta setmana.

Dimecres 13 d'octubre

A la conferència “Parlem d'altres instruments”, Manel Oliveras va explicar les parts que compon una tenora i la va deixar tocar al públic assistent. / JORDI LARGO- Presentació del llibre Un, tres i fora!
La Setmana de la Cultura començava amb la presentació a la Biblioteca del llibre Un, tres i fora!. Aquest llibre explica d'una manera amena i didàctica tot el que està relacionat amb el món de la sardana: els punts, els instruments de la cobla, les diferents adaptacions... El llibre va ser presentat pels membres de l'Agrupació Sardanista a les sis de la tarda.

- Parlem d'altres instruments
A quarts de set de la tarda i a l'Escola de Música es va fer una conferència a càrrec de Manel Oliveras on va fer una xerrada dels instruments que formen part una cobla. També va mostrar les parts d'una tenora i, tothom qui volgués, grans i petits, podia provar aquest instrument tan característic. Alhora va fer una demostració entonant "El cant dels ocells" amb la tenora.

Dijous 14 d'octubre

El taller de boixets va anar a càrrec de les puntaires del poble que van ensenyar a tothom qui volgués fer puntes de coixí. / JORDI LARGO- Taller de ceràmica, de boixets i puntes de coixí i de balls tradicionals andalusos
El dijous va ser un dia ple d'activitats a Can Soler. Tot i que en un principi s'havia de fer a la plaça porxada de Can Soler es va optar per fer-ho a dintre de la sala ja que feia més bon temps. Primerament, hem de destacar el taller de puntes de coixí i boixets que van oferir les puntaires de Sant Vicenç. Hem de dir que en aquest taller hi va participar gent de totes les edats, des de la més menuda de casa fins a la més gran. Un altre taller que es va dur a terme va ser el de ceràmica a càrrec d'Engràcia Santiago. En aquest taller es va poder fer de tot amb fang com ara gerros, cistells... També va tenir una molt bona acollida per part dels més petits. Al mateix temps, la Casa d'Andalusia oferia un taller de balls tradicionals andalusos amb les populars sevillanes on tothom qui ho desitgés podia apuntar-se a fer uns passos. La mateixa entitat va oferir una exposició fotogràfica de tots els actes que fan al llarg de l'any i un petit aperitiu per a tots els assistents.

Les cues per pujar a dalt del carro del Gremi de Carreters i Cansaladers van ser habituals perquè tothom tenia ganes de pujar-hi. / JORDI LARGODivendres 15 d'octubre

- Pujada amb carro
El Gremi de Carreters també va aportar el seu granet de sorra a la I Setmana de la Cultura de Sant Vicenç oferint un carro tirat per un cavall on tots els nens i nenes que ho desitgessin podien pujar-hi per donar un tomb pels carrers més cèntrics del poble. Primerament, semblava que tothom tingués por de pujar-hi però a mesura que passava el temps tothom es va animar i es van haver de fer un munt de viatges amunt i avall.

- Els oradors urbans
La sala de Can Soler es va omplir de balladors que ballaven al compàs de la música d'arreu del món de la companyia Bufanúvols. / JORDI LARGOAquest acte va ser una autèntica novetat ja que segons Lluís Oliveras, regidor de cultura de Sant Vicenç, es volia portar la literatura al carrer. El dimecres i el divendres a diferents punts del poble es van col·locar els pròpiament dit oradors que recitaven versos de poesia o bé llegien fragments d'obres de teatre, literatura,...

- Balls tradicionals d'arreu del món
A quarts de deu del vespre, la sala polivalent de Can Soler es va omplir de gent per ballar diferents balls de diferents cultures del món. Aquest acte va anar a càrrec de la companyia Bufanúvols que va fer ballar de valent a tots els assistents. Va ser un acte molt animat i també amb una molt bona participació.

Dissabte 16 d'octubre

Els monitors de l'Associació Musical Castellet van ensenyar als més menuts dues cançons que aquella mateixa tarda la van cantar a davant dels pares. / JORDI LARGO- Tast de cultura
Al llarg de tot el matí de dissabte, un bon nombre de nens i nenes es van reunir a les Escoles Velles on es van poder fer diferents activitats. Els membres de l'Associació Musical Castellet van ensenyar dues cançons a tots els participants. Llavors, els components de l'Esbart Dansaire van ensenyar als nens un petit fragment del Ball de Gitanes. Finalment, els de la Colla de Geganters els van ensenyar com es feia un correfoc i els van animar a participar-hi.

Aquella mateixa tarda, a la zona de Can Soler, era el moment de mostrar als pares el que s'havia après durant tot aquell matí. Primerament, es van cantar les cançons apreses. Llavors, es van ballar les Gitanes i després un correfoc infantil que va tenir molt bona resposta per part dels més petits de la casa.
Els de l'Esbart Dansaire van ensenyar a ballar un fragment del ball típic santvicentí, el Ball de Gitanes. / JORDI LARGO
- Sessió de cinema
A les deu de la nit del dissabte, el teatre de la Societat Coral l'Estrella va acollir una sessió de cinema molt especial. Es tractava d'una pel·lícula inèdita que ha estat guardada a dins d'un armari des de fa quinze anys. Aquesta pel·lícula, titulada "Passat i futur de Sant Vicenç" va ser filmada per en Paco Corominas a mitjans de la dècada dels 80 i reflexa com era Sant Vicenç en aquella època, les festes que s'hi feien, les entitats que hi havia, entre molts altres aspectes de la vida santvicentina. Molts aspectes d'aquesta pel·lícula encara tenen continuïtat i un fidel exemple és el periòdic El Breny.

Diumenge 17 d'octubre

- Mostra gastronòmica
Els integrants de l'associació Ceps i Manduca van cuinar un plat típic de la nostra població que va tenir molt bona acceptació. Es tractava del Conill guisat a l'estil de Boades i va ser ofert pels volts del migdia a la plaça de l'ajuntament on tothom qui ho desitgés podia provar aquest plat. A continuació, oferim la recepta per si algú s'anima a casa per fer-lo:

Conill guisat a l'estil de Boades
Ens proporcionarem un conill tendre que, després de treta la pell i netejat, tallarem a trossos regulars, incloent-hi també el cap partit per la meitat. Posarem damunt del foc una cassola de terra, envernissada interiorment, hi tirarem una cullerada plena a curull de llard, 70 grams de cansalada o bé pernil greixós tallat a trossets; es sofregeix fins que s'hagi fos tot el greix, seguidament s'hi tira el conill sofregint-lo i removent-lo sovint fins que quedi ben daurat; aconseguit això es ruixa amb poqueta aigua, es tapa la cassola i que segueixi coent-se poc a poquet. Quan tot estigui ben cuit li afegirem la següent picada composta de 50 grams d'ametlles torrades i 20 grams de xocolata, tot finament picat al morter i dissolt després amb aigua bullent per tal que quedi claret, s'hi tira la sal necessària i que segueixi coent-se amb la cassola tapada.

Mentre va coent-se el conill preparem una bona quantitat de bolets dels anomenats llenegues, que, nets i tallats a trossets es posen a la paella amb oli, llard i sal corresponent i es sofregeixen a foc viu; quan ja estiguin sofregits s'aboquen a la cassola de conill i que tot junt segueixi coent-se. Quan falti un quart d'hora perquè tot estigui cuit es prepara una segona picada composta de dos tomàquets escalivats tretes les pells i llavors, dos alls i un polset de canyella, tot finament picat al morter i suavitzat amb un raget d'oli cru que quedi una salsa espessa, la qual abocarem també a la cassola de conill sacsejant-la perquè s'uneixi bé tot el conjunt, es rectifica de sal i sense que arrenqui el bull es treu del foc la cassola, es porta taula i es serveix aquest substanciós guisat de conill.

Recepta extreta del llibre La teca d'Ignasi Domènech

La Coral Al Vent va fer una demostració dels seus dons de cant a la festa de cloenda de la Setmana de la Cultura  /   JORDI LARGO- Exposició de punt de creu
Al mateix temps que es començava a repartir el conill guisat s'inaugurava, a la sala d'actes de l'ajuntament, una exposició de treballs de punt de creu i altres labors. Per més informació, podeu veure el reportatge "Exposició de l'Agrupació Artística" a la secció dedicada a les entitats d'aquest mateix número.

- Festa de cloenda
Per acabar aquesta primera Setmana de la Cultura es va decidir fer una festa conjunta a la plaça Clavé. A partir de les set del vespre començava aquesta festa amb la intervenció de la Coral Al Vent i la Coral Nou Horitzó, que van interpretar dos temes cantats cada una. Llavors, es van projectar tota una sèrie de fotografies de totes les entitats participants que d'una manera o altra van participar a enriquir aquella setmana. Els diables de la Colla de Geganters van fer un extraordinari final de festa amb una espectacular mostra de correfoc plena de llum, foc, color i so. / JORDI LARGOUn cop vistes les fotografies, els diables de la Colla de Geganters van fer una extraordinari final de festa amb una mostra de correfoc que va omplir la plaça de llum, color, foc i so que va fer les delícies de grans i petits. Per acabar, un petit aperitiu va posar el punt i final aquesta primera experiència cultural santvicentina.

- Cultures d'arreu del món
Hem de dir que al llarg de tota la Setmana de la Cultura, la Biblioteca va acollir una exposició titulada "Cultures d'arreu del món" on es podia consultar i veure llibres i música de totes les cultures i religions del planeta.


JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet