Editorial


CASTELLET JA ÉS DE SANT VICENÇ

El turó, la torre i l'ermita de Castellet ja són de titularitat municipalLa primera referència escrita a Castellet vincula el castell i el seu terme a la diòcesi d’Urgell. Es tracta d’un document que data del mes de maig del 1001, en el qual el papa Silvestre II ratifica les possessions del Bisbat d’Urgell. Entre aquestes possessions figurava el domini de Castellet.

Aquesta referència va motivar la celebració, ara fa dos anys, del mil·lenari de la nostra població. L’any 2001, però, Castellet continuava sent propietat d’un bisbat, en aquest cas del de Vic. Dos anys més tard, concretament el 13 de març del 2003, un acord històric va traspassar la titularitat del turó, la torre medieval i l’ermita a l’Ajuntament de Sant Vicenç. Finalment, doncs, després de mil dos anys, Castellet ja és de Sant Vicenç.

Els més de mil anys d’història de Castellet apareixen plens d’infortunis, el més tràgic dels quals la crema i destrucció del castell l’any 1278. En va ser el responsable el veí senyor de Rocafort, N’Humbert, que, a més a més, va assassinar Guillem de Castellet, legítim senyor del castell. Des d’aleshores, Castellet ha passat per les mans de diferents nissagues: els Cirària, els Camps, els Segalers, els Muntanyans, els Cardona, fins als Amat, darrers barons de Castellet, ja en ple segle XIX. Amb la mort sense descendència d’en Marià d’Alegre, l’any 1831, els béns del baró van anar a parar a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

Entrats ja en el segle XXI, les pressions populars i les negociacions de l’Ajuntament amb el Bisbat de Vic, sorgides com a conseqüència del greu estat de conservació del turó i del conjunt arquitectònic, han portat per fi el canvi de propietari. Des del passat dia 13, per tant, Castellet ja pertany de ple dret al poble de Sant Vicenç. Tot i així, l’acord de cessió, més enllà de les paraules de satisfacció pronunciades pel bisbe Josep Maria Guix i per l’alcalde Joan Montsech, amaga una realitat que convida a la reflexió. Podríem preguntar-nos, per exemple, si el Bisbat de Vic hauria cedit igualment el turó i el conjunt d’edificacions a l’Ajuntament de Sant Vicenç si no hi haguessin hagut necessitats urgents de consolidació i rehabilitació. El cas és que l’any 1999 ja es van iniciar les negociacions entre l’Ajuntament i el Bisbat. En línies generals es compartien els objectius, però els plantejaments eren clarament divergents. L’Ajuntament pretenia aleshores que el Bisbat es corresponsabilitzés de les inversions que calia fer. Però el Bisbat estava disposat a cedir les seves propietats i prou, al·legant falta de recursos.

A les controvèrsies oficials sobre el destí de Castellet es va afegir la veu popular d’una plataforma en defensa d’aquest patrimoni santvicentí. Empeses per un sentiment de pertinença i responsabilitat, una colla de persones i entitats van crear la plataforma ciutadana Salvem Castellet. L’objectiu que els guiava era la necessitat de posar solució de forma immediata a les deficiències del turó i de l’ermita fos quin fos el propietari. Es van recollir més de 600 signatures exigint a l’Ajuntament que acceptés la cessió a la qual ja es mostrava disposat el Bisbat. El tema va donar lloc a mitjan any 2000 a un joc creuat de comunicats que va tensar les relacions entre la plataforma i l’Ajuntament. A principis de l’any següent, iniciades les negociacions entre l’Ajuntament i el Bisbat, les relacions entre la plataforma i l’Ajuntament es van suavitzar.

Per la raó que sigui les negociacions s’han anat allargant i no han fructificat fins ara. Mentrestant, però, a l’Ajuntament no li ha quedat altre remei que trobar per la seva banda els recursos per mantenir dempeus un patrimoni que, malgrat no ser de la seva propietat, corria perill. Els diners han arribat primer de la Generalitat, per frenar l’erosió del turó, i després de la Diputació, per rehabilitar l’ermita. Amb aquestes actuacions s’haurà evitat que el pas del temps i l’al·legada manca de recursos del veritable responsable hagin acabat de degradar definitivament Castellet. Podria semblar que aquest acord té la seva lògica: es queda amb el patrimoni qui el pot mantenir en condicions. Però això ens porta a fer-nos una nova pregunta: vol dir aquest acord que el Bisbat no té diners i l’Ajuntament sí? No, aquest acord només significa que l’Ajuntament ha volgut trobar els recursos i el Bisbat no. Queda clar que és una pura qüestió de prioritats. I, tractant-se d’una qüestió de prioritats, no és estrany que el tema hagi quedat tancat amb l’acord de cessió. La pressió popular, la coincidència amb el mil·lenari i –suposem- la consciència de responsabilitat de l’Ajuntament, són les raons que han conduït a un tracte que, de fet, aconsegueix dos objectius aparentment contradictoris: d’una banda, atorga a Sant Vicenç la titularitat total i definitiva d’un gran patrimoni històric i monumental i, d’una altra, desempallega el Bisbat d’una autèntica nosa. En termes econòmics, a l’Ajuntament li ha costat l’avançament de molts recursos, mentre que al Bisbat no li ha costat ni un duro. Només faltaria, doncs, que després de tot, el Bisbat no hagués volgut cedir la propietat de Castellet a Sant Vicenç. És evident, doncs, que aquí ningú no ha regalat res a ningú.

És ben cert que la diòcesi de Vic està plena d’ermites i esglésies necessitades d’inversions. Ningú no en dubta i, vist des de Vic, Castellet devia ser tan sols un punt més en la seva llarga llista de propietats. Però, vist des de Sant Vicenç, Castellet és molt més que un turó, una torre i una ermita. Castellet és per a Sant Vicenç és l’emblema en pedra d’un sentiment compartit, un punt de referència que simbolitza mil anys d’història. Ara ja és nostre del tot i això és el que importa.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet