Editorial


MÉS QUE UNA ENTITAT

Quan una entitat compleix 25 anys d'activitat un no pot fer altra cosa que treure's el barret i felicitar-la amb tot el reconeixement que es mereix. Mantenir-se actius durant tot aquest temps és prou argument com per retre un homenatge a la trajectòria d'una entitat, però quan s'analitza la qualitat d'aquesta trajectòria s'adverteix clarament el tipus d'entitat a que ens estem referint. La Penya Blaugrana de Sant Vicenç és, en aquest sentit, un fenomen social.

Arrencava la Penya l'any 1978, tot i que la data oficial de fundació és el 1975, empesa per l'estímul i el treball d'unes persones que encara avui són al capdavant de l'entitat, una demostració del poderós ànim que les guiava en aquell moment inicial. Es respiraven aleshores aires de llibertat i el Barça, un sentiment que durant els anys foscos de la dictadura havia representat l'única vàlvula d'escapament de l'ofec autoritari, despertava a Sant Vicenç, com a molts altres pobles de Catalunya, un impuls associatiu al voltant de la passió barcelonista.

Vint-i-cinc anys després la Penya Blaugrana de Sant Vicenç compta ni més ni menys que amb un miler de socis, alguns dels quals residents fora del poble, però que comparteixen amb els socis santvicentins no només l'afició futbolística, sinó també l'estima per l'esport en general.

La Penya ha mogut durant tots aquests anys una multitud de persones i sentiments a l'entorn de les seves activitats. Unes activitats que han excel·lit sobretot per la seva integració en la vida del poble. Algunes entitats, per modèstia o per manca de capacitat, han desenvolupat la seva activitat gairebé sempre de portes endintre, un tarannà tan honest i respectable com qualsevol altre, però que els ha donat una projecció i una participació externa més aviat escassa. La Penya s'ha caracteritzat justament per tot el contrari. Els actes que ha organitzat han estat en la majoria dels casos oberts a tothom, buscant o oferint complicitat i col·laboració amb altres entitats. Un dels actes més reeixits i emotius que recordem és el partit de bàsquet que va organitzar juntament amb l'AV de la Farinera en favor dels afectats pels aiguats del 10 de juny del 2000. El partit que va enfrontar amistosament el Barça i el Bàsquet Manresa va servir per recollir més d'un milió de les antigues pessetes.

També hem vist la Penya organitzant concorregudes diades amb dinars i sopars d'aniversari o homenatge capaços de reunir 300 o 400 comensals; voltant arreu del món en els seus cèlebres viatges d'estiu; hem vist els seus socis fent-se notar en els partits del Barça i apareixent en programes esportius de TV3; també celebrant el centenari del Barça cruspint-se una coca de 8 metres; muntant pessebres de Nadal; o assistint massivament a les trobades de penyes. Però l'acte més lluït de tots els que organitza habitualment la Penya és la tradicional cursa popular d'atletisme, que aquest any ha de celebrar la seva 25a edició. Una cursa amb participació d'atletes de totes les edats i que ha gaudit sempre d'una gran vitalitat. Tot plegat una demostració evident que si a Catalunya el Barça és més que un club, a Sant Vicenç la Penya Blaugrana és més que una entitat.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet