El Poble


CASTELLET ÉS UNS FESTA

Castellet és de tothom. Castellet és per a tothom

Una bona gentada es va concentrar al Pla dels Dipòsits per veure actuar les entitats santvicentines el dia de la inauguració de la restauració de l'ermita de CastelletFinalment Castellet és del poble de Sant Vicenç. Castellet ha estat, és i serà el nostre símbol més identificatiu i qui dóna nom al nostre municipi. Durant els dies 12 i 13 d'abril d'aquest 2003, Sant Vicenç va celebrar amb tota solemnitat tot un seguit d'actes gràcies a la col·laboració desinteressada de tot un seguit d'entitats santvicentines. A continuació, us presentem un petit reportatge sobre els més de mil anys que ja té Castellet i dels actes que es van celebrar per inaugurar la restauració de l'ermita de Castellet. Aquesta informació ha estat extreta de l'Ajuntament de Sant Vicenç, del tríptic informatiu "Castellet és una festa" i del llibre "Sant Vicenç de Castellet, des de l'antiguitat fins als nostres dies" de Pere Canal i Miquel Vila.

BREU HISTÒRIA I SITUACIÓ

El Santuari de Castellet, estatge i església, va ser construït amb les despulles del castell. El temple, còpia de l'estil romànic, és d'una nau amb sostre de volta i sense cap obertura lateral. Antigament, el Santuari tenia 7,58 metres de llarg, 3,25 metres d'ample i 3,66 d'alt. Després de restauració de l'any 1884, el Santuari fa 17,45 metres de llarg.

El Marià i la Paula, carregats pels membres de la Colla de Geganters, van ballar el seu ja tradicional Vals dels Barons de CastelletAl soterrani de la llar dels ermitans, fou on, segons la tradició, es va trobar la imatge de Castellet, que se suposa que és la que es guarda a la masia de Les Vives, on fou portada per l'ermità per tal de protegir-la del saqueig. Ja que durant els segles XVII i XVIII, degut a freqüents revoltes i guerres, molts santuaris, com el de Castellet, van haver de tancar les portes i amagar les imatges i les joies per salvar-les de l'enemic.

Els ornaments del Santuari, abans de la Guerra Civil del 1936, eren humils. L'altar, de fusta, no pertanyia a cap estil determinat, i fou construït segons constava en el pedestal, l'any 1891. Segons Sarret i Arbós, el Santuari fou obert al culte, després d'una interrupció de més de trenta anys, motivada per la invasió francesa. La imatge vestia túnica blanca de seda amb ramellets d'or, un mantell blau i una corona imperial. A la mà dreta, donant la benedicció, portava un llaç de seda blau cel amb un estel a cada punta. Amb l'esquerra, aguantava l'infant Jesús, que portava túnica de seda blanca, i a la mà dreta hi duia la bola del món. L'any 1942, provisionalment, s'hi col·locà una imatge senzilla, i el 1950, s'hi entronitzà una nova imatge, imitació de la romànica i primitiva de Castellet, obra de l'escultor Josep M. Camps i Arnau. A la sagristia hi ha un bon nombre d'exvots, alguns del 1841 i 1843. Els membres de la Coral Nou Horitzó també van participar a la gran festa de CastelletL'Ermita de Santa Maria de Castellet està dedicada a la Verge de Castellet i ha estat al llarg de la història el santuari marià dels municipis del Bages Sud. L'any 2000 es va celebrar el 50è aniversari de la seva entronització.

La Torre de Castellet és de planta quadrada i pertanyia al castell de Castellet, del qual se'n comencen a tenir dades l'any 1001. La torre es va construir al segle XIII, després de la destrucció del castell el 1277 per Humbert de Rocafort. Del castell avui dia es conserven uns fragments de muralles que envoltaven la part nord del turó com a nucli defensiu. Aquesta torre té 5,46 metres d'ample per 22 metres d'altura.

Just a sota del turó trobem les anomenades Muntanyes Russes o Terrers Blau, un conjunt de petits turons especialment singulars formats per marges de coloració blavenca. Aquesta zona ha estat tradicionalment un espai de lleure per als veïns de Sant Vicenç de Castellet.

RESTAURACIÓ I REHABILITACIÓ

Antecedents

L'any 1999 es va observar un agreujament molt important en les esquerdes que ja s'havien detectat al Turó de Castellet. El procés d'erosió de la base s'havia accentuat tant que podia fer perillar l'estabilitat de les construccions situades al damunt. És en aquest moment que es decideix que cal una actuació urgent per evitar la pèrdua d'aquest important patrimoni cultural del municipi. El principal escull es troba en saber qui ha de realitzar les obres i assumir-ne el cost.

El Turó i les edificacions que acull eren propietat del Bisbat de Vic qui va manifestar la necessitat de l'actuació però a l'hora la impossibilitat d'assumir el cost econòmic que això suposava però va oferir cessió de Castellet al municipi a canvi que l'Ajuntament assumís el projecte de restauració del turó amb els seus propis recursos. Mentre s'estudiava aquesta possibilitat, l'Ajuntament decideix que la prioritat és la restauració del turó i busca els recursos econòmics per fer-hi front. D'entrada l'any 2000 s'acorda en sessió plenària destinar un 10% dels ingressos que genera l'Ajuntament fruit dels permisos d'obres que es tramitin a la restauració de Castellet.

Iniciades les primeres obres es veu la necessitat d'una actuació sobre les edificacions i sobre tot el conjunt per poder fer un espai de lleure per al poble.

ACTUACIONS SOBRE EL TURÓ

Els problemes que presentava Castellet es centraven a la part més alta de la muntanya, just a la base de la Torre i de l'Ermita. Aquest turó és un pujol format per una franja de roques estratificades dipositades sobre una base argilosa. Els efectes de l'erosió afectaven especialment algunes roques en les que es van obrir unes grans esquerdes mentre altres roques van acabar caient del seu assentament.

L'Ajuntament va encarregar un projecte d'actuació sobre el turó que plantejava dues intervencions.

A la part de les roques es proposava sanejar-les i posar-hi ancoratges per relligar-les i impedir que s'obrissin més . Per frenar l'erosió de la base, arenosa i molt erosionada, es va plantejar fixar-la amb un mallat i formigó projectat per a que no es continués descalçant. El cost de les obres es va estimar en uns 112.000€ (17.000.000 ptes). Des del Pla Únic d'Obres i Serveis de la Generalitat van arribar les primeres aportacions que es van complementar amb les de la Diputació de Barcelona.

ACTUACIONS SOBRE LES EDIFICACIONS, L'ERMITA I LA TORRE

Les primeres actuacions es van iniciar el mes de setembre de 2001 al turó. Paral·lelament es realitzaven estudis sobre l'estat de les edificacions. Aquests van detectar greus anomalies en l'ermita que la posaven en perill. Es constata l'aparició d'importants esquerdes a la volta interior, especialment significativa una de cinc centímetres d'amplada que resseguia la meitat de la nau a la qual s'afegeixen altres de més petites que es concentren, principalment, en un dels costats. Els experts que van realitzar el estudis arquitectònics determinen que el problema tenia el seu origen en un defecte a la base d'una de les parets de pedra laterals, la que es troba al costat dret de l'entrada de l'ermita. El fet de no tenir un fonament en bones condicions, afegit a la pressió que li exercia la volta havia provocat que aquesta paret s'anés bombant progressivament i que com a conseqüència d'això l'Ermita s'anés obrint pel mig.

Feta l'anàlisi del problema es va plantejar l'actuació centrant-la en tres punts principals. D'una banda s'ha construït un contrafort de pedra per sustentar la paret. Posteriorment s'ha instal·lat una anella interior per garantir la subjecció de la paret i la volta i finalment, s'ha aixecat tota la teulada per reforçar i formigonar de nou la volta.

ALTRES INTERVENCIONS

Al turó s'han fet altres intervencions per tal de potenciar tota la zona com un espai de lleure. Es construeixen dues petites escales amb travesses de fusta per accedir a dues de les zones exteriors de l'ermita. S'ha netejat i enjardinat el pla més elevat del turó (lloc on es col·loca cada any el màstil amb la senyera coincidint amb l'Aplec de Castellet, la Diada de l'11 de Setembre) i a més s'ha equipat amb una desena de bancs. Des d'aquest indret es pot contemplar una vista privilegiada del poble i de tot el Bages Sud.

El conjunt històric i arquitectònic ara restaurat es podrà contemplar a la nit gràcies a la il·luminació ornamental que s'ha instal·lat amb 14 projectors de llum, deu dels quals il·luminen l'ermita per tres dels quatre costats mentre els altres quatre fan el mateix amb la torre. Per a l'execució d'aquesta obra s'ha comptat amb l'ajut de la Diputació de Barcelona.

CONVENI DE CESSIÓ AL MUNICIPI

Mentre es mantenien les negociacions el consistori va anar buscant vies de finançament per a les actuacions. Les negociacions amb el Bisbat es van dur sempre amb molt bona entesa i el 13 de març de 2003 es va procedir a la signatura del conveni de cessió de Castellet al municipi essent els signants d'aquest acord l'alcalde Joan Montsech, el bisbe de Vic, Josep Maria Guix i el rector de la parròquia de Sant Vicenç, Miquel Codina.

ACTES FESTIUS

Inauguració del monument "L'Àngel de Castellet"

Antolina Vilaseca just al costat de la seva nova obra que es pot contemplar al carrer Cardener, l'Àngel de CastelletEl dia 12 d'abril a les cinc de la tarda es va inaugurar el monument "L'Àngel de Castellet" obra de l'artista santvicentina Antolina Vilaseca. El monument està situat al carrer Cardener, just davant de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat. I qui millor que la mateixa artista que ens expliqui el significat de la seva obra.

L'Àngel de Castellet

El primer dibuix sorgeix de manera espontània el 1965. Un dia, ensenyant treballs a un amic, aquest em va dir que aquell àngel tenia alguna cosa d'oriental. Llavors jo no tenia cap coneixement sobre filosofia o religió oriental; tampoc havia vista pintures d'aquelles cultures i vaig pensar que el comentari era un qualificatiu "exòtic", guardant el dibuix en una carpeta, junt amb altres obres.

Més endavant aparegué l'Àngel dibuixat en una nadala, i més tard, en un gravat, estès sobre la muntanya de Montserrat i el Castellet. A partir d'aquesta idea sorgeix el pòster "L'Àngel de Castellet".

Amb el pas del temps, he vist àngels en les meves lectures, àngels esculpits en temples hinduistes a la Índia, pintats en temples budistes, àngels explicats en l'Alcorà dels musulmans, a més, és clar, dels àngels de la Bíblia que corresponen a la nostra cultura. Els àngels apareixen en la iconografia artística des de les èpoques més remotes, identificant-se amb els éssers alats, símbol d'espiritualitat, imaginació i pensament. Els grecs representaven a diferents divinitats amb ales, i també animals, amb un simbolisme de sublimació. La figura dels éssers alats com a pont i missatgers entre l'origen i lo manifestat, és universal.

L'Àngel de Castellet no s'ha de veure amb un sol significat, sinó que l'hem d'ampliar molt més. És una figura inter-religiosa, inter-cultural.

I per què l'Àngel de Castellet? Per una qüestió molt personal. Sempre he imaginat l'àngel desplegant-se per sobre el massís de Montserrat i el turó de Castellet des de temps molt remots, des dels orígens del nostre poble.

L'Àngel també l'he imaginat com la figura resultant de l'acumulació de pensaments i sentiments nobles, humans i solidaris que tothom portem dintre. Perquè segurament que cada un de nosaltres portem un Àngel dintre i només falta que el reconeguem.

FESTA A CASTELLET

Els de l'Esbart Dansaire Santvicentí van ballar un Ball de Bastons, però abans van fer un discurs en contra la guerra a IraqCom que en pocs dies han sigut molt els afers relacionats amb "Castellet" i la majoria els he viscut prou de prop: l'Àngel de Castellet, les obres, la restauració de l'ermita, l'enjardinament, la recuperació del camí vell i el gran èxit de la festa d'inauguració, així com la il·luminació de tot el conjunt... estic una mica embriagat de Castellet. Com si estigués a dalt d'un núvol. Sort n'he tingut de trobar la serenor per fer aquest escrit, de llegir-me tranquil·lament un parell de vegades l'Editorial de l'últim número d'El Breny (número 285) titulada "Castellet ja és de Sant Vicenç".

Per quedar ben informat, tant històricament, com d'una acurada informació, de la gran tasca feta des de la plataforma ciutadana "Salvem Castellet", com des de l'Ajuntament per aconseguir aquest canvi tan important del patrimoni i tota la muntanya. L'Hereu i les Pubilles van pujar fins dalt del Turó per veure el nou aspecte que oferia el conjunt de CastelletComençaven els afers de Castellet, el dia 13 de març d'aquest 2003, amb la firma del conveni mitjançant el qual, Castellet (muntanya inclosa) passava definitivament a ser del poble. El dissabte 12 d'abril a les cinc de la tarda, hi va haver la inauguració del Monument "L'Àngel de Castellet" situat davant de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, al carrer Cardener, enclavat en un parterre ple de gespa de forma triangular. També està acompanyat de tres xiprers que simbòlicament representen pa, vi i benvinguda. El monument és un perfil de ferro d'unes dimensions molt adients pel lloc on és situat i representa un gran àngel damunt la muntanya de Castellet (d'aquí ve el nom de "L'Àngel de Castellet") que embolcalla un bon nombre d'elements carregats de simbologies com per exemple, el cel, el peix, l'aigua, l'estrella...

L'acte de la inauguració va ser tot un èxit i va ser presidit pels artistes i les autoritats competents. Un cop acabats els parlaments de rigor, un grup d'animació va revolucionar petits i grans que durant la tertúlia posterior varen ser obsequiats amb una gran xocolatada. Dintre de la tertúlia que es feien els assistents a l'acte inaugural en destacaré alguns comentaris. El primer, que era un encert el lloc escollit per el nou monument. També dir, que a part dels tres xiprers que acompanyen el monument, seria un encert afegir un llorer que representa la victòria i molt especialment una olivera que representa la pau, que tant es parla en aquests dies. Un altre comentari seria, que ja que tenim monument nou i plaça nova, no es mereix donar-li un nom com per exemple, La Plaça de l'Àngel o Àngel de Castellet?

INAUGURACIÓ DE LA RESTAURACIÓ DE L'ERMITA

Les autoritats van ser les encarregades de tallar la cinta inaugural que donava per oficial la inauguració de la restauració del turó i de l'ermitaDesprés de setmanes de feina per restaurar l'ermita, el turó i l'enjardinament arribava el diumenge dia 13 d'abril. El dia de la inauguració de la restauració de l'ermita. La festa començava a les nou del matí a darrera de la zona industrial de Les Vives on es va oferir un esmorzar per tothom preparat pel Gremi de Carreters i Cansaladers. A les deu va començar la pujada fins al Pla dels Dipòsits on es va adequar per acollir les diferents actuacions de les entitats santvicentines. Molta gent durant tot el matí anava pujant fins a l'Ermita per quedar bocabadats al veure la transformació de l'interior i l'exterior picat, rejuntat i molt ben il·luminat. Es corre la veu que moltes parelles ja han demanat per casar-se a l'Ermita de Castellet.

Els comentaris que s'han anat sentint són que ha quedat molt bé només que s'hi ha trobat a faltar una tanca darrera els bancs del turó del "Mirador de Castellet". Un cop eren les onze del matí van arribar els representants de la Generalitat i la Diputació de Barcelona que amb el seu suport econòmic van fer possible aquestes obres. A continuació van començar les actuacions de les entitats següents:

- Coral Al Vent
- Escola de Música
- Centro Cultural Andaluz
- Societat Coral l'Estrella
- Agrupació Sardanista
- Coral Nou Horitzó
- Esbart Dansaire Santvicentí
- Colla de Geganters
- Coral de l'Esplai

La Santa Missa i la Benedicció dels Rams va congregar prop d'un miler de santvicentins al pla dels Dipòsits en aquest Diumenge de Pasqua tan especialA dos quarts d'una del migdia va ser el torn de la Santa Missa i a continuació la benedicció dels rams. En tots els actes hi va assistir un nombrós públic gràcies a l'eficient servei de microbusos que varen funcionar des del poble fins a la zona industrial i el Pla dels Dipòsits. De la il·luminació, un excel·lent a la façana de l'Ermita, però la Torre potser queda una mica tapada per algun arbre o potser li falta una mica de llum. El camí vell li falta el començament que és la part més malmesa i que han d'acabar els paletes.

En el número passat de El Breny, número 285, publicàvem una carta del nostre Mossèn Miquel Codina on ressaltem el seu final:

"...queda per fer la renovació total dels bancs i fer un altar nou. Com que Castellet és de tot el poble de Sant Vicenç, i és el seu símbol es considera necessari que tothom hi pugui aportar la seva col·laboració econòmica, petita o gran..."

No voldríem acabar sense reconèixer també la gran tasca de Mossèn Miquel Codina en tots els afers de Castellet en que activament ha col·laborat. La firma de cessió del Turó i l'Ermita, de la Missa i la Benedicció dels rams el dia de la inauguració,... en són alguns exemples.


ALFONS PLANS i JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet