El Poble


1. APLEC DE CASTELLET 2003

2. DIADA NACIONAL DE CATALUNYA 2003

3. GRAN GALA DE BALLET

4. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

5. PROCLAMACIÓ DE LES PUBILLES I L'HEREU 2003

6. JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI

7. LA RESIDÈNCIA D'AVIS DE SANT VICENÇ


APLEC DE CASTELLET 2003

Homenatge a Valentí Santacreu

Moltes entitats, associacions i particulars van oferir un ram de flors a la Verge de CastelletEl passat diumenge dia 14 de setembre es va tornar a celebrar l'Aplec a Castellet. Tot i que les festes per l'aplec van començar la nit abans amb la celebració de la Missa a la Mare de Déu de Castellet amb el cant dels seus goigs. El diumenge i ben d'hora al matí una bona colla de santvicentins i santvicentines ja estaven a punt a la plaça de l'Església per enfilar el cim cap a Castellet.

Passaven pocs minuts de les nou del matí quan tots els romeus acompanyats pels Barons de Castellet i la Verge de Castellet començaven la cercavila. Un cop tothom havia arribat fins al Pla de les Vives, la Colla de Geganters de Sant Vicenç va obsequiar a tots els participants amb un bon tros de coca i xocolata. Després d'agafar forces només faltaven pocs metres per arribar a l'Ermita on molts santvicentins van oferir rams de flors i espelmes a la Verge de Castellet. Hem de dir, que a l'exterior de l'ermita es va col·locar una placa commemorativa en homenatge a l'impulsor de les obres de restauració de Castellet, en Valentí Santacreu i Vila. Llavors, a les onze del matí es va fer la ja tradicional Missa al pla dels Dipòsits ja que a l'interior de l'ermita encara no hi havia suficients bancs per encabir-hi tots els romeus. Quan va acabar la Missa, els membres de la Colla de Geganters van repartir els rams del bosc amb romaní, farigola i d'altres herbes Els membres de l'Esbart Dansaire Santvicentí en un moment del seu popular Ball de Gitanesaromàtiques. Un cop fet això, va ser l'hora de la ballada a càrrec de l'Esbart Dansaire Santvicentí que va oferir un fragment del Ball de Gitanes. Després del Ball de Gitanes va ser el torn de la ballada de sardanes que va anar a càrrec de la Vila d'Olesa que també va aplegar un bon nombre de sardanistes. A la mitja part de les sardanes, es va fer el Vals dels Barons de Castellet que ens el van oferir els membres de la Colla de Geganters.

Com ja va sent habitual, la Festa de l'Aplec de Castellet va ser organitzada per la Colla de Geganters amb la col·laboració de l'Ajuntament, l'Agrupació Sardanista, l'Esbart Dansaire i d'altres entitats santvicentines. Un cop van acabar les sardanes, els balls... va ser l'hora del dinar on es va habilitar el pla dels Dipòsits per poder celebrar un dinar de germanor amb tothom qui volgués. Això sí, havies de portar la manduca de casa, que sinó et quedaves sense menjar.

JORDI LARGO


DIADA NACIONAL DE CATALUNYA 2003 


Torna la polèmica per la col·locació d'una placa al monument

L'alcalde Valentí Carrera va fer un petit parlament a la plaça de l'Onze de Setembre per commemorar la Diada Nacional de CatalunyaUn cop ha arribat l'Onze de Setembre es hora de celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Sant Vicenç, com molts altres pobles catalans, va voler celebrar la Diada amb diferents actes festius. El dimecres dia 10, es va fer una conferència a càrrec de l'escriptora Isabel-Clara Simó a la Biblioteca Popular. La conferència "Onze de setembre: Sense esperances" va aplegar un nombrós públic a la biblioteca. L'endemà, 11 de Setembre va fer-se l'acte institucional on totes les entitats culturals i esportives i d'altres associacions es van reunir a la Sala de Sessions de l'Ajuntament per començar a fer la ja tradicional cercavila fins a la Plaça de l'Onze de Setembre.

La cercavila va començar a quarts d'onze i va ser precedida per la Colla de Geganters de Sant Vicenç, les Pubilles de l'any 2002, ja que encara no s'havien proclamat les d'aquest any 2003 i les autoritats. Moltes entitats i associacions santvicentines van voler celebrar la Diada fent una ofrena floral al monument de la plaçaUn cop tothom va arribar a la Plaça de l'Onze de Setembre va ser l'hora en que totes les associacions i entitats santvicentines fessin l'ofrena floral al monument de la plaça. La novetat d'enguany era que en el monument que hi ha a la plaça des de l'any 1995, s'hi va col·locar una placa amb un escrit de Jordi Carbonell on hi diu: "Onze de Setembre. Sant Vicenç clama amb pedra la llibertat de la nació catalana". La col·locació d'aquesta placa ha creat una mica de polèmica ja que en el moment de la seva inauguració, ja fa vuit anys, es va acordar deixar el projecte original, obra de Neus Serra, tal i com estava fins ara, sense placa. Però, el nou equip de govern va decidir afegir aquesta placa amb aquest escrit cosa que ha fet que alguns membres de l'oposició estiguessin en desacord.

Després de l'ofrena i després d'un petit parlament per part de l'alcalde Valentí Carrera es va cantar el Cant dels Segadors amb la col·laboració de la Coral Al Vent, la Societat Coral l'Estrella i la Coral de l'Esplai. Un cop ja es va fer tot l'acte institucional i un cop eren les set de la tarda, l'Església Parroquial va aplegar un bon nombre de públic per poder escoltar el concert que oferia la Coral Al Vent. Després d'aquest concert i a les deu de la nit, a la Plaça Porxada de Can Soler es va fer un concert d'havaneres a càrrec del grup Barcarola.

JORDI LARGO


GRAN GALA DE BALLET

A finals de juny, en el nostre poble es va dur a terme, com cada any, la Gala de Ballet de l'Escola de Dansa de Margarita Camps i Santiago al teatre de la Societat Coral l'Estrella. En l'espectacle hi havia una gran variació de música i dansa de gran qualitat. Cal destacar la sorpresa d'una actuació dels menuts sortint amb uns barrets de copa expressant les seves figures. Val a dir que el teatre estava ple de gom a gom, en el qual l'enllumenat va quedar molt encertat i donant uns impressionants efectes a cada número. També hi va haver, al mateix festival, un número de les participants més grans que van oferir un ball musical vestides de tigres. Com a música seleccionada es va representar un ballet on l'aigua s'escampa entre les flors dels nenúfars (vegeu una petita mostra a la foto).

Com a cloenda d'aquesta gala, l'última actuació va ser una representació d'un pas clàssic i música clàssica en homenatge al pare de la professora Margarita i la ballarina Montserrat, Joan Camps i Bover. Home amb una gran estima a aquests tipus de festivals i que cap any es perdia veure la representació d'aquests balls clàssics i moderns. També cal dir que, tot el grup de ballet i totes les persones que l'estimaven li van retre un merescut homenatge. L'Escola de Ballet Margarita dóna les gràcies a totes les persones que varen venir a veure'ns i que sempre agraïm la seva assistència esperant que a la pròxima gala ens tornem a retrobar.

MARGARITA CAMPS i SANTIAGO


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

Setembre 2003

DEFUNCIONS

DIFUNT: Leandro Prat Cardona
EDAT: 90 anys
DATA DE DEFUNCIÓ: 02/09/2003

DIFUNTA: Josefa Solà Solà
EDAT: 85 anys
DATA DE DEFUNCIÓ: 11/09/2003

DIFUNTA: Eva-María Torrecillas Gómez
EDAT: 29 anys
DATA DE DEFUNCIÓ: 22/09/2003

 


PROCLAMACIÓ DE LES PUBILLES I L'HEREU 2003

Concert amb Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries

Els nous representants del nostre poble són d'esquerra a dreta, l'Àlex Trullàs, la Teresa Sambia, la Nereida Martínez i la Tània RodríguezDesprés de poc més de dos mesos de la suspensió de l'acte de la proclamació de l'Hereu i les Pubilles de Sant Vicenç degut a l'incendi forestal del passat mes de juliol, finalment es va poder celebrar. El divendres dia 19 de setembre va ser el dia escollit per poder celebrar aquest acte. Després de dos mesos d'espera continguda es va fer la proclamació de les Pubilles i l'Hereu 2003 a la Plaça Porxada de Can Soler on els escollits per representar el nostre poble durant un any són els següents:

- La Pubilla és la Tània Rodríguez Pérez que va ser presentada per l'Esbart Dansaire Santvicentí.
- L'Hereu, també va ser presentar per aquesta entitat, i és l'Àlex Trullàs Martos.
- La primera Dama d'Honor va ser la Nereida Martínez Pérez, presentada per l'Associació Activa't de Festa.
- Finalment, la segona Dama d'Honor, va ser la candidata del Club Atlètic Sant Vicenç, Teresa Sambia Devant.

L'hereu i les pubilles sortints van deixar el seu càrrec a la plaça de can Soler davant més de dues-centes personesLa festa va començar a quarts de nou del vespre on centenars d'hereus, pubilles, dames, fadrines, pubilletes, dametes... vinguts d'arreu de Catalunya es van concentrar a la Sala de Sessions de l'Ajuntament on van ser rebuts per les autoritats i per l'Hereu i les Pubilles sortints. A part de venir de la nostra comarca, també van venir representants del Berguedà, del Maresme, del Vallès Occidental i fins i tot d'Escaldes-Engordany (Andorra). Després d'aquesta recepció, els membres de la Colla de Geganters juntament amb els Barons de Castellet van acompanyar a tots els participants d'aquesta festa fins a la Plaça Porxada de Can Soler. Un cop allà, les Pubilles i l'Hereu sortints, van ser els encarregats d'enumerar un per un tots els pobles participants i els seus representants.

L'espectacle de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries es va posar el públic a la butxacaLlavors, es va fer la proclamació on el regidor de Cultura, Lluís Oliveras va llegir l'acta de proclamació i després es van fer els parlaments per part de les autoritats, l'Hereu i les Pubilles sortints i l'Hereu i les Pubilles entrants. Hem de dir que l'Hereu sortint encara no deixarà el seu càrrec, perquè recordem que el Marc Rodríguez encara és Hereu del Bages fins al proper any.

Un cop finalitzat aquest acte va ser el torn del concert-espectacle que van oferir Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Aquest espectacle es va caracteritzar per les cançons tradicionals amb el seu toc crític d'aquests tortosins que es van omplir el públic a la butxaca amb les seves cançons i amb les seves bromes.
Per veure aquest espectacle i la proclamació es van reunir a la Plaça de Can Soler més de dues-centes persones.

JORDI LARGO

 


JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI

Cant coral i exposició a Castellet

El grup de cant coral santvicentí Eumèlia en plena actuació a l'ermita de CastelletEl dissabte dia 27 de setembre es va celebrar a tot Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni. Sant Vicenç no va voler faltar a aquesta cita i l'escenari escollit va ser l'ermita de Castellet. Per primer cop, l'ermita de Castellet es convertia en una sala d'exposicions on es podia veure fins el dia 19 d'octubre una exposició amb tot de fotografies antigues i modernes del conjunt arquitectònic de Castellet. Aquesta exposició s'inaugurava el dia 27, el mateix dia en que s'hi feia un excel·lent concert de cant coral a càrrec del grup santvicentí de veus blanques Eumèlia. Amb aquest conjunt vam poder escoltar cants en grup i també les veus solistes de les integrants d'aquest grup santvicentí.

Tot i que l'ermita no es va omplir del tot hem de dir que valia l'esforç pujar fins a dalt de Castellet per poder veure aquesta exposició, que es va fer a corre-cuita gràcies a la col·laboració del Centre Excursionista, i escoltar aquest concert de cant coral.

JORDI LARGO

 


LA RESIDÈNCIA D'AVIS DE SANT VICENÇ

Durant el mes d'agost ens ha deixat Antonio Jesús García.

Activitats realitzades durant el mes de setembre

DIA 18
Reunió de les famílies

DIA 19
Missa per als residents

DIA 20
Excursió a Barcelona per la celebració del Dia Mundial de l'Alzheimer, on vam pujar en les "Golondrinas".

DIA 26
Celebració dels aniversaris i els sants de tots els usuaris de la Residència que fan anys el mes de setembre.

Aniversaris

Anna Santacreu 93 anys
Concepción Rodríguez 69 anys
Jaume Bach 91 anys
Teresa Serral 80 anys
Maria Amorós (CD) 90 anys

Molt important

El dia 26 d'octubre celebrem el Dia de les Portes Obertes a la Residència. Us esperem!

Donem la benvinguda!!!

Aquest mes de setembre donem la benvinguda a una nova resident que es diu María Canela i que esperem que la seva estada sigui el més acollidora possible.

PROFESSIONS I OPINIONS

Terapeuta ocupacional

La terapeuta ocupacional de la residència és aquell professional que fa un ús terapèutic de les activitats d'automanteniment, treball i oci per incrementar la independència, augmentar el desenvolupament i prevenir la incapacitat, així com també es fa càrrec de valorar juntament amb el fisioterapeuta si hi ha alguna mancança a nivell d'ajuts tècnics (cadires de rodes, caminadors, fèrules,...) i assessora i entrena posteriorment la utilització d'aquesta, al mateix temps entrena també activitats de la vida diària. Proporciona, també, activitats apropiades, interessants i estimulants per als usuaris. El terapeuta, també juntament amb la treballadora social s'encarreguen d'organitzar tots els esdeveniments festius de la residència. A continuació li farem una petita entrevista al nostre terapeuta.

Quina és la tasca que realitza a la residència?
La meva feina consisteix en l'elaboració de determinades activitats depenen de les necessitats dels usuaris per tal d'afavorir i estimular les capacitats d'aquests. Al mateix temps, també proporciono estratègies terapèutiques per al manteniment de les capacitats.

Quin tipus d'activitats es realitzen?
Realitzem activitats variades segons les necessitats dels nostres residents. Algunes d'elles són treballs manuals (relacionats amb l'estació de l'any i les festes de temporada), psicomotricitat (pel manteniment físic de l'usuari), estimulació cognitiva (per tal del manteniment de la memòria, orientació,...), diferents tallers com pot ser jardineria entre d'altres depenent de la temporada varien els tipus d'activitats. També es realitzen excursions on els nostres avis tenen la possibilitat de passejar, conèixer i/o recordar llocs ja visitats.

Quina importància creus que tenen les activitats?
Les activitats són importants pel manteniment funcional dels residents, per estimular l'autoconfiança i les relacions interpersonals entre ells, ja que hem de tenir en compte que molts d'ells han tingut una vida força activa i és important que es continuïn sentint útils i participatius tot i que no visquin al seu domicili i hagi hagut un canvi en el seu rol i en la seva rutina diària.

ANUNCI

La Residència busca una persona que vulgui fer-se càrrec del seu hort.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet