El Poble


1. EL BALL DE GITANES FA DESBORDAR LA PLAÇA DE L'AJUNTAMENT

2. ÈXIT DE LA PRIMERA FIRA DE LA PEDRA DE SANT VICENÇ

3. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

4. 1a SETMANA DEL MEDI AMBIENT

5. INAUGURACIÓ DEL PARC DE SANT JOAN


EL BALL DE GITANES FA DESBORDAR LA PLAÇA DE L'AJUNTAMENT

El 30 de maig va tornar una de les festes més tradicionals del nostre poble. El popular Ball de Gitanes que enguany es va celebrar amb un gran èxit de participació i amb un gran èxit de públic. Aquest fet va ser degut a la coincidència de la Fira de Pedra i la Fira d'Artesans que es celebrava el mateix dia i va portar molta gent de fora del poble.

Enguany van participar més de 180 balladors repartits en onze colles diferents. Les colles que van participar van ser la Coral Nou Horitzó, els antics dansaires, els de l'Agrupació Sardanista, els representants de l'Escola Bressol El Niu, la Colla de Geganters, els Independents, la Colla Vermella i la Colla Blava de l'Esbart i els nivells 0, 1 i 2 de l'Escola de Dansa.

La novetat d'aquest any va ser els diferents mantons, que corresponien a les colles participants, i que van engalanar tota la plaça de l'Ajuntament i tot el carrer Gran.

Montse Cuguró és la núvia de Gitanes d’enguany que substitueix a la Rosa Rosell de la Coral Nou Horitzó. / JORDI LARGO

 

Un moment del Ball de Gitanes d’enguany. Hi van participar onze colles diferents de tot el poble. / JORDI LARGO

 

Fotografia de família dels més de 180 balladors que van participar en la catorzena edició del Ball de Gitanes. / FOTOGRAFIA JORDI Impressionant aspecte que oferia la plaça de l’Ajuntament al galop final amb les colles participants i el públic que es va unir a la festa. / JORDI LARGO

El Ball de Gitanes va començar amb la tradicional arribada dels barons de Castellet, el Marià i la Paula que anaven acompanyats de diferents membres de la Colla de Geganters. Llavors, va començar la presentació de totes les colles participants a ritme del galop interpretat per la Cobla Ciutat de Terrassa.

Un cop fetes les presentacions, va ser l'hora d'escollir la núvia de les Gitanes d'aquest any, que havia de substituir a la Rosa Rosell de la Coral Nou Horitzó. Entre totes les noies que hi participaven va sortir escollida la representant de la Colla dels Independents, la Montse Cuguró.

Després de tot això va ser hora del ball que es va començar amb el Xotis, les Catxutxes, les Contradanses, on es va formar la figura d'una estrella per totes les colles i que gira al voltant de la plaça, la Jota i el Vals-jota.

Després de tots aquests balls, tots els membres de les colles van convidar a tot el públic a fer el galop final i a ballar el Vals dels Barons acompanyats pel Marià i la Paula.

Hem de dir, que la Ballada de Gitanes d'enguany oferia una vista impressionant en veure tota la plaça plena de gom a gom on tot el poble hi participava de valent. Semblava que la plaça s'anés a desbordar.


JORDI LARGO


ÈXIT DE LA PRIMERA FIRA DE LA PEDRA DE SANT VICENÇ 

La Primera Fira de la Pedra de Sant Vicenç va ser una experiència molt positiva pel poble. / JORDI LARGO Sant Vicenç de Castellet va superar amb nota la celebració de la primera Fira de la Pedra, el cap de setmana del 29 i 30 de maig, amb l'objectiu de promoure i desenvolupar aquest sector a partir d'una línia estratègica de promoció econòmica que serveixi, al mateix temps, d'eix dinamitzador de l'activitat econòmica, comercial i turística de la població i la resta del Bages sud.

La plaça Clavé de Sant Vicenç es va convertir en un gran aparador de la indústria de la pedra, on una trentena d'empreses que extreuen, manipulen o venen pedra van mostrar els seus productes i serveis. S'hi van poder veure, per exemple, marbres per a cuina i banys, làpides, fonts, mosaics i rajoles de diversos tipus. A la fira també hi havia una mostra d'oficis relacionats amb la pedra, on es va poder contemplar la creació d'escultures i figures.

El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, Marcel Puig, fa una valoració molt positiva d'aquesta primera edició sobre la fira, ja que hi va haver molt públic i les opinions dels industrials participants “són molt bones”. Segons Puig, la celebració va superar les expectatives marcades des del consistori santvicentí. La bona resposta tant de les indústries com de la població fan pensar ja en l'organització d'una propera edició de la Fira de la Pedra, que "pot créixer". Un cop finalitzada la primera Fira de la Pedra es va convocar la Comissió Organitzadora per fer les valoracions pertinents, recollir noves propostes i començar a treballar ja en la propera edició.

Ernest Benach entre l’alcalde Valentí Carrera i el primer tinent d’alcalde Antoni Guardiola a la sala de sessions de l’ajuntament. / JORDI LARGOEl dissabte 29 a les cinc de la tarda es va inaugurar la fira, amb la tradicional tallada de cinta per part de l'alcalde de la població, Valentí Carrera. El mateix dia també es va portar a terme una jornada tècnica adreçada a marbristes a l'IES Castellet.

Diumenge va ser el punt fort del certamen, ja que va coincidir amb la celebració del Ball de Gitanes i la Fira d'Artesans de Viu el Parc, que van omplir de gom a gom els carrers i les places del centre de Sant Vicenç. Només la pluja, a primera hora de la tarda, va fer deslluir en certa mesura l'acte, ja que les parades d'artesans van haver de plegar. Però durant tot el matí hi va haver nombrosos estands als carrers del Mestre Aubert, Gran i Prim, així com de comerciants que també van decidir obrir portes. També s'hi van poder veure objectes de decoració, alimentació i una mostra de rèpliques en miniatura de vaixells i ermites.

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach es va interessar per la primera Fira de la Pedra de Sant Vicenç visitant els diferents estands que hi participaven. / JORDI LARGOVisita del president del Parlament de Catalunya

La Fira de la Pedra va rebre a primera hora del matí la visita del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, que va passejar entre els estands industrials i les parades artesanals durant una hora i que també va signar en el llibre d'honor de l'Ajuntament.

Benach va assegurar que el certamen és important perquè "combina l'esperit emprenedor i la innovació, essencials per tirar endavant l'economia catalana dins una xarxa global".

El president del Parlament català va dir que la Fira de la Pedra era "diferent", fet que li dóna un valor afegit i va afegir que esperava que fos un èxit.
 


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

DEFUNCIONS ABRIL 2004

DEFUNCIONS

03/04/2004
Carme Solà Biosca, 83 anys

07/04/2004
Josep Maria Blanco Sánchez, 60 anys

12/04/2004
Elías Pradas Guerra, 79 anys

15/04/2004
Ricardo Olona Yebra, 49 anys

17/04/2004
Miguel Pérez Velasco, 85 anys

17/04/2004
Gertrudis Forns Cots, 82 anys

19/04/2004
Carmen Gómez Miras, 86 anys

21/04/2004
Mariano Ayuso Bachiller, 67 anys
 


1a SETMANA DEL MEDI AMBIENT

La 1a Setmana del Medi Ambient va cloure amb una jornada de portes obertes a la deixalleria i un petit piscolabis. / JORDI LARGOLa setmana del 26 d'abril al 2 de maig van tenir lloc a Sant Vicenç diverses activitats relacionades amb el tema de residus com a element central. Durant tota la setmana, les escoles del poble van tractar el tema dels residus per conscienciar els més petits de la necessitat de reciclar totes les deixalles del que consumim.

L'exposició i conferències a la sala d'actes de l'ajuntament i les conferències a la biblioteca van arrodonir aquesta Setmana del Medi Ambient, concloent-la amb un piscolabis a la deixalleria el dia 2 de maig, en una jornada de portes obertes.

Creiem que aquesta iniciativa, per part de la regidoria del medi ambient del nostre ajuntament, és molt encertada encara que no va tenir gaire assistència per part dels ciutadans. De totes maneres, tot és començar ja que costa molt conscienciar a la població de la importància del reciclatge per mantenir un entorn net i deixar-lo en condicions per a les futures generacions, degut a la feina que comporta començar el reciclatge des de casa. De tota manera potser seria més senzill si l'ajuntament poses més contenidors de reciclatge, tants com contenidors d'escombraries.

LOURDES VILÀ i MONTSERRAT SOLÀ
 


INAUGURACIÓ DEL PARC DE SANT JOAN

El nou Parc de Sant Joan ha recuperat una zona que estava bastant degrada de Sant Vicenç. JORDI LARGOEl passat 9 de maig es va inaugurar la primera part del Parc de Sant Joan. Aquesta inauguració va reunir un bon nombre de santvicentins ja que el mateix dia i una estona abans també s'inaugurava una placa commemorativa al Monument a la Mare de l'Agrupació Artística.

Aquest parc de Sant Joan cobreix el torrent del mateix nom ja que era un sector bastant degradat de Sant Vicenç. Aquesta zona era qualificada com un espai verd del poble i es va cobrir el torrent i es va crear una gran esplanada per crear-hi el parc on s'ha ajardinat i s'ha fet una zona d'oci per als més petits. En el parc, hem de destacar els bancs lungomares dissenyats per Enric Miralles, que molts pocs pobles tenen l'oportunitat de tenir-los.

Per acabar, direm que la festa de la inauguració va finalitzar amb l'animació de Jaume Barri per a grans i petits.

JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet