Col·laboracions


1. EL NOU CREMALLERA DE MONTSERRAT (Mar Mollet)

2. EL MES D'OCTUBRE

3. EL VELL FOSSAR JUEU I EL MINER DE LA CATEDRAL DE SANTA BÀRBARA (Pere Suades)


EL NOU CREMALLERA DE MONTSERRAT 

A l'estació de Monistrol-Vila s'ha fet un museu amb tot d'objectes i temes relacionats amb el nou i l'antic cremalleraQuaranta-sis anys després del seu tancament, el famós cremallera de Montserrat torna a funcionar després de ser inaugurat l'onze de juny del 2003. Els prop de dos milions de visitants anuals que té Montserrat ja poden gaudir des de fa dos mesos d'un nou cremallera climatitzat, més segur i més còmode que l'anterior.

Tot i així, el record d'aquell cremallera no serà mai oblidat per molts, ja que a l'estació de Monistrol-Vila s'hi ha instal•lat un museu amb vagons en miniatura, objectes i plafons informatius sobre l'antic cremallera.

El nou cremallera és del tipus Abt, el mateix que el de Núria, amb una cremallera amb prop de 74000 dents. Té una via de 1000 mm d'amplada, fa un recorregut de 4110 metres i el cocodril és de tecnologia punta, més segur que el de Núria per tal que la roda dentada s'engrani correctament a la cremallera. Per la via hi circulen 5 trens: EL Cavall Bernat, Sant Jeroni, El Montgrós, Els Flautats i Les Agulles.

Un tren cremallera baixa de la muntanya de Montserrat per arribar a l'estacióEl nou tren passa per tres estacions: Monistrol de Montserrat, Monistrol-Vila i Montserrat. En el seu recorregut passa per dins de tres túnels: La Foradada, L'Àngel i els Apòstols. També creua per sobre de quatre ponts: el del Centenari, el Pas a Nivell, Guilleumes i Santa Maria. El trajecte dura uns 15 minuts, amb una velocitat en adherència (sistema que es fa servir de Monistrol de Montserrat a Monistrol Vila) de 45 km/h i una velocitat en cremallera de 24-30 km/h.

A l'estació de Monistrol-Vila, s'ha construït un pàrquing de 3 pisos amb capacitat per 1000 cotxes i 70 autocars, cosa que contribueix força a la comoditat dels viatgers.

Les vistes que es veuen des dels nous trens cremallera a vegades són realment impressionantsTot i les millores en seguretat i en accessibilitat, de les 1200 persones per hora que pot transportar no n'arriba a dur ni 1200 per dia. Les raons del poc transport de gent, segons una enquesta publicada a internet, poden ser la falta de publicitat en països estrangers, a la comoditat que encara proporciona el cotxe i sobretot al preu (el bitllet d'adult d'anada i tornada val 6 euros).

Segons una enquesta publicada a internet, de 125 persones, 56 pensen que s'ha recuperat molt encertadament i 61 que calia que el tren arribés a Monistrol Nord per tal de millorar l'accessibilitat.

Per més informació, podeu consultar la web www.cremallerademontserrat.tk

MAR MOLLET


EL MES D'OCTUBRE 

Octubre és un mes de transició al nostre territori: encara no es fa notar el fred que vindrà, però gran part de la vegetació es torna inactiva. Desapareixen, també, molts invertebrats i altres animals sedentaris, s'amaguen davant la pròxima etapa, i es fan patents els moviments dels que poden buscar en altres indrets unes condicions millors de vida. És l'emigració. Molts ocells, després de criar els seus polls a les nostres latituds durant l'època càlida, es van reunint per viatjar cap a l'Àfrica. Alhora, comencen a arribar-ne d'altres procedents del nord, que passaran amb nosaltres l'hivern, en especial molts ocells marins.

 


EL VELL FOSSAR JUEU I EL MINER DE LA CATEDRAL DE SANTA BÀRBARA 

De Praga en diuen "la ciutat de les 100 torres" perquè està plena d'esglésies gòtiques-barroques i per la seva singular bellesa. Banyada pel riu Moldava té una extensió d'uns 500 quilòmetres quadrats. Tot i ser tan expansiva, el seu interès monumental es concentra a la part antiga que comprèn uns dos quilòmetres quadrats, que estan a l'abast del qui simplement vol caminar.

Avui dia hi ha molta gent que coneix aquesta bonica ciutat –degut a viatges turístics- i, per tant, les seves antigues i interessants obres religioses i civils, com per exemple la plaça Wanceslao i la torre de la Pólvora. Qui no coneix, també, l'encisadora i típica Plaça Vella? Està adoquinada –com tota la ciutat- i la presideix el gran monument del reformador Jan Hus. Hi destaquen l'església de Tyn i el popular rellotge astronòmic de la torre de l'ajuntament on s'hi aglomera moltíssima gent cada hora per escoltar les campanades que, tibant una corda, toca un petit esquelet mentre s'obren dues finestretes per on hi desfilen els dotze apòstols, cantant tot seguit un menut gall daurat. Aquesta famosa plaça, plena de paradetes d'artesania-records, està sempre molt animada. Seguint la ruta es pot veure, també l'extraordinari pont de Carles IV vorejat de figures esculturals, que dóna al majestuós portal de les torres de Mala Strana, tot entrant a la part del castell des d'on es contempla una bonica vista de la ciutat, la meravellosa església de Sant Nicolau, la gegantina catedral de Sant Vito, el palau, etc., etc.

Deixant de banda els grans monuments –ennegrits de vells però interessants- crida l'atenció una zona a primera vista desapercebuda, ja que pel carrer poca cosa exterioritza. Es tracta del barri jueu amb els seus museus, sinagogues i especialment el vell cementiri, conegut a tot el món i un dels més antics d'Europa, datat al segle XV.

No és normal que un cementiri, enclavat en un terreny restringit adosat a una casa –com si fos el jardí- sigui visitat per milers de turistes, diàriament. Hi ha entre 15.000 i 20.000 tombes decorades per simples làpides en baix relleu, erosionades pel temps, col·locades i sobre col·locades en diverses posicions i tan juntes i comprimides que semblen prendre's l'espai l'una de l'altre. I és que l'àrea del fossar és tan limitada que no va tenir més remei que posar-hi i sobreposar-hi vàries capes de terra per fer-hi encabir més tombes. El vell cementiri jueu, quan es visita, emociona i commou. Allí l'orgull o el déu que tots portem dins, resta anul·lat.

Una de les excursions més usuals que es fan des de Praga és a la ciutat-balneari de Karlovy Vary, distant a 120 quilòmetres, d'on es pot gaudir d'un seguit de fonts d'aigua ferrossa de temperatures entre 15º a 70º (se'n poden beure de totes mitjançant un vas amb broc, de porcelana, per prevenir no cremar-se els llavis), presidides per un altíssim sortidor. A part de que la visita és molt interessant, direm que està prohibit fumar “pels carrers” d'aquesta ciutat termal i als infractors se'ls aplica una forta sanció.

Kutnà Hora és una ciutat d'uns 20.000 habitants que dista de Praga 70 quilòmetres. Ha estat declarada patrimoni de la humanitat per la formosor dels seus acurats edificis de diferents colors, clàssics, sòl impecablement adoquinat. Hi destaquen la plaça Hosuva, el castell i l'església de Santiago. Antigament va ser un important centre econòmic, degut a l'explotació de mines de plata, les quals es van extingir al segle XVIII.

D'aquella època de riquesa florent, n'ha quedat la monumental i bonica catedral gòtica de Santa Bàrbara, patrona dels miners, una de les més importants del país. L'altar principal d'aquesta catedral és molt peculiar, perquè escenifica amb relleu dins un quadre a gran tamany, el Sant Sopar on Jesús dóna de menjar i beure als seus deixebles. Tot i l'opulència del seu interior amb cinc esplèndides naus i púlpit de pedra, sorprèn descobrir en la columna d'un capitell la figura escultural d'un miner, un miner de les mines de plata que existiren. Això ens recorda el museu de les mines de carbó de Cercs on els miners –provinents de regions pobres- treballaven en condicions infrahumanes, essent l'esperança de vida uns 40 anys.

L'escultura d'aquest miner és impactant. La seva indumentària és colpidora: capa laboral amb caputxa que sembla abrigar un cos nu. Està agenollat damunt un munt de mineral, ferint-se els genolls. Va equipat amb les eines de treball: candil per il·luminar-se, llarg punxó amb funda per picar el jaciment, faixa de cuir que envolta la cintura i empara les cames, on hi subjecta una cartera –qui sap perquè- segellada amb un escut daurat. Les faccions del seu rostre són de malaurança: mirada perduda com implorant ajuda, boca torcejada assedegada, cara esquinçada de fatiga, mà inflada potser pel treball. La seva expressió és d'immensa tristesa com si, desesperat, demanés alliberar-se de la cruel situació en que es troba.

Mai havíem vist dins una catedral la figura escultural d'un humil obrer. Ens va xocar aquesta novetat. Potser estaria bé que entre les imatges religioses dels nostres temps n'hi hagués també alguna de representativa com, per exemple, la d'aquest miner de les mines de plata de Kutnà Hora.

PERE SUADES VILA

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet