Cartes a El Breny


1. PER QUÈ NO S'UTILITZA LA PEDRA DE SANT VICENÇ? (una subscriptora)

2. ARA JA ESTEM AQUÍ (Tony Pérez)

3. CARTA DEL PUBILLATGE AL JOVENT DE SANT VICENÇ (Pubilla, hereu i dames)


PER QUÈ NO S'UTILITZA LA PEDRA DE SANT VICENÇ? 

Només unes ratlles per fer una crítica (constructiva, i mai millor dit). Quan es va inaugurar el pas de vianants per sota la via dels Ferrocarrils de la Generalitat, comentàvem amb uns amics la gran utilitat d'aquella obra, però immediatament, al fixar-nos que el pas estava construït amb totxos, ens vam preguntar, no seria millor que s'hagués fet amb un aplacat de pedra de Sant Vicenç? I amb els diferents colors de la pedra, dibuixar-hi un mural? Ho deixo escrit pensant en properes obres, doncs crec que tenim persones i empreses al poble que treballen molt bé la pedra i s'haurien d'aprofitar.

Ah! I també voldria comunicar que al carrer Puigdollers, davant del número 13 hi ha una moto abandonada (almenys fa un any). Està per dur-la a la deixalleria. Moltes vegades cau a sobre de la vorera, dificultant així els pas de les persones grans, persones amb dificultats, cotxets de criatures, etc. Penso que caldria vetllar perquè no es donessin aquestes situacions.

Atentament,

UNA SUBSCRIPTORA


ARA JA ESTEM AQUÍ

ARA JA ESTEM AQUÍ

Ara ja estem aquí. Hem arribat amb el Valentí.
I hem arribat amb un, amb que és mil.
Amb seny i al costat, seixanta-cinc.
Benvolgut estimat, estimat camarada Valentí!
Mil cent seixanta-cinc.
Ara ja et puc dir que vinc!
I vinc amb molts col·legues, per poder fer coses aquí.
Que és el meu poble i d'ell no en vull sortir.
I menys sabent que hi ha gent com Déu mana.
Per poder seguir.
I seguir donant passes, passes de gegantí.
Que no són d'una en una.
Ja són de mil en mil!
Per això puc dir que gràcies a vosaltres
Som mil cent seixanta-cinc.

TONY PÉREZ


CARTA DEL PUBILLATGE AL JOVENT DE SANT VICENÇ 

Benvolgut/da jove,

Actualment vivim en un societat que defuig i s’amaga de les seves tradicions i costums. En el dia a dia actual, els joves no gaudim de massa protagonisme, ja que pensen que no tenim suficients capacitats. Cada dia el nostre país pateix agressions contra la tradició i la cultura, però cal pensar que el joves som els que les hem de mantenir i tirar endavant. És per això, que des del món del pubillatge santvicentí us volem fer reflexionar com està aquesta situació.

Molts de vosaltres no sabreu ni qui som, però és per això que ens volem presentar i fer-vos veure la importància que té aquesta gran tradició catalana, única al món. La figura de la Pubilla i l’Hereu, prové de l’antiguitat i tradició de les masies catalanes. Eren dues figures que representaven la família, l’herència i la joventut. Avui en dia aquests personatges no són massa presents en la societat, però des de fa molts anys per tot Catalunya, concretament a Sant Vicenç fa 34 anys, es va incorporar la figura de la Pubilla i les Dames, que eren les que representaven les dones, la joventut i aquesta tradició davant del poble. En aquest últims anys també s’ha incorporat la figura de l’Hereu i el Fadrí, que és la figura masculina d’aquest llegat de la història catalana. Sant Vicenç, darrerament, ha viscut una davallada d’aquesta tradició i és per això que amb aquesta carta volem encoratjar i animar al jovent santvicentí per mirar de preservar-la. La tasca de la Pubilla, Dama, Hereu i Fadrí és representar aquesta tradició en qualsevol acte o manifestació cultural o cívica al nostre municipi, comarca o arreu de Catalunya.

Dins aquest món no és només el vestit el que t’acompanya, encara que molta gent creu que és absurd, sinó un gran honor i també un sentiment de catalanitat, responsabilitat i representació d’una terra i un país, una idea que no s’ha de perdre mai! Però cal tenir sempre present, les amistats i el territori que coneixes i que t’acompanyen durant tota aquesta experiència, que hauríem de mantenir i continuar. És per això que el jovent hi hem de treballar i demanem la col·laboració de tots i totes, ja que nosaltres som els que hem de mantenir el nostre llegat i també obrir les portes cap al futur, un futur marcat per la idea d’un país i l’herència catalana que ens ha portat fins aquí.

Anima’t i sigues tu un d’aquests joves que vulgui representar al nostre poble i país. En tens l’oportunitat en la proclamació d’aquest any dins dels actes de la Festa Major 2003! Has de tenir entre 16 i 22 anys, ser solter i 5 anys com a santvicentí. D’aquesta manera contribuiràs i participaràs a preservar part de la cultura popular i tradicional de Catalunya.

NATÀLIA SEGARRA i FENERO
Pubilla de Sant Vicenç de Castellet 2002

MARC RODRÍGUEZ i BALLARÀ
Hereu de Sant Vicenç de Castellet 2002

MERITXELL AMORÓS i GÓMEZ
Dama de Sant Vicenç de Castellet 2002

ARIADNA ARNAU i RODRÍGUEZ
Dama de Sant Vicenç de Castellet 2002

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet