L'Ajuntament informa


1. SANT VICENÇ ESTUDIARÀ L'AMPLIACIÓ DEL PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L'OBAC EN EL SEU TERME MUNICIPAL

2. TRETZE MUNICIPIS DE L'ENTORN DE MONTSERRAT CREEN UNA ASSOCIACIÓ FORESTAL

3. LA CONSELLERA D'INTERIOR, MONTSERRAT TURA, VISITA SANT VICENÇ


SANT VICENÇ ESTUDIARÀ L'AMPLIACIÓ DEL PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L'OBAC EN EL SEU TERME MUNICIPAL 

L'Ajuntament de Sant Vicenç iniciarà un estudi per demanar a la Diputació de Barcelona, que n'és l'administració gestora, l'ampliació de l'àmbit del Pla especial de protecció del medi físic i del paisatge de l'espai natural de Sant Llorenç del Munt en el seu terme municipal. Així es va aprovar per unanimitat en el ple municipal del passat 26 de novembre. Els objectius d'aquest estudi són:

-Fixar els criteris d'ampliació en el territori de Sant Vicenç de Castellet amb especial incidència en la definició de l'àmbit territorial afectat per la proposta d'ampliació.

-Determinar i identificar els propietaris i parcel·les afectades, conèixer quines edificacions i construccions es troben consolidades i quins usos hi existeixen.

-Fer un Inventari dels diferents sistemes naturals d'interès ecològic i paisatgístic i el patrimoni històric i cultural que hi ha, així com detectar i avaluar els valors botànics, faunístics, hidrològics o paisatgístics existents a la zona afectada.

-Avaluar i analitzar la necessitat i conveniència de consolidar la protecció del territori afectat des dels diferents àmbits d'afectació d'aquest pla, com són l'estructura del territori i el context socioeconòmic, el patrimoni cultural i històric o el règim urbanístic i planejament municipal.

El parc natural ocupa territoris dels municipis de Mura, Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Matadepera, Terrassa, Vacarisses, Rellinars, el Pont de Vilomara i Rocafort, Talamanca, Monistrol de Calders, Granera i Sant Vicenç. La seva superfície total és de 14.003 hectàrees, trobant-se a cavall de les comarques del Bages, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

En el terme municipal de Sant Vicenç, amb els de Castellbell, Rellinars i Marganell, es forma el nexe d'unió entre Sant Llorenç i Montserrat, configurant-se un corredor verd entre els dos espais protegits que des de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Vicenç es considera que cal preservar i potenciar.

Aquesta necessitat de protecció ve donada pel fet que aquest corredor verd inclou una zona forestal d'alt interès ecològic i paisatgístic, així com també un segon àmbit d'ús agrícola, fonamentalment de conreus. A més, en aquesta àrea cap on es vol proposar que s'ampliï el parc natural abasta la zona de Vallhonesta, espai hi ha elements importants del patrimoni històric i cultural del poble, com l'ermita romànica de Sant Pere, construïda el segle XI, i els vestigis de l'antic hostal de Sant Jaume, un dels punt més importants del camí ral de Manresa a Barcelona.


TRETZE MUNICIPIS DE L'ENTORN DE MONTSERRAT CREEN UNA ASSOCIACIÓ FORESTAL 

Tretze municipis propers a la muntanya de Montserrat han creat una associació forestal, l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat. Aquesta afecta les comarques del Bages, l'Anoia, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Els pobles que engloba són Castellbell, Castellgalí, Collbató, el Bruc, Marganell, Monistrol de Montserrat, Esparreguera, Olesa, Rellinars, Viladecavalls, Vacarisses, Sant Salvador i Sant Vicenç de Castellet (és on ha quedat registrada).

A mitjans de novembre es va celebrar a Sant Vicenç l'última de les quatre reunions que s'han fet fins a la constitució de l'associació (les altres s'havien fet també a Sant Vicenç, a Olesa i a Vacarisses), en què es van resoldre dubtes, es va constituir la junta, presidida per Adoració Jiménez, del Bruc, i la comissió de treball. Aquesta es reunirà periòdicament per tractar els temes que vagin sorgint, plantejar projectes, etc. Les actuacions de l'associació s'engloben dins un pla marc de recuperació de les finques forestals, que van des de les repoblacions, a la neteja de camins i la prevenció d'incendis, entre altres.

Tot i que encara s'estava constituint, degut a la crema de més de 380 hectàrees aquest estiu a la zona de Castellbell i Sant Vicenç i a la preocupació mostrada pels propietaris afectats, es va fer una sembra aèria a Castellbell fa només uns dies.

La Diputació aporta suport tècnic i econòmic, amb un tècnic forestal i finançament pels diferents projectes. Per començar, es farà un inventari forestal i s'estudiaran les necessitats existents, quina regeneració cal, etc. Les hectàrees forestals potencials que poden formar part de l'associació són 23.000.

Durant tot el procés, es van presentar els diferents programes de recuperació de les zones cremades que s'estan portant a terme en altres col·lectius de propietaris forestals, impulsats per la Diputació de Barcelona i ajuntaments, i hi va haver una trentena de persones interessades en el projecte, que són les que finalment van tirar endavant l'associació.

L'Oficina de Prevenció d'Incendis de Barcelona, arrel dels incendis del 94, impulsa programes de valorització i recuperació de zones cremades que s'executen amb el suport dels Ajuntaments i associacions de propietaris privats. Des del 99, s'han posat en marxa gairebé una desena d'associacions.


LA CONSELLERA D'INTERIOR, MONTSERRAT TURA, VISITA SANT VICENÇ 

La nova consellera d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Tura, va mantenir una reunió institucional amb l'alcalde de Sant Vicenç, Valentí Carrera, i el primer tinent d'alcalde, Antoni Guardiola.

A la reunió, també hi van ser presents els màxims comandaments dels Mossos d'Esquadra de la comissaria del Bages. La trobada es va dur a terme el 7 de gener durant poc més d'una hora.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet