Col·laboracions


EDUCAR I APRENDRE

M'agradaria com a professor d'ensenyament pensar una mica per sobre en aquest bonic ofici que moltes persones tenim que és dedicar-nos a fer créixer la joventut adolescent. Com ja sabem, el tracte entre persones és un ofici dels més difícils que hi ha, perquè els problemes que presenten són en gran part irresolubles. Si a sobre aquest tracte s'ha de fer amb persones adolescents tot es complica més, ja que l'adolescència se la coneix com l'edat dels canvis tant en el sentit social, com el sexual, com en l'aprenentatge.

Personalment, ja des de jove vaig preveure que aquest seria el meu ofici i per això vaig triar dins del meu currículum algunes matèries de psicologia i pedagogia; a més a més ens apuntàvem a fer classes de català a les escoles per cent pessetes l'hora i també practicàvem en les colònies parroquials (estem parlant dels anys 70) i animar els centres de lleure, on per cert, hi vaig trobar molt bones amistats. Llavors els adolescents érem nosaltres. Queda clar, doncs, que l'adolescent necessita ajuntar-se amb els seus afins, si no vol caure en l'egoisme, l'apatia o la rutina. En aquelles èpoques la televisió no estava encara totalment difosa, com passa ara també amb les xarxes d'informació mediàtiques. Per tant, teníem l'al·licient de què els dissabtes per la tarda els dedicàvem gratuïtament als infants (que ara són pares i mares de família). Més tard, quan ens vam haver de dedicar de ple als estudis universitaris, aquestes tasques altruistes i les activitats extra-escolars (idiomes, música, esports,...) es van haver d'abandonar.

Una de les primeres coses que ens van fer aprendre en els cursos de pedagogia era distingir entre diferents conceptes de l'ensenyament: educar, ve del llatí e-ducere, és a dir que el docent el que ha de fer és conduir l'alumnat pel bon camí. I quin és el millor camí? Veritablement no ho sabem, perquè el futur ens és desconegut en gran part. I és que l'ensenyament és una ciència, però sobretot també és un art, perquè fem encaminar uns joves cap a un destí ignot aparentant la major seguretat del món. De la mateixa manera, allò que havíem pensat que donaria un bon resultat, ara cal rebutjar-ho i canviar de plantejament, de mètode i de tècniques (sortosament no sempre passa això). Ja no es vol acceptar la figura del professorat que creu que tot ha de girar a l'entorn d'ell, però la veritat és que ell és l'autoritat i el responsable davant dels seus alumnes i davant dels pares. S'ha repetit molt sovint que l'educació ha de ser democràtica, però autoritària. Com es pot entendre això?

Una altra paraula que ens ensenyaven era "aprendre". Aquesta significa fer-te teu, captar, tocar amb el coneixement, és a dir, has d'agafar allò que et donen, "empassar-t'ho" i ser des d'aquell moment un nou ésser, perquè tot allò que captem ja sigui bo o dolent influeix ni que sigui poc en nosaltres. Diferentment, la paraula "comprendre" vol dir abraçar amb el coneixement d'una manera més general. També es diu que la nostra tasca ha de ser la d'educar comprensivament i emocionalment si no volem que els nostres instituts tinguin els passadissos plens de guàrdies de seguretat com passa als EUA; cal parlar i ajudar l'alumnat perquè també pateix amb molts aspectes la crisi de la família. En qualsevol cas, aprendre, indica que ara el centre d'atenció principal no ha de ser el docent, sinó el deixeble. Es tracte de què quan ensenyem el primer en què hem de pensar és en els receptors i receptores que tenim al davant, que són individus amb tot un entorn personal, familiar i social a considerar. L'adolescent comença per posar a prova la resistència que tenim en la feina i si ens agrada o no la nostra matèria i com la defensem, després amb molta habilitat procura fer el mínim per aconseguir el màxim i si li deixem fer no s'esforçarà per res. Ara bé, també trobem que acaba per entendre que res s'aconsegueix sense esforç i si és aplicat en el saber arriba a ser una persona conscient, relativista, amb capacitat d'abstracció, calmada i potser té il•lusió i ganes de saber més.

En un primer moment sembla que hauríem de valorar més l'aprenentatge que l'educació (en el sentit indicat abans), perquè suposa més interès i motivació. No obstant això, considerem que sense el paper de l'educador/a, l'ensenyament seria fals perquè li faltaria un toc de personalització que és imprescindible per una bona convivència i una bona comprensió. Per a la bona marxa de la societat tots els elements haurien de complir el seu paper eficaçment i saber expressar-se amb precisió. Així doncs, el paper de mestre no es pot eludir, ja que si nosaltres no haguéssim tingut bons mestres, mai ens hauríem dedicat a ensenyar. A més el mestre és el responsable de la bona salut física i mental dels seus alumnes i de fer-los passar uns moments profitosos dins de l'aula, inculcant ganes de saber i de saber fer, que no és fàcil. Tanmateix la funció del professional és donar coneixements, proporcionar unes tècniques d'estudi i de treball, i fomentar uns valors dins del marc de la matèria que es treballa.

Existeixen més paraules referents a l'ensenyament: formar, adoctrinar, alliçonar, instruir, ensinistrar, orientar i algunes més. Totes elles tenen unes connotacions específiques i corresponen a diferents formes d'ensenyar. Tot això i més ens ho ensenyava un jove professor que no sabem com va caure per la Universitat Autònoma en aquells anys 70 i que es deia José Luis García Garrido de l'escola personalista de Víctor García Hoz i propulsor de l'antiga Llei General d'Educació; ara pertany al Consejo Nacional de Educación i és un dels valedors de la nova Ley de Calidad de la Enseñanza o "contra-reforma". No tinc cap interès en entrar en la polèmica política, però el que si és cert és que si amb la LOGSE es va voler començar de zero sense preparar el professorat, ara sense recursos econòmics continuarem fent amb poques diferències el que anàvem fent. I és que el que realment importa és saber engrescar l'alumnat per una tasca que és difícil i que consisteix en aconseguir saber viure plenament, és a dir superar constantment els problemes que van sorgint i poder ser més lliures.


MANEL BESER i JORDÀ
Professor de l'IES Castellet

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet