Festa Major d'Estiu 2004


FESTA MAJOR 2004
Gran èxit de participació ciutadana

Entre els dies 3 i 12 de juliol es va celebrar a Sant Vicenç la seva Festa Major. Un any més va ser organitzada per l'Associació ACTIVA'T DE FESTA i es va caracteritzar per ser una festa adreçada a tots els membres de la família amb multitud d'actes esportius, lúdics i culturals.  L'entitat organitzadora va comptar amb la col·laboració de més d'una vintena d'entitats del poble per poder tirar endavant aquesta festa. També hem de destacar la diversitat de la festa que va reunir un gran èxit de participació en la majoria d'actes que es van poder celebrar.

Si l'any passat va ser per culpa dels incendis forestals que no es van poder celebrar alguns actes, aquest any la responsable va ser la pluja. Alguns actes que s'havien de celebrar durant els nous dies que va durar la Festa Major es va decidir celebrar-los a la setmana següent. D'altres actes que s'havien de celebrar a l'aire lliure es va optar per fer-los a sota cobert. Com ja va sent habitual, les pàgines d'El Breny fan un petit reportatge dels actes més destacats de la Festa Major d'enguany.

PREGÓ DE FESTA MAJOR

Després d'un any d'absència, es va tornar a recuperar la lectura del pregó de Festa Major que aquest any va anar a càrrec del periodista de Catalunya Ràdio, Xavier Graset. El pregó es va pronunciar el primer dia de Festa Major, el dissabte dia 3 de juliol a les vuit del vespre amb un bon nombre de santvicentins a la plaça de l'Ajuntament.

CORREFOC i CASTELLROCK 2004

Un any més els diables de la Colla de Geganters porten el seu espectacle de llum i foc els carrers de Sant Vicenç. / JORDI LARGOEls membres de la Colla de Geganters van tornar a portar pels carrers més cèntrics de Sant Vicenç el seu infern particular. Un any més, el Correfoc va omplir de curiosos tots els carrers, però hem de dir que cada any hi ha menys participants que es vulguin endinsar en aquesta festa de foc. La majoria de públic s'ho mira a distància però el que interessa és que la gent hi participi. Com és habitual, el Correfoc va començar a la Plaça Clavé a dos quarts d'onze de la nit del dissabte dia 3. Després de fer un petit castell de focs, les maces i les carretilles amb els tabals de fons van començar a sembrar de foc i espurnes tots els carrers. Un cop va acabar aquest infernal acte a la plaça de l'Ajuntament es va fer la traca final i un altre petit castell de focs. Després, al compàs de les gralles i els tabals es va conduir a tots els participants i al públic en general, cap a la Plaça de l'Onze de Setembre on es celebrava el Castellrock 2004.

El Castellrock d'aquest any va ser organitzat conjuntament per "Activa't de Festa" i "MAC'S". / JORDI LARGOLa novetat del Castellrock d'enguany va ser l'organització. Per primer cop, Activa't de Festa i MAC's (Moviment d'Acció Cultural Santvicentí) van unir esforços per portar un triple concert que va reunir més de 1.000 persones a la plaça de l'Onze de Setembre. Aquest concert va començar immediatament després del Correfoc i es va caracteritzar per la rumba mestissa de tots els grups. Primerament, va actuar Jaleo Real, després Los Remendaos i finalment Los Delincuentes que van acabar a altes hores de la matinada.

TROBADA DE GEGANTS

El diumenge dia 4, es va celebrar una trobada de gegants que va reunir nombrosos gegants, gegantes, gegantons i gegantones vinguts d'arreu de les comarques de Catalunya. Aquesta trobada es fa un cop cada dos anys i aquesta era l'onzena edició. Tots els participants van sortir de la plaça de l'Ajuntament a quarts de dotze del matí, van fer la cercavila per tornar un altre cop a la plaça de l'Ajuntament on va haver-hi el fi de festa.

III SOPAR MULTICULTURAL i BALLS AMB RITMES LLATINS

El III Sopar Multicultural va reunir plats típics de Cuba, Colòmbia i República Dominicana. / JORDI LARGOPer tercer any consecutiu es va celebrar el diumenge dia 4 a Sant Vicenç un sopar multicultural. La novetat d'enguany va ser que només hi van participar tres països: Colòmbia, Cuba i República Dominicana. Encara que no ho sembli, portar un acte d'aquestes característiques porta una feinada enorme a tots els organitzadors i Activa't de Festa va optar per convidar a tres països cada any per millorar la qualitat. Durant tot el matí es van cuinar els diferents plats que es degustarien a partir de quarts de deu del vespre a la Plaça de l'Onze de Setembre. Hem de destacar la gran afluència de públic; més de tres-cents comensals, que malauradament alguns es van quedar sense tastar els plats típics d'aquests països ja que no hi va haver suficient menjar per a tothom.

Després d'aquest sopar no s'acabava la festa, perquè el grup Salsabor a caramelo va animar a tot el públic amb balls llatins que van fer el delit de tots els participants.

ESPECTACLES INFANTILS
Animació, circ, tallers, malabars, serps i correaigua

Els espectacles infantils es van celebrar durant tota la setmana de Festa Major amb molt bona acceptació / JORDI LARGOUna de les apostes que es van fer des d'un principi des de fa tres anys van ser els espectacles infantils. Durant tots els dies de la setmana es celebra un espectacle d'aquestes característiques en un parc diferent cada dia per tal d'arribar a tot el poble. Enguany, el dilluns dia 5, Cesc Serrat va presentar l'espectacle "Carros de contes" a la plaça del Pi que es va haver de suspendre a mitja actuació degut a la pluja, però amb una molt bona resposta de públic. Al dia següent, a la plaça Espanya va haver-hi l'actuació de Pau Bitlles on va fer una demostració dels seus dots pels malabars. Dimecres i al recentment inaugurat parc de Sant Joan, va haver-hi un espectacle d'animació a càrrec del grup Ai Carai que va fer les delícies de petits i grans portant jocs, danses i cançons per a tots.

El dijous va ser el torn de la plaça de l'Onze de Setembre que va aplegar un taller on cada nen i cada nena podia fer-se la seva pròpia baldufa. Va ser un taller amb molt bona acceptació on es van fer més de dues-centes baldufes. Un altre cop al Parc de Sant Joan i el divendres a la tarda el "Fakir Kirman" va fer una exhibició de les serps que portava i tothom qui volgués les podia tocar i posar-se-les al voltant del coll. El dissabte es va presentar un espectacle de circ a càrrec de la companyia "Desastrosus Cirkus" a la plaça de l'Onze de Setembre.

Finalment, l'últim dia de Festa Major, el dilluns dia 12 es va celebrar el correaigua i remullada popular que va acabar amb un gran bany d'escuma a la plaça de l'Onze de Setembre. El mateix dia i a les sis de la tarda van començar tota una sèrie de jocs aptes per a grans i petits a la mateixa plaça sota el títol "Tombs creatius". Un cop acabats aquests jocs, a les vuit Cesc Serrat i Lluís Pinyot van presentar "Històries de Cafè". Una petita representació teatral i infantil on es conscienciava a tots la importància del comerç just.

NITS A LA FRESCA
Concerts, balls i cinema


El cicle de "Nits a la fresca" va tenir una bona acollida sobretot amb els balls cubans de "Maraguán". / JORDI LARGOUna de les novetats de l'any passat va ser el cicle de "Nits a la fresca". Davant la bona acollida que va tenir es va optar per tornar-les a celebrar. El primer dia d'aquest cicle va ser el dilluns dia 5 de juliol. Primerament, havia de venir un grup de senegalesos a portar les danses típiques del seu país, però finalment va venir un grup de Grècia que va oferir una mostra dels seus balls a la sala de Can Soler. Hem de dir, que tot i en un principi s'havia programat per fer-ho a la plaça de l'Onze de Setembre, la pluja va obligar a la organització a canviar el lloc per celebrar aquest acte.

Al dia següent, el dimarts va actuar un grup vingut de Cuba, Maraguán. Aquest grup va omplir de salsa i la rumba tota la plaça amb els seus balls típics. Dimecres, els membres d'ASVICAF (Associació Sant Vicenç de Castellet Amics del Ferrocarril) van programar una sessió de cinema a la plaça porxada de Can Soler amb la projecció de la pel·lícula "Asesinato en el Orient Express" on també hi va haver un bon nombre de públic. L'últim dia d'aquest cicle va ser el torn del concert jove que va anar a càrrec del grup local Gato Negro i un altre grup de Puig-Reig Katovit que es van reunir a la mateixa plaça porcada de Can Soler.

PRE-ESTRENA DE L'ESPECTACLE "ARRELS"

La nit del divendres dia 9 i a la plaça de l'Onze de Setembre, els membres de l'Esbart Dansaire Santvicentí van fer la pre-estrena del seu espectacle titulat "Arrels". Aquest espectacle va omplir la plaça i es van presentar balls que ja es van poder veure a l'espectacle "Castellet, memòria mil·lenària", d'altres balls típics catalans i mallorquins i una petita demostració del Ball de Gitanes de Sant Vicenç.

SPOT AMB CUL-I-SEU

Per un error al programa no va sortir que el dia 4 de juliol s'estrenava l'obra Spot a càrrec dels membres de Cul-i-seu al Teatre de la Societat Coral l'Estrella. D'aquesta obra se'n van fer dues representacions; una el dia 4 i una altra el dia 10, però millor que ens expliquin ells mateixos com va anar.

Els dies 4 i 10 de juliol, el grup teatral Cul-i-seu va estrenar l'obra que porta per títol Spot d'en Carles Alberola i en Roberto Garcia.

Les reaccions per part de la gent han sigut molt diverses. Tenint en compte que és una obra que consta de 14 escenes totalment independents, hi ha gent que va fer el comentari de que preferia obres amb un principi, un nus i un desenllaç. D'altres van gaudir més amb la primera part de l'obra ja que, segons ells, va ser més dinàmica, en canvi hi havia qui es decantava per la segona part ja que la trobaven més teatral. També hi va haver qui va elogiar als autors ja que deien que el text estava molt ben trobat. Alguns preferien escenes del tipus "el plátano es sensacional", mentre que d'altres deien que havien rigut molt amb l'escena de "Visa, MasterCard, American Express" (el del marbre, com diu la gent), també hi havia qui elogiava "Foxter and Faxtor", i així consecutivament. Com podeu veure, hi va haver opinions per a tots els gustos. Ara bé, en el que sí va coincidir tothom va ser en elogiar el treball d'uns actors i unes actrius que es passen les dues hores de la representació a dalt de l'escenari, ja sigui actuant o canviant-se al darrera. Hem de dir que els personatges que feia cada actor-actriu eren de cinc a nou de mitjana, i això comporta una concentració extraordinària per part seva.

Hem de constatar que la gent va passar dues hores d'allò més entretingudes i divertides.

Per part dels actors i actrius que formem part del grup, direm que estem molt satisfets de la feina feta i del públic assistent ja que, sobretot el diumenge, van suportar estoicament i a cop de “bano” la calor que feia dins el teatre i ens van donar el seu suport amb la seva assistència, alguns fins i tot els dos dies, a les nostres representacions.

Agraïm la col·laboració desinteressada del Joan Penas, del David Rovira, de la Lluïsa Jo i de la Gemma Ubach que ens van fer la música i la composició d'algunes de les cançons que podem sentir a l'obra.

Per acabar també direm que s'hauria de valorar, i molt, la feina feta tant des de direcció com des de l'equip tècnic, ja que pel fet de no aparèixer durant el transcurs de l'obra fa que ens oblidem de la importància d'aquestes tasques. És indiscutible que si hi ha una bona feina per part de tothom, això sempre es reflecteix en els resultats.

A reveure i fins a la propera. Gràcies.

CUL-I-SEU

FESTA ANDALUSA

El dissabte dia 10, la Casa d'Andalusia va celebrar una festa al seu gust. La festa es va fer a la plaça porxada de Can Soler i es van poder veure sevillanes i quadres flamencs, entre d'altres balls típics andalusos.

BALL DE FESTA MAJOR

Aquest any només es va comptar amb l'actuació de l'Orquestra Costa Brava durant un dia ja que es va optar per celebrar una actuació de teatre el segon dia. L'Orquestra Costa Brava va actuar el dissabte 10 a la plaça de l'Onze de Setembre davant d'un gran nombre de públic que malauradament no es va poder quedar fins al final, perquè la pluja va tornar a fer acte de presència i va obligar a suspendre un dels actes més esperats de qualsevol festa major.

DIADA DEL TREN EN MINIATURA i TROBADA DE PUNTAIRES

La Diada del Tren en Miniatura organitzada per ASVICAF va aplegar a grans i petits a pujar a un petit tren de cinc polzades. / JORDI LARGOEls membres d'ASVICAF van organitzar pel diumenge dia 11 una diada relacionada amb el món dels trens. Durant tot el dia, i sota l'amenaça de la pluja, es van exposar multitud de maquetes i trens. També es va montar un trenet de 5 polzades on tothom qui va voler s'hi va poder passejar. Aquest acte va portar un bon nombre de curiosos a la plaça porxada de Can Soler que van aprofitar per entrar a la Sala Polivalent de Can Soler per veure la vuitena Trobada de Puntaires. La trobada es va haver de fer a Can Soler per culpa de les continues amenaces de pluges durant tot el matí.

FESTIVAL DE DANSA

Per primer any, les escoles de dansa i els gimnasos del poble van fer un festival que va omplir de gom a gom tot el pavelló on es va fer una demostració del que aprenen al llarg de l'any en aquestes escoles. Va ser un èxit de públic.

TEATRE DE GUERRILLA

Teatre de Guerrilla va omplir de gom a gom el pavelló tot i que no va ser del gust de tothom. / JORDI LARGOEl diumenge dia 11 a la nit, el mateix pavelló va acollir l'obra El directe de la companyia Teatre de Guerrilla. Al igual que el Festival de Dansa, el teatre es va celebrar al pavelló per culpa de la pluja. Tot i que no va ser del gust de tothom, aquest espectacle va aplegar més de 1000 persones al pavelló. Veiem una petita crítica de la nostra redacció.

Un dels actes inclosos a la Festa Major d'enguany era el teatre amb l'obra El directe a càrrec de Teatre de Guerrilla. L'assistència va ser massiva però els comentaris a la sortida no eren gaire favorables.

En un principi estava previst que actuessin a la plaça de l'Onze de setembre, però la inestabilitat del temps va fer que ho traslladessin al pavelló. Al meu entendre ni un lloc ni l'altre eren els adequats. Encara que felicito el desig per part de l'organització de oferir tots els actes de la Festa Major gratuïts, penso que amb el teatre s'hauria de fer una excepció. A la gent que li agrada gaudir d'una obra de teatre, necessita poder-se concentrar en els diàlegs i seguir el fil de l'obra i segurament prefereix pagar per aconseguir-ho que tenir-ho gratuït i no gaudir-ho. El fet de ser un acte gratuït va originar un guirigall produït sobretot per la quitxalla (nens asseguts a les grades donant cops de peus, d'altres cridant que no veien res, globus que explotaven i anades i tornades dels seients cap a fora). Això personalment em posava bastant nerviosa.

Per altre part l'obra que tenia els seus moments divertits però, en general, els actors es feien una mica pesadets. No és el mateix veure'ls una estoneta a la televisió que durant una obra sencera on es fan un xic repetitius. En general vaig sortir bastant decebuda tot i que hi vaig anar amb força il·lusió.

MONTSE SOLÀ

ALTRES ACTES

Evidentment no podem posar tots els actes que es van celebrar durant tota la Festa Major, però també hem de destacar les 18 hores de Futbol Sala Femení, els concursos de pesca i petanca, el torneig de petanca i esquaix, les xerrades, el ball a l'Esplai, els concursos de cantada d'ocells, la ballada de sardanes, entre altres.

ACTES SUSPESOS PER LA PLUJA

Com hem comentat, alguns actes es van haver de suspendre degut a la pluja, però per sort es van poder celebrar a la setmana següent. Un d'aquests actes va ser el bateig a les piscines municipals durant el diumenge dia 11. Finalment, el dia 18 es va poder celebrar aquest acte on tothom qui volgués podia fer una capbussada a la piscina amb submarinistes professionals. També es va haver d'anul·lar la cronoescalada amb bicicleta a la Balconada.

Un altre acte ajornat va ser la primera aquatló que organitzava el Club Natació Castellet. Es va celebrar el diumenge 25 i van participar uns 40 atletes. Aquesta aquatló va consistir a fer 2,5 quilòmetres corrent, 1000 metres nedant i 2,5 quilòmetres més corrent. El guanyador absolut en la categoria masculina va ser en Marc Trulls i en la categoria femenina la Sílvia Sánchez. Entre els més petits, el guanyador va ser en Ferran Selva i la Carla Garcia.

JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet