El Poble


1. ACTIVA'T AMB EL REI CARNESTOLTES

2. BIBLIOTECA S. VIVES CASAJUANA. ACTIVITATS

3. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

4. ELS PARTS NATURALS ATREUEN PERÒ LA MAJORIA ENCARA ÉS RETICENT

 


ACTIVA'T AMB EL REI CARNESTOLTES

Carnestoltes 2002:
Un any més arriba el Rei dels Poca-soltes a Sant Vicenç.

El Rei Carnestoltes en el moment del discurs d'enguanyUn cop passada la Festa Major d'Hivern la gresca no pot acabar. Així doncs, el dia 9 de febrer ens va visitar Sa Majestat el Rei Carnestoltes. La novetat d'enguany va ser la nova organització d'aquest festa, que va anar a càrrec de l'Associació Cultural "Activa't" i va comptar amb la col·laboració del Punt d'Informació Juvenil "Xamba" i amb el suport de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet. També hem de dir que es va variar el recorregut de la Rua de Carnestoltes respecte a anys anteriors.

La festa va començar el dissabte dia 9 de febrer a les quatre de la tarda, quan tots els santvicentins amb ganes de gresca es van concentrar a la Plaça 11 de Setembre. Llavors, poc després de dos quarts de cinc de la tarda, va començar la cercavila amb prop d'un miler de persones que es van disfressar o que només volien veure els seus familiars o amics disfressats. 

Membres de la Colla de Geganters vestits de "Zorros" amb la Cantina al fons Com hem dit, la cercavila va sortir de la Plaça 11 de Setembre i va passar pels carrers més cèntrics de la població. Primer de tot, va passar pel carrer Barcelona per agafar després el carrer de Sant Joan. Un cop recorregut tot el carrer de Sant Joan es va arribar fins a l'avinguda del Secretari Canal per després baixar pel carrer Gran. Llavors, es va girar a l'esquerra pel carrer 1r de Maig per després tornar a pujar pel carrer de Maria Gimferrer fins arribar a la Plaça de l'Ajuntament. Tot i que pot semblar un recorregut curt, la rua va durar més de dues hores.

Aquesta disfressa feta només amb llaunes de cervesa va guanyar un menú per a dues persones al restaurant Cal RamonLa Plaça de l'Ajuntament estava engalanada per l'ocasió i ja hi havia un munt de gent per veure les disfresses, que aquest any han estat molt diverses. Enguany hem vist una cantina anomenada "Cantina Las Zorritas" que anava acompanyada per tot un seguit de cavallers emmascarats, com els "Zorros" que també anaven acompanyats de dos cavalls. Aquests eren els de la Colla de Grallers i Geganters de Sant Vicenç. També hem vist una sèrie de "Notes musicals" que eren els de l'Associació Musical Castellet, unes pastes de dents, una carrossa plena d'"Estrelles" d'El Niu, dues carrosses i prop d'un centenar de "Brasilers" que ballaven tots al compàs. Aquests últims eren del Moviment d'Acció Cultural Santvicentina (MAC'S). També hem contemplat una comparsa de "Màscares venecianes" i un "Centpeus",... entre molts altres.

Com a disfresses individuals hem vist rentadores, rentaplats, cangurs, "Harry Potter", "Pokèmon", Dràcules, un home tot ple de llaunes de cerveses,... Quan tots els participants ja estaven reunits a la Plaça de 'Ajuntament va començar un espectacle amb "Pep López i sopars de duro" que va fer ballar de valent a tota la plaça, que estava plena a vessar. Després d'una bona estona de ballaruga, va ser el torn del "Rei Carnestoltes", que va fer el seu tradicional discurs crític i sarcàstic. Una mica més tard es va fer l'entrega de premis: uns autèntics pernils bons de debò i un menú per dues persones a Cal Ramon. 

Els membres del MAC'S van guanyar el premi a la comparsa més nombrosa Els premis van ser els següents:
- Adult més original: "Estrella Damm": Un home que tot ell eren llaunes de cervesa.
- Infantil més original: "Electrodomèstics": Quatre nens i nenes que anaven de rentadora, microones, nevera,...
- Comparsa més elaborada: "Màscares venecianes"
- Comparsa més original: "Pentagrames" de l'Associació Musical Castellet.
- Carrosses més originals: "Estrelles" d'El Niu. "Cantina Las Zorritas" de la Colla de Geganters.
- Comparsa més nombrosa: "Brasilers" del MAC'S.

Després de l'entrega de premis es va fer una gran xocolatada amb coca inclosa per a tothom qui volgués. Tot i que ja eren quarts de vuit del vespre, la festa no s'acabava perquè a la nit hi havia concert jove de "Carnestoltes".

Concert jove de Carnestoltes

El concert de Can Soler va reunir uns tres-cents joves amb ganes de grescaUn cop arribada la nit, es va fer un concert per a tot el jovent a la recentment estrenada sala polivalent de Can Soler. Aquest concert també estava organitzat per l'Associació Activa't i va començar pels volts de les dotze de la nit. L'entrada només valia 5 € i es van poder veure tres actuacions diferents en un mateix concert.

Van actuar Los Remendaos, Boogie Dreams i La Carrau que van reunir prop de tres-centes persones a Can Soler.

Hem de dir que aquest "Carnestoltes 2002" ha estat un èxit de participació en la rua, tot i que al concert hi podia haver anat més gent. Aquesta nova Associació Activa't té tota la nostra confiança, perquè s'ha estrenat organitzant una festa bastant complexa però molt ben coordinada. Així doncs, que enhorabona ACTIVA'T!.

L'enterrament de la Sardina

La comitiva fúnebre porta el Carnestoltes per ser incineratEl Dimecres de Cendra, 13 de febrer, es va fer el tradicional enterrament de la sardina. La comitiva fúnebre va sortir des del local del Punt d'Informació Juvenil "Xamba", al tocar de la Plaça de l'Ajuntament cap allà a un quart de nou del vespre. El Rei Carnestoltes va morir d'un esclat de gresca i va anat acompanyat per l'associació "Activa't", per una cinquantena de santvicentins i per la Colla de Geganters de Sant Vicenç que tocaven la marxa fúnebre.
Un cop feta una petita cercavila pels carrers més cèntrics de la població es va arribar fins a la plaça que hi ha davant de l'emissora i es va incinerar.
Després, l'organització va repartir carquinyolis i mistela per a tots els assistents.

Associació Cultural Activa't

La nova Associació Cultural Activa't és un col·lectiu de nois i noies disposats a organitzar totes les festes que puguin. Volen que les festes previstes, encara que ells siguin joves, siguin aptes per a tots els públics. De moment, els integrants d'aquesta nova associació són:
Membres de la nova Associació "Activa't" preparant la xocolata desfeta a la Plaça de l'Ajuntament - Josep Ortiz, com a representant del Punt d'Informació Juvenil Xamba.
- Alba Albuixech.
- Marta Clemente.
- Ferran Collado.
- Marçal Giralt.
- Iban Junyent.
- Laura Munera.
- Christian Munuera.
També hem de dir que compten amb la col·laboració de molts companys que els ajuden a fer altres tasques; com per exemple recollir les taules després d'una festa, ajudar al servei de bar, vendre les entrades dels concerts...

JORDI LARGO


BIBLIOTECA S. VIVES CASAJUANA. ACTIVITATS

· Un any més, arriba l´hora del conte a la biblioteca. Tots els dissabtes, des del 16 de febrer fins al 16 de març, a les 12 del migdia, diferents contistes ens explicaran un munt d´històries : de màgia, i de por, de riure i potser alguna que ens faci entristir : és....l´HORA DEL CONTE.

· També pels menuts, el dissabte 13 d´abril, anticipant-nos a la festa de Sant Jordi, a la sala infantil de la Biblioteca, la il.lustradora i contista Roser Rojas ens representarà el conte "EL DRAC SOTRAC", il.lustrat amb els seus meravellosos dibuixos que encisen petits i grans.

· Dijous, dia 14 de març, a les 8 del vespre hi haurà una xerrada sobre musicoteràpia, amb una petita demostració amb instruments musicals, a càrrec de la professora de música i musico-terapeuta Conxita Benz, i la psicòloga i musico-terapeuta Núria Escudé.

L´objectiu de la xerrada és donar a conèixer en què consisteix la musicoteràpia , a través de mostrar la importància de la música i la seva influència sobre les persones, i els diversos camps en els quals s´aplica.

· Del dia 11 fins el 31 de març es podrà visitar al vestíbul de la biblioteca l´exposició "les drogues", cedida per la Diputació de Barcelona.

· Dins de la primera quinzena del mes d´abril, la historiadora i autora del llibre Les colònies tèxtils de Catalunya, Rosa Serra ens oferirà una xerrada sobre el curs riu Llobregat i la seva influència en la formació de les colònies tèxtils.

SERVEI D´INTERNET PÚBLIC

A partir del proper mes d´abril la biblioteca oferirà el servei d´accés lliure i gratuït a internet. Per fer-ne ús només caldrà tenir el carnet de la biblioteca, i els nens, hauran de portar una autorització dels pares


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

DESEMBRE 2001

Naixements
Amal Drissi
28-11-01
Fill de Lakhdar i de Fatima

Núria Casals Pallás
16-12-01
Filla d’en Jordi i Margarida

Defuncions
Àngela Clarena Rius 6-12-01 90 anys
Restituto Molina Pozo 13-12-01 81 anys
Conxa Morros Parés 17-12-01
Francisco Francolí Domini 19-12-01
Pacual Albert Bustamante 20-12-01 80 anys
José Amorós Ribera 27-12-01 84 anys
Patrocinio Tortosa Triviño 5-12-01 66 anys
Jesus Boluda Zaguirre 21-12-01 54 anys
José Muñoz Magarín 26-12-01 46 anys
Josefa Ramírez Vilchez 26-12-01 47 anys
German Muñoz Ramírez 26-12-01 13 anys
Bartolina Pérez Rey 29-12-01 87 anys

GENER 2002

Naixements
Anna García Castellet
12-01-02
Filla d’en Javier i la Maria Carmen

David Claret Palomares
26-01-02
Filla d’en Francisco i de la Maria Isabel

Matrimonis
Francisco Moure González i Susana Pérez Solà
04-01-02
Frederic Tena Rigol i Aksana Haradzetskaya
14-01-02

Defuncions
Oscar Casas Sánchez 06-01-02 61 anys
Margarita Avellana Dilme 09-01-02 82 anys
Francisca Sanchís Betoret 15-01-02 81 anys
Càndida García Gisbert 22-01-02 87 anys
Valentín Tardà Oliveras 25-01-02 74 anys
Juan Magem Carerra 29-01-02 70 anys
Mercè Jané Callís 04-01-02 58 anys
Dolores Aguilera Tortosa 07-01-02 78 anys
Antònia Freixa Casabon 10-01-02 81 anys
José Luis Sánchez Moran 17-01-02 71 anys
Esteban Costa Alet 30-01-02 92 anys


ELS PARTS NATURALS ATREUEN PERÒ LA MAJORIA ENCARA ÉS RETICENT

La llevadora Àngels Flor, la ginecològa Montserrat Catalán i la també llevadora Neus Martínez, a la porta de la casa de naixements MigjornEl passat 14 de setembre obria les portes la casa de naixements Migjorn (vegeu El Breny número 271). Des de llavors ha transcorregut pràcticament mig any, durant el qual hem mantingut a la web (www.elbreny.com) una enquesta per copsar l’opinió dels nostres lectors al resecte. L’enquesta preguntava sobre la possibilitat de donar a llum a la casa de naixements i, com es pot veure, la resposta ha estat majoritàriament reticent a aquesta opció. Hi ha, però, un no gens menyspreable 37% d’enquestats que veuen interessant la idea del part natural.

Aquests són els resultats:

Sí, és molt bona idea: 7 vots (15%)
Potser sí, me n'informaria 10 vots (22%)
No ho veig clar, prefereixo l'hospital: 25 vots (55%)
De cap manera: 3 vots (6%)
Total de vots emesos: 45

El Breny proposa ara una nova enquesta als seus lectors, en aquest cas relacionada amb el Pla d’Equipaments Socioculturals proposat per l’Ajuntament. Animem tots els nostres lectors a entrar a la nostra pàgina web (www.elbreny.com) i emetre la seva opinió sobre aquest nou tema d’actualitat.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet