Editorial


L'AGENDA NADALENCA SANTVICENTINA, A BON RITME

L'agenda nadalenca santvicentina està prenent cos. En unes dates en què el bombardeig comercial i consumista és demolidor, aconseguir cridar l'atenció amb propostes imaginatives, que combinin cultura, tradició i solidaritat, té el seu mèrit. Sembla impossible que, enmig de tanta immundícia televisiva, àpats copiosos, torrons i dolços de tota mena, i tones de paper d'embolicar, quedi ni que sigui una estoneta per prestar atenció a les propostes festives que es fan des de l'Ajuntament o des de les entitats.

El Nadal més popular i tradicional s'ha guanyat merescudament un lloc ben digne a Sant Vicenç. Les propostes són diverses, algunes han arribat a ser multitudinàries, i totes amb un nivell de qualitat envejable. El Cagatió, els Pastorets, la Revetlla de Cap d'Any, el Concert de Nadal, la Cavalcada de Reis i, enguany per primer cop, el Parc de Nadal formen un conjunt d'actes sòlid i amb excel•lents perspectives de futur.

El Cagatió, que ja va per la quinzena edició, és ja tot un clàssic. La Colla de Geganters i Grallers, en col•laboració amb l'Associació Musical Castellet, l'associació Ceps i Manduca, i l'Esbart Dansaire Santvicentí, han aconseguit consolidar una festassa en què més de 450 nens i nenes del poble s'ho passen pipa donant cops de bastó al Tió. Fa goig de veure cada any tanta canalla junta gaudint d'una tradició recuperada. El pessebre vivent, el brou calent, les actuacions de l'Esbart i del grup d'animació Pepsicolen configuren una festa que fa oblidar del tot les baixes temperatures habituals de l'època.

La representació dels Pastorets, arrelats de forma clara en el calendari nadalenc, se superen cada any amb imaginació i ganes de treballar. La consistència que demostra en mans de l'Associació Musical Castellet lluita, però, amb el pes de la pròpia tradició. És costós tornar-hi cada any i atreure el públic com si fos la primera vegada. Cal un devessall d'energia per mantenir-se en forma any rere any i, no només captar l'atenció de la gent, sinó també deixar-la satisfeta. Els Pastorets, afortunadament, tampoc no fallen. Vuitanta persones treballant-hi, cent vint assistents en les dues primeres representacions i cent setanta en la tercera són números prou eloqüents.

La Revetlla de Cap d'Any, una assignatura pendent durant molts anys a Sant Vicenç, ha entrat per fi en la bona línia. De fet, no calia inventar res, perquè el model de revetlla ja fa temps que està clar. O s'aposta per la qualitat o no funciona. En aquest cas Activa't de Festa, conjuntament amb l'Ajuntament, han agafat el toro per les banyes i han decidit apostar per una revetlla que compleixi els mínims suficients per dissuadir els santvicentins d'agafar el cotxe en una nit massa complicada. Per Cap d'Any la gent vol gresca fins a altes hores i poder tornar a casa a peu. Tan fàcil com això. La fórmula consisteix, per tant, a assegurar la gresca, i només una bona orquestra pot fer-ho. Ara que la festa ha agafat una certa embranzida és importantíssim evitar que decaigui. Set-centes persones és una xifra esplèndida, però el llistó encara pot pujar més amunt. Esperem que així sigui i que la revetlla de Sant Vicenç es converteixi en tot un referent.

També segueix una bona línia la Cavalcada de Reis, que aquest any ha portat novetats: s'ha refet de dalt a baix la carrossa del Rei Negre i ja s'ha anunciat que l'any que ve li tocarà al Rei Blanc. Una demostració de les ganes de millorar i impulsar un dels actes imprescindibles del calendari nadalenc.

I la gran novetat d'enguany ha estat el Parc de Nadal, una aposta de l'Ajuntament que ha tingut una molt bona acollida. En només dos dies van passar pel pavelló 1.300 nens i nenes, que, d'acord amb el lema de la iniciativa, van “jugar” i “aprendre” sota l'eix temàtic de la multiculturalitat. L'èxit imposa ara, com a mínim, la continuïtat. Queda demostrat, per tant, que muntar un saló de la infància no és cosa exclusiva de grans ciutats. Vista l'experiència, Sant Vicenç ha de continuar organitzant el seu Parc de Nadal.

Encara hi ha altres iniciatives ben interessants, com el carrilet que van posar en marxa conjuntament l'Ajuntament i la Unió de Botiguers els dies 2, 3 i 4 de gener per animar la campanya comercial de Reis. El concurs d'aparadors i la xocolatada popular van contribuir a demostrar l'empenta del comerç local. Tot plegat, doncs, configura una agenda nadalenca que demostra bona vitalitat i bones perspectives de futur. Cal seguir en la línia, buscant la col•laboració entre les entitats i insistint en la complicitat i el lideratge de l'Ajuntament.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet