El Poble


1. XI BALLADA POPULAR DE GITANES

2. EN MARXA LES DESENES COLÒNIES MUNICIPALS D'ESTIU

3. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

4. SOPAR DEL PUBILLATGE A SANT VICENÇ DE CASTELLET

5. INAUGURACIÓ DEL MONUMENT A LA MARE

6. 48è APLEC DE SANT PERE DE VALLHONESTA

 


XI BALLADA POPULAR DE GITANES

Foto de família de tots els participants al Ball de Gitanes d'aquest any 2002
Cliqueu-hi a sobre per ampliar-la

Un moment del Ball del Galop amb més de 180 balladors al mig de la Plaça de l'Ajuntament

Aspecte de l'estendard brodat que es presentava amb el logotip de les Gitanes La plaça de l'Ajuntament de Sant Vicenç va tornar a omplir-se de gent disposada a gaudir de les gitanes, que es van celebrar el passat 19 de maig. 180 balladors, agrupats en tot de colles dansaires, van donar vida al tradicional ball de gitanes. Un any més balladors, balladores i públic han demostrant que es tracta d'una festa plenament consolidada i amb gran èxit al municipi. Aquest any ja en feia 11 des que es va recuperar al poble la Festa del Ball Popular de Gitanes. Si l’any passat, en el seu desè aniversari, s’inaugurava el que seria el logotip de les següents ballades de gitanes i totes les colles l’incorporaven al vestit, enguany es va presentar l’estendard brodat amb el mateix logotip. 

Dolors Botines passa el mantó a la núvia d'aquest any, Rosa Maria Cinca La festa va començar al matí, a les 11, amb una missa a l'església. A la sortida d'aquesta, els integrants dels diferents grups van anar en cercavila i acompanyats pels gegants i els grallers fins a la plaça de l'Ajuntament. 

La onzena ballada popular de gitanes va començar precisament amb el ball dels gegants, els barons de Castellet, i tot seguit les prop d'un centenar de parelles van entrar a la plaça, amb el galop d'entrada, i es van situar davant el nombrós públic reunit allà. Abans de començar tot els balls, es va triar la núvia de les gitanes i es va fer el galop de la coronació. 

Les dotze colles dansaires van ballar el xotis, les catxutxes, les contradanses, la jota i el vals jota, i van dibuixar durant un dels balls, com ja ens tenen acostumats, la figura d'una estrella al voltant de la plaça. Per acabar el ball popular de gitanes d'enguany, els balladors van treure a fer el galop final a gent del públic que s'havia aplegat a la plaça per seguir la festa i van ballar el ball dels gegants.


EN MARXA LES DESENES COLÒNIES MUNICIPALS D'ESTIU

Durant el mes de maig ja s'han començat a reunir tota una sèrie de joves als locals dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Vicenç. Aquests nois i noies, al igual que anys anteriors, tenen com a objectiu organitzar les Colònies Municipals d'Estiu. 

Les primeres activitats d'aquest tipus es van organitzar l'estiu de l'any 1993, per tant aquest any ja és la desena edició que es celebren. Aquesta és la raó per la qual, que s'intentarà celebrar per sobre de tot aquest desè aniversari.
Les Colònies Municipals d'Estiu són diferents activitats que s'organitzen durant les tres primeres setmanes del mes de juliol per a nens i nenes, nois i noies de 3 fins a 16 anys. Aquest any, però, hi haurà una petita variació en els grups d'edat i quedaran de la següent manera:

- El grup dels petits, de 3 a 5 anys.
- El grup dels no tan petits, de 6 a 8.
- Els mitjans, que tindran de 9 a 11 anys.
- Els més grans seran els que tinguin de 12 a 14 anys.

Cal dir que s'està estudiant la possibilitat d'afegir un altre grup que tingui entre 14 i 16 anys. Les Colònies Municipals d'Estiu estan organitzades pel Departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Vicenç, Càrites Parroquial i tenen el suport de diferents entitats culturals i esportives del poble.
Encara que s'han celebrat en diferents escoles de Sant Vicenç, ja fa uns anys que es porten celebrant de manera consecutiva a l'Escola Sant Vicenç a la Plaça de l'Onze de Setembre. L'objectiu principal de les Colònies és oferir activitats lúdiques d'una manera diària durant les tres setmanes que duren.

Les activitats que s'organitzen són ben diverses i van adequades amb l'edat de cada participant. Es poden fer tallers amb fang, guix, manualitats,... es fan diferents activitats com tallers de xanques, tallers de màscares,... excursions a la platja, al Zoo de Barcelona, a la piscina (de Sant Vicenç i de Castellgalí). Per acabar, direm que enguany les Colònies Municipals d'Estiu començaran el dilluns dia 1 de juliol i acabaran el divendres 19. L'horari serà l'habitual durant aquest deu anys i serà des de les 10 del matí fins a la 1 del migdia.

JORDI LARGO


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

MARÇ 2002

NAIXEMENTS

Nom i Cognoms: MARIA CASTELLS I CAÑADAS
Data de naixement: 02-03-02
Filla de JORDI i de MARÍA JOSÉ

Nom i Cognoms: NÚRIA VALERA I GISPETS
Data de naixement: 02-03-02
Filla de LLUÍS i de MONTSERRAT

Nom i Cognoms: ALEX GARCÍA I MUÑOZ
Data de naixement: 12-03-02
Fill de MANUEL i d’HERMINIA

Nom i Cognoms: QUERALT PRADAS I PÉREZ
Data de naixement: 14-03-02
Filla de JUAN MIGUEL i de LAURA

Nom i Cognoms: ORIOL GARCIA I PUIG
Data de naixement: 24-03-02
Fill de LLUÍS i CECÍLIA

MATRIMONIS

Cònjuges: JAIME ABAYÀ MARTÍNEZ i ESTHER JUÁREZ LÓPEZ
Data de celebració: 28-03-02

DEFUNCIONS

Difunta: FRANCISCA SANTACREU I SERRA 
Edat: 87 anys
Data de defunció: 01-03-02

Difunta: MERCÈ ENRICH I CALSINA 
Edat: 83 anys
Data de defunció: 10-03-02

Difunta: MARIA CAMPÀ I MORERA 
Edat: 76 anys
Data de defunció: 12-03-02

Difunta: JOSEFA-VICTORIA LÓPEZ I LÓPEZ 
Edat: 77 anys
Data de defunció: 12-03-02

Difunt: HUGHES DIDIER ALBERT I GRAFF 
Edat: 36 anys
Data de defunció: 17-03-02

Difunta: MERCEDES SUÑÉ I OLIART
Data de defunció: 19-03-02

Difunt: JOSEP ALBAREDA I TARRIDA, 84 anys
Data de defunció: 20-03-02

ABRIL 2002

NAIXEMENTS

Nom i Cognoms: ALBA SÁNCHEZ I HONRADO
Data de naixement: 08-04-02
Filla de JOSÉ ANTONIO i MARIA LOURDES

Nom i Cognoms: MARTÍ GARCÍA I CINCA
Data de naixement: 09-04-02
Fill de DAVID i ANNA MARIA

Nom i Cognoms: ABRIL GARROSET DE LA CRUZ
Data de naixement: 11-04-02
Filla d’ARTUR i JOAQUINA

Nom i Cognoms: ALEIX GARROSET DE LA CRUZ
Data de naixement: 11-04-02
Fill d’ARTUR i JOAQUINA

Nom i Cognoms: MIRIAM SÁNCHEZ DOMENE
Data de naixement: 15-04-02
Filla d’ANTONIO i ILUMINADA

MATRIMONIS

Cònjuges: JAUME BARTOMEU PRAT i EMMA CACHÓN FERNÁNDEZ
Data de cel·lebració: 19-04-02

Cònjuges: COLM FAGAN i MARIA ASENSIO SOLER
Data de celebració: 27-04-02

DEFUNCIONS

Difunta: MARIA LUZ ALBÍSUA I RANERO 
Edat: 85 anys
Data de defunció: 07-04-02

Difunt: JUAN MACÍAS I CORRALES 
Edat: 75 anys
Data de defunció: 12-04-02
Difunt: JUAN RAMOS I RAMOS 
Edat: 62 anys
Data de defunció: 13-04-02

Difunt: AVEL·LÍ PLANS I PIÑOT 
Edat: 84 anys
Data de defunció: 29-04-02


SOPAR DEL PUBILLATGE A SANT VICENÇ DE CASTELLET

El proppassat dissabte dia 4 de maig, es va celebrar un sopar a Can Soler organitzat per l'Hereu i la Dama de Sant Vicenç de l'any passat, en Christian Munuera i la Queralt Checa, i l'Hereu i la Dama d'aquest any, en Jordi Largo i la Natàlia Segarra. Aquest sopar estava adreçat a tots els Hereus, Pubilles, Dames i Fadrins de tot Catalunya que volguessin participar. Ja feia uns quants mesos preparant aquest sopar i tot i que el mateix dia hi havia un altre acte programat per als representants de tots els pobles i ciutats de Catalunya, es van reunir una trentena de nois i noies a la sala polivalent.

Es van reunir representants de Manresa, Monistrol de Montserrat, Navarcles, Navàs, Casserres, Sant Fruitós de Bages, Vilassar de Mar, Pineda de Mar,... i és clar els de Sant Vicenç de Castellet.

El sopar va començar pels volts de les nou de la nit i el menú estava compost per pa amb tomàquet i embotit, aperitius, pollastres a l'ast amb patates fregides, i unes delicioses postres formades per maduixes amb nata, crêpes amb nata o xocolata i coques. Un cop es va acabar tot el tiberi es va recollir una mica la sala i van anar a moure l'esquelet per les discoteques de la comarca. Des d'aquestes línies, els organitzadors volen donar les gràcies a l'Ajuntament per haver cedit la nova sala polivalent de Can Soler per celebrar aquesta festa.

JORDI LARGO


INAUGURACIÓ DEL MONUMENT A LA MARE

El dia 7 d'abril, es va dur a terme un concert de cant a l'Església Parroquial, organitzat per l'Agrupació Artística i que va anar a càrrec de la Coral "Al Vent", on ens van delectar amb unes cançons de gran qualitat. El dia 14 del mateix mes, va tenir lloc el gran espectacle, també organitzat per l'entitat. Les actuacions van anar a càrrec de les següents entitats:

- Casa d'Andalusia de Manresa.
- Escola de Dansa Castellet.
- Gimnàs Castellet.
- Esbart Dansaire Santvicentí.
- Grup de teatre "Cul-i-seu".
- Escola de ballet de Margarita Camps.

D'esquerra a dreta, l'alcalde de Sant Vicenç Joan Montsech, la presidenta de l'Agrupació Artística Engràcia Santiago, el senyor Joan Ballvé i el senyor Jaume Dalmau en el moment de la descoberta del Monument a la MareVa comptar amb la presència de Marcel·lí Oliveras com a rapsode. També van ser-hi l'autor del poema dedicat a la mare, en Sergi Juanola i Ariadna Rivera com
a dissenyadora de la butlleta. L'espectacle va tenir una cloenda de Ball Country i va haver-hi una gran acollida de públic, tan local com de fora.

Tanmateix, cal fer esment de les persones que van participar i col·laborar en el muntatge: el so i les llums a càrrec d'en Ramon Tomaga, la part musical de l'espectacle va ésser d'en Jordi Bergas, la preparació d'aquest i la coordinació d'aquest de la Margarita Camps i la presentació de les actuacions van ser gràcies a la col·laboració d'en Quim Casajuana de Ràdio Zènit.

A la cloenda, es van lliurar uns rams de flors a tots els que hi van col·laborar com a record per la seva participació. Cal dir que gràcies a tots els actes, podem estar orgullosos d'haver aconseguit una bona recaptació destinada al monument i així poder gaudir tot el poble santvicentí d'aquesta gran figura com és la mare.
Per això i dins l'espectacle també es va fer la presentació, a tots els assistents, de la butlleta participativa a mans de la presidenta i es va dir que les aportacions es poden fer a la Caixa de Pensions "La Caixa" i Caixa de Penedès. Unes setmanes més tard, el dia 5 de maig, coincidint amb el Dia de la Mare, l'Agrupació Artística va dur a terme la festa gran de la inauguració del Monument a la Mare, que va coincidir amb la Novena Diada de l'Art.

Autoritats i públic en general no es van voler perdre la inauguració d'un nou monument a Sant VicençEls actes van començar amb una cercavila encapçalada amb els Geganters i els Barons de Castellet que van sortir de la Plaça de l'Ajuntament fins al lloc on queda ubicat el monument, acompanyats de l'alcalde de Sant Vicenç, Joan Montsech i senyora, i l'assistència del Secretari de la Família senyor Joan Ballvé de la Generalitat de Catalunya i ex-Conseller d'Indústria. També van ser acompanyats en tot moment per les Pubilles i els Hereus del Mil·lenari de Sant Vicenç, la Miriam Ramos, la Natàlia Segarra, en Jordi Largo i l'Oriol Mares. El senyor Jaume Dalmau va demanar la paraula a la presidenta Engràcia Santiago. Obrint l'acte va donar l'explicació del procés d'aquest monument, seguidament va parlar el senyor Joan Ballvé donant referències al tema de la família i elogiant l'acte tan nombrós.
Per últim, l'alcalde senyor Joan Montsech va tenir la paraula i en el seu discurs va donar les gràcies pel gran interès obtingut per haver fet possible aquesta obra, cloent així els parlaments. A continuació, la presidenta Engràcia Santiago i el senyor alcalde van passar a descobrir l'escultura tallant la cinta que l'envoltava quedant inaugurada davant del nombrós públic. 

L'Agrupació Artística i la Comissió a la Mare, agraeix a tots els santvicentins la seva assistència a tots els actes i també l'agraïment a la col·laboració especial de les persones que ens han aportat per mitjà de la recerca de la butlleta i tothom pugui seguir participar per el finançament i poder manifestar que aquest monument és de tots.


48è APLEC DE SANT PERE DE VALLHONESTA

Aquest any més de 1.200 persones es van aplegar a l’ermita de Vallhonesta per recollir el tradicional panelletFa quaranta-vuit anys, o més, que la gent del Centre Excursionista, treballa de valent perquè aquesta tradició tan arrelada al poble i a la nostra ermita tiri endavant, amb ganes i esforç perquè res la pugui aturar. Un dels elements que més basarda els fa és el temps climàtic que pugui fer, perquè només amb quatre gotes que caiguin al matí o bé a primera hora, pot malbaratar la gran tasca feta per preservar aquesta Festa del Panellet. Vist des de fora pot semblar que aquest acte no porta gaire feina, però des de dins, has de treballar de ferm, un parell de setmanes abans, i dues després, perquè també hi entra el Concert de Música Tradicional Catalana, que se celebra dos dissabtes després del Panellet. 

Qualsevol indret era bo per poder descansar i agafar forces després de la caminada per arribar a VallhonestaEl que és més angoixós, és la forta inversió que representa per el Centre, els costos del Panellet, begudes, ciris, samarretes, jerseis de màniga llarga, mocadors i altres despeses addicionals, que comporten per celebrar la Festa com cal. Tota aquesta retòrica esdevé de que aquests anys, ens escapéssim pels pèls de la pluja caiguda l’endemà, que en lloc de ser un gran èxit, (vàrem pujar cap a 1.200 persones, en tot el dia) hauria estat un fracàs total, ja que la gent s’hagués quedat a casa. Però, com que vàrem tenir "la sort" que el dia 1 de maig, encara que fes un dia rúfol, ens va deixar celebrar la Festa amb pau, vàrem gaudir de tots els actes, que començaven a les 10´30 del matí. La Santa Missa, oficiada per el nostre mossèn en Miquel Codina, que molt gentilment puja, per tan tradicional festa.

Seguidament es va procedir a la benedicció i repartiment del tradicional Panellet; a continuació es va fer l’Audició de Sardanes per la Cobla Nocturna d’Igualada, hi per anivellar el pressupost: Servei de Bar, Venda de Begudes, la tradicional Coca de l'Aplec i variats productes típics de Vallhonesta. Cal fer esment molt especialment aquest any, a l’Expo-Foto que es va fer a l’interior de l’ermita. Tres panells plens de fotografies de diferents temes, tots ells relacionats amb Vallhonesta i les seves rodalies:

- Fotos de l’ermita engalanada per la neu caiguda el 14 de Desembre de l’any passat.
- Un altre dels panells amb referència a les masies i cases de Vallhonesta.
- Un tercer panell destinat a la flora i vegetació de l’entorn.

Cal esmentar que la gran quantitat de neu caiguda, reflectia en els arbres i la vegetació, que es mantenien intactes, una imatge realment espectacular. Dos grups de persones enaltien més la Festa, ja que prop d’una vintena de persones, totes elles excursionistes de l’U.E.C. – Unió Excursionista de Catalunya -, venien a celebrar la Festa amb nosaltres i molt contents de participar-hi.

La Cobla Nocturna d’Igualada va ser l’encarregada de posar la música a les sardanes que es fan davant de l’ermitaUn grup de persones, gairebé vuitanta, també van venir a l’Aplec, la peculiaritat de les mateixes, era que totes portaven el cognom "Vallhonesta" i des de feia algun temps volien reunir-se per fer una trobada del mateix cognom. L’idea la van arrencar el Sr. Jesús i els seus fills de Casserres, la qual cosa va comportar que de tots els indrets i racons de Catalunya, fins i tot d’Andorra sortien "Vallhonestes" per trobar-se, la majoria per primera vegada, a la nostra ermita. Per ells va ser una gran Festa dins d’una altra Festa.

Un cop varen disfrutar del panellet i dels entorns de la vall, ompliren l’ermita tots els "Vallhonesta", per rebre la benvinguda oficial de la gent del Centre Excursionista amb unes paraules d’agraïment del seu president Jaume Masats. Una ampliació de una de les fotos de l’ermita embolcallada per la neu, va ser el record que se’ls hi va oferir. Tots el presents emocionats per l’acte de germanor varen esclatar amb aplaudiments i visques a Vallhonesta i als "Vallhonestes". Acte seguit es va procedir a fer la foto de la gran família davant de l’ermita.

Un bon dinar i una bona tertúlia a la feixa de baix, donaven per acabada la trobada d’enguany. El Centre Excursionista agraeix la col·laboració i ajuda de socis i no socis, a l’organització de les tasques més feixugues de la Festa. A l’Associació de veïns de Vallhonesta, a l’Agrupació Sardanista, al nostre Excm. Ajuntament, al patrocini de la Excma. Diputació de Barcelona i també a Sant Pere, per endarrerir un dia més la pluja.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet