L'Ajuntament informa


1. NETEJA DE LES LLERES DE LES RIERES A SANT VICENÇ

2. ESTRENA DE CASTELLET, MEMÒRIA MIL·LENÀRIA

3. PARTICIPACIÓ CIUTADANA ENTORN DELS EQUIPAMENTS CULTURALS


NETEJA DE LES LLERES DE LES RIERES A SANT VICENÇ

L’Agència Catalana de l’Aigua ja ha enllestit les obres de neteja de les rieres de Sant Vicenç de Castellet, un servei reclamat per part de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet des de l’estiu passat. L’estat d’aquestes rieres era de molta deixadesa amb una acumulació de brossa considerable, a banda d’algunes esllavissades del terreny, que feien necessària una actuació per evitar mals majors en cas d’aiguats.

De fet, els danys que va patir el municipi el 10 de juny del 2000 haurien estat menors si les lleres i conques de les rieres de Sant Vicenç de Castellet haguessin estat més netes. L’enorme quantitat de pedres, brossa i branques arrossegats per la gran quantitat d’aigua van ser aleshores la causa de molts dels danys ocasionats pels aiguats, en quedar taponats diversos passos, reduint les seccions de les rieres i per tant ocasionant un efecte de pantà. Aleshores es va fer una neteja de rieres i torrenteres principals de Sant Vicenç, amb caràcter d’urgència, però quedaven alguns trams pendents com ara el torrent del Rubió.

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha mostrat la seva satisfacció pel compliment del servei demanat amb insistència a l’Agència Catalana de l’Aigua. S’evita així que la brossa acumulada pugui ser arrossegada riera avall i al mateix temps s’aconsegueix un espai net, que en cas d’incendi podria actuar de tallafoc.
Les obres de neteja s’han completat ara i han consistit bàsicament en la desbrossada i de les lleres i zones més properes


ESTRENA DE CASTELLET, MEMÒRIA MIL·LENÀRIA

L’estrena del macroespectacle “Castellet, memòria mil·lenària”, acte oficial de cloenda del Mil·lenari de Sant Vicenç de Castellet tindrà lloc aquest divendres 22 de març, al pavelló municipal d’esports a les 22h. Mentrestant, continuen els assajos de les 300 persones que seran damunt l’escenari en les tres representacions ( 22, 23 i 24 de març), ja des de dilluns al pavelló municipal d’esports.

Pel que fa a les autoritats d’àmbit autonòmic que ja han confirmat la seva assistència, destaca la del President del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, Joan Vidal i Gayolà, a l’espectacle de dissabte 23 a les deu de la nit.

Continua a bon ritme la venda d’entrades al preu simbòlic de 5 Euros a l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Llibreria Clavé i Estanc Canal, al propi municipi, així com a Bloc i al local de El Galliner, a Manresa.

“Castellet, memòria mil·lenària” és un espectacle que es va començar a gestar fa poc menys d’un any, gràcies a una trobada entre el consistori santvicentí i les entitats culturals per tal de preparar la cloenda oficial dels actes que Sant Vicenç ha celebrat en el decurs del 2001 per commemorar els primers mil anys d’història del poble. El macroespectacle combina escena, dansa, cant coral i arts plàstiques i s’ha concebut com a síntesi del mil·lenari. Un mil·lenari expressat i explicat a partir de deu elements: Castellet (com a origen del nom), Vallhonesta, la vinya, el riu Llobregat, el tèxtil, la pedra, el tren, l’associacionisme, l’Ateneu i el pont. La direcció és a càrrec del santvicentí i actor professional Joan Maria Segura, amb guió dels també santvicentins David Bricollé i David Sanz, i la direcció musical del manresà Xavier Mestres. El macroespectacle té una durada d’unes dues hores i l’aforament per a cadascuna de les tres representacions al pavelló municipal d’esports és de 900 persones.

Les entitats culturals santvicentines que participen a “Castellet, memòria mil·lenària” són: Coral Al Vent, Associació Musical Castellet, Coral Nou Horitzó, Disset i Escaig, Esbart Dansaire Santvicentí i l’Escola de Dansa, la Societat Coral l’Estrella, la Coral de l’Esplai d’Avis, l’Agrupació Sardanista, el grup teatral Cul-i-seu, l’Escola Municipal de Música i la Colla de Geganters.

Segons ha explicat el director de “Castellet, memòria mil.lenària”, Joan Maria Segura, cal destacar la “combinació possible de gent professional en aquest tipus d’espectacles mulidisciplinars, amb gent que no havia pujat mai fins ara a un escenari”. Segura afegeix que “tots els elements de l’espectacle s’han creat expressament, tot és original i inèdit, des de l’atrezzo, el vestuari o la pròpia música, que després de les representacions, quedarà com a patrimoni del municipi i de les entitats que hi ha participat”. Segons Segura, “tot plegat serà un precedent molt important per la dedicació de les entitats al teatre, a banda de ser tot un repte per a tothom”. El director de l’espectacle també destaca “la llibertat que ha donat l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet als guionistes i a mí mateix a l’hora de crear i decidir els elements i engranatge d’aquest muntatge”.

Joan Maria Segura treballa com a actor professional i ha participat en diverses obres de teatre com ara “West Side Story” i “Amadeus” al teatre Tívoli de Barcelona, ha fet molt teatre infantil a sales de Madrid i també va representar al Festival de Perelada l’obra “Mass”” de Leonard Bernstein”, amb el director Joan Oller. Ha estat el coreògraf de “El Retaule de la Llum” a Manresa i va substituir Xavier Mestres en el personatge de Pere III mentre el manresà treballava a “Full Monty”. Aquesta temporada ha representat un espectacle propi de petit format a la Sala Muntaner de Barcelona. Ara fa tres anys va muntar la companyia teatral “De sobte”. 

El ressò mediàtic de “Castellet, memòria mil·lenària” s’ha notat ja aquestes darreres setmanes en tots els mitjans de comunicació d’àmbit local i comarcal a banda d’una destacada dedicació al tema per part de la xarxa de corresponsals i delegats de diversos mitjans de comunicació al Bages . A més, TVE cobreix aquest vespre un assaig per emetre en directe al programa “Catalunya Avui”. Demà dijous, dia de l’assaig general a partir de les 22 hores, TV3 cobrirà la informació per mitjà d’un equip del “En directe” per emetre divendres al vespre, i també hi serà present un altre equip pel TN Catalunya de divendres a les 14 hores. El programa “El Pont de les Formigues” de diumenge al migdia a Catalunya Ràdio emetrà una entrevista al director del macroespectacle Joan Maria Segura i divendres també tindrà ressò a l’emissora Catalunya Cultura, de 14 a 15 hores.


PARTICIPACIÓ CIUTADANA ENTORN DELS EQUIPAMENTS CULTURALS

L'Ajuntament de Sant Vicenç ha endegat un procés de participació ciutadana en torn dels equipaments culturals. Mitjançant aquest procés, totes les persones del poble son convidades a participar en un debat, en el que s'hauran de valorar diferents aspectes, tant socials com econòmics, que possibilitin l'elaboració d'un Pla d'Equipaments Culturals que sigui a la vegada adequat a les necessitats locals i realista pel que fa a la seva viabilitat. 

En aquest procés, l'Ajuntament deixa d'exercir el paper de responsable únic que la llei li atorga i passa a ser un convidat més, ja que no podria ser un participant d'aquest debat i alhora marcar les regles del mateix amb garanties d'igualtat. Per aquest motiu es va encarregar a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb experiència en l'organització de processos d'aquest tipus, la seva organització.

Una experiència de participació ciutadana d'aquest tipus no és pas nova al món, però si que ho és al nostre poble. És la primera vegada que una decisió de gran importància com pot ser l'elaboració d'unes previsions d'equipaments se sotmet a un debat popular i participatiu en que l'Ajuntament no és "qui mana", si no que és convidat junt amb altres persones i entitats a sospesar diferents opcions i senyalar la que aparegui més viable i adequada. Aquesta condició de novetat explica que junt a la positiva resposta que en general ha rebut l'experiència, apareguin alguns símptomes de desconcert i confusió. Una mostra ben curiosa la tenim en aquest mateix periòdic: El Breny fa una enquesta sobre un misteriós "Pla d'Equipaments" que no existeix i, curiosament, obté respostes, ja siguin en un sentit o en un altre. Al marge de la vessant humorística que aquest fet pugui tenir, ja se suposa que l'enquesta no es volia fer en torn d'un "Pla d'Equipaments" sinó d'un procés de participació ciutadana. És una simple anècdota, però el què queda clar, és que la novetat de la proposta ens ha agafat a tothom una mica desprevinguts. 

Si estem parlant d'una experiència d'aprofundiment en el sistema democràtic fins ara inèdita, és lògic que ningú tinguem clar com es desenvoluparà ni a quines conclusions ens pot dur, però el grup municipal socialista que actualment regeix l'Ajuntament ha cregut que valia la pena córrer el risc, tant per l'interès de l'experiment en si mateix, com per l'ordre de prioritat que els equipaments culturals tenen entre els nostres objectius.

En aquest sentit, no es pot oblidar que poc abans de les eleccions de 1999 un col·lectiu d'entitats ja va elaborar un Document amb tot allò que cadascuna aspira a tenir per satisfer les seves necessitats. Al respecte hi havia dues opinions diferenciades: una creia que s'havia de posar en joc el que en aquells moments hi hagués disponible (escoles velles) i més endavant ja es veuria que es feia amb el patrimoni que es pogués aconseguir. L'altra opinió era partidària d'esperar a consolidar tot el patrimoni públic que estava en perspectiva i després elaborar un projecte global que definís el destí de cada cosa. Totes dues opinions són lícites i defensables, però el govern municipal s'ha manifestat sempre d'acord amb la segona, i ha sostingut en tot moment la seva opinió al respecte i la voluntat de no iniciar cap procés sense tenir tot el patrimoni consolidat. 

El parer de l'equip de govern municipal no ha pas canviat, però sí que ho han fet algunes circumstàncies: avui, a més de les escoles velles, podem plantejar que volem fer amb Cal Soler; avui l'Ateneu ha sortit de la situació d'incertesa en que ha estat durant molts anys i la seva reversió al destí públic està en l'esperit de tothom qui n'ostenta alguna titularitat. A més, s'està a punt de consolidar encara un patrimoni més. No hi ha dubte, doncs, que ara estem en condicions de reflexionar sobre les nostres necessitats i els nostres recursos; de fer compatibles les nostres aspiracions amb les nostres possibilitats. Ja em fet l'exercici de pensar el que volem per la nostra respectiva entitat. Ara cal fer una pas més i, pensant en clau ciutadana, debatre el que volem pel nostre poble. L'experiència de participació que està en marxa es proposa justament això: una reflexió ciutadana feta per un col·lectiu més ampli que aquell sorgit democràticament de les urnes. 

Es cert que no en sabem el resultat, però sabem que en el seu inici hi ha hagut els elements primordials: interès i implicació. El mateix interès i la mateixa implicació que va haver-hi en la redacció del Document de 1999. Un Document que no ha estat pas "arxivat" sinó curosament guardat, i del qual en té actualment una còpia l'equip de la Universitat Autònoma que dirigeix tot el procés de participació ciutadana a Sant Vicenç, i una altra còpia els serveis tècnics del "Centre de Equipaments i Recursos Culturals" de la Diputació de Barcelona.

No hi ha dubte que tot experiment es difícil, doncs la manca de precedents ens priva de referents on recolzar-nos, però si es tracta de fer una passa més en els procediments democràtics de qualsevol col·lectiu o societat, l'experiment, lluny d'inquietar-nos, més aviat ens ha de moure a confiar en que els seus resultats seran sempre positius.

GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA
Sant Vicenç de Castellet

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet