Cartes a El Breny


1. UNS VEÏNS APURATS  (una veïna afectada)

2. LA RESIDÈNCIA D'AVIS DE SANT VICENÇ (Josepa Planas i Rosal)

3. DE VEGADES NO ÉS EL QUÈ SEMBLA (M.L.T. i M.A. C. F.)


UNS VEÏNS APURATS  

Aquesta carta va dirigida a qui em pugui solucionar un problema que tenim uns quants veïns amb el mai resolt tema de les cagades de gossos al nostre carrer. Bé, tampoc és ben bé al nostre carrer, sinó al carrer, o “no carrer” de darrere casa. M’explico: vivim al passatge del Dr. Fleming i l’esmentat problema el tenim al darrere de casa on hi ha un carrer que no està asfaltat, evidentment no hi passa la brigada de neteja, però la majoria d’amos de gossos del veïnat, o no tan veïnat, ho tenen pel “cagador municipal”. N’hi ha uns quants de civilitzats que recullen la porqueria amb una bossa o un paper, però són una minoria.

A l’hivern el problema no és tan greu, ja que no passem gaire per aquest carrer i amb el fred, les caques no fan tanta pudor. Però quan arriba el bon temps, als veïns ens agrada sortir al darrere, mirem de plantar-hi flors, fem la xerrada i, com que fem vida al pati, tenim les portes de fora obertes. El fet d’intentar deixar-ho maco, no frena els amos dels gossos a venir perquè facin les seves necessitats. Amb la calor allò fa una pudor horrorosa i sempre hem d’anar alerta de no aixafar cosetes fastigoses, tot perquè no els dóna la gana de recollir-ho.

A vegades hem enxampat algun dels amos i al queixar-nos fins i tot se’ns encaren i volen tenir raó. Ens passem l’estiu amb enrabiades que ens podríem estalviar. Quan ens hem queixat a la Policia Local ens han dit que el millor és que quan en veiem algun, els avisem, però oi que s’esperarà l’amo perquè li posin una multa! El que fa és rondinar i bramar, però marxa corrent i, és clar, amb les mans buides.

La meva crida va adreçada a qui, a través d’aquesta revista em pugui donar alguna solució per evitar tot això. També, bonament, demano als amos dels gossos que vénen al lloc esmenat, que deixin de fer-ho. Just a l’altra banda de carrer hi ha un espai on no hi viu ningú i no molestarien. Aquest estiu estem disposats a fer una mica de vigilància i si convé a retratar els que continuïn venint. Per part meva, a tots els que pugui enxampar in fraganti, els denunciaré i no pararé fins que l'Ajuntament o jo, aturem el problema. Que no sigui per falta d’avís.

UNA VEÏNA AFECTADA


LA RESIDÈNCIA D'AVIS DE SANT VICENÇ

Carta d'una resident

Josepa PlanasDeu vos guardi:

Benvolguts amics i amigues;

Em plau adreçar-me a vosaltres avui que l'ocasió em brinda la propicia. Doncs si, jo ja coneixia Sant Vicenç per tenir-hi família, sóc manresana i devota fervent de la Verge. Moltes són les excursions que feia a Castellet, unes vegades a peu i altres en tren. Poc hagués pensat que vindria a passar la vellesa aquí en un poble tan simpàtic que em produeix bells records. Doncs si, jo també us convido que vingueu a conèixer la Residència del Bages Sud, a casa vostra per conviure. A part de tenir un edifici gairebé nou amb instal·lacions modernes i blau per fora i blanc per dins, donem de cara a Montserrat, precioses vistes envoltades de boscos i camps. Tots els serveis són moderns amb gent simpàtica i acollidora. Us agradarà, us esperem amb els braços oberts. Tinc 74 anys i fa prop de quatre que visc aquí.

JOSEPA PLANAS i ROSAL
Resident i Bibliotecària del Centre

La Residència necessita:
- Voluntaris per llegir
- Voluntaris per cosir


DE VEGADES NO ÉS EL QUÈ SEMBLA 

La vida de relacions entre pares i fills adults, sovint resulta complicada i difícil. Sobretot si la distància generacional és molt acusada, o si hom prové d’àmbits molt tancats on no s’arriba a comprendre o ni tan sols es pregunten, com a norma, els “Perquès” de les coses a tots els nivells: educacional, religiós, cultural, etc. I és realment trist quan hi concorren aquestes circumstàncies, àdhuc altres que no faig esment, i els pares (o els fills) es capgiren i arriben a danyar-se mútuament o una sola de les parts, fins extrems cruels incalculables i, de vegades, sense motivacions ni reconeixements de bones conductes, tot al contrari, mentint, portant les coses a extrems que farien empal·lidir persones sensibles i de vida –diguem-ne- prou equilibrada.

Perquè acabo de passar per un tràngol d’aquests, que ha durat per espai de gairebé cinc anys, juntament amb la meva esposa, escric amb un coneixement de causa. Entrar a conviure amb uns pares ja grans, octogenaris, procurant estimar-los en aquesta etapa tan important de la seva vida, cuidant-los i vetllant-los en totes les seves més apremiants necessitats, portant-los a “urgències” o a cal metge, a qualsevol hora que ells consideressin, posant-hi tot l’esperit de servei de que hem sigut capaços, “vivint” i dormint a casa d’ells religiosament totes les nits per fer-los companyia o per qualsevulla necessitat. Anul·lant (tots aquests anys) sempre les nostres vacances, - sense l’oferiment, ni puntual, ni tardà de cap familiar -, posant-los a ells, els pares d’ella (els meus sogres), al davant de gairebé tot.

A la volta d’aquests relativament pocs anys, comencen per treure la nostra filla de casa amb arguments que no s’aguanten per enlloc, basats en conductes que avui dia tots els joves tenen. Igualment prohibeixen amb amenaces l’entrada a casa del seu xicot sense raons que ho justifiquin. Al cap d’uns quants mesos ens toca el torn a nosaltres. Finalment i sense embuts ens diuen que “fa temps que hauríeu de ser fora...”. De fet la nostra paciència fins aquest moment, val a dir que havia sigut més que mai, morbosament franciscana, puig que les provocacions i el mal viure que ens van donar, a partir de veure que no marxàvem darrera la nostra filla, van créixer constantment, diàriament i a dojo. El trist és que no tenien un sol motiu lògic per fer-ho. Però ho van fer, sense valorar ni un sol moment el perjudici a que ens abocaven, donat que ho havíem deixat tot per ells (cras error, encara que és massa tard per reconèixer-ho).

Enmig d’una senil renúncia d’odis i menyspreus, i buscant una baralla amb la que no els vàrem complaure, vam marxar, el més ràpidament possible d’aquella casa inhòspita on mai vàrem ser estimats i on el nostre sacrifici familiar i filial, mai va ser (ni serà) reconegut, llevat de la nostra pròpia consciència, els designis de la qual sempre hem seguit.

Consumada la marxa de casa d’aquestes persones, han escampat, per tot arreu, que “els hem abandonat”, i “de nit”, quan són ells els que ens van fer directament fora. A sobre calumnies. Només podem dir:- quina tristesa quan els pares, que sempre volen el millor per fills i nets, cauen en aquestes conductes en l’ancianitat dels seus dies!

Se’n pot treure el corol·lari que hom vulgui. Però això és el que ens ha succeït a nosaltres – fills confiats – que ho vàrem deixar tot per anar a cuidar uns pares grans i malalts. A les meves filles sempre els he ensenyat a estimar els pares i venerar els avis i besavis. No entenen com això ha pogut esdevenir

Ara, després de més de trenta anys a Sant Vicenç de Castellet, els cinc darrers vivint la present experiència, les circumstàncies ens ha dut a començar una nova vida a Manresa. No obstant, tenim arrels prou profundes a Sant Vicenç com per ser-hi ben sovint amb les persones que veritablement ens coneixen i saben com som.

M.L.T. i M.A. C. F.
Abril de 2003

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet