Entitats


1. CAMINADA POPULAR DE FESTA MAJOR

2. NOTA DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA

3. AGRUPACIÓ ARTÍSTICA SANT VICENÇ. XI DIADA DE L'ART

4. XXV RENOVACIÓ DE LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA


CAMINADA POPULAR DE FESTA MAJOR 

El dia 25 de gener a les vuit del matí, el local social del Centre Excursionista era ple del bullici que feien prop d'un centenar de participants a la ja clàssica caminada, que el Centre organitza dins dels actes de la Festa Major d'Hivern.

Aquest s'ha tornat a batre el rècord de participació, tant en nombre de participants locals com de forans vinguts de diferents indrets molt diversos. Aquests últims eren més de vuitanta i venien de Barcelona, Terrassa, Sabadell i pobles i ciutats de les rodalies. Hem quedat gratament sorpresos pel gran nombre de participants de fora. Semblava que tornéssim a les Festes Majors d'Estiu dels anys 60, 70 i 80 per la gran afluència de gent vinguda de fora de Sant Vicenç. També hem quedat sorpresos per la poca participació de santvicentins a la caminada de la Festa Major d'enguany; doncs si traiem la gent de la junta i els col·laboradors per tal que tot funcionés bé, podem dir que aquests participants es podien contar amb els dits de les mans.

Aquest fet anecdòtic no li ha restat participació i civisme, doncs tothom ha quedat gratament sorprès tant pel paisatge i els llocs del recorregut com per l'agradable sorpresa de l'esmorzar de muntanya que els hi esperava a Vallhonesta on tothom hi participava fent-se la torrada i preparant l'esmorzar al seu gust. Però al igual que l'any passat, s'ha hagut d'allargar la caminada cap a altres indrets ja que la majoria volien més marxa i es van haver de fer dos grups. Un va anar cap a Sant Jaume i l'altre cap al Puig Soler, la Serra i el Clot.

Tot plegat una bona matinal amb una bona caminada on es van conèixer molts nous excursionistes de diferents indrets que també van quedar molt satisfets per la caminada i pels nous indrets que van conèixer.


NOTA DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA 

El passat dia 2 de març de 2004, l'Agrupació Sardanista de Sant Vicenç de Castellet va celebrar l'assemblea amb el següent ordre del dia:

1.- Memòria d'activitats
2.- Estat de comptes
3.- Pressupost del proper exercici
4.- Renovació de membres de la junta
5.- Iniciatives i suggeriments de cara al futur
6.- Precs i preguntes

Com a totes les entitats costa que gent nova s'integri a formar part de la junta, per tant les persones que ja fa anys que hi som continuarem treballant.
La nova junta ha quedat constituïda així:

PRESIDENTA - Rita Vila
VICEPRESIDENTA - Montserrat Simón
TRESORER - Enric Berenguer
SECRETÀRIES - Marta Samper, Elena Serra
VOCALS - Pasqual Embid, Rosa M. Cinca, Joan Gorgas, M. Victòria Marazuela, M. Carme Mateo, Rosa Sala, Pepito Santacreu

Aquesta junta seguirem treballant per la sardana i procurarem representar la nostra entitat amb la dignitat que es mereix després de 53 anys d'activitat sardanista. La programació per l'any 2004 és la següent:

22 gener
17.30 h. - Festa Major d'Hivern - Sala de Can Soler - Lluïsos de Taradell

7 març
16.45 h. - Festa de Carreters i Cansaladers - Plaça Clavé - Ciutat de Manresa

18 abril
18.00 h. - Festa del Soci - Porxo de Can Soler - Vila d'Olesa

1 maig
11.00 h. - Festa del Panellet - Ermita de Vallhonesta - Principal de Terrassa

20 juny
19.00 h. - Festa de la Parròquia - Plaça de la Rectoria - Ressò d'Igualada

11 juliol
20.30 h. - Festa Major d'Estiu - Plaça 11 de Setembre - Cobla a designar

25 juliol
22.00 h. - Concert de Música Popular - Plaça de l'Ajuntament - Ciutat de Terrassa

12 setembre
11.30 h. - Aplec de Castellet - Pla dels Dipòsits - Vila d'Olesa

19 setembre
17.00 h. - XXIX Aplec de la Sardana - Plaça Catalunya - Santa Maria de Blanes - Ciutat de Cornellà

21 novembre
18.30 h. - Festa de Tardor - Sardanes i Balls vuitcentistes - Sala de Can Soler - Sant Jordi - Ciutat de Barcelona

• La ballada del 7 de març es fa amb la col·laboració del Gremi de Carreters i Cansaladers.
• La ballada de l'1 de maig es fa amb la col·laboració del Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet.
• La ballada del 12 de setembre és patrocinada pels Geganters.
• Les ballades del 22 de gener i l'11 de juliol són patrocinades per Activa't de Festa.

CURSET D'ENSENYAMENT DE SARDANES els mesos de juny i juliol.
Farem programes a part.


AGRUPACIÓ ARTÍSTICA SANT VICENÇ. XI DIADA DE L'ART 

El dia 21 del març, l'Agrupació Artística Sant Vicenç va celebrar la XIa. Diada de l'Art iniciant la festa amb el següent acte: a les dotze del migdia a la Sala de Plens de l'Ajuntament es va inaugurar l'Exposició Col·lectiva dels socis i altres membres de l'entitat. Aquest acte va ser presidit pel batlle Valentí Carrera acompanyat pel regidor del cultura Lluís Oliveras i altres convidats. Durant el discurs inicial, l'alcalde va tenir unes paraules elogiant la tasca que any rera any l'Agrupació Artística porta a terme amb entusiasme i esforç amb l'ajut d'una sèrie de persones que venen de fora per retrobar-se aquell dia.

També i dins l'acte d'inauguració es va comptar amb l'assistència habitual del pintor manresà Ignasi Corrons dirigint unes paraules en que va expressar que cada any en el nostre poble es veu més qualitat artística. Tot seguit, la presidenta de l'entitat, Engràcia Santiago es va dirigir al públic agraint la nombrosa assistència que hi havia i en particular va fer memòria d'alguns dels socis fundadors que ja no hi són entre nosaltres com és en Joan Serra i Alfred Rodríguez però cal esmentar que les seves famílies encara són sòcies de l'entitat. Agraint a l'Estanc Serra la seva estimada col·laboració i a la vídua Marina Brià que ens va portar un quadre per a l'exposició.

La sala va quedar plena de quadres, escultures i ceràmica. Les escultures de Concepció Gómez (Bori), Elisa Arimany i també va haver-hi la presentació de l'obra escultòrica de Francesc Ubach. A l'acabament de tot aquest acte, l'Agrupació Artística va fer lliurament d'uns petits obsequis a tots els socis com a record de l'onzena Diada de l'Art. A les sis de la tarda, com a novetat, es va organitzar un recital de poemes a la mateixa Sala d'Actes a càrrec de la senyora Carme Caro d'Artés; el públic assistent va quedar satisfet d'aquesta actuació i va animar de tornar-lo a fer. En aquest afer es va cloure la primera fase d'aquest repte.

Concurs de Pintura Ràpida

El dia 28 es va dur a terme el Concurs de Pintura Ràpida on a les vuit del matí van anar arribant els pintors per segellar les teles i tot i el mal de temps, van haver-hi uns trenta pintors d'arreu de Catalunya donant un caire pictòric al poble repartits per diferents entorns. Van tenir quatre hores per pintar. A la una del migdia, a mesura que anaven portant les obres, se'ls donava coca i moscatell. Llavors, va ser l'hora de la deliberació per part del jurat.  El jurat d'aquest concurs va estar format per Daniel Pous, Joan Gorgas, Toni Vilaseca, Anna Creus, Montserrat Camps, Jaume Dalmau i Engràcia Santiago.

El lliurament de premis va anar a càrrec de Valentí Carrera, Engràcia Santiago, Antoni Guardiola i el soci de l'Agrupació Jaume Dalmau. El coordinador d'organitzar la puntuació del concurs va ser en Daniel Pous. Al acabar la deliberació i un cop fet el recompte de punts van ser premiats quatre pintors; el primer premi va ser atorgat a Iolanda Urango de Manresa, el segon per Joan Vila Arimany de Sant Quirze del Vallès, el tercer premi va anar per Antoni Subirana de Berga i el quart per a Carles Ballesteros de Barcelona. Seguidament, es va lliurar a cada pintor un xec amb la quantitat premiada i al quart i últim premi un rellotge obsequi de l'entitat. Cal remarcar que a tots els participants se'ls va obsequiar amb un petit record. Aquesta exposició va quedar oberta al públic fins al 31 de març. Per últim, l'Agrupació Artística dóna les gràcies a l'Excel·lentíssim Ajuntament, empreses, comerços, restaurants i persones que han ajudat a tirar endavant la Festa de la Diada de l'Art que amb molta il·lusió s'ha pogut realitzar.

Nota de l'Agrupació

El dia 2 de maig us esperem a tothom al Monument de la Mare amb una festa commemorativa de la seva inauguració i que més endavant publicarem tots els detalls de la festa.


XXV RENOVACIÓ DE LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA

El 1968, any del centenari de la naixença de Pompeu Fabra, l'excursionisme català va instaurar la Flama de la Llengua Catalana, conscient de la importància de la llengua en la lluita per la preservació de la nostra identitat com a nació. Encesa al peu de la tomba del Mestre Fabra, va ser duta a peu i dipositada al santuari de Montserrat, perquè hi quedés com a símbol i testimoni perpetus d'una voluntat irrenunciable.

Avui, l'assetjament que els qui fa segles que malden per anorrear-nos continuen exercint sobre la nostra llengua és dur com sempre, i més pervers que mai perquè ara practiquen aquesta repressió en nom d'una democràcia. No cal dir, doncs, que la lluita ha de continuar i que no podem cedir en l'esforç què ens obliga aquest greuge.

L'excursionisme, d'una manera continuada durant trenta-cinc anys, ha sabut mantenir l'esperit d'aquesta Flama renovant-ne cada any la vigència. I ho continuarem fent, empesos i guiats per la consigna d'actuació que Pompeu Fabra des de la Prada, poc abans de morir, ens va deixar com a llegat i per la qual ell es va regir tota la vida: cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança. La fe que ens ha impulsat fins ara ens ha d'ajudar a mantenir-nos-hi fidels per sempre i fer honor a la llegenda que des del primer dia vam deixar gravada a la llàntia que guarda aquesta flama: l'encengué la fe, la portà l'esforç, la manté la voluntat d'un poble.

El passat dia 22 de febrer, a Montserrat se celebrà la renovació de la Flama. El Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet, com a entitat cultural i esportiva que és, va publicitar aquest acte, i va organitzar una sortida a peu i un altre amb el cremallera, fins a Montserrat, amb la finalitat de que el màxim de gent possible pogués participar en els diferents actes.

A les 12 hores, després de les paraules de benvinguda de l'Abat, i els parlaments del representant del Centre Excursionista de Catalunya es procedí a encendre la llàntia amb la flama portada des de Prada de Conflent.

Després de cantar Els Segadors es passà a la Sala d'Actes del monestir on es varen pronunciar diversos parlaments. Posteriorment, s'aixecaren uns castells i es ballaren danses. Un dia en què, a pesar del vent fred la gent que hi participarem vàrem tornar cap a casa contents, plens de joia i amb ganes de continuar treballant en defensa de la nostra llengua.

La llàstima és que de santvicentins solament hi érem sis que férem el camí a peu, i cap que puja amb el cremallera. Si en uns moments en que, en altres greuges, s'està atacant la unitat de la llengua, no som capaços de mobilitzar-nos i defensar-la, què ha de passar encara perquè ens movem?

No obstant l'any vinent tornarem a pujar a Montserrat i esperem que siguem més gent.


PRESIDENT DEL CENTRE EXCURSIONISTA

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet