Nadal i Reis


1. QUINZENA EDICIÓ DEL CAGA TIÓ

2. REVETLLA DE CAP D'ANY AMB L'ORQUESTRA CIMARRÓN

3. 1.300 NENS I NENES PARTICIPEN EN EL PARC DE NADAL DE SANT VICENÇ

4. ELS REIS ARRIBEN A SANT VICENÇ CARREGATS D'IL·LUSIÓ

5. XOCOLATADA I FESTA FINAL AMB EL CARRILET TURÍSTIC DE LA CAMPANYA DE REIS DEL COMERÇ DE SANT VICENÇ

6. ELS PASTORETS DE SANT VICENÇ


QUINZENA EDICIÓ DEL CAGATIÓ

Gairebé mig miler de nens celebren aquesta tradició

Els tioners o follets del bosc, aquest any van estrenar vestits per commemorar els quinze anys del Cagatió a Sant Vicenç. / MARTÍ DEL ESTALUn any més i arribat el diumenge abans de Nadal és hora de celebrar el Cagatió. Sant Vicenç pot estar orgullós d'aquesta festa tan nostra i que acull a grans i petits a la Plaça de l'Ajuntament. Per als organitzadors, la Colla de Geganters, aquest any era un any especial perquè es celebrava la quinzena edició d'aquesta festa. La festa va començar una mica més enllà de les cinc de la tarda, quan la plaça ja estava plena de gom a gom, i van fer entrada els tioners, que enguany estrenaven uns fantàstics vestits. Els tioners són els encarregats de buscar el tió més adequat perquè es pugui celebrar el Caga Tió popular. El tió anava a dalt d'un carro i els tioners el transportaven. Un cop van entrar a la plaça, el van deixar a dalt de l'escenari perquè tothom el pogués veure.

En total van passar més de quatre-cents cinquanta nens i nenes per davant del Tió i recollir la seva bossa de llaminadures. / MARTÍ DEL ESTALDesprés el tioner major va comentar el que s'havia de fer per tal que el tió pogués repartir regals per tothom. La primera cosa que s'havia de fer era un pessebre vivent, que va anar a càrrec dels membres de l'Associació Musical Castellet. També s'havia de fer una mostra de balls populars. Els encarregats de fer-ho van ser els grups més petits de l'Esbart Dansaire Santvicentí. Per últim s'havia de cantar la popular cançó del Caga Tió, que gràcies a l'animació dels Pepsicolen, tothom la va cantar. Hem de dir, que la gran sorpresa de la nit va ser un extraordinari pastís que van carregar els membres dels Geganters per commemorar els quinze anys de Caga Tió a Sant Vicenç.

Un cop fet això, es va comprovar que el tió repartís regals i els primers en provar-ho van ser El Nen i La Nena de la Colla de Geganters. Després d'aquesta comprovació va ser el torn de tots els nens i nenes de Sant Vicenç i de la comarca. Tots i cada un anaven passant per davant del tió i recollien la seva bossa de llaminadures. En total, van ser uns quatre-cents cinquanta nens i nenes que van passar per davant del tió. Enguany, una nova entitat es va voler sumar a la festa preparant brou i patates al caliu. Aquesta entitat era la recentment formada "Ceps i Manduca". Per acabar, hem de dir que aquest Caga Tió va tornar a ser un èxit de participació i que sense la col·laboració de l'Ajuntament, entitats de Sant Vicenç i particulars no seria possible.

JORDI LARGO
 


REVETLLA DE CAP D'ANY AMB L'ORQUESTRA CIMARRÓN 

Un any més i després d'haver menjat els dotze grams de raïm, l'associació Activa't de Festa juntament amb la col·laboració de l'Ajuntament es va organitzar la Revetlla de Cap d'Any. La festa va començar pels volts de quarts de dues de la matinada i va reunir un bon nombre de públic al Pavelló Municipal d'Esports per poder escoltar i ballar cançons d'ahir i d'avui a càrrec de l'Orquestra Cimarrón. Aquesta orquestra ja ha vingut diverses vegades a Sant Vicenç per la festa de Cap d'Any i té una bona resposta de públic ja que engloba música per a totes les edats. La festa va durar més de quatre hores i es va acabar per allà dos quarts de sis de la matinada. Durant tota la nit es calcula que pel Pavelló hi van passar unes 700 persones per disfrutar d'aquesta nit, que segons diuen, és màgica. Va ser tot un èxit.

JORDI LARGO


1.300 NENS I NENES PARTICIPEN EN EL PARC DE NADAL DE SANT VICENÇ

Al voltant d'uns 1.300 nens, nenes i joves van passar els dies 29 i 30 de desembre pel Parc de Nadal de Sant Vicenç de Castellet, que enguany es va presentar amb el lema "Vine a jugar i aprèn". Aquest primer saló de la infància i la joventut de la localitat es va celebrar al pavelló d'esports municipal i va aconseguir un gran interès. L'eix temàtic del parc va ser la multiculturalitat, de manera que es volia aconseguir afegir l'aprenentatge als moments de lleure.

Per això, una de les apostes més importants va ser una ludoteca intercultural amb jocs d'arreu del món. Entre aquests, hi havia l'Assalt, d'Europa; el Bach Chal, del Nepal; el Kalaha, d'Àfrica; i el Muturere, de Nova Zelanda. També hi havia jocs gegants per jugar en equip, com l'Awalé, el Mikado, el Tres en línia i el Laberint marí; inflables, un futbolí humà i un boti-boti. D'altra banda, es van fer tallers de sorres, de bijuteria, de trenes i de construcció de jocs d'arreu del món.

El regidor de Cultura i Joventut de l'Ajuntament, Lluís Oliveras, ha fet una valoració "molt positiva" del primer Parc de Nadal de Sant Vicenç. Segons Oliveras, tots els espais estaven en tot moment ple de participants i gràcies a aquest bon resultat el consistori "està animat en repetir" la iniciativa l'any que ve.

El Parc de Nadal, gratuït, va ser organitzat per la regidoria de Joventut i la d'Esports de l'Ajuntament i el Punt d'Informació Juvenil Xamba, amb la col·laboració de l'oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona i la secretaria general de Joventut de la Generalitat.


ELS REIS ARRIBEN A SANT VICENÇ CARREGATS D'IL·LUSIÓ

Tots els nens i nenes santvicentins volien recollir els caramels de mans dels propis Reis d'Orient. / JORDI LARGOUn any més va arribar la nit del 5 de gener, la Nit de Reis. Eren quarts de set tocats de la tarda quan una munió de gent es concentrava a l'entrada del pont de Sant Vicenç per rebre els Reis Mags d'Orient carregats de regals per tothom. Llavors, un espectacle pirotècnic a l'entrada santvicentina donava la benvinguda a Ses Majestat i anunciava a tots els santvicentins i santvicentines que els Reis ja havien arribat. Després de travessar el pont, els Reis es van aturar a la Plaça de la Generalitat on l'alcalde Valentí Carrera els hi va donar la benvinguda i els va obsequiar amb un plànol de Sant Vicenç per tal que no es deixessin cap casa sense regals.

Els Reis Mags envoltats pels seus fidels patges a la Plaça de l'Ajuntament. / JORDI LARGOUn cop feta la recepció de les autoritats santvicentines als Reis d'Orient, tots els nens i nenes que ho desitjaven podien apropar-se per recollir caramels i per donar la carta dels més despistats. L'espera es va fer llarga ja que van estar en aquesta plaça durant més d'una hora per tal de poder atendre a tota la quitxalla. Llavors, va començar la cavalcada que va passar pels carrers més cèntrics de Sant Vicenç, passant després pel Barri de la Pau, el Barri de la Plaça Espanya, carrer Eduard Penya, per després tornar fins a la Plaça de l'Ajuntament on encara hi van haver nens que s'hi volien apropar. Després de la cavalcada, es va obsequiar a tots els assistents a la Plaça de l'Ajuntament amb un bon tros de coca i un bon raig de moscatell per fer passar el fred. Hem de dir, que al igual que l'any passat el Rei Gaspar estrenava carrossa, aquest any el Rei Baltasar també n'estrenava una amb motius egipcis.

JORDI LARGO


XOCOLATADA I FESTA FINAL AMB EL CARRILET TURÍSTIC DE LA CAMPANYA DE REIS DEL COMERÇ DE SANT VICENÇ

El diumenge 4 de gener es va celebrar l'entrega de premis del concurs als millors aparadors, organitzat per l'UBIC, i una xocolatada popular. La festa va ser a quarts de 5 de la tarda a la plaça de l'Ajuntament amb l'animació de Lluís Pinyot, que va fer ballar la canalla de Sant Vicenç. Els aparadors premiats van ser les botigues Clima Bages, el forn de pa Bernadas i Instal·lacions Garcia Ballesteros.

Va ser la millor manera de celebrar el final de la Campanya de Reis que van posar en marxa de forma conjunta l'Ajuntament i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de la localitat. L'objectiu d'aquesta col·laboració era incentivar i donar força al comerç local, especialment durant les festes de Nadal.

La principal novetat de la campanya va ser un carrilet turístic que va passejar petits i grans els dies 2, 3 i 4 de gener pels carrers de Sant Vicenç, i que va ser tot un èxit. El carrilet va oferir, gratuïtament, dos recorreguts per connectar diferents zones. D'aquesta manera, els ciutadans van poder desplaçar-se i arribar a les botigues sense haver d'agafar el cotxe i buscar aparcament. Molts santvicentins van aprofitar el carrilet per anar d'un costat a un altre del poble o simplement per gaudir d'una passejada. Sigui com sigui, la iniciativa va ser un èxit, ja que el trenet va anar ple els tres dies i fins i tot es van formar cues i la gent havia d'esperar el següent passeig.

El carrilet va oferir dos itineraris i va funcionar de 10 a 2 i de 4 a 8. Un, per la zona del centre de la localitat, i l'altre també arribava fins a la zona de la plaça Espanya. La sortida i l'arribada en tots dos casos era a la plaça Clavé. El carrilet era de tres vagons, de color groc i, a tall de curiositat, s'utilitzarà posteriorment en el Fòrum de les Cultures 2004 de Barcelona.

Tant la regidoria de Comerç de l'Ajuntament, encapçalada per Marcel Puig, com la UBIC, presidida per Josep Lluís Arcos, coincideixen en la importància de continuar fent altres projectes en comú.
 


ELS PASTORETS DE SANT VICENÇ

El Lluquet intenta seduir la Isabeló, en la paròdia que fan els membres de l'Associació Musical Castellet. / JORDI LARGOCom cada any per les festes de Nadal, l'Associació Musical Castellet, organitza els ja tradicionals "Pastorets" de Sant Vicenç. Durant uns dies, els membres de l'entitat cultural deixen els instruments aparcats als seus locals per posar-se tot de vestimentes d'una altra època i fer d'actors i d'actrius. L'associació va oferir tres sessions als ciutadans del poble i visitants, els dies 27 de desembre (a 2/4 de 10 del vespre), i el 6 i l'11 de gener (a les 6 de la tarda).

Els pares, mares, nens i nenes de l'Associació fan que "Els Pastorets" tornin a ser un èxit de públic. / JORDI LARGOEnguany "Els Pastorets" han estat d'extrema actualitat: el món de la política i les eleccions; però els nostres personatges han estat els de cada any: Lluquet, Rovelló, Satanàs i Llucifer, encarnats per Isaac Rodríguez, Marçal Giralt, Xavier Mas i Eulàlia Giralt, respectivament, que s'han convertit en una sèrie de polítics, uns més mentiders i altres no tant.

La valoració dels membres de l'entitat és molt bona, en quant a afluència de gent i en quant a l'acondicionament de la sala. Tot i que es va tenir un petit entrebanc el primer dia amb la calefacció. Aquest problema va ser ràpidament arreglat perquè a la propera actuació la gent ja no patís gens de fred, cosa que els membres de l'entitat agraeixen a l'ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, que va posar els mitjans necessaris per resoldre aquest petit problema.

ASSOCIACIÓ MUSICAL CASTELLET

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet