Teatre


LA NIT JUST ABANS DELS BOSCOS, de BERNARD-MARIE KOLTÈS

Companyia SARAU ONCE BARCELONA. Direcció: José Antonio Aguado. Teatre “Societat Coral l’Estrella” de Sant Vicenç de Castellet. Diumenge 12 de maig a les 18 hores

Aquest espectacle ha estat representat aquesta temporada en moltes ciutats de Catalunya i també ha viatjat per tota España. El públic de Barcelona, Madrid, Tenerife, etc., ja han aplaudit aquest muntatge. I ara li toca a Sant Vicenç de Castellet. Una excel·lent oportunitat per comprovar la important tasca d’integració d’invidents que en el camp teatral realitza l’ONCE. 

“La nit just abans dels boscos” ens acosta al parlament d’un estranger que no vol quedar-se sol. És un monòleg interpretat per dotze actors on es destaca el caràcter múltiple de la figura de l’emigrant. Dotze éssers humans arquetipus d’una situació d’aïllament, soledat i desesperació que és pròpia de milions d’éssers humans desplaçats, desarrelats, foragitats dels seus llocs de naixement. 
La posada en escena és arriscada, perquè abandona la clàssica disposició a la italiana, per passar a barrejar-se amb el públic i establir així una relació amb l’espectador de pell a pell. 

Un espectacle original i poètic que de ben segur tindrà per part de la població de Sant Vicenç l’acollida que mereix.

CRÍTICA

El grup teatral de l’ONCE de Catalunya, formada per dotze actors cecs, va actuar a Sant Vicenç el passat dia 12 de maig al Teatre de la Societat Coral l'Estrella. Aquest espectacle ha estat representat aquesta temporada en moltes ciutats de Catalunya i també ha viatjat per tota España. El públic de Barcelona, Madrid, Tenerife, etc., ja havia aplaudit aquest muntatge, i ara també Sant Vicenç va tenir l’oportunitat de comprovar la important tasca d’integració d’invidents que en el camp teatral realitza l’ONCE.

“La nit just abans dels boscos” ens acosta al parlament d’un estranger que no vol quedar-se sol, i que pateix l’opressió i marginació d’aquells que l’envolten. És un monòleg interpretat per dotze actors on es destaca el caràcter múltiple de la figura de l’emigrant. Dotze éssers humans arquetipus d’una situació d’aïllament, soledat i desesperació que és pròpia de milions d’éssers humans desplaçats, desarrelats, foragitats dels seus llocs de naixement.

El teatre de Koltés no és un teatre amable. El text, hiperrealista i poètic alhora, denuncia sense embuts les injustícies del món que ens envolta. És un teatre que vol colpir i inquietar l’espectador. I, ben segur que ho aconsegueix. La posada en escena sorprèn. El caràcter invident dels actors dóna tot el protagonisme a la paraula, alhora que queda molt reduïda la seva mobilitat escènica, delimitada per unes catifes que marquen l’espai escènic que no poden traspassar. Una escenografia i una il·luminació molt austeres incrementen la duresa de l’espectacle.

El caràcter original d’aquesta obra no va deixar indiferent un públic sorprès per la força interpretativa d’uns invidents que donaven el millor d’ells mateixos. Els membres de la companyia de l’ONCE van quedar molt satisfets de l’acollida que van tenir al nostre poble i es van mostrar esperançats en poder tornar aviat per mostrar els seus futurs treballs.

ÀNGEL FERNÁNDEZ

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet