Editorial


SANT JAUME DE VALLHONESTA O LA IDENTITAT ESPOLIADA

Desposseir un poble del seu patrimoni és un menyspreu irreparable a la seva identitat, significa l'anihilació de la seva singularitat i la pèrdua de la seva dignitat col·lectiva. Malauradament, gran part del patrimoni de Sant Vicenç es mou en el límit de la fragilitat extrema, maldant per sobreviure malgrat les constants inclemències. I d'inclemències n'hi ha de molts tipus: les meteorològiques, les naturals i també les humanes.

La consciència patrimonial, afortunadament, creix. Però no al ritme desitjable. Podríem sentir-nos una mica alleujats si veiéssim que la consciència patrimonial creix al ritme suficient com per evitar els efectes de les inclemències, però no és això el que està passant. Creix la consciència, però no atrapa encara a la inconsciència. No som conscients de la importància d'un mur fins que no cau. No el valorem fins que no el perdem. Cada pedra que cau esmicola una mica més la nostra personalitat única, així anem.

En tenim una mostra ben palpable en un indret tan impressionant com desconegut de les nostres muntanyes. Dalt d'una carena, vigilant atent el pas de la història i amarant-se de la seva essència, hi ha Sant Jaume de Vallhonesta, el conjunt històric i monumental més rellevant de Sant Vicenç, el més corprenedor i alhora el més desconegut. Sobta admirar la seva decadència, per dues raons: perquè, malgrat tot, no perd la seva altivesa, i perquè és impossible saber-se avenir del seu abandonament.

Sant Jaume és inseparable del camí ral. I junts són una metàfora perfecta de la història de Vallhonesta, i també, és clar, de la història de Sant Vicenç. Costa molt fer-se una idea del que representa Sant Jaume perquè l'actual Sant Vicenç és hereu directe de la industrialització. És per això que bona part del patrimoni, dels costums i tradicions, de les activitats econòmiques, culturals i festives del poble tenen el seu origen a partir de mitjan segle XIX. Però també va existir un Sant Vicenç anterior a la industrialització o, més ben dit, dos Sant Vicenç, perquè no va ser fins al 1836 que Castellet i Vallhonesta es van unificar territorialment. D'aquell temps antic en tenim vestigis, més o menys conservats, més o menys oblidats. Ens queden tradicions com la Festa del Panellet, testimonis d'una activitat econòmica preindustrial com les barraques de vinya i memòria ancestral com algunes llegendes recollides recentment. També ens queden les grans pedres, el patrimoni arquitectònic, aquell en què la petjada de la història és fa més evident. Les restes del castell i el santuari de Castellet ens remunten a l'edat mitjana, igualment ho fa l'església de Sant Pere de Vallhonesta. Però hi ha a Sant Vicenç un únic monument que ens permet recórrer el fil de la història des de l'edat mitjana fins a l'edat contemporània, un únic monument capaç d'explicar l'evolució de Sant Vicenç al llarg dels segles, la història feta monument: Sant Jaume de Vallhonesta.

Però ens n'adonem ara. Ara que la peça fonamental del conjunt arquitectònic, el gran mas, és pràcticament una ruïna. L'estat de conservació dels diferents elements que formen el conjunt és divers, només la capella es manté amb robustesa, però en general predomina la decrepitud i l'abandonament. L'excursionisme vallesà ja fa temps que va descobrir l'encant de Sant Jaume. I no només això, també la seva rellevància històrica, el seu paper com a hostal i punt de referència del camí ral de Coll de Daví. Alguns estudiosos del Vallès, apassionats pel nostre patrimoni, l'han estudiat i l'han valorat. A Sant Vicenç sempre ens han preocupat altres coses. El camí ral té un bon tram que discorre per l'antic terme de Vallhonesta, ve de Rellinars carenejant, deixant enrera els Hostalets del Daví, travessa el mític coll de Gipó i des d'aquí torna a carenejar fins a Sant Jaume. Travessant el Llobregat pel Pont de Vilomara, arriba a Manresa. No es va ordenar la construcció d'aquest camí per les esplèndides panoràmiques, però sens dubte formen part indestriable de la seva màgia. A l'edat mitjana es fixaven en altres coses a l'hora de traçar un camí. Es buscava la seguretat i les carenes oferien sempre més tranquil•litat al viatger que les valls. El camí ral ha contemplat des de molt antic el pas de la vida i també de la mort, un camí feréstec i perillós, tan important que gaudia de protecció reial, i marcat especialment pel bandolerisme que va caracteritzar la Catalunya dels segles XVI i XVII. Els actes de bandidatge perpetrats en els colls, en els racons més obacs, en els mals passos, l'aixopluc dels hostals... tot plegat ha forjat una mítica al seu entorn. La història transformada en llegenda recorre encara, gràcies al testimoniatge de les pedres i dels homes, el camí que va unir Barcelona amb Manresa fins que el ferrocarril es va obrir camí l'any 1859. Vist, doncs, amb perspectiva, ha estat aquest i no cap altre el camí de tota la vida.

No obstant això, la història no sempre és respectuosa i benvolent amb els grans símbols. De forma ineludible la industrialització del segle XIX va girar full, i la percepció del treball i del progrés es va alterar significativament. Començava una nova època en què la productivitat fabril havia de marcar el ritme de les persones i el valor de les coses. L'exemple paradigmàtic és la torre del Breny, desmuntada el 1870 per construir una resclosa. Ara, però, entrem en una nova època. Tenim l'esperançadora oportunitat d'una nova frontissa històrica i és ara quan l'hem d'aprofitar. Sant Jaume de Vallhonesta va viure la seva esplendor entre els segles XIII i XIX i amb la industrialització va entrar en una decadència que va culminar a mitjan segle XX amb l'abandonament definitiu. Ara que entrem en l'era postindustrial, en l'anomenda societat del coneixement, estem començant a adquirir consciència del valor del nostre patrimoni. Ara és el moment, doncs, de la revaloració i de la recuperació de la memòria històrica. És vital reaccionar amb alternatives a l'oblit, amb projectes de futur que prenguin com a principi la dignificació dels testimonis del nostre passat.

El camí ral i Sant Jaume de Vallhonesta ens expliquen la història de Sant Vicenç. Tenim encara aquesta sort. Però podria ser que ben aviat ens expliquessin com funciona un espectacular i bonic abocador de residus, amb vistes excepcionals sobre les deixalles, sentint a la perfecció el captivador soroll dels motors dels camions, observant el generós enterrament amb brossa urbana de barraques de vinya, de parets de pedra seca, percebent de l'ambient una aroma embriagadora. Existeix una manera més infame de colgar sota la ignomínia mil anys d'història?

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet