Editorial


300

Arribar a la xifra rodona de 300 números publicats és per als qui mes rere mes fem El Breny una autèntica proesa. Així ho vivim i així de clar ho hem d'expressar. És, de tota manera, una proesa ben especial, una proesa que té tanta gent al darrera que els que ara hi som sentim que tan sols en tenim una minúscula part del mèrit. Des d'aquell llunyà novembre de l'any 1974, han passat ja gairebé 30 anys i hem arribat a aquest 2004 amb 300 números a l'esquena, amb 300 Brenys que acumulen l'esforç i la il·lusió de tot un col·lectiu per explicar el dia a dia o, potser millor, el mes a mes del seu poble.

Ja tindrem temps i espai per parlar del trentè aniversari d'aquesta entitat i de la gran quantitat de col·laboradors amb els quals ha tingut la immensa sort de comptar. Amb motiu del número 300 volem retre un efusiu homenatge a aquelles persones que, gairebé en l'anonimat, han assumit en algun moment de la història d'El Breny la dura responsabilitat de fer el que nosaltres coneixem per muntatge. Qualsevol publicació té el seu grup de col·laboradors, persones que normalment escriuen per pròpia iniciativa, sobre temes que coneixen o que han viscut recentment, amb passió i desinteressadament, però sense presses ni pressió. El col·laborador és essencial per a El Breny, no hauríem passat del número 1 sense ell. Però hi ha una figura poc o gens coneguda en una publicació com la nostra. És la de la persona que, mes rere mes, de gener a desembre, i any rere any, s'encarrega de recollir tot el material, perseguir qui no l'ha entregat a temps, estructurar les seccions, assignar-ne els continguts, encabir-hi els que arriben a última hora, marcar prioritats, ubicar les imatges amb els respectius peus, dissenyar la portada, destacar els temes estrella, confeccionar la graella d'arxius informàtics perquè a la impremta s'aclareixin, col·locar-hi ben ordenats i numerats els articles, les col·laboracions, l'editorial, l'humor, les cartes, la publicitat, i tot acompanyat de les corresponents fotos si és que n'hi van. Aquesta persona hi dedica un dissabte i, si no ho té acabat, un diumenge. I encara, de vegades, la tarda del dilluns o del dimarts... Després guarda tot el material en suport informàtic, amb totes les instruccions, perquè l'impressor sàpiga què ha de fer. I per si no n'hi hagués prou, tan bon punt el número arriba d'impremta, prepara un exemplar en paper i una còpia de tots els arxius informàtics per a l'edició d'Internet. Així cada vegada.

El col·laborador pot no escriure un mes, si no ha trobat el moment, el tema o la inspiració. Però el muntatge d'El Breny s'ha de fer cada mes sens falta, hi hagi o no inspiració, perquè si no, no surt. I que un mes no surti significa matar-lo. Per això, quan celebrem que hem arribat al número 300 és més important que mai recordar que durant 30 anys El Breny ha tingut la gran sort de tenir sempre algú que s'ha ocupat de muntar-lo. Naturalment, no sempre ha estat la mateixa persona. Tampoc el mètode de treball ha estat exactament el mateix des del principi. El que interessa és que el testimoni ha anat passant d'una mà a l'altra, sense pausa.

Deixant molt clar que tothom és importantíssim i necessari, que cadascú ha aportat a aquesta publicació allò que bonament ha pogut i més, no podem passar per alt que la supervivència d'El Breny depèn del compromís. I és a qui voluntàriament s'ha compromès amb una tasca poc vistosa però descomunal a qui avui, amb motiu del número 300, li dediquem el nostre més sincer i emocionat homenatge.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet