El Poble


1. EL FRED ACOMPANYAT DE LA NEU TORNA A SANT VICENÇ

2. LA FESTA DE SANT ANTONI ABAT CELEBRA EL SEU GRAN DIA

3. COMENCEN LES OBRES D’ENDERROC A CAN SOLER

4. L'IES CASTELLET CELEBRA LES JORNADES DE LA DIVERSITAT

5. L'IES CASTELLET SE SUMA A LA PROTESTA CONTRA LA GUERRA A L'IRAQ

6. ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA SALVADOR VIVES CASAJUANA


EL FRED ACOMPANYAT DE LA NEU TORNA A SANT VICENÇ

El Bosc de Sant Joan amb la Masia al fons va deixar una autèntica postal de NadalEl passat dia 18 de febrer tot Sant Vicenç es va despertar sota un mantell ben blanc. Durant tota la nit anterior va estar nevant de valent degut a les baixes temperatures que es van registrar durant aquells dies per tot Catalunya. A Sant Vicenç es van acumular entre cinc i deu centímetres de neu.

La neu va tornar a fer acte de presència i va obligar a suspendre les classes de l'Institut Castellet degut a que molts dels seus alumnes venen de fora de Sant Vicenç amb autobús i la neu que hi havia per les carreteres obligava a circular amb molta precaució. Això va fer que es decidís suspendre les classes fins al dia següent encara que aquells dies estaven en plens exàmens.

Tot i que la neu es va fondre un cop arribat el migdia, molts nens i nenes van gaudir de valent fent ninots de neu i jugant amb ella.

JORDI LARGO
 


LA FESTA DE SANT ANTONI ABAT CELEBRA EL SEU GRAN DIA

Aspecte del pla dels dipòsits en el moment de l'esmorzar. Es van repartir prop d'un miler d'entrepansUn any més el Gremi de Carreters i Cansaladers de Sant Vicenç van celebrar la Festa de Sant Antoni Abat amb els seus corresponents Tres Tombs. La festa d'enguany va començar el dissabte dia 8 de març a les deu de la nit quan es va representar l'obra La tercera vegada al teatre de la Societat Coral l'Estrella i que va aplegar prop d'un centenar de santvicentins i santvicentines. Aquesta comèdia de Lluís Elías va ser representada per la S.C.C. i R. La Verbena de Sant Joan de Vilatorrada.

L'Hereu i les Pubilles van participar a la Festa dels Tres Tombs com ja va sent tradicional en aquest darrers anysL'endemà diumenge dia 9, era el gran dia. De ben matí, a tres quarts tocats de nou es va fer una gran despertada per tots, o gairebé tots, els carrers de Sant Vicenç. Una mica més tard, van començar a arribar els participants, socis, col·laboradors,... al pla dels dipòsits de la Renfe on s'estava preparant un gran esmorzar. Després, a quarts de deu es va repartir coca i mistela per tothom qui volgués a davant del Monument al Cavall al Passeig de Pau Casals. Des de llavors fins el moment dels tradicionals Tres Tombs, va ser hora d'engalanar els carruatges, carros... i posar a punt les cavalleries.

Carruatges vinguts de tot Catalunya també van participar a la festa organitzada pel Gremi de Carreters i CansaladersQuan ja faltava poc per les dotze del migdia més de cent cinquanta genets i participants i més de trenta-cinc carruatges van començar la cercavila des del pla dels dipòsits fins a l'Església on es va fer la benedicció d'aquests, i tota mena d'animals. Entre els participants a la festa també es va comptar amb la presència de l'Hereu i les Pubilles que es van passejar pel poble pujats a dalt d'un carruatge acompanyats de la Vice-presidenta de la Federació dels Tres Tombs de Catalunya. Després d'aquesta benedicció es va fer una gran cercavila que va passar per tots els carrers de Sant Vicenç. Després de quarts de dues del migdia, es van fer els Tres Tombs, pròpiament dits, als carrers més cèntrics de la població.

Més de cent cinquanta genets i més de trenta-cinc carruatges es van reunir a Sant Vicenç per celebrar els Tres TombsDurant tota la cercavila es va comptar amb la presència de majorettes i bandes de música de Manresa, del Barri de Sants de Barcelona, de Reus... entre d'altres.  Va ser un matí on tot el poble va voler sortir al carrer per celebrar aquesta festa. Els Tres Tombs van acabar més enllà de les dues del migdia, però la festa no acabava aquí perquè a la tarda encara continuava. A les cinc de la tarda a la Plaça Clavé es va fer una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Manresa. L'audició es va fer amb la col·laboració de l'Agrupació Sardanista.

Un cop acabades les sardanes, a les set de la tarda va ser hora del Gran Ball de Sant Antoni. Aquest ball es va fer a la Sala Polivalent de Can Soler i va anar a càrrec de Joan Vilandeny. La sala es va omplir per l'ocasió. També hem de dir que durant la mitja part del ball es va fer una exhibició de balls de saló a càrrec de Joel i Ariadna i també es va rifar un gran tortell de Sant Antoni.

JORDI LARGO


COMENCEN LES OBRES D’ENDERROC A CAN SOLER

El 24 de febrer van començar les obres d’enderroc de les instal·lacions annexes a Can Soler, concretament les que hi ha entre la nau central i la Plaça de la Generalitat. Això es fa amb la finalitat de deixar oberta la façana de la fàbrica, la qual es vol conservar i restaurar, i aprofitar l’espai enderrocat per fer un aparcament públic.

Les instal·lacions que de moment es conservaran són una petita plaça porxada i una illa arbrada ja que es pot rehabilitar perquè té un cert atractiu i pot funcionar com a espai lúdic a l’aire lliure, però sota cobert.

També es conservarà, de moment, un bloc d’antics habitatges que queden entre la nau i la Plaça de la Generalitat. Precisament en aquest bloc, hi ha previst de traslladar-hi l’Escola Municipal de Música, ja que actualment comparteix les aules amb El Niu. De moment l’Ajuntament té intenció de fer un mínim condicionament d’aquest bloc. També es preveu que serveixi de local per l’associació ASVICAF (Amics del Ferrocarril) ja que fins ara s’havia allotjat en un dels edificis que s’enderroquen. De totes maneres aquests trasllats seran temporals ja que el seu destí final serà l’antiga fàbrica de Can Soler, a la llarga, quan pugui ser rehabilitada.


L'IES CASTELLET CELEBRA LES JORNADES DE LA DIVERSITAT

A l'Institut de Sant Vicenç de Castellet, cada any se celebren les jornades de la diversitat que és un dia on s'aturen les classes i els nois i noies fan tallers i activitats sobre un tema en concret. Enguany, el tema escollit ha estat el de la fam al món. Els alumnes participen en xerrades com "les mines antipersones", en la qual es van mostrar diversos exemples de mines antipersones, es va explicar el funcionament de cada una d'elles i es van explicar les causes polítiques i econòmiques que impulsen a l'ús indiscriminat d'aquestes al tercer món. Un dels detalls més escabrosos de la xerrada va ser quan ens van dir que cada mitja hora mor un nen a causa d'una mina antipersona.

També, els alumnes de Batxillerat van participar en un taller sobre l'impacte que els anuncis publicitaris tenen sobre els receptors i perquè a les empreses els interessa fer publicitat. Es van mostrar diversos exemples d'anuncis i es van analitzar. Si, d'altra banda, es preferia una alternativa més lúdica, es podia triar anar a ballar al gimnàs amb un professor d'Educació Física del centre i la conserge. Després d'ensenyar uns quants balls tradicionals es van ensenyar passos i balls innovadors, dels quals, si no se sabia el nom, s'inventava (cap problema). Pels addictes a l'ordinador, es preparava un taller d'internet on el guia era un professor de llengua catalana.

Pel que fa a l'ESO, es van fer activitats tan entretingudes com fer murals, collages, jocs o mil activitats més que fan que cada any assisteixi menys gent a aquestes jornades.

 


L'IES CASTELLET SE SUMA A LA PROTESTA CONTRA LA GUERRA A L'IRAQ

Tots els alumnes de l'Institut Castellet van omplir totes les finestres de l'edifici amb cartells on s'hi podia llegir "No a la guerra!"El dia 14 de març els alumnes de l'IES Castellet hem fet un quart d'hora d'aturada de les classes d'acord amb una protesta similar que s'ha fet a nivell Europeu per intentar evitar un conflicte armat a l'Iraq. Ens hem reunit tots al pati de l'institut i uns quants alumnes han penjat pancartes a les finestres. Tot l'Institut ha quedat cobert amb el "NO A LA GUERRA". Durant l'aturada, s'ha fet una rotllana al pati de tots els alumnes i s'ha fet venir un membre de la UGT perquè constés com que els alumnes havíem fet vaga.

A més, el dia cinc de març els alumnes de segon de Batxillerat van fer tot un dia de vaga com a protesta. Esperem haver contribuït, amb el nostre granet de sorra, a fer que aquest conflicte s'eviti.

MAR MOLLET


ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA SALVADOR VIVES CASAJUANA

En col·laboració amb el Punt d'Informació Juvenil (Xamba), s'ha realitzat a la biblioteca un cicle de xerrades sota el títol comú de "Joves i salut". La primera, Alimentació sana, el dia 6 de febrer, a càrrec de Cristina Lliró, que, de manera molt gràfica explicà la piràmide dels aliments i les quantitats que s'haurien de prendre diàriament.

El dia 13, l'Associació contra l'anorèxia i la bulímia parlà del creixent augment d'aquestes malalties mentals, de la seva sintomatologia, les causes i el seu tractament. Per acabar amb aquest cicle, tingué lloc una taula rodona: Educació per a la salut: prevenció i drogodependències, i es va presentar GUIA´T, la guia sobre prevenció del consum de drogues en infants i adolescents, a càrrec de l'Associació Llum del Bages.

Seguint amb la iniciativa de col·laboració mensual amb el Centre Excursionista de Sant Vicenç, endegada l'any passat, dins del cicle "Anem a veure món", es va passar l'audiovisual "Trekking a l'Annapurna", experiència a càrrec de Josep Baraldés i Eva Benítez.

Espinàs, a la biblioteca, en la presentació del seu llibreJosep M. Espinàs, polifacètic escriptor va visitar la biblioteca i va presentar el seu últim llibre, de crònica de viatges, A peu per Andalusia. El públic, molt nombrós i participatiu, es va mostrar coneixedor de la trajectòria de l'escriptor, i va fer un gran nombre de preguntes, des de qüestions relacionades amb els seus articles periodístics, passant per la novel·la, les col·laboracions a la ràdio i la televisió, els llibres de reportatges, i, com no, el tema dels viatges a peu. Espinàs, comunicador nat, va respondre amb naturalitat i una gran dosi d'humor incloent anècdotes del seu llarg periple professional.

L'hora del conte, en col·laboració amb Activa't de Festa, ha tornat una altra vegada a la biblioteca. Per als més menuts, tots els dissabtes del mes de març, a les 12 del migdia, Contes per la Pau, explicats per contistes com Joan Ros, Remei Cabello, Clara Gavaldà, Micro Troupe...

ALTRES ACTIVITATS PORTADES A TERME

- Audiovisual "Viatge per la Índia i Tailàndia" : Dijous, 27 de març a les 20 h.

- Xerrada informativa : "Acolliments de nens sahrauís 2003": Dijous, 10 d'abril, a les 20 h.

- Cursos d'iniciació a Internet, tots els dissabtes d'abril i maig. Demaneu més informació a la biblioteca.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet