Cartes a El Breny


1. CALEN MÉS HABITATGES DE PROTECCIÓ OFICIAL (Grup Municipal Socialista)

2. GRÀCIES SANT VICENÇ (Rafa Arcas)

3. FELICITATS PER LA FEINA FETA (Albert Giralt)

4. JUDA BEN-HUR (Jaume Dalmau)


CALEN MÉS HABITATGES DE PROTECCIÓ OFICIAL 

El govern municipal ha paralitzat la construcció de pisos protegits mentre els preus del mercat van pujat


Aproximadament en un any s’ha produït un espectacular creixement en la construcció d’habitatges, i si fos certa la llei de l’oferta i la demanda els preus haurien d’haver baixat espectacularment. No obstant no ha estat així. Al contrari, els preus s’han enfilat a una velocitat vertiginosa en aquest període fins gairebé doblar-se .

Això és mala cosa per qui es proposa comprar un habitatge, i els ajuntaments han d’intentar contrarestar-ho com puguin. Preveient que això podia passar, l’anterior equip de govern va voler introduir mecanismes per facilitar l’accés a l’habitatge a la gent jove i va promoure la construcció de pisos de protecció oficial (VPO) que ja es van acabar l’any passat, i va encetar juntament amb la Generalitat la construcció d’habitatges de lloguer, els quals estan també ara a punt de ser ocupats.

Vist que s’havia pogut construir pisos a uns preus molts avantatjosos i que la demanda era alta es va endegar una segona promoció, però les eleccions municipals van propiciar un canvi de govern a l’ajuntament i el projecte va quedar incomprensiblement paralitzat i així ha estat tot aquest temps.

És de suposar que el govern actual té diverses raons per explicar aquesta renúncia a construir habitatges de protecció oficial, però difícilment se’n pot trobar una que ho justifiqui. Construir habitatges VPO és una de les poques eines que tenen els ajuntaments per incidir en el mercat de l’habitatge i posar a la venda pisos a preus raonables, fruit dels ajuts existents i de la renuncia a fer negoci amb el sol.

Per això resulta incomprensible que a Sant Vicenç es disposi de terrenys, de projecte i de demanda i en canvi l’ajuntament es negui a construir pisos de protecció oficial. No s’entén que es mantingui aquesta passivitat mentre els preus van pujant a un ritme mai vist i que vagin castigant al jovent, que cada vegada ho té més difícil per aconseguir habitatge. Aquest tema es va tractar en el Ple del mes de març i no es va donar cap explicació al respecte. Només que l’actual equip de govern encara no s’ha situat.

El Grup Municipal Socialista creu que al cap d’un any s’ha d’estar situat, però tot i així es podria admetre aquesta excusa si es tractés de projectar alguna cosa nova. El cas és que el projecte estava fet i tot era a punt de licitar l’obra, de manera que no hi ha cap excusa que resulti admissible. Per aquesta raó vàrem advertir al govern municipal que si no es desencalla ràpidament aquest tema i s’inicia la construcció d’habitatges VPO, el Grup Municipal Socialista convocarà un ple urgent, ja que pel nombre de regidors la llei ens dona aquesta facultat. No obstant, creiem que qui ha d’impulsar aquestes iniciatives és el govern, no l’oposició. Cal doncs, un cop de timó al govern municipal.


GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA
AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ DE CASTELLET


GRÀCIES SANT VICENÇ

El meu nom és Rafael Arcas, la majoria no em coneixereu, però crec que estic en deute amb tota la gent de Sant Vicenç. Ara fa tres anys i mig l'anterior alcalde, Joan Montsech em va proposar anar a treballar com a Gerent de l'empresa Promotora Municipal Castellet (PROMUCAST) i de la Societat Municipal d'Habitatge.

Han estat tres anys i mig en els quals, entre tots crec que hem fet moltes coses: s'han fet habitatges socials, places, enllumenats, parcs, neteja dels carrers, de les escoles, etc. Totes aquestes actuacions, sense mi s'haurien fet igual o millor, perquè el que compte no és la persona, sinó el grup de gent amb el que treballes i que en definitiva són els que porten a terme els projectes.

Si bé, els projectes realitzats són importants, per sobre de tot el millor d'aquesta època de la meva vida ha estat la oportunitat que m'heu donat de conèixer un poble i una gent a la que he arribat a apreciar i estimar com si hagués estat tota la vida vivint aquí. Aquesta etapa marcarà la meva vida d'ara en endavant i sé que a partir d'ara jo també podré dir, amb orgull, que jo també sóc de Sant Vicenç.

Ara ha arribat el moment de marxar, però vull que sabeu que vagi on vagi sempre estaré amb vosaltres i amb el vostre poble, del que heu d'estar molt orgullosos, no és un poble gran, però té gent amb un cor enorme.

Per finalitzar, vull agrair a tots l'amistat i les mostres d'afecte que fins l'últim moment he rebut. Així mateix, vull demanar disculpes a tots aquells que amb la meva actuació, hagi pogut ofendre.

Gràcies Sant Vicenç, gràcies santvicentins, estigueu molt orgullosos del vostre poble, val la pena. Fins sempre.

RAFA ARCAS


FELICITATS PER LA FEINA FETA

Benvolguts companys,

M’agradaria, primer de tot, felicitar a tots els integrants de l’actual equip de col·laboradors d’El Breny per la vostra tasca diària que permet a moltíssims santvicentins gaudir de l’actualitat del nostre poble tant des del propi Sant Vicenç com des d’arreu del món.

No cal dir que des de la condició d’antic col·laborador la meva opinió és molt parcial, però intentant deixar aquest aspecte de banda i sabent l’esforç que suposa organitzar, editar i publicar periòdicament una revista de caràcter local crec que és obligatori elogiar el treball, l’empenta i la il·lusió que han portat aquest projecte a complir el seu trentè aniversari.

També m’agradaria ressaltar l’alt nivell de dedicació de les persones que formen part d’aquest col·lectiu i, que, de forma totalment altruista es dediquen dia a dia a recollir informació i a redactar aquelles petites històries que ajuden a un poble a forjar la seva pròpia identitat, i, el més important, a deixar-ne un testimoni escrit i gràfic. La història de Sant Vicenç de Castellet dels darrers 30 anys ja no pot ser explicada sense tenir en compte el paper d’El Breny.

Des de la meva condició de lector he pogut gaudir del plaer que suposa poder saber del nostre poble des de molts llocs del món. Per molts quilòmetres de distància que m’hagin pogut separar de Sant Vicenç de Castellet, un cop immers en la lectura de cada article es recuperen unes sensacions, unes imatges, uns records i unes experiències viscudes que en aquell instant tenen un valor incalculable. Són les arrels i l’orgull de pertànyer a una col•lectivitat local.

És per tots aquests motius i per molts i molts altres que farien aquest escrit inacabable que vull agrair molt sincerament la feina feta, i animar amb força a seguir en aquesta línia per consolidar la nostra revista en un referent entre les publicacions d’àmbit local.

Moltes gràcies per la gran aportació que heu fet a la història del nostre poble.

Molt cordialment,

ALBERT GIRALT i CADEVALL


JUDA BEN-HUR

Aquella fidelitat de la Mare envers els fills, hauria d'ésser la mateixa amb la que ells han de correspondre. La Mare és la veritable cohesionadora de la cèl·lula familiar. Ella és la dona forta de la que parlen els proverbis, la que ens fa una constant oferta de felicitat i resplendor, sense ignorar la duresa de la existència.

A mesura que els anys passen i les facultats físiques minven, els fills ens hauríem d'esforçar a ésser més generosos i sobretot pacients, tal i com la Mare ha estat sempre, sobretot en els primers anys de la nostra vida. Aquesta generositat l'hem de practicar al màxim, si més no, de cara a ésser justos amb la nostra Mare.


JAUME DALMAU

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet