Col·laboracions


QUÈ ÉS CULTURA?

Què és cultura? Quins camins ha de seguir una comunitat que vol salvar la seva cultura?

Heus ací dues preguntes molt problemàtiques i que molts no sabríem pas com respondre. Podríem dir que cultura és un tot complex que inclou creença, dret, costum i moral d'una comunitat. Podríem dir que cultura és tot allò que l'home és i fa. És per això que la cultura no es pot imposar sinó que és un complex procés d'adaptació, de mentalització i per tant, les actituds d'una comunitat cultural. És per això que cal valorar molt severament l'actitud d'aquesta comunitat davant la natura i l'especulació a que és sotmesa.

Estimar el poble, estimar la terra i estimar el país. Hi ha moltes maneres d'estimar i una d'elles també és protegir la natura, el medi, els entorns i les contrades. Quan parlem de la protecció de la natura, sempre és implícit que l'enemic és l'home que amenaça amb la seva acció inconscient alterant i destruint l'equilibri natural dels entorns i contrades ja que la relació de l'home amb la resta d'elements de la natura cada dia està més distanciat.

El fort creixement caòtic i irracional del país i, en especial, les comarques pateixen un producte agressiu, en nom d'un progrés mal entès ofegant la natura al voltant dels pobles.

Es cremen boscos, s'han talat boscos, alguns polígons s'han emplaçat on han malmès paisatges forestals o terrenys valuosos. Hi ha la situació greu i els pobles han de tenir una clara conscienciació. S'ha de veure i entendre que si l'home cerca el contacte amb la natura no ha de destruir els pocs indrets que ens resten ans al contrari ha de dur la natura als pobles i a les ciutats.

Hem de tenir en compte que quan es destrueix un ecosistema és irreparable i l'hem perdut per sempre.

Cal que pensem que la cultura la crea l'home però l'home és mentalitzat per l'ecosistema que l'envolta i que, segons sigui aquest medi, serà la seva ment i el seu esperit i per tant, la cultura d'aquesta comunitat humana.

Avui, quan la nostra societat comença a entendre que la qualitat de vida és el signe més evident del progrés i que aquesta va lligada a la conservació dels espais naturals esdevé una necessitat social imperiosa.

Però si ens oblidem d'ella, no pensem que viurem millor doncs en un entorn malaltís també desapareix l'inquietut i l'alegria. Cal dir que la salut de la natura serà la salut de la cultura i sempre que ho vetllem, fer-nos sans i feliços als humans.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet