Humor


CAL MOLL, PART DE LA NOSTRA HISTÒRIA

La casa pairal de la família Moll fou construïda pel besavi, aproximadament l'any 1840. Però fou el seu fill Josep Moll Alsina qui enfilà un camí que havia de portar a la família a ser un referent del transport de mercaderies per a tota la comarca.

El transport, des del descobriment de la roda, ha estat peça clau per a tota activitat econòmica que comporta producció i distribució. Això ben segur que ho intuí l'avi Moll, quan creà l'Agència de Transports Moll amb la finalitat de traslladar mercaderies de tot tipus amb els seus carros de tracció animal.

Amb treball, lleialtat i dedicació aconseguiren disposar de més de cent animals de tracció, entre cavalls, mules, eugues... Es té notícia que a l'any 1910, un carruatge amb 20 mules i cavalls de l'agència, portà un carregament des de Barcelona fins la “Compañia Fabril de Carbones Eléctricos” (els Carburos), tardant dos dies per fer aquest trajecte.

Aquesta activitat, donava feina a molta gent del poble, sobretot a carreters, però també a d'altres sectors.

La quadra necessitava tanta dedicació, que el baster Maties Solé i dos ajudants més hi treballaven a temps complert, adobant, fent basts i altres guarniments per les cavalleries. A més, dos veterinaris tenien cura de la salut dels animals i d'altre personal es dedicava a preparar i triturar el menjar.

L'èxit fou total i tenint en compte el lloc i l'època en que es desenvolupava l'activitat empresarial es pot assegurar que bona part de la vida comercial, social i cultural de Sant Vicenç girava entorn de Cal Moll. Josep Moll era un home emprenedor i enèrgic i al mateix temps tenia una gran qualitat humana, cosa que el feia col•laborar en totes les obres socials i culturals del seu poble.

ELS SERVEIS QUE OFERIA L'AGÈNCIA MOLL EREN:

Servei diari de "recader" a Manresa:
Passaven per les botigues a recollir les comandes (moltes vegades ho feia la seva filla Balbina), les traspassaven a les cases comercials de Manresa, les anaven a buscar i finalment les repartien pel poble.

Transport per l'abastament de les colònies tèxtils de tota la zona del Llobregat:
Recollien, al port de Barcelona, les matèries primeres (bales de cotó) procedents de Sud-Amèrica, i les distribuïen per les diferents fàbriques tèxtils. Una vegada transformades en teixits les repartien per les diferents poblacions; Terrassa, Sabadell, Barcelona,...

Repartiment a les carnisseries:
En un principi els carnissers mataven els xais cadascun a casa seva, però quan s'instal·là el primer escorxador prop de la Font de la Teula, tocant la casa anomenada La Fassina, fou també l'Agència Moll qui s'encarregà de repartir la carn. Portava els xais amb un carro molt especial, amb coberta de planxa a fi de portar la carn ben condicionada.

Transport del material de les pedreres:
Portaven els blocs als tallers per l'elaboració de la pedra.

L'agència prosperà i es crearen delegacions a d'altres llocs. El pare i la filla s'encarregaren de les de Sant Vicenç i Barcelona, i el seu fill Josep portà les de Manresa i Súria.

VESSANT SOCIO-CULTURAL DE CAL MOLL

El matrimoni Moll–Vall, col·laborava molt intensament en la vida cultural del poble. Res els era indiferent; Homenatge a la Vellesa, les Caramelles, Cavalcada dels Reis,... Donaven suport a totes les festes locals; Sant Antoni Abat, Festa Major... Cal fer esment que la fundació del Gremi de Carreters i Cansaladers de Sant Vicenç va ser en bona part gràcies a la col·laboració de l'Agència Moll. Feien costat a totes les entitats; Carreters, Excursionistes, Societat de Caçadors... En un paraula, tot el que reafirmava la identitat del poble els entusiasmava. Deixaven, desinteressadament a tots els grups, personal i material de l'agència de transports per muntar les celebracions.

Potser no és casualitat que unes de les persones més respectades i reconegudes com a impulsores i animadores de festes populars a Sant Vicenç; Jaume Piqué, Maties Solé, Pere Vall... hagin estat treballadors de l'Agència Moll, on segurament hi trobaren un suport i una complicitat estimable.

L'Ateneu

Però des del punt de vista social l'obra cabdal de Josep Moll fou la fundació de la "Societat Ateneu", juntament amb el senyor Antoni Riera Torreguitart i altres conciutadans, de la que va ser el primer president i promotor de la construcció. L'any 1920 va aconseguir reunir dos centres d'esbarjo; "La Juventud Vicerense" i "El Centro Comercial Benéfico", amb la "Societat Ateneu", per poder construir uns locals més amplis i moderns que oferissin més comoditat i permetessin un ambient més sociable i familiar. Ben aviat la sala de ball i el cafè resultaren insuficients.

Mentrestant calia acudir a les responsabilitats econòmiques. S'havien posat en circulació 2000 accions d'un valor nominal de 25 pessetes cadascuna. En Josep Moll en va adquirir la quarta part, de les quals en va regalar bona part als santvicentins. Però van sorgir greus problemes econòmics que va assumir a costa de la seu patrimoni, personal i comercial, que va quedar força malmès.

El Pont de Sant Vicenç

També va formar part l'any 1910, en la seva condició de conseller de l'Ajuntament, de la comissió gestora que negocià a Madrid la construcció del primer pont sobre el riu Llobregat, que finalment es construí l'any 1923.

Per acabar direm que les persones o fins i tot les institucions no són eternes. El temps, les situacions i els esdeveniments les fan canviar. Això explica que la casa Moll hagi estat recentment enderrocada per donar pas a la construcció de nous habitatges. Però el nom del nou edifici (Edifici Moll) recordarà sempre més que allà hi va viure una gran família, esdevinguda una institució del poble.
 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet