El Breny pregunta


MIQUEL CASAS FARELL

Amb motiu de la celebració del 50è. Aniversari del Homenatges a la Vellesa a Sant Vicenç i per recordar els seus inicis, El Breny pregunta alguns detalls de la seva organització a Miquel Casas Farell que formà part de la Junta Executiva del Primer Homenatge l'any 1955.

Una fotografia antiga d'un Homenatge a la Vellesa que es va celebrar al pati de les "Escoles Nacionals"Miquel, com va sorgir la idea d'instaurar aquesta festa?
La idea va sorgir de la Caixa de Pensions per la Vellesa i Estalvis sent jo conseller de l'Ajuntament. Un representant de la Caixa ens va fer la proposta d'instaurar aquest acte a Sant Vicenç. Un Patronat i la Junta Executiva formada per en Josep Vilaseca, en Jaume Carné, l'Adela Castellà, en Francesca Deulofeu, en Joan Massafret i un servidor. Per poder posar en funcionament el Patronat era precís demanar permís al Govern Civil, permís el qual va ser tramitat per l'Ajuntament, per mitjà de l'alcalde Alfons Marigot. Una vegada aconseguit el permís ens vàrem posar a treballar fent moltes reunions en les quals he de destacar la col·laboració de Julita García que treballava a l'Ajuntament i ens ajudava fent d'enllaç entre Ajuntament-Patronat. Les reunions es feien fora d'hores de despatx de l'ajuntament.

La Caixa de Pensions a més d'oferir l'idea, col·laborava econòmicament?
La Caixa ens va fer una proposta: demaneu col·laboració del poble, em va dir. El que recaptéssim ens donarien la mateixa quantitat recaptada, o sigui que si recaptàvem deu, la Caixa ens donava deu. També recordo, que en aquells temps, les dones tenien l'obligació a l'entrar a l'església de cobrir-se el cap amb una mantellina, i la Caixa quan es feia una festa ens facilitava unes mantellines blanques perquè totes les assistentes anessin igual. Una vegada feta la festa s'havien de tornar.

Problemes per fer la festa?
Totes les coses tenen els seus pros i els seus contres, però ens en sortíem amb la bona voluntat de tots, jo parlo de quant jo hi era. És de suposar que ara es troben igual, ja fa 25 anys que vaig plegar del Patronat. Va ser desprès de celebrar-se les Noces d'Argent. Nosaltres vàrem fer unes medalles commemoratives, una per cada assistent, la cosa no ens donava per més. Entre els problemes que se'ns plantejaven al fer la passejada pel poble era, quan havíem de passar per el pas a nivell de l'església, que les barreres estaven abaixades i a vegades s'havia d'esperar el pas d'algun tren, cosa que comportava la consegüent molèstia. Per tant un dia vàrem anar a visitar el cap d'estació per veure com es podia solucionar el problema, i ens va atendre correctament i amb ganes de resoldre'l. Va voler saber l'hora que havien de passar i ens tenien las barreres alçades i la retenció del tren si n'era precís, tot un detall per agrair.

Tots sabem que es feien unes festes amb molta assistència de públic, ens quins locals es celebraven?
Vàrem celebrar els primers actes, a l'Ateneu, desprès al Cinema Nou i una vegada al Pati de les Escoles Nacionals. No recordo el motiu, però sempre ens en sortíem.

Algun fet a remarcar durant la teva activitat?
Sí, un que es precís que quedi constància. Quan vàrem decidir de fer l'estendard, ens costava molts diners, i per sufragar la despesa vàrem rifar una rentadora, un tiquet que valia una pesseta. Tot i així no en vàrem tenir prou, però la família Moll hi va posar la resta de l'import.

De segur, que recordes que veu rifar la rentadora, però saps què? Jo sé a qui li va tocar, va ser la família d'en Jaume Espinalt.
Això ho ignorava o almenys no ho recordo.

A més de ésser membre del Patronat de la Vellesa, també tenies càrrec a l'ajuntament?
Al febrer del 1955 em varen fer conseller conjuntament amb el senyor Jané pel tema familiar i a en Ricard Silvestre pel sindical i jo pel d'esports. Proveníem d'una terna i era obligatori acceptar el càrrec, sempre que una força major ho impedís. Després vaig ser tinent d'alcalde i conseller del servei de les aigües. Va ser quan es va fer el segon dipòsit d'aigües perquè el poble estava insuficientment servit amb un dipòsit per fer la renovació de la xarxa del servei d'aigua. Per portar a terme l'operació, vàrem haver de fer un préstec al Banc de Crèdit Local d'Espanya, que era l'únic que feia préstecs als ajuntaments. Per rebre el préstec s'havia de presentar la documentació a Madrid. Doncs bé, per aquells dies em vaig casar i com que tenia intenció de fer el viatge de noces a Madrid vaig pensar que podia portar la documentació directament i segurament avançaríem el seu tràmit. I per sort la vàrem endevinar i per partida doble. El senyor que ens va atendre es va adonar que encara que parléssim el castellà, érem catalans, i es va posar a parlar amb català, tot un detall a Madrid per aquells temps. Va resultar que era de Monistrol de Montserrat, tots tres vàrem tenir una alegria i em va prometre que marxés tranquil, que donava prioritat als documents que li vaig portar. I així va ser. Quan vaig tornar a l'ajuntament ja havien rebut la concessió del crèdit. El senyor Canal em preguntava com ho havia aconseguit tan ràpidament. Una vegada explicat el cas ja es va comprendre la cosa. Per a mi va ser una satisfacció haver fet la feina. A la meva dona ja no li va fer tanta gràcia, perquè en lloc de portar-la de passeig es va passar algunes hores pels despatxos.

Però de segur que ara no es penedeix d'haver col·laborat amb la millora del poble. A més de tot això que més havies fet?
Vaig ser durant quinze anys secretari de la junta del futbol en companyia dels presidents Callís, Jané, Basomba i Clarena. Amb tots aquests anys se'n passen de tots colors.

Alguna anècdota curiosa durant el teu càrrec com a secretari a la junta del futbol?
Ni hauria un llibre, perquè ni va haver moltes; la mes recordada és el partit contra l'Agut de Terrassa, però no em sembla parlar-ne perquè ja s'ha comentat alguna altra vegada a El Breny. Actualment ja em sento gran i necessito tranquil·litat.

Miquel, a la vida es poden omplir moltes pàgines si la persona ha sigut una persona activa. Moltes gràcies per la teva atenció amb nosaltres.

ESTEVE LAFONT

NOTA DE LA REDACCIÓ

En aquest reportatge es va passar per alt involuntàriament la figura de Mª Rosa Casas que també va ser una de les pioneres amb molt interès. Demanem disculpes a les persones interessades.

ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU EL BRENY

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet