Salut


1. LA GRANA, PRODUCTES ECOLÒGICS

2. ELS ALIMENTS. COM INFLUEIXEN A LA NOSTRA VIDA?

 


LA GRANA, PRODUCTES ECOLÒGICS

Es parla molt dels productes ecològics, això vol dir que és un producte sa, cent per cent, o sigui, de la primera llavor, passant desprès per les diferents manipulacions i transformacions fins el producte final que és quan es ven al públic. Aquests productes han de portar la corresponent etiqueta oficial numerada de la C.C.P.A.E. de la comunitat de Catalunya (cada comunitat te la seva). S'ha d'anar molt en compta, doncs hi ha molts productes que diuen ser ecològics i en realitat no en tenen res. Es molt difícil i rigorós obtenir l'etiqueta corresponent que demostra fidelment que aquell producte és ecològic.

Tot aquest aclariment ve a conte perquè ens ha arribat a la nostra redacció d'El Breny, una notícia en la qual s'esmentava que a Sant Vicenç hi tenim un molí que fa i distribueix productes ecològics amb etiqueta oficial, i com que això sabem que és molt dificultós d'aconseguir vàrem decidir d'esbrinar si era veritat. Em dirigeixo al Barri de la Farinera i davant de la benzinera, entrant per una porta on abans es feien productes de PVC, a una paret hi ha un rètol que es pot llegir "LA GRANA" PRODUCTES ECOLÒGICS; truco i soc atès cordialment per en Francesc Biosca, un dels dos socis, doncs en Jordi Magá no hi es, però "...tots dos son pagesos per ideologia" segons em diu en Francesc.

"Com que tots dos som pagesos convençuts de tota la vida, també ens agrada això de l'ecologia, i vàrem decidir a fer-hi alguna cosa. Com que es força complicat això de fer-ho com Deu mana, vàrem començar per el principi demanant molta informació oficial i vàrem decidir d'intentar-ho" em diu el Francesc. Per arribar a tenir l'etiqueta "Ecològica" , primer de tot es contactar amb el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (C.C.P.A.E.), i demanar els permisos corresponents per l'activitat que es vol fer. Per obtenir productes ecològics; las llavors ja ho han de ser, i a continuació conrear el camp sense productes tòxics o contaminats durant dos anys, per "netejar-lo" i no es pot vendre la collita fins el segon any. Tots el productes, mentre es manipulen o transformen han d'anar acompanyats d'un volant on consta tot el historial des de el lloc on s'han comprat las llavors, camps on s'han conreat , i tota la seva manipulació fins que arriba a la botiga i es ven al client, el qual, pot comprovar si és cent per cent ecològic si porta l'etiqueta o el botiguer té el volant corresponent.

Ara que tenim clar que és un producte Ecològic intentaré explicar-vos l'activitat de LA GRANA PRODUCTES ECOLÒGICS S.C.P. situada a la Ctra. Vella Km. 21 Sant Vicenç de Castellet. Tel. 93 872 17 25, N.I.F. G-61219848 Tel. mòbil 639 54 87 08.

La seva principal activitat és la de fer farines i sèmoles ecològiques de tot tipus de cereals i gra, encara que les seves especialitats són: blat, sègol espelte (blat antic), blat de moro o panís i arròs, tot a l'engròs, la majoria de sacs són de 25, 30 i 10 Kg. i alguns segons productes més petits. Com que d'aquests productes a Catalunya – Espanya encara s'han gasten (pocs, segons en Francesc) creu que de moment a Catalunya son els únics que en fan. Però com que no només els seus clients volen farines, també hi ha els pastissers i forners que necessiten gran varietat de productes. Tenen clients arreu de Catalunya i cada any augmentant espectacularment. en Francesc i en Josep s'han hagut d'espavilar per servir-los ja que tenien molts problemes per trobar segons quins productes ecològics.

La llista de productes que poden servir es tan llarga i variada que contats així pel damunt són aproximadament més de 300 productes. Per que en tingueu una idea n'anomenen uns quants:

 • CEREALS: blat de moro, civada, blats, etc.

 • SÈMOLES: búlgares, couscous, blat sarraí, etc.

 • FARINES: de sarraí, de civada, de Kamut, arròs integral, etc.

 • LLEGUMS: Azuki, Frijoles, Soja verda, Mongetes de tot tipus, etc.

 • LLAVORS: Alfals, Mostassa, Gira-sol, Carabassa, etc.

 • NOUS: de Marañón, coco, nous de Pará, cacauets, etc.

 • FRUITS SECS: Albercocs, figues, poma seca, dàtils, plàtans, panses blaves, etc.

 • GELEES: de civada, de blat, d'arròs, de blat de moro, etc.

 • SUBSTÀNCIES EDULCORANTS: Gelea de remolatxa, Malta de civada en pols, etc.

 • FRUITES EN CONSERVA: Puré de maduixa, albercocs meitat, cireres sense pinyol, etc.

 • DIVERSOS: Basicbouillon, mostassa dijon, grans de cafè verd, etc.

 • JAPÓ: Algues variades, Shoyu bio, Tamari bio Japan Tomizu, etc.

 • PASTA BLANCA: Lassagna blanca, Penne, Espaguettis, Espirals. etc.


ELS ALIMENTS, COM INFLUEIXEN A LA NOSTRA VIDA?

La majoria dels antioxidants es troben en els vegetals, per això és important incloure fruites, verdures, llegums, hortalisses, oli d'oliva i cereals integrals a la nostra dieta diària. Us parlaré de tres vitamines que tenen gran importància en el nostre organisme:

• Vitamina E: Està present en major proporció al germen del blat, als cereals de gra, a l'oli d'oliva, als vegetals de fulla verda i als fruits secs. Aquesta vitamina neutralitza els radicals lliures, originats per l'excessiva exposició al sol, pel tabac, l'estrès i diversos factors ambientals.

• Vitamina C: La trobem principalment als cítrics, al kiwi, la maduixa, la col, la col-i-flor, els espinacs, el pebrot verd i al tomàquet cru. La seva acció resulta essencial en la síntesi del col·lagen, responsable de mantenir l'elasticitat de la pell.

• Vitamina D: La podem trobar a l'oli de fetge de peix, les sardines i arengades, al salmó, la tonyina, al fetge, la llet, la mantega i al rovell de l'ou. És imprescindible per la calcificació dels ossos. Absorbeix el calci i el fòsfor, dos dels minerals fonamentals en el manteniment dels ossos, les ungles i l'estat general del cos.

Per conservar millor les vitamines haurem de coure les verdures al vapor i no rentar la fruita tallada a trossets, dons perden gran part de la vitamina c.

Si a aquests consells culinaris hi afegeixes el beure dos litres d'aigua cada dia i uns exercicis que t'ajudin a mantenir el cos més àgil, veuràs la vida més bonica.

G.R.A.
 

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet