Col·laboracions


1. VIATGE A ISRAEL (i II) (Pere Suades)

2. HOMENATGE AL MANEL ROSAS (Sonia Sara Vázquez Martos)

 

VIATGE A ISRAEL (i II)

El Mur de les Lamentacions és lloc sagrat pels jueus. Els significa les restes del temple d'Herodes. Quan ens trobem a la gran esplanada del Mur, la panoràmica és excepcional. Els blocs de pedra són voluminosos, formant una llarga paret semblant a un frontó. El lloc és estrictament controlat per soldats israelians, que escorcollen totes les bosses i et retiren les càmeres fotogràfiques. Durant la pregària a peu dret de cara al Mur, les oracions i lectures les fan en veu alta, mentre balancegen el cap contínuament i, de tant en tant, colpegen el front a la paret. La llei els exigeix que a la pregària hi participi, a més de l'esperit, el moviment dels ossos del cos. Les escletxes de les pedres estan plenes de paperetes doblegades que han introduït els devots implorant algun favor.

Des de Jerusalem fins a Massada hi ha uns 112 quilòmetres. Durant una bona part del trajecte es passa paral·lel al mar Mort, que és el lloc més baix de la Terra (a 400 metres sota el nivell del mar). Quan descendeixes, causa angoixa pensar el què pot passar a la profunditat del sòl, com si ens esdevingués un collapse. Un cop salvat el desnivell, es veu tot seguit l'incomparable Mar Mort, un mar sense vida. A la seva ribera munts de sal formen extravagants figures. Sembla una bassa viscosa d'aigua calenta, a on els banyistes s'embadurnen per evitar la impregnació. No s'enfonsen i si volen nedar no avancen, degut a la densa salinitat de l'aigua, que és deu vegades més alta que la del Mediterrani. Al costat de la carretera s'observa un tub rectilini d'aigua potable que abasteix la part meridional. Quan arribes al trencall de Massada, el mar encara continua.


Massada és un altiplà o immens terrat de 600 metres de llarg per 300 d'amplada. És un paisatge quasi lunar, impressionant. S'hi puja en telecabina. Comprèn les ruïnes d'una fortalesa amb palau i una població de mil habitants, en temps d'Herodes. En la guerra contra els romans van ser assetjats durant un any i, abans de rendir-se, van decidir cremar les seves dependències i morir junt amb la família. Es diu que van ser els primers cristians. Dalt al replà hi feia una calor asfixiant. Molts turistes - entre milers- mullaven el seu barret o mocador amb aigua, mullant-se la cara-braços-peus, com si fos una esponja. Les baranes de ferro que marcaven alguns camins cremaven. No obstant, la previsió israelita es notava arreu: grans barracons muntats de branques verdes servien de refugi per ombrejar, instal·lacions d'aixetes d'aigua penjant-hi un pot servien per beure, lavabos públics, dispensari per atendre insolacions o el què calgués, etc. A vista d'ocell, es contemplava l'encant del Mar Mort, el desert de Judea i moltes muntanyes pelades tan tètriques i abismals que feien por.

De Jerusalem a Natzaret dista uns 150 quilòmetres. Vam anar-hi amb autocar, d'excursió facultativa. A part de que aquest mitjà és molt pràctic i agradable, no és el mateix que disposar de plena llibertat. Tot succeeix massa ràpid. Sí que vam parar a la vall on Jesús va caminar per sobre el Mar de Galilea i va transformar miraculosament pans i peixos. També visitàrem Cafarnaum (lloc de miracles i guariments de Jesús) amb restes arqueològiques de sinagogues i la casa on va viure Sant Pere. Un cop a Natzaret visitàrem la preciosa Basílica de l'Anunciació, l'església de Sant Josep i Maria... La Font de Maria la vam veure passant amb l'autocar, veloçment, i sort que el guia ens ho va indicar. No vam poder veure la Basílica de la Transformació al mont Tàbor, ni Tiberiades, etc. Sí que visitàrem pacientment un obrador per tallar diamants, per fins comercials. El que sí ens va impressionar fou divisar, des de lluny, les muntanyes de Golan, lloc fronterer amb Síria. Tenien un aspecte fantasmagòric, difuminades en mig la boira de la seva silueta gegantina.

Podríem continuar encara més la descripció d’aquest viatge, però no acabaríem mai. Algunes vivències: una noia anglesa portant una llarga creu de branca d'olivera, descalça, que coincidíem en molts llocs sants de la vida de Jesús; dos franciscans de complexió prima i cara malaltissa, abraçant-se emocionats al replà del Sant Sepulcre. Vam escoltar la veu pioca d'un d'ells que deia: "Hola Jeremies!"; una velleta vestida de negre, resseca, caminar àgil, sempre ens empaitava per demanar-nos almoina. Li corresponíem. Tenia una mirada penetrant com si els seus ulls no fossin d'ella. Ens recordava la mare. Etcètera. Israel té massa història per tant poca geografia. Es tracta del resum d'un curt viatge, el qual testimoni s'ha descrit sense el rigor històric-religiós que es mereix.

Per acabar, parlarem tal com hem començat: de l'actual lluita a mort entre jueus i palestins. Ambdós defensen els seus orígens ancestrals. Creiem que, a la llarga, s'hauran d'entendre. El fanatisme religiós no pot privar el dret a viure. Ens va sorprendre veure el poble jueu massa militaritzat. El fusell potser se l'emporten fins i tot per anar a dormir al peu del llit, a punt de disparar. Els rostres de la gent d'Israel -de tots- denotaven cansament i preocupació. El desig de pau el tenen molts jueus i palestins.


PERE SUADES VILA


HOMENATGE AL MANEL ROSAS

Sigues?..sigues...?.donde estás?
Es mi pregunta
Pero sí, seguirás ignorando lo que te seguía?
Ignorancia, ese fue tu secreto? hacia lo que persistía y te seguía?
Lo apartabas, lo ignorabas y te sobreponías hacia lo que te seguía

No le dabas importancia, ni lo escondías y al mismo tiempo te sobreponías
Cómo? Cómo lo hacías?
Una de mis preguntas
si lo tenias que arrastrar lo arrastrabas,
pero nunca decías como lo hacías

No me enfado, ni grito y si lloro ahora mismo es porqué lo siento
Puede ser como un aplauso, una sonrisa hacia lo que fue tu secreto
Recalco la palabra IGNORAR y olvido y borro de mi mente EGOISMO
Tú lo has querido así de eso estoy segura, fue tu decisión por eso la respeto

Para mi, fuiste como el maestro que da y enseña la receta pero siempre se deja un
ingrediente
Para que cada uno saque lo mejor de uno mismo
Y al final entre todos sacar el mejor fundamento.
Fundamento?

Dejas que te regale estas letras, palabras y preguntas que salieron de mi pensamiento?
Alguna preguntas, pocas respuestas pero sí mucho fundamento hacia lo que siento
Eso fue lo que tú me enseñaste maestro,
porque estas palabras escritas no salen si tú no estás en mi pensamiento
y es lo que siento y te admiro maestro.

Si sigues caminando como lo hacías aquí, en esta vida,
Yo te felicito y te mando un beso
Pero no me dejaste remitente, no sé como buscarte ni donde, para decirte esto
o darte lo que siento

Creo una opción no hay otra solución hacia tu decisión
Doblo éste folio con estas letras, palabras y me presento a donde supuestamente este tu
cuerpo y espero que te acompañe en ese festival de fuego.
Al lado de tu cuerpo

No te puedo decir más...solo que te quiero
Y estarás a tan solo un pensamiento.

SONIA SARA VÁZQUEZ MARTOS

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet