El Poble


1. UN INCENDI CREMA 17 HECTÀREES DE PI BLANC A SANT VICENÇ

2. REBOMBORI A L'AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ

3. MOVIMENT DEMOGRÀFIC


UN INCENDI CREMA 17 HECTÀREES DE PI BLANC A SANT VICENÇ

Els mitjans aeris també van ser decisius per poder controlar el foc. La immensa fumera es veia a tots els pobles del voltant de Sant Vicenç. / JORDI LARGOSant Vicenç va patir el passat divendres 20 d'agost el foc més important que hi ha hagut al Bages aquest estiu. En total, les flames van acabar amb 16,9 hectàrees de pi blanc. Dotacions dels Bombers de la Generalitat, agrupacions de defensa forestal, Mossos d'Esquadra, Policia Local i voluntaris es van desplaçar al lloc del sinistre per controlar la situació i extingir l'incendi.

El foc es va iniciar, segons fonts dels Bombers, a 1/4 de 4 de la tarda a prop d'una cort de porcs, a l'entrada del poble, en un extrem de la Bòbila. Va ser controlat cap a les 7 de la tarda, després que les flames avancessin cap a la muntanya, en sentit nord, en paral·lel al poble, per darrere del cementiri i fins al costat de la residència d'avis i el bosc de Sant Joan. En els treballs per apagar les flames van treballar 18 dotacions terrestres i deu mitjans aeris dels Bombers.

Bombers de la Generalitat, Agrupacions de Defensa Forestal, Mossos d'Esquadra, Policia Local i voluntaris van unir esforços per extingir l'incendi. / JORDI LARGOCap a les 5 de la tarda es va decidir desallotjar parcialment la residència, ja que les flames van arribar a uns metres i el fum arribava fins a l'edifici. L'alcalde de Sant Vicenç, Valentí Carrera, va explicar que la mesura es va prendre perquè alguns dels avis estaven espantats i per evitar complicacions, ja que, tot i que la situació estava bastant controlada, el vent podia haver canviat de direcció en qualsevol moment i apropar-se a la residència. De la seixantena d'avis que hi ha al centre, van ser evacuats una vintena, al pavelló.

Ingressa a presó el presumpte autor del foc

Els Mossos d'Esquadra van detenir una persona com a presumpta autora de l'incendi de Sant Vicenç, Ignacio O. O., de 45 anys i veí del poble, que va ingressar a la presó Model de Barcelona. Segons fonts de la policia catalana, el detingut va ser vist per la zona on es va iniciar el foc minuts abans i hauria comprat, el mateix dia 20 al migdia, un litre i mig de benzina sense plom. El cos d'Agents Rurals de la Comarca dels Bages i els agents del Grup Rural dels Mossos van realitzar informes en què van fer constar que el foc va ser intencionat.
 


REBOMBORI A L'AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ 

CARTA A L'ALCALDE DE SANT VICENÇ

Senyor alcalde: el propòsit d'aquest escrit és exposar la perplexitat davant la seva actitud, la manca de sentit comú, la falta d'ètica professional, la desorientació i la incompetència personal mostrada en tot el seguit d'accions i decisions que han acabat amb el decret d'alcaldia pel qual se'm retiren les competències com a regidor.

Primer. La responsabilitat que assumeix un regidor quan accepta el seu càrrec embolcalla la totalitat d'accions desenvolupades des del seu àmbit d'actuació. És natural que el mateix regidor participi de la constitució de l'equip de treball que l'ha d'acompanyar durant tota la legislatura, ja que tant de les coses ben fetes com de les mal fetes el que acabarà assumint-ne responsabilitats serà el mateix regidor. En el cas que ens ocupa, ni tan sols s'ha escoltat l'opinió del regidor i s'ha imposat unilateralment el nomenament d'un tècnic.

Segon. Com a professional del sector públic que la categoria d'alcalde li atorga, hauria de tenir els coneixements suficients per saber que, en cas que un dels seus regidors tingués la intenció d'abandonar les seves funcions, el procediment legal per fer-ho hauria de començar per una instància, adreçada al senyor alcalde, signada per l'interessat, datada i segellada pel registre d'entrada de l'Ajuntament. Senyor alcalde, si vostè fa afirmacions i decrets d'alcaldia s'hauria de basar en documents legals i no en suposats comentaris. On és la instància signada per l'interessat? Quin número de registre li ha estat assignat? Si us plau, no digui mentides, no intenti confondre el personal fent córrer rumors malintencionats. Pensi que la falsedat documental o l'omissió de documents són delictes tipificats...

Tercer. Per damunt de tota confrontació política sempre hi ha una sèrie de valors ètics, morals i humans. Li recordo que una desafortunada desgràcia va tocar de ple la nostra família i, per tant, durant aquest període de dol, m'havia de concentrar en la meva família i estar al seu costat. Doncs això, senyor Valentí Carrera, tan bàsic i tan de sentit comú, no s'ha respectat. Tota aquesta polèmica s'hauria pogut desplaçar al setembre. No ha tingut vista i s'ha oblidat d'allò que és més important en les persones humanes: els valors i els principis.

Vostè ha confós ser alcalde de Sant Vicenç de Castellet amb posseir la totalitat de poder diví i absolut. Les discrepàncies ideològiques i polítiques són legítimes i es resolen a partir del diàleg entre persones i no amb alcaldades per retirar les competències a un regidor escollit democràticament pel poble.

MAGÍ GIRALT


EL PSC PROPOSA UN PACTE D'UNITAT PER SUPERAR LA CRISI

El conflicte dins el govern municipal de Sant Vicenç de Castellet segueix en situació d'estancament i des de fa dos mesos no hi ha equip de govern. El PSC va donar a ERC i CiU tot el mes d'agost perquè trobessin una solució i es recuperés l'estabilitat municipal, però aquest termini s'ha esgotat sense que s'hagi produït cap novetat ni s'hagi donat cap pas en ferm per resoldre el conflicte.

El Partit dels Socialistes de Catalunya creu que aquesta situació és insostenible i que no es pot anar deixant passar passivament el temps. És per això que, assumint la seva responsabilitat com a llista més votada a les eleccions municipals, ha proposat formalment i per escrit als quatre grups municipals la formació d'un govern d'unitat que recuperi l'activitat municipal el més aviat possible.

Atesa la situació actual, el PSC vol fer extensiva la proposta a aquelles persones que en condició de independents van concórrer a les eleccions formant par de llistes de partits i que ara ocupen el càrrec de regidor. Creiem que no es pot tancar cap porta i s'ha de superar la simple disciplina de partit per, en aquestes circumstàncies excepcionals, prendre decisions també excepcionals amb l'únic objectiu de recuperar l'estabilitat institucional. Volem que aquest sigui un pacte no només entre partits, si no entre totes i cada una de les tretze persones que formen el consistori santvicentí, independentment de la seva militància.

El PSC és conscient que la situació de bloqueig que pateix l'actual govern no serà fàcil de superar ja que les causes del conflicte són diverses i abasten diversos aspectes: des de contractacions i acomiadaments de personal que s'han fet amb poc tacte i sense criteris professionals, fins a altres temes més personals que poden haver deixat ferides difícils de tancar. No obstant, el compromís adquirit pels tretze membres del consistori obliguen a fer un esforç i intentar reconduir la situació. En aquest sentit, creiem que la presència de tothom al govern pot neutralitzar els conflictes apareguts aquest primer any i salvar els tres anys que queden de legislatura.

GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA
Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet


LA CRISI A L'AJUNTAMENT CONTINUA

Des que a finals de juliol va sortir el decret d'alcaldia retirant les competències al regidor, senyor Magí Giralt, membre del grup CiU, la informació facilitada per l'equip governant ha estat més aviat escassa, per no dir nul·la. Fins i tot amb un grau de tolerància respecte als inevitables rumors, comentaris de tota mena, que podrien parlar d'indiferència cap als santvicentins.

Quasi dos mesos després es convoca una roda de premsa que ha estat una veritable cerimònia de la confusió. Doncs, no sols no tenim cap notícia nova sinó que escoltem que, ara per ara, no hi ha cap solució per desencallar la paràlisi municipal en la que ens trobem. Abans ens dèiem el 13 de setembre com a termini i ara ens diuen "el termini que convingui per arreglar-ho". També ens assabentem que el senyor Giralt, malgrat tot, continua sent regidors, a efectes pràctics, i continua cobrant els seus emoluments.

La versió oficial de la retirada de competències del senyor Giralt no pot dissimular que és justament això una "versió oficial". No obstant, ningú pot oblidar les desavinences de caràcter personal que envolten el cas. Cal dir que res de contribuir a la transparència informativa, que és i serà en totes les democràcies, el primer deure d'un alcalde i de tot l'equip governant. Ara bé, sí que ens diuen en la roda de premsa, que les Federacions locals, comarcals, etc. N'estan treballant per resoldre aquest conflicte que fa trontollar l'acció i la gestió del Consistori. Volem creure que no estan parlant, precisament, sobre la "versió oficial".

Cal recordar, sobretot als membres de CiU que segons el senyor Guardiola, primer tinent d'alcalde, n'estan treballant de valent i no paren de mantenir converses i negociacions a tot nivell dintre les Federacions del partit, que resulta lamentable comprovar la preeminència dels òrgans del partit sobre els conciutadans santvicentins, s'oblida molt ràpidament que els regidors no són els posseïdors de les regidories, són només els representants de la comunitat que els ha votat. És la mateixa comunitat que, justament, paga els impostos d'on surten els sous dels regidors i, justament, té el dret a demanar totes les explicacions que calguin.

Al nostre alcalde, senyor Valentí Carrera, que és l'alcalde de tots els santvicentins, tants dels que el voten com dels que no, cal dir-li que ell és el capità del vaixell on va tot el poble. Això suposa una gran responsabilitat i un gran mèrit, doncs d'ell dependrà la bona marxa del vaixell i no pot permetre que vagi a la deriva, sense rumb, com ara és palès. Hi ha desconcert, falta transparència informativa, sembla que el consistori viu amb més intensitat els afrontaments personals que les mancances i reptes que té el poble, que deu n'hi do si en tenim. Per això el poble és mereix explicacions, és mereix un respecta i demana consistència i solidesa a l'acció de l'equip de govern i, si cal, no descartar altres alternatives abans que resistir heroicament amb un equip afeblit i enfrontat.

CALEIDOSCOPI


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

DEFUNCIONS JULIOL 2004

04/07/2004
Ramon Giralt Calsina, 54 anys

06/07/2004
Rafael Medina Martínez, 78 anys

11/07/2004
Antonia Gómez Miras, 91 anys

13/07/2004
Rosa Serra Soler, 75 anys

23/07/2004
Francisca Legua Blasco, 96 anys

DEFUNCIONS AGOST 2004

05/08/2004
Felisa Miguel Herrero, 88 anys

22/08/2004
Concepción Miguel Herrero, 79 anys

26/08/2004
Neus Mora Alquézar, 89 anys

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet