Reportatge


GAUDÍ i VERDAGUER
Dues vides paral·leles (I)

Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926)Aquest any 2002, que ja estem a punt d'acabar, a Catalunya hem estat de festa. Hem recordat dues persones excepcionals, dos artistes, dos genis que el pas del temps no ha fet més que revaloritzar. Aquesta és la raó per la que creiem oportú publicar les dues biografies d'aquestes personalitats tan representatives de la nostra terra. En aquest número, publiquem la primera part d'aquest ampli reportatge, que sens dubte serà de l'interès de tots els nostres lectors. Estem parlant d'Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926) arquitecte i que aquest any s'ha celebrat el 150è aniversari del seu naixement. I de Jacint Verdaguer i Santaló (1845-1902) poeta i defensor de la llengua i cultura catalana (enguany s'ha celebrat el centenari de la seva mort).

El paral·lelisme entre les seves vides és realment sorprenent; sempre units per un fil conductor, que era el seu arrelament a la terra, assumint totes les seves conseqüències i la seva trajectòria personal plena d'incomprensions i malentesos, però convençuts de que aquest arrelament profund a la terra, i molt especialment a la llengua, és indestriable d'una plena vocació universal. Ambdós, participaven en les excursions patriòtiques, anaven a les festes religioses, als certàmens literaris a favor de la llengua, de tal manera que el poble amb aquell sisè sentit que sovint té, sentia Gaudí i Verdaguer, com a vides paral·leles.


ANTONI GAUDÍ – ARQUITECTE, ARTISTA I PENSADOR

A aquestes alçades i atès el gran nombre d'edicions i reedicions de llibres, monografies, programes de televisió i la gran promoció que se n'ha fet arreu, no cal insistir gaire en els seus trets fonamentals com a home i professional de l'arquitectura.
Ens limitarem a fer unes pinzellades perquè volem deixar constància en El Breny d'aquest esdeveniment extraordinari.

L'home

Els pòrtics de columnes inclinades del Parc Güell s’oposen amb el seu color terrós, al cromatisme de la resta del recinteAntoni Gaudí va néixer el dia 25 de juny de 1852 al Camp de Tarragona. Segons pròpia i reiterada afirmació, nasqué a Riudoms al Mas de la Calderera, cosa no gens desaforada tenint en compte que la família Gaudí passava llargues i freqüents temporades en aquest mas. En Joan Bergós, amic íntim d'Antoni Gaudí, amb el que l'unia una relació gairebé de pare i fill, assegura que així ho afirmava Gaudí en tots els escrits (podeu trobar més informació a El Breny número 278 en el reportatge "Riudoms i l'Any Gaudí"). L'endemà del seu naixement, Antoni Gaudí fou portat a batejar a l'Església de Sant Pere de Reus, ciutat on vivia la seva àvia materna. El seu pare era calderer a Riudoms.  Des de la seva infància, Gaudí va ser un atent observador de la natura, de la qual l'atreien les formes, els colors i la geometria. El 1868, decidí estudiar arquitectura a Barcelona. Va estudiar en una escola dominada pels corrents neoclàssics i romàntics, la influència de la qual va quedar palesa en la seva primera producció arquitectònica amb trets orientals i amb la recuperació d'elements medievals.

L'obra

Antoni Gaudí va ésser sens dubte un arquitecte avançat, que va utilitzar unes formes i unes solucions constructives que fins i tot encara avui serveixen d'inspiració per a molts arquitectes. A la Sagrada Família tot és providencial. L’emplaçament es troba al centre de la ciutat, i al centre del pla de Barcelona; hi ha la mateixa distància del Temple a la muntanya, a Sants i a Sant Andreu; alhora equidista dels rius Besòs i LlobregatVa proposar una nova manera d'entendre l'arquitectura, tant pel que fa a l'aplicació de la geometria, la concepció de l'espai i els procediments constructius (ciment ràpid, morter de cal, maons i pedra) com a l'ús de materials (aplacats, revestiment de vidres de colors, vidrieres policromades). També hem de fer una menció especial al seu original i estalviador "trencadís".

Eusebi Güell, el seu millor client i protector

Gaudí, malgrat el seu caràcter retret i no conformista va saber envoltar-se d'especialistes i artistes que li van ser fidels i gran col•laboradors (Jujol, Llimona, etc.) El Modernisme amb el seu desplegament d'arts aplicades, el detallisme de la decoració, l'ús freqüent de motius vegetals i el dinamisme de les formes li anava com anell al dit a Gaudí perquè podia expressar el seu perfeccionisme i la seva genialitat convertint-se en la figura cabdal del Modernisme. Fou una sort que les seves idees revolucionaries (artísticament parlant) coincidissin amb una burgesia rica, que en el seu afany de sobresortir, rivalitzaven entre ells per veure qui es construïa l'edifici més original.

En aquest context, surt d'entre els arquitectes, el geni d'en Gaudí i d'entre la burgesia sorgí, Eusebi Güell, amb el desig de diferenciar-se dels membres d'aquesta nova burgesia. I així s'establí una relació inusual entre l'artista i el mecenes. Gaudí tenia llibertat absoluta i tots els diners que li calien, sense cap fiscalització. Eusebi Güell es convertí en el seu millor client i protector. A Antoni Gaudí se li confià la construcció d'un palau, l'església per una colònia industrial, uns pavellons per a la seva residència d'estiueig i una ciutat jardí. Els Jardins Artigas (o de la Magnèsia) que es troben a La Pobla de Lillet. Fins fa poc eren gairebé desconegut per la majoria de públicL'exemple del comte Güell fou seguit per altres personatges adinerats que tenien una certa sensibilitat artística. Això motivà la rica producció gaudiniana d'arquitectura cívica, com per exemple la famosa "Pedrera" (o Casa Milà). Paral·lelament, la relació amb importants eclesiàstics donà lloc a la seva valuosa creació d'arquitectura religiosa més important: el Temple de la Sagrada Família.

Una petjada de Gaudí a La Pobla de Lillet (Berguedà)

A la tardor de l'any 1906 s'acabà el Jardí de la Magnèsia, a casa del senyor Artigas de La Pobla de Lillet, dissenyats per Gaudí i executats per un mestre d'obres local, constructor també del Parc Güell. El Jardí de la Magnèsia i el Parc Güell, eren dues realitzacions simultànies del "Gaudí jardiner". Una rural, de muntanya, i l'altra urbana, de marina. Ambdues amb aigua corrent, fonts, ponts i estàtues. Si bé el jardí de La Pobla, havia passat, fins ara, gairebé desapercebut per investigadors. Mentrestant, Gaudí arribà en la seva vida privada a un veritable franciscanisme.

Aprofitem l'avinentesa, per recomanar una visita a aquests deliciosos jardins que tenim bastant a prop.
Per a més informació, us podeu adreçar a l'Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet al telèfon 93.823.61.46.

Només entrar al Parc Güell trobem, donant-nos la benvinguda, el famós Drac del Parc, que també està fet amb la tècnica del “trencadís”. Aquesta tècnica reutilitzava peces de ceràmica de colors vius i altres materials i es trencaven i s’enganxaven a manera de trencaclosquesLa mort d'un geni

El 7 de juny de l'any 1926, Antoni Gaudí va ser atropellat per un tramvia i morí tres dies després, depauperat i absent de tot el que l'envoltava.

150 anys del seu naixement

La commemoració del 150è aniversari del naixement d'Antoni Gaudí ha estat una oportunitat única per recuperar la seva figura i acostar el seu gran patrimoni a tothom i que la seva fascinació aconsegueixi que molts forasters s'agrupin, multitudinàriament, davant dels seus edificis.

Algunes de les obres més representatives

A BARCELONA
- Fanals de la Plaça Reial
- Casa Vicens (1883-88)
- Pavellons de la Finca Güell (1884-87)
- Palau Güell (1886-89)
- Col·legi de les Teresianes (1888-89)
- Sagrada Família (1892-1926)
- Casa Calvet (1898-99)
- Torre de Bellesguard (1900-09)
- Parc Güell (1900-14)
- Porta de la Finca Miralles (1902)
- Casa Batlló (1904-06)
- La Pedrera (Casa Milà) (1906-10)
- Escoles de la Sagrada Família (1909)

ALS PAÏSOS CATALANS
- Cooperativa La Obrera Mataronense (1873-85). Mataró
- Cellers Güell (1895-1901). Garraf
- Misteri de Glòria al Camí de la Santa Cova (1900-07). Montserrat
- Catedral (1903-14). Palma de Mallorca
- Jardins Artigas (1905). Pobla de Lillet.
- Cripta de la Colònia Güell (1908-17). Santa Coloma de Cervelló

A L'ESTAT ESPANYOL
- El Capricho (1883-85). Comillas
- Palacio Episcopal (1889-93). Astorga
- Casa de los Botines (1891-94). León


Per a saber més...

Per tal de poder ampliar el contingut d'aquesta informació, la Biblioteca Popular disposa de diversos recursos d'informació, pàgines web, llibres, revistes i dossiers, tant per adults com per a infants. Aquesta documentació fa referència a aspectes biogràfics i també a l'obra d'Antoni Gaudí.

Més informació d'Antoni Gaudí a la xarxa

- Any Internacional Gaudí 2002. Barcelona
http://www.gaudi2002.bcn.es/catala/flash/home/GO.htm

- Gaudí i el Modernisme a Catalunya
http://gaudiallgaudi.com/CA002.htm

- Generalitat de Catalunya. Any Gaudí 2002
http://cultura.gencat.net/gaudi

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet